15-ről 5GB-ra csökkenti az ingyenes tárhely méretét a OneDrive

A Microsoft bejelentette, hogy a felhős tárhelyének méretét drasztikusan csökkenti, mivel sokan visszaéltek annak felhasználása során. Az eddig alapból 15GB tárhelyet biztosító ingyenes csomag jövő év elejétől 5GB-ra csökken.

A hivatalos blogbejegyzés szerint az Office 365 korlátlan tárhelye is megszűnik és helyette 1TB áll a felhasználók rendelkezésére. A változás nem csak az új, de a meglévő fiókokra is vonatkozik. A változások pontos listája a következő:

 • Az Office 365 Home, Personal és University előfizetéseknél megszűnik a korlátlanság, a jövőben egy terabájtot kapnak a felhasználók.
 • Kivezetik a 100 és 200 gibabájtos fizetős bővítést az új felhasználóknál, helyette havi 1,99 dollárba kerülő 50 gigabájtost indítanak.
 • Az ingyenes OneDrive-nál a 15 GB-ot 5 GB-ra csökkentik minden felhasználónál, a 15 GB-os kamerabónusz megszűnik.
 • Az Office 365 azon előfizetői, akiknek a tárolt tartalma meghaladja az egy terabájtot, értesítést kapnak, illetve 12 hónapig még lehetőségük lesz megtartani anyagaikat.
 • Ha az Office 365 előfizetőinek nem felel meg az új rendszer, akkor időarányos visszatérítésre jogosultak.
 • Az ingyenes változatot használók számára is 12 hónap áll rendelkezésre, hogy lementsék 5 GB-ot meghaladó méretű tartalmaikat, illetve előfizessenek.
 • Az önálló előfizetéses OneDrive-felhasználókat nem érintik a változtatások.

A vállalat arról panaszkodik az indoklásban, hogy néhány felhasználó 75TB-nyi adatot, teljes filmgyűjteményét, vagy több PC biztonsági mentését tárolta a OneDrive tárhelyén, ami 14000-szerese az átlagnak. A Microsoft célja nem az extrém biztonsági mentések tárolása, hanem a rugalmas együttműködés és produktivitás biztosítása.

További részletekre a OneDrive FAQ oldalán kapunk választ.

52 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Nameless

  Én úgy látom, hogy beígértek egy elméleti tárhelyet valakiknek, mondván úgysem fogják sokan kihasználni, fizikailag nem is kell annyi, majd most hogy már sokan használják nem bírják kiszolgálni az igényeket, és elkezdtek … kodni.

  Tetszik (3)
 2. Profile photo of D. Jenco

  Hát sebaj, ott van a Mega 50GB ingyen tárhely, osztán ha több kell csinálsz még fiókot.
  https://mega.nz/#register

  Tetszik (1)
 3. Profile photo of Cartman

  Majdnem kereken egy évvel ezelőtt verte a mellét Satya Nadella, hogy az új jelmondat a “mobile-first, cloud-first” gondolkodás. A mobil részét inkább hagyjuk is, a cloud része meg… jó hagyjuk azt is 😀

  Tetszik (5)
  • Profile photo of droID242

   Két promó akcióban egyszer egy évre, egyszer két évre plusz 100-100 GB-ot lehetett kapni ingyenért. Az egyik valamikor tavasszal jár le, a másik rá egy évre. Masszívan csúnyán néznék, ha ezeket is hipp-hopp lenyúlnák. Nincsenek tele, de azért nem örülnék, ha ezt is stornóznák, ugyan is itt most tervbe volt véve a meghosszabbításuk. (jelenleg 240 GB-al gazdálkodhatok így. Az alap ingyenes és a kamera plusz miatt) A Skydrive-os idők óta használom (25 GB-ot kaptam akkor kezdéskor), kár lenne, ha szép lassan hazavágnák az egészet pár gyökér miatt. 🙁

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Cartman

    Nekem is annyi van, de ha jól értelmezem a FAQ-t, akkor az megmarad.
    Nem a pár gyökér miatt vágják haza, abban biztos vagyok, az csak kifogás.
    Hirtelen lett X millió win10 user, akikre ráerőltették a MS fiók használatot és most vették észre, hogy hú bakker az k*rva sok tárhelyet igényel… vágjuk vissza limiteket.

    Tetszik (3)
  • Profile photo of Nameless

   “Nem a pár gyökér miatt vágják haza, abban biztos vagyok, az csak kifogás.
   Hirtelen lett X millió win10 user, akikre ráerőltették a MS fiók használatot és most vették észre, hogy hú bakker az k*rva sok tárhelyet igényel… vágjuk vissza limiteket.”

   Egy rugóra jár az agyunk.

   Egyre jobban kezdem megutálni a Microsoft-ot mert mindig csak kamuznak meg átverik a felhasználóikat. Amikor frissítettem 8.1-re meg megvettem a telefonomat tisztán emlékszem, hogy végig futott az agyamon: Jobb lesz vigyázni ezekkel a seggfejekkel és felesleges a szavukra alapozni, kb azt kell készpénznek venni ami most van, mert holnap már nem lesz.

   Tetszik (2)
 4. Profile photo of pimi

  Azért érdekelne, hogy hogyan lehet visszaélni egy ingyenes felhős tárhellyel. Csak nem töltöttek fel az elvetemült felhasználók különböző dolgokat? Hát ezeknek semmi sem szent?

  Tetszik (5)
 5. Profile photo of Tóth Jani

  Nálunk az 5GB is elég, szerintem a lakosság 90%-a nincs olyan sebességű internettel megáldva hogy a tetű lassú feltöltésével a filmjeit ide töltse fel.
  És ha azt nézem hogy egy éves előfizetésből simán veszek egy 2 TB-os HDD-t, akkor miért is dobnám ki a pénzt az ablakon??

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of pimi

  Ócska indok az a 14000-szeres felhasználás. Szerintem bőven jut 14000 olyan felhasználó, aki egy árva bájtot sem tárol a felhőjükben (én sem) egy olyanra, aki 75TB-ot használ. Ha nincs elég tárhelyem, nem hirdetek felhőt. Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul.

  Tetszik (2)
 7. Profile photo of Nabuka

  Ez egy óriási nagy vicc XD Microsoft ülj le! Egyes! 😀

  Tetszik (1)
 8. Profile photo of amuba

  Akkor google, itt is nyert pár felhasználót megint.

  Tetszik (1)
 9. Profile photo of KoLaMan

  Utálok flame-gyanús hozzászólást írni, de a korrektség úgy kívánja a másik oldalról is legyen post.
  Marhára nem értek veletek egyet (mármint a többséggel).
  Egy egyszeri Office 365 felhasználónak van(lesz) 1 tera helye. Nem mondanám kevésnek. OK, attól függ persze, mire kell.
  Egy egyszeri OneDrive felhasználónak van(lesz) 5 giga helye. Nem mondanám kevésnek. OK, attól függ persze, mire kell.
  Igen, OK, korlátlan volt, és 15 giga volt – lefogadom az átok marha marketingesek nyomására – miközben dúlt a friss helyezkedés a cloud felhasználók kegyeiért.
  Mára nagyjából letisztult ez a cloud használat; kialakult ki, mikor, hova, mennyit. ÉS mennyiért. Merthogy a komolyak fizetnek a tárolásért.
  Talán az Ms vezetők végre lekiabálták pár marketinges fejét, és nem támogatják tovább az ingyenes tárolását a terabájtnyi adatoknak.
  Kövezzetek meg, de alapból 1 tera az nehogy már kevés legyen… Az összes filmem (~900-valahány darab) alig több 1 teránál, az összes gépi mentéseim (acronis images) januárig visszamenőleg 300-400 giga. Ezeket persze én nem felhőben tárolom. Gondolom van aki igen, meg a családi videókat is, meg tudja az ég még mi mindent. És miután kvázi korlátlan a hely, a fene se törődik olyan időrabló dolgokkal mint aktualizálás, régiek törlése, szelektálás, stb.
  Azt gondolom, az eddigi korlátlan hozzáférés megváltozását 1 terára a felhasználók kb 90%-a észre sem fogja venni, a maradék fele észreveszi, vagy olvas róla, vagy mondják mások – de nem érdekli, mert az 1 tera bőségesen elég neki. A maradék meg vagy az úgynevezett “elvek” miatt ágál, vagy mert keresnie kell új helyet a filmjeinek.
  És ahogy lenni szokott sajnos, az internet ezektől a pár százalékot kitevő felhasználóktól lesz hangos…
  Ami a másikat illeti, a mezei ingyenes 15 giga csökkenését 5 gigára. A legfontosabb adatoknak, doksiknak, különböző mentéseknek, nagyjából ez is elég (most 13 gigát használok el a 40-ből), legfennebb a családi fotók máshol lesznek – nagy dolog. Itt is érvényes szerintem, hogy a nagy többség észre sem fogja venni a dolgot (vagy eleve nem is használja).
  Én úgy látom, alapvetően azok járnak csak rosszul, akik valóban szinte ipari méretekben használták ki ezt az eddigi lehetőséget.

  Tetszik (1)
  • Profile photo of ajjajjaj

   Részben igazad van, de van nagyon sok olyan ember (köztük én is), akik sok digitális tartalmat (fényképek, videók, nem filmek és sorozatok, arra ott van a winchester, nas stb…) tartanak és biztonságban akarják tudni esetleg 10-20 év családi képeit, home videóit, amiből jelenleg nekem is most csak 18 GB van felküldve, csak a kék felhőbe, de emellett ott van még egy MEGA, amin szintén van kb 35GB adat, ami pedig bővül így már most sincs és nem is lesz hely a fotókat oda feltölteni, előfizetni nem akarok, akkor inkább plusz vinyó, de azt meg nem tudom magammal cipelni, meg még ha külső HDD-t is veszek, eléggé kényelmetlen hurcolni, és lógjon zsinóron állandóan a telefonból/laptopból, holott már rengeteg helyen van free wifi + ott a mobilnet is. illetve tartsak 1 de legalább 2 biztonsági másolatot, ha neadjisten a háttértár kilehelné a lelkét, hogy ne kelljen az adatmentésért több százezres összegeket fizeni.

   Tetszik (1)
 10. Profile photo of maki

  Azzal valóban egyet lehet érteni, hogy 75 TB egy kicsit sok! De nyilvánvalóan ez egy extrém példa, az emberek nagy többségének a korlátlan helyett bőven elég 1TB, de 5GB, vagy 15GB nem mindegy! Egyébként én is terveztem biztonsági másolatot rakni a 365-ös felhőre, de ha fölraknám minden adatomat, filmekkel együtt, akkor már nem fér bele 1 TB-ba!
  Annyit mondok, hogy ez szerintem is ál indok, mert ha nem lenne az, akkor az ingyeneset hagyták volna 15 GB-on! Itt pontosan arról van szó, amit már följebb megírtak, ha mindenki, aki win10-re ugyebár ajánlott egy MS fiók, és már ennyiszer 15 GB-ot nem bír a szerverük.

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of hunostor

  Hát nálam ez volt az utolsó csepp a pohárban. A következő telefonom biztos, hogy nem Windows-os lesz. Hazudoznak össze vissza. Azért veszik el az én tárhelyemet, mert vannak akik 75 Gb-ot tároltak a sajátjukon? Miért nem csak azt vágják vissza, ha azzal van baj? Nevetséges. Idővel oda fognak kerülni ahova kell, az informatika szemétdombjára …

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of dirty.ata

  TIPIKUSAN KOLLEKTÍV BÜNTETÉS!
  Egyszerűbb, humánusabb megoldás volna, ha a hiperextra tárhelyet használókat egyszerűen “letiltanák”, amennyiben figyelmeztetés és erre megjelölt határidő ellenére nem csökkentik drasztikusan a felhőben tárolt adatmennyiséget!
  (Csak összevetésül: a MEGA már azért letiltja az egész fiókot (50 giga), ha abban szerinte szabálytalanul (pl. szerzői jog alatt álló) tárolt tartalmat vél felfedezni. A letiltás UTÁN lehet velük egyezkedni, bizonygatni… Vagy újra regisztrálni, “veszve hagyva” a régi felhőtartalmat. 🙂 )

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of ne77

  Na ne már…
  Van Office 365 előfizetésem, amihez ugye jár a “korlátlan” (nekem 10tb-ot mutat (bőven elég lenne) Onedrive.
  Pont most rendszereztem a vinyóimat, memkártyáimat, arra juttottam, h van 2,6tb adatom amit fel kéne tölteni.
  Mielőtt kérdezitek, mi a franc foglal 2,6tb-ot. Egyáltalán nincs benne film, nincs benne olyan file, amit letudnék tölteni torrenten. Vannak benne raw fotók ( darabja min 25-30mb, több mint 10.000db, fotós voltam), saját 4K videók, gépmentések havonta kb 50gb, egyéb mára beszerezhetetlen (torrenten letöltött) cuccok (igen, ezek khm… kevésbé legálisak).
  És ezek hónapról-hónapra csak felhalmozódnak. Nem kell hogy 0-24-be elérjem ezeket a fileokat, NAS nem kell nekem.
  Egy Raspberry Pi2 megy 0-24-be, arra kötök rá épp egy feltölteni kívánt vinyót (amin jelszavas zip-ekbe vannak az file-aim), az szépen feltölti Onedrive-ra, ha kész, lehúzom a vinyót, majd jön a következő, ha mind kész kikapcsolom, amíg nem kell újra.
  Csak a 10tb (“végtelen tárhely”) miatt van Office 365-öm. Ezek után mit csinálok, nem tudom, de rohadjon meg a Microsoft ezért is (meg baromi sok másik dolog miatt is).
  Ez nagy kicseszés

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of ivanyi005

  vegyük hozzá még ezt a mai hírt is:
  http://index.hu/tech/2015/11/03/a_microsoft_megerositette_kikapcsolhatatlan_a_windows_10_kemkedese/
  “A probléma ezzel az, hogy elég sok, nem személyes, de tömegben már eléggé egyedi adatból pontosan be lehet azonosítani felhasználókat, így teljesen mindegy, hogy a Microsoft minek minősíti a hazaküldött adatokat, a felhasználóknak nincs választása a magánélete védelmére.”

  nem akarok váltani.

  Tetszik (0)
 15. Profile photo of Juliuska

  “Az ingyenes OneDrive-nál a 15 GB-ot 5 GB-ra csökkentik minden felhasználónál, a 15 GB-os kamerabónusz megszűnik.”

  Még a SkyDrive-os időben kezdtem használni, jelenleg 40 GB-nál járok (kamera bónusz miatt), de ténylegesen csak 14,5 GB van /fele családi kép, másik fele vegyes/. Remélem azért átgondolják még ezt.

  Tetszik (1)
 16. Profile photo of Bélaaaa

  Nálam megtette a hatását a csökkentés! Mindent(!) átvittem a GDrive-ra az imént. Megszüntettem a kamera feltöltést is a onedrive-ra.
  Csak a kamera feltöltésből volt nekem vagy 20 Gb az évek során.

  Bónuszokkal együtt van(volt!) 140 Gb tárhelyem, most használhatja más a helyet!

  Ingyenes 15 GB
  Az Ön további tárterülete
  Meghívókkal szerzett bónusz (a maximum 0%-a) 0 GB
  Hűség-bónusz 10 GB
  Bónusz a Filmtekercshez 15 GB
  Bing-bónusz 100 GB Érvényesség vége: 2017.02.09.

  Tetszik (1)
 17. Profile photo of rgida

  Az 5 giga nekem is kevés (lesz). Kereshetek más helyet a fotóimnak….
  Ezek a Májkroszoftnál teljesen meghülyültek.

  Tetszik (1)
 18. Profile photo of Exelsior24

  Hát ez jó nagy kitolás a felhasználókkal, többnyire fotókat, meg munkával kapcsolatos dokumentumokat tároltam eddig a One-Drive fiókomban, de ez hogy az ingyenes fiókméret 15-ről 5 Gigára csökken és még a 15 Giga Filmtekercs bónuszt is elveszik elég nagy csökkentés számomra. 🙁

  Amúgy nem tudom mi a rákot akarnak az 50 Gigabyte 1.99 dolláért csomaggal, amikor Google Drive-on 100 Gigabyte-os csomagot kapsz havi 1.99 dollárért, elég nagy FAIL-nek tartom ezt az egészet.

  Tetszik (0)
 19. Profile photo of rgida

  Na, átvittem a fényképeimet a Google Fotóra .
  Picasa szépen szinkronizálja , a májkroszoft meg tegye oda a tárhelyemet ahova gondolom!?

  Tetszik (0)
 20. Profile photo of lilbilly

  Őhm, nekem 30GB tárhelyem van ingyenesen, amiből 29,3 szabad…… na most akkor hogy is van ez!? :O

  Tetszik (0)
 21. Profile photo of MCKing45

  Nagyon jó!!!A filmtekercs bónuszommal együtt elmegy az egész?30 GB-ból 5 lesz?És mi a gond azzal,ha visszaélnek vele????WTF..A Google-nek semmi baja ezzel.

  Tetszik (0)
 22. Profile photo of Maszi65

  Hiába ez az egész tárhely kérdés 60 Mb/s le, 6 Mb/s feltöltési sebességem van, de az OneDrive még ezt sem biztosítja. A GoogleDrive kihasználja a teljes sebességet. Biztosra állítom, mert teszteltem. Így nagyon nem is használtam, max pár képet és kisebb fájlokat töltöttem fel. Aki biztonsági mentésre használná az megérdemli, élesben kizárt, hogy az Onedrive-ról állítsa vissza teljes rendszerét, főleg ha internet kapcsolat nélkül teszi.

  Tetszik (0)
 23. Profile photo of Tyler

  Nagyon rég nem pakoltam OD-ra semmit. Most néztem és 40GB a full helyem. Ezt hogy szedhettem össze?! 🙂 Kell tennem valamit, h ez megmaradjon?! Ha csökkenne nem örülnék, de nem is fordulnék be miatta.

  Tetszik (0)
 24. Profile photo of pofa

  Azt tudjátok-e, hogy a pedagógus 1T -t, hogyan alkalmazza?
  A feleségemnek jár. Telepítettem, de – ugye – a saját akkontommal használom a OD.-ot. Mikor megnézem a kliensben vagy a weblapon, akkor is csak az összeharácsolt 130 gb van, ami le fog járni. Az összegyűjtött cuccaim, ami a melóhoz kell több, mint 5gb. A pedagógus telepítést 5 gépen lehet érvényesíteni és minden felhasználónak jár 1T terület.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez