Mi a különbség a különböző színű Western Digital merevlemezek között?

Könnyedén eltévedhet az ember, ha megnézi a mostani WD felhozatalt. Úgy gondoltuk, érdemes kicsit utána járni, hogy mit is jelentenek a különböző színekkel jelölt merevlemezek pontosan a felhasználónak.

WD Blue

purpose_blueÉvekig ez volt az alapértelmezett választás egy átlagos otthoni számítógépbe. Nagy általánosságban elmondható, hogy alapfeladatok ellátására tervezték ezt a családot. Az 1TB alatti mérettartományban találunk 7200-as és 5400-as percenkénti fordulaton üzemelő modelleket is, javasolt jól megnézni a specifikációt vásárláskor, mert a gyorsabban forgó lemezek, jótékony hatással vannak a teljesítményre. A nagyobbak (1TB fölött) mind 5400-asok. Otthonra, a családi gépbe, a kedvező ára miatt teljesen jó választás lehet egy kék HDD, de az 5400-as fordulatszám természetesen meglátszik az írási és olvasási sebességen is, így a nagyobb kapacitású példányok inkább csak adattárolásra javasoltak. Sajnos a gyártó csak 2 év garanciát vállal erre a szériára, amiből sejthető, hogy a megbízhatósága szerényebb, mint a Black, vagy Red típusoké.

Az utóbbi időben megjelentek a WD Blue SSHD-k is, amik ötvözik az SSD-k és a sima merevlemezek legjobb tulajdonságait. Ők már nagyobb teljesítményre is képesek a 8GB NAND flash memória és az ezt használó cache algoritmusnak köszönhetően. A garancia is kedvezőbb – 3 év – tehát érdemes lehet inkább ezt választani a sima Blue HDD helyett.

WD Green

OVth_desktop_greenA zöld lemezek az intellipower technológiának köszönhetően energiatakarékos és egyben csendes megoldást kínálnak. A lemezek forgási sebessége automatikusan lecsökken, amikor épp nincsenek használatban, de a pontos fordulatszámot a gyártó nem árulja el. Egyes források szerint ez 7200 és 5400 között mozog, más források 5900-as maximumot említenek, de valószínűleg modellenként is változik az érték. Főleg passzív, ritkábban használt adatok tárolására érdemes választani, esetleg másodlagos meghajtónak. Az alacsonyabb sebesség miatt rendszermeghajtónak ez a széria nem ajánlott. A garancia sajnos ennél is csak 2 év.

WD Black

purpose_blackA feketével jelölt sorozat a maximális teljesítményt és megbízhatóságot tűzte ki célul, így elsősorban kreatív profiknak szánták, akik rengeteg tartalommal dolgoznak, vagy olyan feladatokat végeznek amihez elengedhetetlen egy gyors és strapabíró meghajtó. Nagyon jó választás lehet spórolós gépekbe rendszermeghajtónak is, de az SSD-kkel nem veszi fel a versenyt természetesen. Ennél a sorozatnál nem spórolnak a fordulatszámmal, a meghajtó fix 7200-on pörög, így viszont az energiatakarékosságról és a csendes működésről le kell mondanunk. A sebesség és megbízhatóság mellett nyomós érv lehet még az 5 év garancia is, de ha csak a sebesség számít valakinek, akkor nem érdemes az extra felárat kifizetni, mert a 7200-as Blue hdd-k is ugyanazt tudják.

WD Red

purpose_redA piros WD merevlemezeket elsősorban a NAS (RAID) felhasználásra optimalizálták. Elsődleges szempont volt a takarékos működés, és a javított megbízhatóság. Egymagukban talán egy kicsit lassúnak számítanak, de mivel többnyire RAID-ban használják őket, ez nem jelent problémát. A zöld családhoz hasonlóan itt is megtaláljuk az intellipower technológiát, a garancia viszont 3 év, így érthető, hogy sokan inkább fizetnek egy picivel többet egy Red meghajtóért a Green helyett.

WD Purple

purpose_purpleA lila merevlemezeket folyamatos működésre tervezték, elsősorban biztonsági kamerák felvételeinek rögzítésére, ahol a 0-24-ig a hét minden napján folyamatosan írják a rögzített videóanyagokat a lemezre. Kiemelt szerepet kapott a megbízhatóság. A teljesítményprofiljában a kiegyensúlyozott szekvenciális írás/olvasás volt a fő szempont. Jó választás lehet torrentezős meghajtónak, vagy akár NAS-okba is. Ennél is az intellipower gondoskodik a lemezek pörgetéséről, és 3 év a garancia, így a Green mellett a Red-nek is erős konkurenciát jelenthet.

Reméljük a fentiek segítségével már könnyebben eligazodtok a szivárványos marketingtengerben, és bár most csak a WD termékeit vettük sorra, a többi gyártó sem könnyíti meg jobban a vásárlók dolgát. Egy későbbi cikkben rájuk is kitérünk majd.

22 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of KAtt

  Azért annyiban könnyű a dolgunk, hogy tapasztalataim szerint a WD lemezeinél 90%-os valószínűséggel számíthatunk arra, hogy a garancia idő lejárta utáni 1 hónapban tönkremennek. Tehát lehet “színesíteni” a kínálatot, kb. annyi értelme, mint az audió, videó, vagy egyéb “speciális” célokra “tervezett” optikai lemezeknek.

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of rgida

  Hát nem tudom , nekem WD még nem halt meg .
  Viszont Toshiba , Maxtor már igen.(Utóbbi , pont garancia lejárta után.)

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of KAtt

  Én meg Toshibákat használok hosszú évek (és a nemcsak nálam beszarós WD-k) óta… 🙂 Vagy Seagate, külső samsung 2.5-ösben az van, és már a macska is lerántotta az asztalról, de kutya baja. A vinyónak is.
  Gondolom, valami chipsetes szarság, mint a HP nyomtatókban. 1 jó széria, 1 “korlátozott”, hogy mindenki azt higgye, jó a cucc, és csak véletlenül döglik meg 1-1, akkor még vesz másikat ugyanattól (mert ha meg nem döglik be, miért venne?). Mondjuk, ha mindegyik vinyóval szívott már az ember, az rosszabb, mert akkor mit válasszon?

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Locky

  Én ezeket használom a munkába és a következő a helyzet: Szervergépbe és szerver mentési backupra csak Blacket használunk. Green megy másodlagos winchesternek és Blue annak akinek nem kell SSD. Előfordul az is, hogy Black megy oda is.
  A Red jó választás de iszonyatos nagy cumi – mi szívtunk már vele – a lila meg maradjon meg az eredeti feladatára – szerintem. Black az szerverkörnyezetben még sosem hagyott cserben minket és lakossági felhasználásra is jó, ha az illető szép teljesítményt akar, de mégsem szeretne SSD-t.

  Tetszik (1)
 5. Profile photo of Cybex

  Csak néhány kiegészítés a cikkhez:
  – Sok helyen leírták, és meg is mérték, hogy egyik merevlemez sem változtatja a fordulatszámát, ez csak porhintés, technikailag nem lehet tiszteséggesen megoldani hogy külünböző fordulatszámoknál a fejnél kialakuló “légpárna” állandó legyen.
  – A felsorolásból kimaradt a Red Pro amelynél fix 7200 a pörgési sebesség, míg a simánál ez 5400.

  Tetszik (1)
 6. Profile photo of Csicsó

  Szerintem nem kell bántani egyik gyártót sem, a laptopomban 2008 tavasza óta dübörög egy 250 gigás wd és még működik anomáliák voltak már de még megy. Az asztaliban egy ssd mellett egy 2tb-os Seagate barracuda ketyeg nem halk de gyors. Ez az HDD piac is lassan már csak 2 szerplős WD – Seagate a többit vagy bekebelezték vagy még nem.

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Csicsó

  BREAKING!! Olvastam egy hírt hogy a WD összeolvasztja a BLUE és a GREEN szériát BLUE név alatt, na erről is ennyit. Tipikus marketing duma – a felhasználók igényei alapján – kb. mint a kokakóla 2 liter helyett 1.75 ugyanannyiért – a fogyasztók igénye alapján –

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Blekfero

  Nekem egy bajom van a wd vinyókkal, ha két percig tétlenkedik, már elmegy aludni. fél év alatt produkált 600 ezer (!) leállást-felpörgést és csak a hd sentinellel lehet ezt leállítani. (tudomásom szerint)

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Tamás

  7 év után váltam meg Samsung 200 GB-s merevlemezemtől, és ennyi idő után is 100%-os kondícióban volt. Egy WD Blue-t vettem 1 TB-ost, nem bántam meg, láthatóan gyorsabb lett egy SATA-II-es winyó után.

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of shadow

  2007 szeptemberében beüzemelt WD302AAKS (blue) , ami napi szintem volt használva, csak az ssd miatt lesz másodlagos meghajtóként nyugdíjazva. Az első perctől kezdve ventivel volt hűtve és ennek a meghajtónak még van súlya, meg az accustuc managemant is elérhető.

  Az újabb WD-k esetén meg vegyesek a tapasztalatok. Az 5 éves 1TB green ami külső adattárolásra votl használva, fix helyen a gar lejárta után 1 hónappal minden előzmény nélkül megdöglött. Greenből most van nálam olyan is 2 hét használat után már karattyol, 4 éves blue szedi apránként a szektorhibákat de azon még van 1 év gar hátha ledöglik addig, pár szektorhibával úgyis csak kifogásokat keresnek az eladók.

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of Krissz

  Igényes, egyszerű, hasznos cikk, köszönet az írónak. 🙂
  Lenne egy kérdésem, a WD Se vonal, mit takar?

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of AntiVirusMan

  Hálásan köszönöm ezt a hasznos cikket! 😀 😀 😀

  Tetszik (1)
 13. Profile photo of atee77

  Az Re széria minden fellelhető tesztből kimarad. Ennyire ritka cumó lenne?

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of user13

  Soha többet Western Digital. Már nálam is behalt 4, és sok más usernek is cseréletem. Mindegy ha aranysárga jujdekék is. Toshiba, nálam az vált be, de WD -t a rosszakarómnak se!

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez