Otthoni hálózatra fel! (1. rész)

Egy otthoni hálózat kiépítése nem is olyan bonyolult, mint elsőre gondolnánk. Valójában, ha az internet szolgáltatódtól kaptál router-t, akkor máris van egy saját helyi hálózatod, de ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínűleg ennél összetettebb dolgot szeretnél.

Mielőtt a technikai részletekbe merülnénk, tisztázzuk mi is az az otthoni hálózat: azoknak az eszközöknek (pc-k, mobilok, játékkonzolok, stb) a gyűjteményét nevezzük így, amik rendszerint egy router, vagy switch segítségével összeköttetésben állnak. A helyi hálózatunk (Local Area Network, azaz LAN), kiépítésével a célunk egy olyan kapcsolati háló beállítása, amiben minden eszközzel kapcsolódni tudunk az összes többihez, lehetővé téve a fájlok megosztásán kívül a videók stream-elését, adatmentést és egyéb felhasználási módokat is.

A mi hálózatunk egy PC-ből, egy router-ből, egy NAS-ból és egy IP kamerából áll. Nézzük is őket szépen sorban.

A router: TrendNet TEW-812DRU

A router a hálózatok útválasztást végző eszköze. Feladata a hálózatban résztvevő eszközök összekapcsolása, és az azok közötti adatforgalom irányítása.
Nagyrészt 4 LAN portos router-ek kaphatók kereskedelmi forgalomban, egyre elterjedtebb az USB port megléte, amin keresztül nyomtatót vagy fájlokat oszthatunk meg a hálózatunkon és ma már szinte minden router rendelkezik valamilyen vezeték nélküli megoldással.

A mi esetünkben az útválasztó egy 802.11ac wifi szabvánnyal rendelkező dual band modell a TrendNet-től illetve, hogy ki tudjuk használni a nagy sebességű vezeték nélküli kapcsolatot van mellé egy TrendNet AC1200 típusú WiFi stick-ünk.

TEW-805UB_d02_2

A NAS: Asustor AS1002T

A NAS (Network Attached Storage) egy hálózati adattároló eszköz, ami egy számítógépes hálózatra csatlakoztatva biztosítja a rajta tárolt adatok elérését, akár otthon, akár távolról szeretnénk azokat használni. Maga a hardver egy viszonylag kis energiaigényű, bármilyen operációs rendszerről elérhető, “apró” számítógép.
“Jó, jó de pontosan mire jó ez nekem?” kérdezhetitek. Nos itt egy rövid lista mire is lehet használni:

 • Fájlmegosztásra – Bárhonnan elérhető, így az otthon tárolt adatainkat akár munka, vagy utazás közben is elérhetjük, csak internet kapcsolatra van szükségünk.
 • Nagy mennyiségű adat tárolására
 • Média, FTP, Mail, Web, Nyomtató szerverként is hasznosítható
 • Letöltő állomásként – Egy jól működő torrent klienssel a NAS-on akár 0-24-ben megoldható a seed.

Amint az már az előző cikkben kiderült mi egy Asustor AS1002T típusú NAS felépítését, beállítását fogjuk bemutatni megfűszerezve azt egy kis teszttel.

AS1002T_R1

Az IP kamera: TrendNet TV-743SIC

Egy IP kamera könnyedén csatlakoztatható a hálózatunkra és képes valós idejű képet stream-elni azon keresztül. Ha rendelkezünk internet kapcsolattal, a megfelelő beállítások mellett bárhonnan elérhető, könnyen használható és képes előre beállított útvonalra menteni az általa felvett képet.

TRENDnet-TV-IP743SIC-Baby-Cam-Gets-Firmware-1-0-1-Update-Now-462004-4

Használható biztonsági kameraként, baba monitorként, vagy megfigyelő állomásként. A mi eszközünk hivatalosan egy WiFi-s baba kamera, ami a szintén a TrendNet terméke.

Mire lesz még szükségünk?

Többek között el kell döntenünk, hogy a hálózatunk vezetékes vagy vezeték nélküli legyen. Számolnunk kell mindkettő előnyeivel és hátrányaival.

Vezetékes hálózat (Ethernet/LAN)

Míg egy vezetékes hálózat kiépítéséhez esetenként nagyon sok UTP kábelre lesz szükségünk, mellette még ott van az is, hogy ezeket a kábeleket el kell vezetni valahol. Ne legyen útban, ne is legyen annyira feltűnő és közben ne is költsük el minden pénzünket a kábelekre. Ha elég nagy hálózatot építünk ki akkor előfordulhat, hogy szükségünk lesz egy switch-re is, hogy kikerüljük a router fizikai korlátait.

expanding-network-640x268

Előnye az alacsony késleltetés, illetve hogy a sebességnek ebben az esetben szinte csak a router és a hozzá kapcsolt eszköz szab határt.

Vezeték nélküli hálózat (Wireless LAN)

A vezeték nélküli hálózatok legnagyobb előnye a könnyű bővíthetőség és a mobilitás. Amíg vezetékes hálózat esetében egy új hardver beépítésekor előfordulhat, hogy újra kell terveznünk a kábelezést addig egy WiFi-s megoldásnál csak kapcsolódunk a hálózatra és már nem is kell semmi mással foglalkoznunk.
Hátrányai már sokkal fájdalmasabbak. A vezeték nélküli hálózatok esetében magasabb késleltetésre kell számítani, illetve a sebesség is attól függően változik, hogy milyen router-be fektettünk be, milyen WiFi antenna van az eszközünkben, és még arra is figyelnünk kell, hogy hol helyezkednek el a kliensek az adóhoz képest. Sajnos a WiFi-nek minden fal és szűkebb tér az ellensége, ráadásul még a szomszédokkal is meg kell küzdenünk a szabad csatornákért.

final-wifi-map1

Egyértelműen mindkét esetben kompromisszumokat kell kötnünk, de azt érdemes megjegyezni, hogy a legnagyobb és leggyorsabb hálózatok mindig vezetékesek. Amennyiben számunkra a mobilitás fontosabb mint a sebesség vagy fordítva, a döntés teljesen egyértelmű lesz.

Természetesen mindezen felsorolt dolgok mellé nem árt egy stabil internet kapcsolat és jó sok türelem, ha először foglalkozunk hálózat építéssel.

A sorozat következő részében megnézzük, hogyan is állíthatjuk össze a hálózatunkat és miképpen fog működő egésszé összeállni a mi kis rendszerünk.

15 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of thebestgergo

  A vezetékes hálózatnál utolsó mondat: “Ha az előnyeit nézzük akkor ott van az alacsony késleltetés hiánya”
  Ez így biztos hogy jó?

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Matgab

  Egy fontos dolog kimaradt!
  Lehet ötvözni a két féle összeköttetést és javasolt is!
  NAS-t mindenképpen kábeleznék, elvégre mehet éjjel-nappal és az végezheti a második legtöbb munkát a router után.
  De a kamerát, laptopot nyugodtan köthetjük Wi-Fi-re, hiszen ezeknek változtathatjuk a helyzetét. Csak a fixre telepített eszközökhöz jobb a kábelezés, amiket mozgatunk…nem kéne minden lehetséges ponthoz csatlakozást kiépíteni.
  Nálam pl a TV is kábelen van, mert egy szekrény távolság választja el a routertől és így stabilabb valamint lehetséges a windows-ról is ráküldeni dolgokat. W-Fi-n sajnos nem ismerik fel egymást feltétel nélkül.

  Tetszik (1)
 3. Profile photo of AntiVirusMan

  Huhh, én most küzdöttem meg az UPC modem beállításaival, hogy a NAS is WIFI-ről muzsikáljon, a cél az volt hogy a NAS-ról tudjak stream-elni egy LG Smart TV-re, na meg a torrentek is “guruljanak”. Hááát, megizzadtam, azt a hinnye mindenit! 😀 LOL

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of ergate

  Akkor, ha jól értelmeztem:
  Van egy WR1043 routerem, ami ugye rendelkezik USB bemenettel. Ha erre rádugok egy pendriveot, vagy egy külső HDD, akkor elméletileg, bárhonnan elérhetem a csatlakoztatott eszköz tartalmát a neten?
  Hmm…
  És ezt, hogy lehet megvalósítani?

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez