Beszéljük meg! – Okostelefon árak

Akár szeretjük az okostelefonokat, akár nem, kitörölhetetlenül a hétköznapjaink részévé, mondhatni létszükségletté váltak nagyon rövid időn belül, így nem mehetünk el amellett, hogy mennyit költünk kedvenc kütyünkre és hogy szükséges-e egyáltalán ennyit fizetni érte. Az utóbbi években nagyon elszálltak a telefon árak, és eljutottunk odáig, hogy egy jobb használt autót lehet venni némelyik árából, a hozzájuk kötött előfizetésekről pedig még szó sem esett.

A nagyobb gyártók mostani zászlóshajói rendre 200 ezer forintnál többe kerülnek, és ha nem akarjuk egyben kicsengetni ezt az összeget, akkor marad a szolgáltató függő megoldás, a magas árú előfizetéses csomag megkötése és a 2 éves hűség aláírása, ami valljuk be, minél többet gondolkodik rajta az ember, annál rosszabbul hangzik.

A Tweakers nemrégiben utánajárt a mobilárak alakulásának és kimutatta, hogy a csúcskategória képviselői évente átlag 5,6%-kal drágulnak. Míg 2010-ben nagyjából 508 Euróba került egy akkori csúcskészülék, 2015-re ez az ár 690 Euró.

Felsőkategóriás készülékárak 2010-től (forrás: Tweakers)
Felsőkategóriás készülékárak 2010-től (forrás: Tweakers)

A kiváltó okok között a tanulmány többek között az anyaghasználatot és a megmunkálási időt említi. A sok esetben fémből készült burkolatok kialakítása időigényes és drága, a HTC állítása szerint a One M9 fémházának megmunkálása például 300 órát igényel, de más gyártól is elképesztő munkát fektetnek a prémium feeling-et adó részletek kialakításába:

Természetesen ezen felül ott vannak még a beépített komponensek árai is, amikből egyre több van, folyamatosan jelennek meg az új szenzorok (ujjlenyomat-olvasó, NFC, stb.) és az egyre fejlettebb kijelzők és kamerák is megnyomják az árat. Bár azt is meg kell jegyezni, hogy vannak összetevők, amik nem drágultak, hanem éppenséggel csökkent az áruk, ilyen például az akkumulátor, vagy a memória.

Összetevők árának alakulása dollárban (forrás: IHS)
Összetevők árának alakulása dollárban (forrás: IHS)

Szerencsére egyre több gyártó van, ami „elérhető” áron kínál akár felsőkategóriás belsővel rendelkező telefonokat, de ezek többnyire kínai gyártók, hivatalos magyar képviselet nélkül, így a posta és a garanciáztatás elég nehézkes tud lenni. Érdemes tehát megfontolni ezeket a megoldásokat, megéri-e a sok macerát.

Beszéljük meg!

Ti mit gondoltok a mai telefon árakról?
Fog még tovább folytatódni ez a tendencia és jöhetnek még magasabb áron a készülékek, vagy megfordul a trend és elkezdenek végre törődni az árral is?
Milyen okostelefont használtok?
Szerintetek fontos lecsapni a legújabb csúcskategóriás telefonokra vagy érdemes kivárni, amíg csökken az áruk?

70 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Cartman

  Én jövő hónapban készülök telót venni és már vagy 5X eldöntöttem, hogy ez, vagy az lesz a kiválasztott, aztán mindig találok egy olcsóbbat, ami majdnem ugyanazt tudja, mint a drágábbik… a végén lehet én is egy “kínai” telónál fogok kikötni. Nem hiszem, hogy megérné az extra felárat, a csúcskütyük minősége, azok se bírják úgyse 1-2 évnél tovább, meg amúgy is le kell cserélni, mert elavul.

  Tetszik (3)
 2. Profile photo of pimi

  Minden bizonnyal a tabletek és az “okos” telefonok a leggyorsabban erkölcsi amortizálódó és presztizs cuccok.
  A telóknál maradva, ha kritikus szemmel nézzük őket, olyanok, mint a kacsa. Tud repülni, de nem úgy, mint a fecske, tud úszni, de nem úgy mint a hal, tud futni, de nem úgy mint a ló. Játszani, videózni kicsi, zenét hallgatni, navigálni sokat fogyaszt, telefonálni meg már alig lehet vele. A többi alkalmazás meg egyszerűen csak csicsás. Én bizony nem értem azokat, akik 100-200-300 eFt-ot költenek telefonra. Ráadásul egyre kevésbé lehet “csesztetni” őket, lásd a samu KNOX.:) A kínaiak egyre jobbak, szerintem töredék áron még a nyilvánvaló hátrányok mellett is megéri, ha nem a legújabb csúcsdarabokra pályázunk.

  Tetszik (2)
 3. Profile photo of Tyler

  Én most újítottam egy szolgáltatós i6s-t, részletfizetéssel hoztam el egy alap 1990-es csomaggal. Úgy gondolom (eddigi tapasztalatok alapján), h ez a készülék 2+ évig jó lesz, előfizetés egyébként is kellene, így nem gáz, hogy két évre aláírtam hűséget az ELŐFIZETÉSRE, nem díjcsomagra. Az sem baj, h függő, hiszen a szolgáltató nem nyúlhat bele a szoftverbe, akkor kapom a frissítést, amikor az Apple kiadja. Ez már a 3. iPhone-om, az i4s függő volt, nem volt hátránya, az i5s pedig független, ennek meg nem volt előnye részemről.
  Sokáig gondolkodtam, h áttérek Androidra, de oda jutottam, h akkor egy Nexus kellene, esetleg OnePlus készülék vagy valamelyik kommersz gyártó flagship modellje. Na most már lehet tudni, h ugyanúgy durva lesz a 6P és az 5X ára is + ráadásul ez nekem zsákbamacska lenne, hiszen mi van akkor, ha megveszem és azt mondom, h bakker, az iPhone és még inkább az iOS számomra jobb volt. Persze el tudom adni, de macerával jár az egész. Ahogy pedig a fenti írásban is szerepel, a Samsung vagy a Sony zászlósai is ott vannak 200k felett, ha a hivatalos (nem GSM bolti) árakat nézzük. A kínai csodák között pedig vannak nagyon korrekt darabok, de én mindig a full extrás Hyundai terepjáró meg a BMW X5 viszonyát látom ezek között. Jó a Hyundai is, elvisz akárhová, jól fel van szerelve, de amikor átülsz a BMW-be, akkor látod, h műanyag és műanyag, bőr és bőr között is van különbség stb.

  Most az iPhone-nal én ismét megkaptam azt a megszokott minőséget és rendszert, amit szeretek. Tényleg szívesen kipróbálnék egy komolyabb Droidot, de mint írtam már, benne van a zsákbamacska lehetősége és az nekem nem éri meg, főleg, h a Droidok iszonyat sokat vesztenek az árukból, viszonylag rövid idő alatt.

  Hogy kell-e okostelefon: úgy gondolom, h ezeknél a készülékeknél a telefon funkció csak sokadlagos. De mégis, ha veszel egy ilyet, ott van nálad egy telefon, egy 40-50e forintos kompaktot kiváltó fényképező, egy szintén ilyen beugró szintű videókamerát megszégyenítő masina, egy GSP, egy szinte minden területre kiterjedő kommunikációs eszköz, szórakoztató kütyü.

  Ne legyen félreértés, nem vagyok fanboy, bár igaz, h mobil eszköz fronton az Apple jön be (teló, tablet, zenelejátszó), de egyébként az OS X-et nem tartom annyival jobbnak a Windows-nál, h horror áron áttérjek arra. Sőt, iszonyat tetszik a Surface Book, jobban kellene, mint egy MacBook. De a többi rendszer kipróbálása után, telefon fronton nekem az iOS vált be leginkább. Másnak meg más.

  Tetszik (5)
 4. Profile photo of Szityu

  Nekem Huawei P8 lite-m van havi 26€ ert s higyettek el h a maga 2gb ramjaval s majd 12gb belső memoriaval nagyon jo kis teló. Ja s igen strapa bíró. Nem egyszer landolt mar betton felületten.:-)

  Tetszik (1)
  • Profile photo of Izotoph

   Itt érdeklődj 🙂
   Ilyet írmak hogy: “Gyere el hozzánk és nézd meg személyesen is!”
   Páva utca 8. Budapest (70) 677 3350
   PureMobile.hu
   elérhető a Facebookon. is !

   Tetszik (0)
   • Profile photo of ak05

    elég drága ez a bolt,három készüléket néztem(doogee x5 pro,honor 4c,redmi 2 pro)
    10essel olcsóbban van máshol mind3 készülék

    Tetszik (1)
  • Profile photo of pimi

   Szerintem ha összeveted az árát a “nevesebbekkel”, (számolj még rá kb 10eFt-ot: vám, áfa, stb.) még így is féláron veszed a hasonló képességűekhez képest. Ha véletlenül működésképtelent kapsz, (ritka), meg lehet birkózni a garanciával. Egyébként meg két év alatt úgyis elavul, és legalább nem fáj a szíved lecserélni. (Nézd meg a DooGee X5 Pro-t is)

   Tetszik (0)
 5. Profile photo of Gyuri

  Nekem eléggé sajátságosak a telefonálási szokásaim, szóval mindig ehhez mérten választok készüléket. Nem lógok egész nap a neten (ha igen, akkor azt laptoppal és nem telefonnal), de előfordul, hogy szükségem van email-olvasásra, vagy megnézni egy oldalt, ezért a stabil wifis kapcsolat sokat számít, mivel nincs mobilnetem és nem is lesz. A megjelenés is fontos, nézzen már ki valahogy az a gép, talán még a márka is lényeges, bár úgyis mind kínai, ugyanazok a szorgos (és alulfizetett) kis kínai gyerekmunkáskezek rakják össze a Samsungot és az iPhone-t is.
  Általában az alapján választok, hogy mire van szükségem. Amire nincs, azt nem veszem meg, és nem is hagyom rábeszélni magam. Az eddigi legmagasabb összeg, amit telefonra szántam, olyan 60k volt, Angliából rendeltem egy telefont, mert itthon nem lehetett kapni, és a maga idejében tudta azt, ami nekem kellett.
  Minden vásárlás előtt a mobilarénán szoktam körülnézni, hogy ott milyen tesztek vannak, de megnézek más oldalakat is. Az ár fontos, mert én nem menőzni akarok a telefonnal, hanem arra használni, amire való, a többi mellékes. Lehessen rajta alkalomadtán jó minőségben zenét hallgatni, talán filmet nézni (életemben egyszer néztem csak filmet telefonon, de a lehetőség megléte számít), ne betárcsázós sebességgel lehessen rajta netezni, ha épp arra van szükségem.
  Az, hogy milyen oprendszer van rajta, szintén nem a legégetőbb probléma. Tudja azt a rendszer, amit akarok, a többi másodlagos. Mivel nem töltöm le a tegnapi napot is az appstore-okból, ennyi erővel akár Badás is lehetnék, vagy Windows Phone-os, az iPhone ellen viszont több okom is van. Irreálisan drága ahhoz képest, hogy semmivel nem jobb, mint a konkurencia, csak más, amellett nem is vagyok márkabuzi, sem kőgazdag majom, aki csak a legújabb, néhány év múlva viszont úgyis is elavult kütyüt akarja megvenni.
  Talán nem is lenne okostelefonom, ha néhány funkcióra nem volna olykor szükségem; de a legtöbb esetben egy teljesen hétköznapi butaphone is megtenné.

  Tetszik (2)
  • Profile photo of pimi

   Túlnyomórészt egyetértek veled. Csak egy apróság. Már régen nem gyerekkezek rakják össze a telókat Kínában. Elfogadnám itthon átlagosnak azt a technikai-technológiai szinvonalat.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Gyuri

    Jó, hát akkor nem gyerekek, de a lényeg ugyanaz.
    Mondjuk, az tényleg érdekes, hogy a korábban annyira lenézett kínai csodamárkák közül nem egy ma már világhíres. Alighanem rájöttek a kínaiak, hogy nem csak gagyit érdemes gyártani, többre mennek vele. Igaz, a nyugati terméktámogatás és garancia még aggályos picikét.

    Tetszik (0)
 6. Profile photo of SWAT

  Sziasztok!
  Nem akarok topikrontó lenni amikor megemlítem a Lumia telefonokat. A Micmicrosft még nem sok újítást tudott belevinni a telefonjaiba, de talán a Win10 változást hoz.Tudom, sokkal kevesebbet tudnak, mint az előttem említett androidok és iPhone-ok, de mivel én az idősebb korosztályhoz tartozom nekem a kevesebb alkalmazás is elég. Szerintem az androidos alkalmazások zömét csak kevés ember használja egyébként is. Mivel azonban én is leakarom cserélni a régi Lumia800-at, szeretnék tanácsot kérni tőletek. 2SIM-es 4G-s telót szeretnék elfogadható árfekvésben. Esetleges tanácsokat szívesen veszek. Üdv

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nabuka

   Nem vagy “topikrontó”, sőt! Külön örülök, hogy van akinek eszébe jut, hiszen tökéletes alternatíva a 30-50 ezres érában bárkinek. Az hogy mennyi app van rá hagyjuk is, majd lesz több, vagy nem. De a stabilitás ugyan olyan az alsó kategóriájuknál is mint a felsőben.

   Tetszik (1)
  • Profile photo of VFeri

   Ez nem igaz: “… sokkal kevesebbet tudnak, mint az előttem említett androidok és iPhone-ok, …” ! Magam használtam mind a három márkát,jelenleg ia egy Sony M2-est és egy Lumia 920-at nyúzok, a windiowsos telefonnak nincs szégyenkezni valója! Sőt, a gyorsasága, megbízhatósága, stabilitása alapján magasan az androidos gépek fölé tartom! Az iPhone más világ, de árban is! Szóval, maradj nyugodtan a win telefonnál! Ár érték arányban verhetetlenek!

   Tetszik (0)
 7. Profile photo of Tyler

  Nem értek egyet az “Ami Kínában készül, az kínai!” megállapítással. Attól, hogy egy készüléket Kínában raknak össze és egyes elemeit ott is gyártják le, még nem lesz kínai. A tervezésben, technológiákban, a kikísérletezett anyagokban, amiket hozzá felhasználnak, hatalmas különbség lehet. Nem biztos, h egy akármilyen kínai gyártó ugyanolyan hatékonyságú processzort tud kifejleszteni, mint pl. a Samsung. Az is lehet, h az adott cég saját gyárat épít Kínában, nem pedig megbíz egy erre alkalmas üzemet, mert még így is jobban megéri neki ott az olcsóbb kínai munkaerővel összerakatni/legyártatni. De ugyanez igaz egy cipőre, egy autóra, bármilyen termékre, amit nem az adott cég hazájában gyártanak le. Attól, h Kecskeméten gyártanak Mercedes-t, még nem lesz magyar autó, de nem is von le semmit az értékéből, h ott gyártják, hiszen a Mercedes normáinak megfelel. Maga a gyár is Mercedes gyárnak épült, nem akármilyen autógyárnak, ami megbízásos alapon gyárt Mercedeseket.

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Istvan

  Szerintem előbb utóbb a Samsung, Sony, LG árai lentebb fognak menni a kínai brandek erősödése miatt. Az Apple-t nem hiszem, mert az presztízs kérdés.
  Én az iPhone 6-omat a feleségemnek adtam és egy Huawei P8-at vettem magamnak fele annyiért, de így is 100 felett volt. Nem olyan jó, mint az Iphone, de kétszer nem sz@rabb.
  Elég sok telefon megnéztem, de érdekes módon a Samsung és hasonló brandek szóba sem jöttem semmilyen szinten a Huawei ellen és 3 hónap használat után is így látom. Ennek amúgy az lehet az oka,hogy minőségre korrekt a telefon, de ami fontosabb, hogy az EMUI-ban rengeteg nyúlás van az iOS-ből és mint appleről váltónak, ez nekem bejött, hogy a megszokott dolgokat nagyjából megkaptam.

  Hogy kell-e 100k-s telefon? Nem hiszem, de ha 2-3 évre tervezel vele, akkor szerintem érdemes, hogy ennyi időre megkapd a frissítéseket és naprakész legyél. Nekem meg a munkámhoz is kell, a mindennapokban rengeteg mindenre használom és igen, legkevésbé telefonálásra…arra ott a céges. :-))))

  Tetszik (2)
 9. Profile photo of chris-v

  Én több mint 1 éve akarok újítani telefont, de valahogy nem találok olyant ami megfelelő lenne.
  Először is Samsungok nálam kizárva, mégpedig azért, mert kb minden típus ugyan úgy néz ki. Nagyon minimális különbségek vannak és ha már kiadok sok pénzt egy telefonra, akkor lehessen tudni, hogy nem a 20 ezer forintos verzió van a kezemben. Vagy legalább is ne úgy nézzen ki. Mondjuk ha már Samsung, akkor egy Edge-t vennék, mert az más. De itt jön a probléma, az ár. Nálam a lélektani határ olyan 70 ezer Ft körül van, de ha megéri, akkor 100 ezer Ft-ig hajlandó lennék elmenni.
  Sok-sok-sok telefont nézegettem, ismert márkákat és kevésbé vagy egyáltalán nem ismert kínai márkákat de nem sok van ami igazán tetszene. Az egyik problémám a kijelző méret. Lassan már akkorák a telefonok, hogy nem lehet zsebre tenni. Ami igazán tetszene azon már lassan 6″-os kijelző van. Minek? Felesleges számomra! Aztán ott vannak a kínai ismeretlen telefonok, szépek, papíron sokat tudnak, csak általában fényképező rész siralmas és zéró szoftveres támogatás, ami azért hosszú távon nem elhanyagolandó.
  Jelen pillanatban a mostani Motorola Atrix 2 telefonomat egy Xiaomi Mi4 feketére simán leváltanám. Ár érték arányban kiváló, csak éppen beszerezhetetlen fekete színben. Lumia telefonokból is van ami tetszetős, de az appok hiánya erősen befolyásolja a döntésemet, hiába jó telefonok, pedig az androidból kezd elegem lenni.
  Szóval nem egyszerű, hiába hatalmas a választék, igazán jó telefont találni nagyon nehéz!

  Tetszik (1)
 10. Profile photo of plébános

  1 éves a THL T6S telóm, kínai rendelés volt. Semmi gond vele. Nálam a telefon se nem státusszimbólum, se nem médiaközpont. Telefon és kész. 3 évre vettem, az elődje is kibírt annyit. 29000 HUF volt az ára, 30000-nél többet nem is adtam volna ki telefonra. Cserélhetném kéthavonta is, de nem érdekel. Egy eszköz ami fontos, de nem szállok be a mókuskerékbe, és nem akarom követni a folyamatos újdonságokat. A divatot meg pláne.

  Tetszik (2)
 11. Profile photo of Locky

  Én is Cartmanhoz hasonlóan idén veszek telefont, az jókérdés hogy mit. Most még nyomon követem a Windows Mobile 10 pályafutását. Jó hír, hogy a bankom már kijelentette hogy jövőévi projekt a Windows Mobile platform, szóval onnan már lesz rá app, a Blizzard is az UWP-re vár elvileg. Én nem vagyok nagyon appos, de ettől még most az android is versenyben van nálam.
  Amire kell egy telefon: Netezni, Telefonálni, SMS-ezni, Skype, Viber, Ébresztő, Fényképezni és néhány appot letölteni.

  Viszont ha árakról beszélünk a Microsoft telefonjai (Nokiát is beleértve) ár-érték arányban verhetetlen. Tegyük félre az oprendszert, az 535-höz vagy a 640-hez ugyanolyan árban nincs is andoridos verzió. 40~ környékén nincs olyan andorid, amely kamerában is jó, akku is 2000+ illetve Gorilla Glass és 5″ és nem TFT.

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of Gyuri

  Ezt a telefonos kamera-őrületet sosem értettem. A legtöbb ember elalél az óriási pixelszámoktól, pedig messze nem azon múlik a jó képminőség.
  Egy telefonnal lehessen telefonálni, a fényképezővel meg fényképezni. Az egyiket erre találták ki, a másikat meg arra. Fizikailag lehetetlen megfelelő minőségű fényképezőt beépíteni a telefonokba, mert egyszerűen nincs hozzá elég hely. A fényképező legfontosabb alkatrésze még mindig az objektív; ha az nem jó, a fénykép sem lesz az, ilyen egyszerű. A korlátozott méret miatt marad a szoftveres képjavítás, az meg esetenként olyan, amilyen.
  Persze, vannak kivételek és kellenek a megfelelő körülmények is. Az én Acer telóm alapból nem lő túl jó képeket, de egyrészt nem érdekel, másrészt ha jók a fényviszonyok, akkor viszont egész jó a minősége, meg nem mondanád, hogy telefonnal készültek a fotók. Persze, ehhez az is kell, hogy az ember tudjon képet komponálni, mert a legüberfaszább ájfónnal is simán el lehet rontani a képet, ha a júzernek nincs szeme. Akkor aztán sokra megy a csilliárd pixellel.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Tyler

   Nem jól gondolkodsz. A telefonokban lévő kamerák nem akarnak konkurálni a fényképezőgépekkel! Egyszerűen lehetőséget teremtenek arra, h a szinte mindig nálad lévő telefonnal le is tudj kapni egy fontos pillanatot, amikor a fényképező nincs ott. Az megint más tészta, h sok telefon kamerája felveszi a versenyt a 40-50k-s kompaktokkal is. Én videóztam 60k-s kommersz HD kamerával és a vicc az volt, h az i4s-em jobb felvételt csinált, még hangban is rávert arra a kamerára. Zoom-ra nincs lehetőség. És ma már Apple szempontjából 6s-nél járunk, de a Galaxy S-sorozat tagjai is körberöhögnek néhány fényképezőt és videokamerát, az LG G4 is nagyon jó kamerát kapott és a flagship Lumiáknak is rendre jók a kameráik.

   Te és Plébános ezek szerint nagyon konzervatívak vagytok ezen a téren. Tehát nem azt akarják a gyártók, h a profi fotósok telefonnal fényképezzenek, hanem a minél korrektebb minőséget az átlag user részére, egy folyamatosan elérhető eszközön.

   Tetszik (1)
 13. Profile photo of Devilstudio

  S4 van és majd most cserélem le. Természetesen S7-re ha már lehet venni. Gondolkodtam én is egy iPhone 6s plus-on. Ahogy nyomkodtam meg minden baromira nem tapasztaltam azt mint androidon. “akadás, laggolás, lassulás, meg a többit. Egyelőre kívárom mit hozba jövő és majd utána döntök. Még soha nem rendeltem elő készüléket. Talán mert okosabb várni és olvasni a tapasztalatokat. A bölcs ember így választ telefont.

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of NetOwner

  Én tuti nem adok ki plussz 50% felárat, mert rávan írva “sony”-“samsung” stb… Kis keresés után, itthoni garanciával lehet venni “kínai” márkás (nálunk ismeretlen, de kínában igenis nagy márka) telót. Semmivel sem elmaradottabbak, mint “nagy” társaik.

  Tetszik (0)
 15. Profile photo of nababika

  En hű Samsungos voltam, aztán elegem lett a 1-2 évente kidobott 100-200 ezrekből. Most 80000 ft a határ es egy Huawei 4x boldog tulaja vagyok.

  Tetszik (1)
 16. Profile photo of pimi

  IPS, Amoled, Gorilla Glas, stb Szeretnék már egyszer egy olyan telefont, ami nappali fénynél – ne adj isten enyhe napsütésben – is hasznélható.

  Tetszik (0)
 17. Profile photo of pimi

  Az igazság az, hogy a telefongyártók is túlzásokba esnek. Elhiszem, hogy van igény swarovski kristály vagy gyémánt berakású telefonokra, de végül is fogyóeszköz. Hajszolni a beépített anyagot, technológiát felesleges, a tudás viszont egyhelyben pörög. Ilyen-olyan szenzor, launcher, booster, de hónapok, évek alatt sincs egy újdonság.

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of Szilágyi Örs

  Én nem használok semmilyen okos telefont, még ha ez hihetetlenül is hangzik. A magyaráztat egyszerű, nem használom ki a képességeit szóval felesleges számomra. 3 funkciót használok egy mobilon. Hívás indítás/fogadás, SMS-ezés és ébresztőórának.
  Nettre ott a PC annál jobbat még senki nem talált ki. Ilyen applikáciok nélkül meg eddig is megvoltam. Am nekem is fémházasom van csak nem került egy vagyonba 🙂 Bár igaz már sehol nem lehet kapni.

  És bár engem is sokan nyúznak h vegyek egyet, de nekem nem kell. Sok ismerőstől láttam h az okos telok nem tartósak baromi érzékenyek.
  Drága a javitatásuk pl húgomnak is volt egy Samsung Galaxy S2-je 4 hónap alatt 5X volt szervizbe végül visszavitte. A HTC One-ja pont 2 hete ment szarrá. Szóval ennek számomra annyi értelme van mint pucéran megmászni az Everestet.
  Aki akarja használja, nem az én pénzem ha teszik nyugodtan. De én maradok a hagyományosnál.

  Tetszik (0)
 19. Profile photo of Cartman

  Én simán együtt tudnák élni ezzel a FOG N4-el is. Lehet hogy Samsung koppintás, meg nincs benne NFC, meg kisebb az aksi, de a tesztek alapján nekem így is megfelelne ezen az áron. Geekbuying-on 127Euró.
  https://www.youtube.com/watch?v=bN8Lw2IOEmc

  http://www.geekbuying.com/item/FOG-N4-5-7-inch-IPS-HD-Screen-Android-4-4-MTK6592-Octa-Core-1-7GHz-Smartphone-1GB-16GB-13-0MP-5-0MP-3G-GPS—White-341110.html

  Tetszik (0)
 20. Profile photo of Dolphine

  Én alig három hete váltottam okostelefonra.
  A választásom egy OnePlus One készülék lett. Sajnos ideheza már nem tudtam megvenni (eustock.hu), angliai raktárból érekezett. Nem aggódok, mivel a gariztatás így is megoldott. Hozzák-viszik a telefont, ami nem tart tovább, mint egy hazai javítás.
  Eddig meg vagyok vele elégedve. Szállítással (express) + akkupackkal együtt alig volt több, mint 100e Ft.
  A menyasszonyomnak egy OnePlus X-et fogok vásárolni november 5-én. Neki is az első okostelója lesz ez.
  A nagy gyártóknak be kell látni, hogy a kínaiak is lassan olyan telefonokat tesznek le az asztalra, ami felveszi a versenyt a nagyokkal. A Huawei, vagy Xiaomi sem elhagyagolható márka, nagyon figyelni kell rájuk!

  Tetszik (0)
 21. Profile photo of NetOwner

  ÉS akkor az UMI még említve sem lett 😀

  Tetszik (0)
 22. Profile photo of dirty.ata

  Az elmúlt években több telefont is vettem Kínából a család 1-1 tagjának! Mind korrekt volt ár-érték arányban. Elsőre. MOST úgy hiszem, bármennyire csábító egy-egy hardveres kompetenciája a telefonnak, Android esetén a legnagyobb kockázat az, hogy lehetetlen a rendszer (OS) frissítés kockázat nélkül! Márpedig jelenleg az Android OS legnagyobb ellensége/hiányossága a BIZTONSÁG! Lábjegyzetként: a magánemberként importált gépek kizárólag tört rendszerrel jönnek, ha tudnak magyarul! Ez – többi közt – azt jelenti, hogy amennyiben érkezik is néha-néha a típushoz hivatalos gyári OS update, azonnal ugrik a magyar nyelv.(Pl. Lenovo S960 gyári OS update esetén kizárólag angol, kínai nyelven “beszél”.) +1: Az “érintetlen” kínai telefonok többségén annyi a szemét, európai ember számára használhatatlan szoftver (kiírthatatlanul), hogy az elképesztő!

  Tetszik (0)
 23. Profile photo of revan

  Na akkor én is elmondom a véleményemet. Jelenleg egy Galaxy S4 LTE boldog tulaja vagyok. Én úgy gondolom, hogy a samsung jó kis hardvereket rak össze (bár a hátlap az valami borzalom), de szoftverben eléggé gyengus. A touchwiz eléggé visszafogja az erőforrásokat, fagyogat, akadozik, beakad… mint ezt előttem említették is. Arról nem is beszélek, hogy ránk erőltetik azt a sok szoftver amit nagyon nehezen lehet letiltani (mert eltávolítani root hiányában nem lehet). De akkor még is mért vagyok boldog? Én az a tipus vagyok aki szeret kísérletezi, rootolni, egyéb főzött romot kipróbálni, persze a gari az ugrik. Találtam S4-re egy GPE verziót ami nagyon stabil és a Google eredeti romja az alap. Jelenleg teljesen meg vagyok elégedve vele. A kövi telom az tuti Nexus lesz 🙂

  Tetszik (0)
 24. Profile photo of Pityu83

  Mindenképpen emelkedni fognak az árak,pont úgy mint más termékeknél,akár élelmiszer akár elektronikai cuccok,stb….
  És mindíg kicsit de egyre drágább lesz minden.

  Tetszik (0)
 25. Profile photo of Gnor

  Soha nem volt okostelefonom és gyanítom hogy egy darabig nem is lesz. Nem mintha rossz lenne egy jó készülék csakhogy ilyent még nem gyártottak, illetve ha mégis akkor azt csak az MI6 tudná megfizetni az ügynökeinek. A mai okostelefonok ránk kényszerítenek egy életstílust azáltal hogy mit raknak a készülékekbe, ugyanúgy ahogy a facebook is ránk kényszerít egy viselkedési formát. A legtöbb minden már nem opció hanem olyan trend amiből kilógni elszeparálódást jelent a társadalomban. A telefon nem kérdezi meg hogy amikor hallgatsz egy zenét akkor te le akarod-e tölteni a borítót, a dalszöveget vagy épp ki akarod-e rakni a fészbúkra hogy mit szeretsz, hanem alapból megteszi te meg max bújhatod a menüt hogy ezeket letiltsd. Ugyanígy alapon vinnyog ha valaki megoszt valamit, mintha neked ez lenne a legfontosabb a napi teendőid közt. És láss csodát sokak viselkedése átalakul. Amint vinnyog a telefon már kapják is fel és nyomkodják.
  ______________________________________________________
  Aztán ott vannak a ‘kis’ játékok amik az igénytelenség felé vezetik az utat. Népszerű pl a Jégkorszakos állatkert, vagy androidos tábla, flash támogatott böngészőn a farmerama, vagy a zoomumba. Ezek a játékok töredéknyi vizuális és játékélményt nyújtanak egy asztali gép normál játékához képest de valamiért úgy tűnnek mintha kevesebb erőforrást igényelne velük játszani. Az ember lusta leülni egy pc játékhoz de ezeket a kis szarokat nyomkodja. Viszont észre sem veszi hogy hogy tolódik el az élete a kommersz szórakozás felé ami ráadásul sokkal időrablóbb mint egy pc játék. Minden nap be kell lépni mert meghalnak az állatok, begazosodik, elmulasztja az akciókat stb. Pedig az egész semmi másból nem áll mint 4-5 féle kattintási művelet amely mindig ugyanazt eredményezi. A várakozás pedig borzalmas hatású. Az ember nem rakja férre ha 1-2 óra múlva érik be vagy telik le valami, hanem addig csinál mást, vagy csak céltalanul kattintgat a hülye játékban és várakozik. Napokat el lehet tölteni effektív tétlenségben ezek előtt a szarok előtt és ezt az okostelefonok már teljesen elérhető közelségbe hozzák.
  ______________________________________________________
  Egyszer volt egy érintőképernyős telefonom, azóta is bánom. Az érintőképernyő használata, akárki akármit is mond nehézkesebb mint gombokat nyomogatni és több problémával is jár. Úgy felvenni a telefont hogy nyomd meg és húzd még akkor is több összpontosítást igénylő kényelmetlen művelet ha a kijelző érintési tulajdonságai amúgy kiválóak. A visszafordítható hüvejkujjnak fontos szerepe van a fogásban, ezt pedig stabil fogáshoz stabilan kéne tartani. Viszont az érintőképernyőn leginkább ezzel operálsz, a telefon sokkal könnyebben kieshet a kezedből. Ráadásul ezek a vackok eléggé törékenyek is. Ezen kívül a visszahatás nélküli irányítás mindig is sokkal nehezebb volt mint a visszaható. Ezért is van a repülőgép botkormányához pl RTM (rugós terhelő mechanizmus) amegy a pilótának a kezére hat a bot által. Ezért vannak különböző színű Cherry MX nyomógombok a mechanikus billentyűzetekhez más nyomáserőhöz, és ezért lehet a Zuma Deluxe-ot napisten 2-ig vinni egy görgős egérrel és ezért állunk meg Jaguar szinten egy lézeressel, valamint ezért is súlyozhatóak a fejlett, játékra való egerek.
  A másik nagy gond az az hogy ha egy gombra ráteszem a kezem akkor választhatok hogy megnyomom-e v sem. A képernyőn pedig nem, emiatt gyakoriak az férrenyomkodások, főleg ha a cél-nyomásterület kicsi.
  ______________________________________________________
  Az okostelefonok ára az 50 ezrestől a 350 ezresig csak bérleti díj! Te nem veszed meg a készüléket a szó hagyományos felfogásában, hiszen a tervezett elavulás a spórolás miatti anyagtakarékosság egy brutálisan instabil működésű szart eredményez. Semmivel nem tart tovább egy 200k huf-tal drágábban vett készülék mint egy 50 ezres csak a funkciók minősége jobb. Viszont ez abszolút nem garancia arra hogy egy 100-150 ezres készüléknek ne legyenek olyan alapvető gyerekhibái mint egy 50 ezres készüléknek.
  Családtagok 60 ezres HTC-je ugyanúgy évi 1-2 szer járja meg a szerviz-t mint a 100 ezres Lumia 925. Bekapcsolási gondok, kikapcsolási gondok, lefagyás 2 napra, stb. A HTC pl egyből cserél egy csomó dolgot a készüléken. A mienket márrészletekben 3x kicserélte, persze azután sem működött sokáig. A végén meghajtották a bekapcsológombját hogy többé ne tudjam javításba adni mert mechanikai hibás. Sajna nem néztem meg tüzetesen a legutóbbi átvételkor. A meghajtást persze csak szétszerelt állapotban lehetett előidézni a tok védettsége miatt, de az persze ép volt. Gondolom megunták hogy ötödször visszük be 2 év alatt. A hiba továbbra is fennáll, és gyanús hogy a bekapcsoló egységnél van.
  A Nokia szerviz persze rosszabb. Ott mindig csak szoftvercserét hajlandóak csinálni bármi is a baja. Ha készülékcserét akarunk vagy ilyesmit akkor is teljesen mindegy mit íratunk a papírra a szervízben. A járható út a következő: Az ügyfélszolgálattal le kell levelezni a problémát és hogy mit szeretnénk (3 sikertelen javítás után készülékcserét) Ha az ügyfélszolgálat jogosnak találja a felvetést akkor hoz egy ítéletet, (esetünkben főpanel csere) és beadhatjuk a szervízbe, és ki fogják cserélni a főpanelt. De addig fejre is állhatunk és fenyegetőzhetünk vásárlói jogokkal és fogyasztóvédelemmel is, egy szoftvercserén kívül semmit nem fogunk kapni. Ami persze tök jó mert így csak annyit érünk el hogy a készülékünk hibás marad, viszont minden adatunk elveszik.
  ______________________________________________________
  Nekem most egy Evolveo Strongphone Wifi -m van de őszintén szólva azon kívül hogy telefonálni tud és lehet dobálni nem sok mindenre jó.
  Ötvözni kéne az okostelefonokat az erős telefonokkal, billentyűzettel és érintőképernyővel, de ki kéne venni a gyártók által elképzelt trendi élet alapvető kellékeit belőle, és használhatóbbá kéne tenni a kézírás a gps a videohívás stb funkciókat.
  ______________________________________________________
  Egy normális fényképhez min 8 megapixeles kamera kell de inkább a 13 megapixelesek használhatóak telefonokban. Viszont ez már a drága kategória.
  Az okostelefonok java része ocsmány kinézetű. Valószínűleg a válság idején vagy előtte a spórolást úgy kezdték hogy kirúgtak minden formatervezőt és azt mondták ezután mindegyik lekerekített téglalap lesz. Aztán látták hogy így is megveszik szóval mostmár csakazért se veszik vissza az állásukba szegény formatervezőket. Ezen is változtatni kéne szerintem.
  ______________________________________________________
  Ha már mindenképp venni kéne egy okostelefont akkor olyan kell venni ami azért még megfizethetően drága és azért hog be tudjon törni sokkal többet kínál a többinél. Jó példa erre a Huawei Ascend Mate7 ( http://mobilarena.hu/teszt/huawei_ascend_mate_7_figyeljek_a_kezemet/adatkommunikacio_osszegzes.html )
  8 magos proci dupla memória 6 colos kijelző stb. Majdnem minden paraméterében duplázzák az azonos kategóriát, de legalábbis köröket vernek rá.
  115 ezer körül van az ára. Ez se tökéletes és 2-3 év használat után ez is csak egy roncs lesz. Nem azért mert ne lenne használható akkor hanem mert az anyagminőség és mennyiség nem teszi lehetővé hogy ne öregedjen el annyi idő alatt.
  ______________________________________________________
  Amúgy érdekesség képpen említeném hogy pl egy vállalkozó aki naponta 2-3 órányit telefonál akkor is gallyra tesz egy év alatt bármilyen nem ipari minőségű telefont ha amúgy nagyon vigyáz rá. Egyszerűen a sok nyomkodástól leesnek a gombok, a folyamatos üzemtől behal a hangszóró és vagy a mikrofon. De persze gyakoriak a törések is, mivel a telefon ott munkaeszköz
  ______________________________________________________
  Nem beszéltem még arról amihez eddig még nem sok közöm volt, de pár szót erről is írok: A szoftverkörnyezet is gondolom sok szenvedést okoz és a kötelez frissítések se mindig hibátlanok, nem beszélve a flash támogatás megszűnéséről android chrome esetén. Ezért kell pl Puffin browsert használni. A google áruházból meg nem lehet letölteni csak ha regisztrálom a táblát (asszonyé). Ez akkora faszság mintha a teszkóból csak regisztrált bevásárlószatyorral vihetném haza a cuccot.
  Vagy ott a belső memória gondja. Maga az android rendszer kér x helyet. A maradék meg kevés és az alkalmazások nem telepíthetőek memória kártyára (ismerős telefonja)
  ______________________________________________________
  Tehát röviden összefoglalva:

  1.
  okostelefon – fujj
  Ha a minimum normálisan elvárt jellemzőket akarjuk az min 80-100 ezer forint. Máskülönben le kell mondani valamiről a kamera, tárhely, kijelző, stb paraméterei közül. Pedig miről is beszélünk? Hát talán arról hogy nem lehet fényképnek nevezni egy szemcsés elmosódott kétszínű képet, mert ezt tudja mondjuk egy 5 mp-es telefon. Pedig alap lenne hogy jó képet csináljon akárhány mp -es is. De a jó képhez minimum egy 8 mp-es kell vagy inkább 13.
  2.
  50 ezres, 200 ezres ugyanannyit lesz szervizben mert ugyanolyan fos mind a kettő. Bosszankodás és idegsokk, kiszolgáltatottság érzése. Kell ez nekünk???

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Gnor

   Amit kihagytam, hogy ha filmet akarok nézni vagy netezni akkor arra ott a lapi, illetve játékra is. Egy okostelefonban sokkal macerásabb mivel nincs egér se billentyűzet, és minden olyan apró, kicsi ide értve a megjelenítőt is ami nagyon nem mindegy hogy 5 colos vagy 17. Nem beszélve a tárhelyről, a programok mennyiségéről stb. Kétlem hogy egy okostelefonon 10 éven belül annyi progi lesz fent mint egy lapin. (winamp, winrar, word, 3d tervezők, video letöltő, aida, mp3 szerkesztő stb) mert még ha lesznek ill léteznek is programok telefonra azok használata szintén nehézkes a perifériák miatt és biztos hogy ilyen megfontolásból senki nem fogja ezeket felrakni akkor sem ha amúgy ezeket használja a lapin vagy az asztalin, és nem azért mert azokon már fent van hanem mert a telefonra felrakni sokkal macerásabb és használhatatlanabb.

   Tetszik (0)
 26. Profile photo of semmi

  én egy 4,5- 5 colos, ips, qhd, 1gb ram/8gb rom, min 2000 valahányszáz mah akksis, értesítőledes, 5 megapixeles autóf. hátlapi/ élvezhető videotelefonálást nyújtó előlapi kamos mobilt szeretnék csak amin a legmegterhelőbb alkalmazás a navigáció lenne. LTE, nfc, még az automata fényérzékelő sem lenne fontos. De már ezekkel az igényekkel sem találhat az ember a középkategóriában vagy inkább 50000 ft alatti megfelelő telefont. A szolgáltatók (kártyás) kínálata meg silány.

  Tetszik (0)
 27. Profile photo of SunyaMacs

  35000Ft-ig milyen telefont ajánlotok? legyen +- 1-2000ft
  feltételek:
  androidos legyen
  legyen jó a kamerája(tudom ebben az árkategóriában nincs annyira jó kamerás mobil)
  a gyártója legyen nemzetközi, ne szűnjön meg a weboldal, xda-n jó ha van hozzá sok minden
  előre is köszi!

  Tetszik (0)
 28. Profile photo of Zsolt Pásztor

  Nem tudom, hogy tudjátok-e a Samsung, Apple és a Huawei a top 3 gyártó, akik a legtöbb készüléket adják el világszerte https://deviceatlas.com/blog/16-mobile-market-statistics-you-should-know-2016

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez