Otthoni hálózatra fel! (3. rész)

Az előző részekben az otthoni hálózatunkat főleg technikai oldalról vizsgáltuk, most viszont megnézzük, hogy a gyakorlatban mire is képes a NAS-unk. Körbejárjuk a legfontosabb funkciókat, megnézzük mi mindenre alkalmas egy ilyen eszköz.

Ha lemaradtál volna az korábbi részekről itt megtalálod őket: 0. rész, 1. rész, 2. rész.

Ha már van egy hálózati adattárolónk akkor egyértelmű, hogy beállítjuk letöltő szervernek, hogy ne a számítógépünk erőforrásait pazaroljuk el erre a feladatra. A dolog nagyon egyszerű hála az Asustor saját torrentkliensének, amit Download Center-nek kereszteltek. Szinte semmiben sem marad el egy asztali gépre szánt torrent klienstől, sőt!

1

Az applikációt megnyitva egyből a szokásos képernyő villan a szemünk elé, ott vannak az aktív torrentjeink, egyszerű menü rendszerben szűrhetjük az aktív, inaktív, és éppen letöltés alatt álló torrentjeinket, illetve kaptunk egy keresőt is, ami különböző előre beállított torrent oldalak találatait tárja elénk. Természetesen az oldalak listája bővíthető. A kliens rendelkezik RSS olvasóval is így könnyen elérhetjük mondjuk az nCore-on könyvjelzőzött torrenteket.
A beállításokban egyszerűen megadhatjuk az aktív letöltések számát, beállíthatunk seed korlátozást, és az egyik legjobb funkció az automatikus torrent betöltés. Ez arról szól, hogy ha az előre beállított mappába torrent fájl kerül, azt a kliens abban a pillanatban betölti és el is kezdi nekünk letölteni az adatokat.
A következő beállítás is egy kényelmi funkció mégpedig egy a torrent letöltésének befejezésekor, mobilra kapott értesít formájában. Természetesen ez csak akkor működik, ha telepítettük az AiDownload applikációt a telefonunkra. Sajnos ez és a többi Asustor app is csak Android és iOS rendszerű eszközökre érhető el, Windows-os mobilokra nem.

2

Ezek mellett állítható be sávszélesség korlát, torrentenkénti kapcsolat korlátozás, illetve idő szerinti ütemezés, amivel mondjuk éjszakára kikapcsolhatjuk a korlátozásokat, így amíg alszunk maximális sebességgel közlekedhetnek az adatok.

3

4

Ahhoz, hogy a letöltött adatainkhoz könnyen hozzáférjünk bárhonnan szükségünk lesz a NAS beállításiban engedélyezni a távoli elérést, és ki kell nyitnunk a megfelelő portokat. Nem kell megijedni mert ezt a feladatot automatikusan elvégzi helyettünk a rendszer, nekünk csak be kell jelölnünk, hogy mely szolgáltatásokat szeretnénk távolról is használni.

5

Ha ezzel is megvagyunk akkor már csak azt kell elintéznünk, hogy a hálózatra kapcsolt médiaboxunk, vagy okostévénk is elérhesse a médiafájlokat.
Ehhez csak letöltjük az App Central-ból az UPnP Media Server nevű alkalmazást és kiválasztjuk, hogy mely mappákat szeretnénk megosztani a hálózatunkon. Természetesen ilyenkor érdemes azokat a mappákat kiválasztani, ahová amúgy is a filmeket, képeket vagy zenéket szoktuk le- vagy feltölteni.

6

Most már tulajdonképpen az egész lakásunkban illetve azon kívül is elérhetjük a fájljainkat bármilyen számítógépről, és még okostelefonról is, hiszen nem csak a Download Center-hez van mobil applikáció, hanem a fájlkezelőhöz (AiData) is, ráadásul létezik egy AiMaster nevű alkalmazás is, amivel a NAS éppen aktuális adataihoz férhetünk hozzá.

Érdemes még szót ejteni az AiFoto alkalmazásról. Hogy minden funkcióját kihasználjuk telepítenünk kell a NAS-ra a Photo Gallery app-ot. Ezután képesek vagyunk akár hazaérve wifi-ről, akár út közben mobilnetről szinkronizálni a fényképeinket, amiket később otthon már a számítógépünkön tudunk visszanézni. Az alkalmazás könnyen beállítható, és nagyon sok opcióval rendelkezik ami a feltöltést illeti. Szinkronizálhat csak töltés közben, csak előre beállított wifi-re kapcsolódáskor, vagy bármikor, amikor bekapcsoljuk a mobil adatforgalmat a telefonunkon. Sajnos értesítést nem kapunk sem a szinkronizálás kezdetekor, sem befejezésekor, de tapasztalataim szerint az app nem hibázik és minden fellelhető képet feltol a NAS-ra gondolkodás nélkül.

Ami a felhő alapú szolgáltatásokkal való együttműködést illeti elég szegényes a kínálat. A népszerű szolgáltatások közül csak a Google Drive-val és a most éppen nem nagy rajongó táborral rendelkező OneDrive-val képes elég egyszerűnek mondható kapcsolatot létesíteni.

A Google Drive app-ban csak a szinkron módját tudjuk állítani azt, hogy melyik mappát szeretnénk szinkronizálni már nem.

7

A OneDrive applikáció ezzel szemben képes csak a kiválasztott mappákat szinkronizálni, sőt még szűrőt is hozzáadhatunk a kliens-hez, amivel beállítható, hogy csak adott típusú fájlok, adott méretig töltődhessen le. Ezek mellett még a sávszélességet is korlátozhatjuk mind letöltés, mind feltöltés tekintetében.

8

9

10

Többen aggódva kérdezték, hogy mennyit fogyaszt a készülék, jó hírünk van számukra, 2 HDD-vel, aktív használat mellett is megelégszik 18 Wattal, de használaton kívül, okosan visszaveszi a teljesítményt és ilyenkor beéri 4-5Wattal is. A beállításokban külön szabályozhatjuk is mennyi tétlenségi idő múlva hibernálja a lemezeket.

A szolgáltatások között az FTP és Webszerver lehetőségeket is megtaláljuk, PHP-vel, MySQL-el, mindennel, ami kell, így akár dinamikus weboldalakat is üzemeltethetünk rajta, amikhez saját domain-t is rendelhetünk a Virtual host beállítások segítségével.

Linux-al barátságban lévő felhasználók SSH-n is beléphetnek a szerverre, valamint bármilyen rsync kompatibilis szerver biztonsági másolatait is képes fogadni.

Lehetőségünk van arra is, hogy egy megosztó link segítségével bárkivel megoszthassunk 1-1 fájlt. Ehhez először is be kell állítanunk a port továbbítást. Megnyitjuk a Beállítások, Könnyű hozzáférés menüpontja alatt az EZ-Router fület és a Port Forwarding szekció alatt hozzáadjuk a 8000-es és 8001-es portot a listához. Ha minden jól ment egy zöld pipa jelenik meg a port mellett.

16a

15a

Ez után megkeressük a megosztani kívánt fájlt a fájlkezelőben és rákattintunk jobb egérgombbal. Itt kiválasztjuk a Share Link megosztása opciót, megadjuk a nekünk megfelelő beállításokat és az OK gombra bökve megkapjuk a linket, amit bárkinek megadva letöltheti az adott fájlt.

26

27

28

Mégy egy fontos téma van, amit meg kell említenünk, mégpedig a jogosultságkezelés. A Belépés ellenőrzés menüben képesek vagyunk kezelni az összes felhasználót és különböző jogosultsági szinteket tudunk létrehozni. Természetesen ha sokan használjuk otthon a NAS-t és nem szeretnénk ha mindenki minden mappát elérne, vagy csak vannak mappák, amiket csak olvashatóvá akarunk állítani akkor nagyon fogjuk szeretni ennek az egyszerű kezelését. Új felhasználó létrehozásakor annyi a dolgunk, hogy megadjuk a felhasználónevet, jelszót, majd tovább kattintva kiválasztjuk, hogy igen szeretnénk mi megadni a user jogkörét.

17 18

19

Utána kiválaszthatunk egy általunk kreált, vagy alapértelmezett csoportot, de ha nem bajlódtunk a létrehozásával csak rábökünk a tovább gombra.

20

Ha ezzel megvagyunk eljutunk a nekünk kellő részhez. A felsorolt mappák közül kiválasztjuk, hogy melyiket szeretnénk olvashatóvá, írhatóvá tenni, vagy teljesen elérhetetlenné tenni a készített felhasználónak.

21

A tovább gombra kattintva megadhatunk még méretkvótát, a következő lépésben pedig az alkalmazáshozzáférést engedélyezhetjük, vagy korlátozhatjuk.

22

23

Az utolsó oldalon már csak meg kell erősítenünk a megadott információkat és a befejezés gombot megnyomva már el is készült a fiók.

24 25

Verdikt

Mint láthatjátok egy NAS rendkívül sok dologra használható és még be sem mutattunk minden lehetséges funkcióját! Az Asustor AS1002T szolgáltatásaival és teljesítményével minden átlagfelhasználói igényt kielégít, ráadásul rendkívül barátságos áron, ezért bátran ajánljuk mindenkinek. Az 1GHz-es ARM processzor és az első hallásra kevésnek tűnő 512MB RAM tökéletesen ellátja feladatát, a használat közben nem tapasztaltunk fennakadást, sőt nagyon is reszponzívan viselkedett. A mai óriási HDD méretek mellett a két meghajtóhely is bőven elegendő általános célokra, de aki nagyobb tudású eszközre vágyik, az is talál megfelelőt a termékcsaládban.

A NAS-ról szóló bemutatónk ezennel véget ért, de a cikksorozatunk még koránt sem. Tartsatok velünk a továbbiakban is!

19 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Krissz

  Elolvastam, és nagyonjol sikerült ez is grat, good job 😀

  Tetszik (2)
 2. Profile photo of Márk Jámbor

  Nagyon jó a cikksorozat! Köszönöm a válaszokat!

  Tetszik (2)
 3. Profile photo of ttl

  Sziasztok,
  Én korábban egy dns-323-at használtam, transmission-nal. Ott volt egy plusz szolgáltatás, ami itt hiányzik : ha rákattintottam egy torrent letöltésre, az feltöltötte a transmission szerverre, és elindította. Ez a nas képes arra, hogy ha felmásolom a letölteni kívánt torrentet a beállított könyvtárba, akkor elindítsa a letöltést, már csak a könyvtárba való másolást kellene automatizálni valami segéd programmal. Nem tud valaki ilyen segéd programról ?
  ttl

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Expander Mandro

  Én jobban bízok a QNAP 4magos, 8GB RAM-os gépében 🙂 Sok féle NAS-t próbáltam de csak ez vált be…

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of ttl

  Készítettem egy programot autoit3-ban, amely a torrent fájlt átmásolja x:\ hálózati meghajtóra (azaz elötte mapelni kell ezt a meghajtót)
  forrása:
  ;
  ; .torrent másolása x: hálózati könyvtárba
  ;
  #include
  #include
  #include
  #include
  #include

  Local $sDrive = “”, $sDir = “”, $sFileName = “”, $sExtension = “”

  if $CmdLine[0] == 1 then
  $input_file = $CmdLine[1]
  else
  MsgBox(0, “Használata:”,”torrentup torrent-file”)
  exit
  endif
  Local $aPathSplit = _PathSplit($input_file, $sDrive, $sDir, $sFileName, $sExtension)

  $output_file = “x:\” & $sFileName & $sExtension
  FileCopy ( $input_file, $output_file , $FC_OVERWRITE )
  ; MsgBox(0, “Input:”,$input_file & ” – ” & $output_file)
  exit
  le kell fordítani autoit3-mal, és az exe-t hozzárendelni a .torrent kiterjesztéshez

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of ttl

  Az include-oknál lemaradt a sorok vége, lehet, hogy most is ?
  #include
  #include
  #include
  #include
  #include

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Expander Mandro

  Media Servernek nem a beépített QNAP-ot kell használni hanem a PLEX-et. Ezzel kiváló média player lett. Nem gond a PLEX-nek, hogy a Download Station-el csak ideglenes fájlok vannak. A PLEX úgy látja mint a többi filmet. Kiváló! 🙂 Így még másolgatni sem kell…

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Márk Jámbor

  Üdv!
  Kérdések a következő cikk valamelyikéhez: Hálózati megosztás nyílt WiFi hálózaton működhet-e úgy, hogy a külső felhasználók “közvetlenül” saját gépeik közt teszik. Pontosabban (közvetetten) a wifi hálózaton keresztül érik el egymás gépét, valamilyen programmal azonosítják egymást, pl.: a TeamViewer-hoz hasonló módon és utána már küldözgethetnek egymás közt fájlokat. Az internet közbeiktatása nélkül közvetlenül WiFi hálózaton lehetséges-e? Pl.: valamilyen ftp programmal?

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of ttl

  Másnak is van stablitási problémája az AS1002T-vel ? A hálózat kezelése nagyon rossz. Nem sokáig bírja egyfolytában. A Dlink Dns-323 5-6 évig megvolt, azzal összesen nem szívtam annyit, mint ezzel 1 hét alatt. Torrentre próbáltam használni Ezen a fórumon csak fizetett hw hirdetések vannak ?
  Akkor a fórum ezen része nem sokat ér. A routerig ellát, de azonkívül már nem. Reset után egy darabig (10 percig jó a net, utána a névfeloldás elromlik.
  Ilyen hibával eddig még linux környezetben nem találkoztam. Ez hw. hiba lehet. De akkor miért kell ilyen rossz hw-t reklámozni ?

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez