Tömörítéssel csökkenthető a Windows 10 helyigénye

Éles verseny folyik az informatikai eszközök piacán és a tendenciáit látva, úgy tűnik, hogy évről-évre több mobil eszköz fogy, mint asztali PC. Ezen belül is túlnyomó az eladott mobiltelefonok és tabletek aránya. Az egyik nagy baj a mobil eszközökkel azonban a tárterület mérete, főleg az olcsóbb készülékek esetén. A Microsoft is tudatában van a kihívásnak, így ennek jegyében a háttérben is tett néhány olyan változtatást a Windows 10 operációs rendszeren, mely a versenyben maradását hivatott elősegíteni. Ennek egyik jele a rendszer lábnyomának (telepített méretének) csökkentése a lemezen.

1a

A változás, illetve méretcsökkentés egyaránt érinti a Windows 10 rendszerrel telepített laptopokat, tableteket és Windows Phone eszközt használók körét. Ezen belül is a kisméretű SSD-ket, illetve tabletet használókat leginkább. A Microsoft beépített egy új tömörítő (compack.exe) segédeszközt a parancssori opciók közé, amivel összezsugoríthatjuk a rendszert, és mégis jelentős teljesítménycsökkenés nélkül használhatjuk tovább.

Az alábbiakban egy 60 GB-os Windows 10 Pro rendszert tartalmazó SSD-én mutatom be, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy a rendszert és a működéshez elengedhetetlen programokat szinte gond nélkül tudjuk használni és még így is bőven maradjon szabad hely a lemezen.

A rendszer tömörítése lépésről lépésre

Lássuk először azokat a képeket, melyek a program lefuttatása előtti állapotot mutatják be.

2 Tárterület jelölt27.9 GB a foglalt terület

3 Tárhelyhasználat jelölt20.0 GB Rendszerfájlok és fenntartott terület

Nyissuk meg a parancssort rendszergazdaként, majd írjuk vagy másoljuk be a…

COMPACT.EXE /CompactOS:always

…parancsot és nyomjunk Enter-t a futtatáshoz. A művelet mintegy 5-8 percet vesz igénybe.

5 exe futtatása

Zárjuk be a parancssort és nézzük meg az eredményt. Látható, hogy a segédprogram futtatása 2.5 GB további szabad helyet biztosított számunkra, ami első ránézésre nem tűnik soknak, de egy szűkös tárhellyel rendelkező user számára nagyon sokat jelenthet.

6 Tömörített tárterület jelölt

Az is jól látható, hogy a tömörítés első sorban a rendszerfájlokat érintette.

7 Tárhelyhasználat tömörítve jelölt

Végül, aki nincs megelégedve az eredménnyel és szeretné a tömörítést visszavonni, az írja vagy másolja be a..

COMPACT.EXE /CompactOS:never

…parancsot, melyel visszafordíthatja az előző műveletet.

Akik bővebben szeretnének a témáról olvasni, azok a Microsoft blogon megtehetik.

36 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Barby882

  Szia Abissus! Mi a különbség ez a megoldás, és a “C-tulajdonságok / Meghajtó tömörítése helymegtakarírás céljából” között?

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Sityuboy

  Valóban hatékony, igaz csak 512 MB lapozófájllal és hibernálás nélkül. Lassan készülhet ilyen Win10 integrált telepítő, mert a cikkeket olvasva az újonnan keletkező fájlokat is tömöríti a rendszer, így azok hónapokon keresztül tartó használat során is kevesebb területet használnak majd fel. SSD használat során nagy elöny… 😀

  Tetszik (1)
 3. Profile photo of D. Jenco

  Ha jól emlékszem ez a hely megtakarítás már régi dolog.
  C – meghajtó jobb egér klikk,
  meghajtó tömörítése hej megtakarítás céljából.

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of droID242

  “jelentős teljesítménycsökkenés nélkül” és “a rendszert és a működéshez elengedhetetlen programokat szinte gond nélkül tudjuk használni”
  Ezek alatt mit kellene érteni?

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Gromek

  Nem is olyan régen volt egy számítógépem.
  Volt benne egy 40 MB-os (megismétlem: negyven! és igen: MEGABÁJTOS:) ) vinyó.
  A DOS része lett egy Doublespace nevű program. Mellette (helyette) használtam még a Stacker progit. Kőkemény 80 megás lett így a vinyóm!
  Visszatérünk a kezdetekhez 🙂

  Tetszik (1)
  • Profile photo of RockSolid

   Nem is olyan régen …

   🙂
   Csekély 20-22 éve.
   Nekem is volt egy ps/2-m, szintén 40MB-s HDD-vel, 386-s 33 MHz-es procival (+ külön Mat. Coproc.) és 4MB RAM.
   A DubleSpace mellett volt még a DriveSpace, amely még a W95 – W98-asokban (lehet a Windows ME-ben is – már nem emlékszem) is benne volt.
   A legjobb eredményt, hatásfokot azonban egy orosz programmal, a JAR-ral (nem a mosogatószer) lehetett elérni.
   🙂

   Tetszik (0)
  • Profile photo of knor1982

   Nekem az első gépemben (386SX) 20 megás volt a merevlemez. Volt rajta DOS és Win 3.1, meg vagy 2-3 mega szabad hely! 🙂
   Azok voltak a szép idők..
   Doublespace-t használtam én is, de nem volt 50%-os a helymegtakarítása, legfeljebb, ha bmp-ket tároltál a merevlemezeden.
   Aztán voltak még .com és .exe tömörítők is, melyek úgy csináltak kisebb állományt, hogy továbbra is futtathatóak maradtak.

   Tetszik (0)
 6. Profile photo of davidbodnar26

  sziasztok!
  A tabletekre wimboot megoldást pl a Microsoft találta ki a 8.1 kiadásakor. De jó lenne tényleg egy ilyen telepitő

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of MeGaZsOLa

  Hali.
  Windows 7-hez létezik valami ilyesféle okosság ?

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Isodius

  Köszönöm a cikket, nagyon hasznos volt. Nekem 18,2 GB–ról 14,7 GB-ra tömörítette a rendszer fájljait, ami egy 60 GB-os SSD-n nagyon jóleső érzés.

  Tetszik (1)
 9. Profile photo of dirty.ata

  Nagyszerű cikk! Köszönet érte! (Az eredeti téma mellett nemkevésbbé fontos, hogy a Windows OS-tól eltérő tárhelyre, azaz más partícióra, ill. USB-re,… telepíthetők a progik, vagy alaértelmezetten menthetők doksik, fotók, videók, zenék…)

  Tetszik (1)
 10. Profile photo of dirty.ata

  Nagyszerű cikk! Köszönet érte! (Az eredeti téma mellett nem kevésbbé fontos, hogy a Windows OS-tól eltérő tárhelyre, azaz más partícióra, ill. USB-re,… telepíthetők a progik, vagy alapértelmezetten menthetők doksik, fotók, videók, zenék…) Gondolom azért csínján kell bánni ezzel a tömörítéssel, ha van tárhely bőven, s amúgy pl. 2GB RAM van csak a laposon…

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of dirty.ata

  Nagyszerű cikk! Köszönet érte! (Az eredeti téma mellett nem kevésbbé fontos, hogy a Windows OS-tól eltérő tárhelyre, azaz más partícióra, ill. USB-re,… telepíthetők a progik, vagy alapértelmezetten menthetők doksik, fotók, videók, zenék…) Gondolom azért csínján kell bánni ezzel a tömörítéssel, ha van tárhely bőven, s amúgy pl. 2GB RAM van csak a laposon…

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of Reaper

  Egy így készített W10 -és egy normál hogy viselkedik játékok terén , hiába azok pl a D-n vannak ?
  Mert néhány gépigényes játéknál , akár 5 fps csökkenés sem fér bele .
  Az is tiszta hogy ez SSD nél nem gond mert gyorsak ,de egy hdd jóval lassabb . Azon is ugyanúgy szerepel játék közben a ComresedOs ?

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   A Microsoft által kifejlesztett compact.exe futtatása eredendően a rendszerfájlok jelentős részét érinti, azaz csak azokat tömöríti, így nincs szerepe, illetve nem befolyásolja az alkalmazások működését, sebességét. Méréseim szerint alig van eltérés a tömörítettlen és a tömörített állapot sebessége között pl. erre a cikkben szereplő, Windows 10 Pro rendszert tartalmazó és nem túl gyors SSD-én végzett tesztek..
   SSD sebessége tömörítés – compact.exe futtatása – nélkül…

   SSD sebessége compact.exe futtatása után…

   Fentiekből következik, hogy kisméretű SSD-én, illetve tableteken szinte kötelező lenne a compact.exe használata Windows 10 rendszeren, mivel nem befolyásolja hátrányosan a rendszerfájlok működését, sőt tapasztalatom szerint gördülékenyebb és simulékonyabb a rendszer futása. Az alkalmazások, programok sebességét meg végképp nem érinti.
   Néhány hsz. megemlítette a rendszerbe épített hagyományos lemeztömörítést is, mint lehetőséget, így lefuttattam azt is….

   …természetesen ezzel a módszerrel mintegy 1.3 GB-tal nagyobb lett a szabad hely, majd következett a sebességteszt..

   …a látvány azonnal kijózanítóan hatott a maga jelentős (durva) sebesség csökkenésével, így senkinek sem javaslom alkalmazását.
   Összegezve, talán nem véletlenül favorizálja MS a compactOS használatát a Windows 10 rendszeren, ugyanis amellett, hogy csökkentjük a rendszerfájlok egy jelentős részének lemezen elfoglalt helyét, ezzel a művelettel még gördülékenyebbé tesszük a rendszer futását is.
   HDD-én való alkalmazását nem próbáltam ki, mivel köztudottan nem jellemző rájuk a kis méret, így nem is vettem figyelembe. Véleményem szerint a compact.exe lefuttatása egy HDD-én szinte azonos eredményt hozna, mint SSD-én, de majd megnézem azon is. 🙂

   Tetszik (1)
   • Profile photo of abissus

    HDD teszt
    Rendszer tömörítés előtt…

    …tömörítés után. A tömörítés 1.8 GB helyet szabadított fel

    Sebességteszt tömörítés előtt…

    ..tömörítés után…

    …meglepő eredmény született, mert a compact.exe futtatása után némileg nőtt a HDD írási és olvasási sebessége, azaz ez esetben is érdemes a segédprogramot lefuttatni. 🙂

    Tetszik (0)
 13. Profile photo of Reaper

  abissus
  Köszönöm a részletes meggyőző választ , és a munkát is amit a tesztekbe fektettél . Ezzel minden aggodalmam eloszlott , és szerintem másoknak is .
  Ez még azért is érdekelt mert egy integrált Th2 rendszer letöltésén agyaltam ami alapból így került ISO formába . 🙂

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of Reaper

  abissus
  Tévedés ne essék ez nem az én munkám ! Csak mutatóba raktam be a képet ,a tömörítés hatékonysága miatt !

  Tetszik (0)
 15. Profile photo of LacZ

  Sziasztok!
  Nekem olyan problémám lenne, hogy engedélyeztem ezt a tömörítés funkciót, de nekem picivel lassabb lett a rendszer SSD-n, ezután kikapcsoltam majd újraindítás… Azt vettem észre, hogy pár percenként bekapcsol a Windows “Rendszer és tömörített memória” modulja és iszonyat mód elkezdi pörgetni az SSD-t ami korábban nem volt jellemző. Az lenne a kérdésem, hogy valahogy visszalehet állítani ennek a funkciónak az alapértelmezett beállítását, hogy ez ne forduljon elő? Köszönöm!

  Tetszik (0)
 16. Profile photo of dodeskaden

  előtte
  utána

  Ez kb 4GB “nyereség. Azt még hozzá tenném , HDD esetében , és régebbi 2 magos prociknál , jóval lassabban készül el a tömöritéssel a gép. De türelem .
  Nagyon köszönöm a cikket , én most kezdem tesztelni 🙂

  Tetszik (1)
 17. Profile photo of dodeskaden

  Még egy kérdés , innentől kezdve , ha bármi változna a rendszerfájlokban , akkor az is tömöritve lesz ?

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of thekla

  Köszönöm ezt a cikket,mert sikerült 3GB tömörítenem ami nálam jelentős azért,ha pedig valami gubanc van ezzel kapcsolat akkor vissza állítom ahogy a fentekből állítva.

  Tetszik (1)
 19. Profile photo of Expander Mandro

  Nekem is 2.5GB lett a nyeremény. Viszont 1.30 perc alatt elkészült vele a gép 😀

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez