Teszteltük: TrendNet TEW-812DRU

Aki viszonylag olcsó 802.11ac szabványú útválasztót keres, annak a TrendNet TEW-812DRU router lehet a megfelelő választás. A kategóriájában meglehetősen olcsó hardver, külsőre egész dekoratív, így jó helyet találva neki, akár dísze is lehet a lakásnak.

Külső

A 48 x 155 x 180 mm-es ház szürke keretet kapott, az oldalán egy meglehetősen jól kinéző textúrázott fekete borítással karöltve. Sajnálatos módon nincs külső antenna, de így talán még könnyebb is az elhelyezése.

tn1

A router elején található 9 visszajelző LED, amik a különböző kapcsolatok állapotát hivatott jelezni. Kár, hogy ezek a fények semmilyen módon nem kapcsolhatók ki, úgyhogy kénytelenek vagyunk élvezni az éjszakai villogásukat.
A hátoldalon található a tápcsatlakozó nyílása, mellette egy be- és kikapcsoló gomb, 4 darab gigabites Ethernet port, illetve egy USB 3-as csatlakozó, amire nyomtatót, vagy külső adathordozót köthetünk, és végül egy fizikai Reset gomb, ami bármikor jól jöhet.

Telepítés

Az installálás ugyanolyan egyszerű, mint bármely más router esetében. A készüléken lévő védőfólián található matricán minden eléréshez szükséges adatot megtalálunk. A böngésző címsorába bepötyögjük a 192.168.10.1 IP címet, majd a matricán található felhasználó névvel és jelszóval belépünk. Ezt követően egy beállítás varázsló végigvezet minket egy egyszerű műveleten és már használatba is vehetjük a router-ünket.

tn2

Szoftver

Az admin felületre belépve szembe találjuk magunkat a főoldallal, amin láthatjuk a csatlakoztatott eszközöket, valamint a két WiFi csatorna állapotát.
A beállítások tárháza igencsak bőséges. A TrendNet biztosít a weboldalán egy online szimulátort is, amivel betekinthetünk a beállítások rejtelmeibe vásárlás előtt. Érdekesség, hogy a TrendNet TEW családjában számos modellnek, jelen esetben a 812DRU-nak, a rendszere is szabadon módosítható és terjeszthető.

tn3

Természetesen a szokásos IPv6, WPA/WPA2 és WPS támogatáson kívül, találunk Dynamic DNS és UPnP szolgáltatást, valamint beépített tűzfalat is. A csomagolásban még egy telepítő CD is helyet kapott, szerencsére feleslegesen, mivel anélkül is könnyen telepíthető.

Hardver

A 812DRU 5 GHz-es 2.4 GHz-es csatornával is rendelkezik, így az elméleti maximális adatátviteli sebessége 1,75 Gbps (1300+450). A motorháztető alatt egy 800MHz-es processzor pörög 64 MB RAM és 8 MB flash tároló társaságában, ami ma már kissé lemarad a vetélytársaihoz képest. Ami az antennákat illeti, csatornánként 3 darab 6 dBi erősségűt kapunk.

A készülék teljesen zajmentesen működik és melegedésre sem hajlamos.

Teljesítmény

WiFi sebesség tekintetében rövid távolságokon nem lehet okunk panaszra, hiszen 5 méteres távolságból is 400 Mbps-nál nagyobb sebességet lehet elérni, természetesen csak akkor, ha nincs akadály a kliens és a router között. Itt el is érkeztünk a router leggyengébb tulajdonságához, amit már a hiányzó külső antennák előre vetítettek. A WiFi jel elég gyenge, könnyű leárnyékolni, így könnyen akadályokba ütközhetünk, ha mondjuk az udvarunkon szeretnénk internetezni. Az alábbi tesztben az első két mérést egy helyiségben a routerrel, a harmadikat (a legtávolabbit) 2 szobafalon keresztül végeztük:

2015-11-14_20-08-31

Verdikt

A rengeteg beállítási lehetőség, a sebesség és a kedvező ára nagyon csábítóan hat ennél a router-nél, a 3 év garancia pedig még vonzóbbá teszi. Egy irodába, vagy kisebb lakásba tökéletes választás lehet egy ilyen készülék.

12 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of pimi

  Nem vitatom a képességeit, de a 40eFt-körüli ára nem éppen baráti.

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of zsolt501

  A 8MB-os flash és a 64MB RAM eléggé korlátozza a használhatóságát és fejleszthetőségét, és az a 40e Ft sem túl jó ebben a kategóriában.
  Asus routerek de már a TP-Link routerek is lényegesen több RAM- és flash tárolóval kaphatóak a 800MHz-s 1 magos proci sem az a kategória ami ehhez az árhoz illene.

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of siriq

  Itt valamelyik ceg nagyon meg akar szabadulni ettol a router-tol. Ennyiert meg ezzel a reklammal sem javasolnam.

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of vfo

  A beépített antennák alacsony hatékonysága megkérdőjelezi az ac használhatóságát pl. egy 150 m2-es lakásban. Az adatlapja szerint a LAN csatornák nem gigabitesek, tehát a beépített switch nem az. Ha ezt igaz, ennyi pénzt arcátlanság érte elkérni. Összehasonlításképpen 3 évvel ezelőtt vettem egy TP Link TR 2543ND-t ~ 16K-ért, gigás lan, kétsávos, igaz nem AC-s, van 3 külső antennája és falakon át a 4. emeleten működtetve, a ház mögötti kis parkban a padon ülve simán tudja a lapos a 10 megabitet a 100 mb-s digis hálózatból. Mindezt több vasbeton födém és kb. 30 méteres távolság mellett.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of dirty.ata

  A cikk azt sugalja, hogy mindennapi felhasználó számára lehet jó választás a router.
  …Ehhez képest a UPC ingyenes modem/routere WIFI-n a névlegeshez (120 Mbit/sec) többszöri mérésre is képes 50 Mbit/sec letöltési sebet biztosítani 15 méterről, két normál vastagságú téglafalon át (nappali-előszoba-konyha-háló útvonalon:).
  …Szóval miért is fizetnénk 40ezret?

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez