Nem hagyja magát könnyen lecserélni az Edge

A legutóbb kiszivárgott 10568-as build számú kiadásban, ha a Microsoft Edge helyett másik böngészőt szeretnénk alapértelmezetté tenni, a rendszer egy felugró üzenetben könyörög, hogy adjunk még egy esélyt a beépített browser-nek.

A TheVerge szerkesztője, Tom Warren szúrta ki a jelenséget a rendszer tesztelése közben, amikor megpróbálta a Chrome-ot elsődleges böngészővé előléptetni. A szokatlan figyelmeztetés szó szerint így kezdődik: “Adj még egy esélyt a Microsoft Edge-nek”. Ezután felsorol három meggyőző érvet is, mégpedig a következőket: írhatunk/rajzolhatunk a weboldalakra és ezt meg is oszthatjuk, az olvasó módban zavartalanul olvashatunk, valamint Cortana-tól közvetlen segítséget kérhetünk böngészés közben. Az üzenet alatt egy nagy kék gombbal megfogadhatjuk a tanácsot és maradhatunk Edge felhasználók, vagy a “Switch anyway” (mégis váltanék) feliratra kattintva elutasíthatjuk azt.

windows10edge-780x445

A meglepő változtatás nem csak az alapértelmezett böngésző váltáskor jelenik meg, de számos más beépített app esetén is, mint a Photos, vagy a Groove Music.

A rivális böngészőgyártók várhatóan nem fognak örülni, hogy a Microsoft megpróbálja mégjobban megnehezíteni a böngészőválasztást és a felhasználókból is ellenérzéseket válthat ki ha felesleges köröket futtat velük a rendszer.

Az Edge legnagyobb hátránya a Chrome-al, vagy a Firefox-al szemben, hogy még mindig nem képes kiegészítők futtatására és amíg ez így marad, addig valószínűleg hiába könyörög új esélyért.

34 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Locky

  “Az Edge legnagyobb hátránya a Chrome-al, vagy a Firefox-al szemben, hogy még mindig nem képes kiegészítők futtatására és amíg ez így marad, addig valószínűleg hiába könyörög új esélyért.”
  Igen, ezzel teljesen egyetértek! Tök jól elfut a háttérben, pöpecül lejátsza a Youtube-t, a lehető legkisebb erőforrással, mégis azt kell hallgatnom hogy milyen új reklámok vannak. Mert ugye a zenék előtt mindig ott egy rek-láma. Chrome nekem meghalt, a Mozzilla meg mióta frissült most, valamiért fagyogat. Pl. Youtube mellett nehezen böngészek, mert mihelyst videót vágy, befagy a böngésző… 1 percre legalább.

  Szóval most nincs jó megoldás 😀

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of paisano

  Így van… amíg a kiegészítőket nem lehet alkalmazni addig hiába “könyörög”. Pedig ha nem is érhető el más platformra, a kiegészítők segítségével legalább win alatt egy egész használható böngésző lenne. De aki más rendszereket és más böngészőket is rendszeresen használ annak azért elég macerás pl a könyvjelzőket mindig manuálisan frissíteni, a jelszavakat meg szinte képtelenség. Szerintem ez több felhasználónak fontos, mint a weboldalakra való rajzolgatás.

  Tetszik (1)
 3. Profile photo of abissus

  Nem tudom, milyen jelenségről ír Tom Warren, mert most játszottam végig az általa leírtakat és semmilyen “könyörgő” felugró ablakkal nem találkoztam a Build 10568 kiadásnál??? Beállítottam alapértelmezett programként a Waterfox böngészőt, simán elfogadta, megnéztem a Settings -> System -> Default apps opciónál, ott van. A Reset funkcióval vissza lehet állítani Edge böngészőt alapértelmezettnek. Ennyi. 🙂


  Tetszik (2)
  • Profile photo of abissus

   Pontosítom a fenti megjegyzésemet, ugyanis elvégeztem a Music player programmal is az alapértelmezett kiválasztását, de az eredmény nem változott, mivel ismét a régi megszokott úton, azaz a Control Panel felületén a Default Programs opciónál állítottam be, melyik program legyen az alapértelmezett.
   Ellenben harmadszor a Filmek + TV program kiválasztásánál kipróbáltam a Settings -> System -> Default apps opciónál a Reset gombbal alapértelmezetté tenni a VLC video playert, ott azonnal megjelent az idézett ablak. Tehát, nem mindegy, hol kezdeményezzük az alapértelmezett program kiválasztását. Ez így egy kicsit vicces, de Tom Warren írásának hitelét nem vonja kétségbe. 🙂

   Tetszik (1)
 4. Profile photo of Dilikutya

  Aztán most nehogy valakinek elzsibbadjon az ujja, ha esetleg 1-el többet kell kattintani! 🙂

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Dilikutya

  Sajnos mindig lesznek ilyen emberek, akik nem hogy örülnének valaminek, hanem a hibát keresik az új dolgokban.

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of octolith

  Egy: a Verge az én szememben olyan mint a Blikk, egy szennylap. Kettő, mivel ez preview build, mint tudjuk, a legközelebbi főbb verziónál már lesznek kiegészítők, szóval ez nem igazán állja meg a helyét.

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of dirty.ata

  Én (is) úgy látom, teljesen rendben van Win X böngiválasztó. A Chrome (meg más is) azonnal beállítható alapértelmezettnek, semmi kérdés…
  Jelenleg csak kétféle fájl van nálam Edge-hez társítva….

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Cartman

  A verge védelmében, azt megjegyezném, hogy nem csak ott készült róla screenshot, meg amúgy sem photoshoppolnának ilyesmit. Lehet nem minden országban jelenik meg, vagy nemtom miért nem jelent meg mindenkinél.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Locky

   Lehet szimplán úgy vannak vele hogy ha Insider vagy, elsősorban tesztelsz, így érthetetlen miért cserélnéd le az Edget, azaz kérnek tőled még egy esélyt, mint te az asszonytól miután nekiállsz megcsalni. De ebben még logika is van hiszen ha megfigyeled ez Insider build vagyis “tesztelni” kellene amibe az Edge egy létfontosságú dolog, hiszen mondhatjuk hogy a Windows 10 egyik alappillére.

   Tetszik (0)
 9. Profile photo of geos

  ezzel mit lehet kezdeni? délelőtt felrakta a 10568-as insidert a 10565-ösre. és most estére kaptam ezt a beállítási képet. ilyen esetben mi a gondja? eddig insider aktiv voltam és ha igaz még az vagyok.
  . várnám a választ erre. üdvözlet: geo59

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of KoLaMan

  Nos, kerülném a flame.t, de annyit hozzátennék, hogy ahányszor én már a képembe kaptam különböző oldalakon miszerint: lassú, elavult, stb. böngészőt használok, és azonnal telepítsem a chrome-t, vagy ahány ingyenes program akarta már feltenni nekem csak úgy mellékesen a chrome-t – szóval ehhez képest ez a váltáskor megjelenő (amúgy szerintem korrekt) ablak igazán elhanyagolható.

  Tetszik (2)
 11. Profile photo of Cartman

  Érdekesség képpen egy kis kivonat a statisztikánkból. A DW látogatói közül, azokat mutatja, akik win10-et használnak:

  Csak az olvasók 16,57%-a futtatja az Edge-et Win10-en.

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of Aftercooler

  Sajna nem csak ez a baj az Edge -el, hanem hogy az Adguard-al kötött megállapodást nem tartják be.
  Tehát hiába vettem meg többek között én is az Adguard-ot reklámblokkolás és egyéb hasznos funkciói miatt, nem kompatibilis az Edge -el, pedig állítólag megállapodtak, hogy használható lesz a win10 böngészőjével is, legalábbis ezt írják a fejlesztők a fórumon.
  Nem olcsó ugye ez az Adguard cucc, szóval nem tudom ki hibázott, ők vagy a MS.

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of Lalolib

  Ebből végképp nem csinálok tragédiát. Ha annyira akar, legyen az Edge az alapértelmezett böngésző. Olyan eset elég ritkán fordul elő, hogy egy böngésző “alapértelmezetten” kell elindulnia. Ha böngészni akarok, akkor úgyis Chrome. Legalább néha-néha az Edge is felébred az álmából. 🙂

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of Vackor

  Ütöm-vágom a gépet, hátha lesz belőle 10568, oszt a végén ez lett belőle! 🙂

  Tetszik (0)
 15. Profile photo of Vackor

  Pedig az lett mondva, hogy insider-hez nincs magyar nyelv.

  Tetszik (0)
 16. Profile photo of Vackor

  Lehet, hogy nem is ide kellett volna tenni a képeket, hanem az 565-ös build hozzászólásokhoz? Bocsika! Most jó lenne egy “szerkesztés” vagy “visszavonás gomb”.

  Tetszik (0)
 17. Profile photo of diobioesz

  Szevasztok!
  Eddig még minden böngészőhöz találtam reklámblokkolót.
  Szerintetek a EDGÉ-hez van?
  Választ köszönöm!

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of Dj. V.

  Azt nem értem, hogy miért erőlteti mindenki a kiforratlan sz…rokat. Lehet hogy begyöpösödttnek tartanak egyesek, de pl. van még olyan gépem, amin Win2000 van és a mai napig használható, igaz Firefoxnál a 17-es utáni verziók már nem futnak rajta… de nem is ez a lényeg.
  Adott egy “rég lejárt” XP… ha rendesen működik, nem kell hozzá frissítéseket szedegetni, hanem alap SP3-al tökéletesen elfut. Megy rajta a legújabb böngésző (Opera, Firefox, x64 esetén Waterfox), tökéletesen használható. Attól hogy kiadnak 1 új rendszert, 1 új böngészőt, ami mellesleg a leírások alapján használhatatlan, miért kéne kitartani mellette???
  Ha az ember átlag felhasználó, szöveget szerkeszt, videót néz, levelezik, annak az XP sem rosszabb, mint a 10 és x64-es (angol nyelvű) esetében a nagyobb RAM is kihasználható. Szóval nem értem azokat, akik napi szinten telepítik újra a gépüket, hogy a legújabb (és egyúttal még kiforratlan) dolgokat használhassák.
  Emlékezzünk csak vissza:
  NT4 SP6a
  Win2000 SP4 +Update Rollup 1-2
  XP SP3
  Vista SP2
  7 SP1
  8 nincs SP hanem verzióváltás 8.1-re

  Tehát régen kiadtak valamit, amit többször kijavítottak (kisebb foltokkal), ami által újabb funkciókat is kapott (USB 2.0 stb.). Ma kidobják az újat, semmi javítgatás, hanem amit frissítésként osztogatnak, az ahogy észrevettem, egyre inkább csak a nyitott kapuk becsukása (eddig hozzáférhettél valamihez, a frissítés után már nem). Tehát eljutottunk odáig, hogy az operációs rendszerek már nincsenek “szervizelve”, hanem egyszer használatosak, mint Amerikában a népszerű eldobható telefonok.
  Ennek fényében pedig már senki ne várjon csodát, hogy minden mindennel kompatibilis lesz, hiszen senki nem tartós használatra tervezi már az op-rendszerét, hanem “jövőre úgyis lesz új, addig csak kihúzza” gondolkodásmóddal él… csak sajnos ott a gyak… kérdések oldal is, ahol senki nem azt írja, hogy hogy lehet jobb a 8-as, 10-es rendszer, hanem csak olyan kérdések vannak, hogy ez vagy az miért nem megy rajta, vagy hibát ír, stb. Ha régen ment, most ez a helyzet jobb??? De az embereknek hiába magyarázza bárki, hogy az új nem mindig egyenlő a jobbal, többel.

  Elnézést, hogy kifakadtam, de ha végiggondoljátok, van benne ráció, amitek leírtam. El kéne rajta gondolkodni és esetleg leragadni 1 op-rendszernél, ami 3-5 év után is még működik frissítgetés és újratelepítés nélkül.

  Tetszik (0)
 19. Profile photo of lupus2000

  Fentieket nálam nem csinálja. Simán tudom a google chrome-ot alap böngészővé tenni.
  Control Panel –> Default Program –> Set your default browser –> google chrome (bal oszlop) klikk –> (jobb ablak alatt) ” Set This program as default”.
  Eddig mindegyik Win10 build alatt ment. Most a build 10576-t használom

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez