A Windows 30 éve

Rengetegen használják, sokan imádják, néhányan kevésbé szeretik, de tény és való, hogy nem lehet elmenni amellett, hogy a Windows immár 30 éve részét képezi az életünknek. Akár merre megyünk, találkozunk vele még akkor is, ha nem tudunk róla, viszont a rengeteg Windows-t futtató eszköz között az emberek nagy részének fogalma sincs arról, hogy miképpen jött létre a rendszer, kik voltak a kitalálók és milyen hosszú út vezetett a Windows 10 megjelenéséig. Vágjunk is bele és nézzük meg, hogyan lett olyan a legnépszerűbb asztali operációs rendszer, amilyen.

1975-1981 DOS korszak

A céget Bill Gates és Paul Allen alapította ezelőtt 40 évvel. 1980-ban az IBM felkereste a Microsoftot a „Sakk” fedőnevű projekttel kapcsolatban. Ennek hatására egy új operációs rendszer fejlesztésébe kezdtek, amit MS-DOS néven dobtak piacra 1981-ben. Ez képezte az alapját az első Windows-oknak.

0 MS_DOS

0_1 MS DOS

1982-1985 Windows 1.0

Az első Windows verziót a Microsoft 1983-ban jelentette be és 2 évet kellett rá várni. Ez idő alatt sokan azt hitték, hogy el sem fog készülni az új rendszer, de 1985. november 20-án kiadásra került a Windows 1.0. Az DOS-os parancssoros felületet és állandó pötyögést felváltotta egy ablakokkal tűzdelt, grafikus kezelőfelület, a multitasking és a most már alapnak számító alkalmazások első verziói, mint a Notepad, Paint, vagy a számológép. A fejlesztések időszakában már aktívan tevékenykedett ifj. Simonyi Károly is, aki főmérnökként a Word-öt és az Excelt fejlesztette ki.

1_1 windows1

1987-1990 Windows 2.0-2.11

1987. december 9-én kiadásra került a Windows 2.0. Megjelentek az asztali ikonok, a vezérlőpult, javítottak a grafikai támogatáson, először találkozhattunk egymást átfedő ablakokkal, és ebben a verzióban kaptuk meg a munkát segítő billentyűparancsokat. Ez a kiadás az Intel 286-os processzorára lett szabva, kihasználva annak képességeit. A későbbi verziók a 2.03-tól már a 386-os Intel processzor lehetőségeit is kiaknázták. 1988-ra a Microsoft számított a világ legnagyobb szoftverfejlesztő cégének.

1_2 Microsoft_Windows_1.0_screenshot

2 Windows20 2_1 windows_2x

2_2 Windows_2.11deutsch_Arbeitsplatz

1990-1994 Windows 3.0, Windows NT

1990-ben megjelenik a Windows 3.0 majd 2 évre rá a 3.1. Teljes Intel 386-os támogatás, jobb teljesítmény, fájlkezelő, programkezelő, nyomtatásvezérlő, újraírt alkalmazásfejlesztő-környezet, új Windows ikonok, virtuális memória, szóval telepakolták minden földi jóval. A kereskedelmi forgalomban óriási dobozban kapható Windows 3.0 mellé egy vaskos felhasználói kézikönyvet is csomagoltak. Egyre több otthonban találkozunk a Microsoft operációs rendszerével, ami már tartalmazza a jól ismert Pasziánsz, Fekete Macska és Aknakereső játékokat.
1993. július 27-én megjelenik a Windows NT 3.1, ami egy az alapokról felépített új operációs rendszer. A vállalati szegmensnek szánt 32 bites rendszer olyan új funkciókat tartalmazott, mint a többfeladatos alkalmazásokra használt ütemező, beépített hálózatkezelés, többprocesszoros architektúrák támogatása, TCP/IP protokoll, és az NTFS fájlrendszer.


3 Windows 3.1 logo
4_1 Windows 3_1 3_1 Windows 3
4_2 Windows_NT_3.1

1995-1998 Windows 95

1995. Augusztus 24-én kiadásra került a Windows 95, minden mostani Windows ősatyja. A magyar nyelven is megjelent operációs rendszer beépített internet támogatással érkezett, támogatta a telefonos hálózati kapcsolatot, és megkapta a Plug and Play szolgáltatást a hardverek és szoftverek könnyű telepítésének érdekében. Az új 32 bites Windows-ba megérkeztek a multimédiás játékok, az Internet Explorer, a Start menü, a ma is ismert tálca, és az ablakok jobb felső sarkában megtalálható Kis méret, Teljes méret és Bezárás gombok.

5_1 win95-1-1 5_2 windows_95 5_3 win95osr2

1998-2000 Windows 98, Windows 2000, Windows ME

1998. június 25-én megkaptuk a sokak által gyűlölt Windows 98-at. Ez volt az első Windows verzió, amit otthoni felhasználóknak lett tervezve, és az utolsó, ami az MS-DOS-ra épült. Egyszerűsített keresési szolgáltatást, DVD olvasási és USB támogatást kapott. 1999-ben kiadtak Windows 98 SE néven egy második kiadást, amivel megpróbálták javítani a stabilitási és sebességbeli problémákat. Továbbfejlesztették az internettel kapcsolatos funkciókat és a hardver kompatibilitás is jobb lett. Új Internet Explorer, otthoni hálózati lehetőségek, valamint Windows NT kompatibilis eszközillesztők használata jellemzi. A 98 SE sok bírálatot kapott azért, mert nem volt elég innovatív, ráadásul ezt a javítófoltnak tekinthető Windows verziót az eredeti rendszert birtoklók nem kaphatták meg ingyen.
2000-ben megjelent a Windows 2000, ami az ötödik kiadása a Windows NT családnak. Főleg a vállalti szegmensnek szánt operációs rendszer újításai között az egyszerűsített hardvertelepítés, az NTFS 3.0 fájlrendszer, a natív FAT32 és Intel Hyper Threading támogatás és a töredezettségmentesítő eszköz található.
A Windows Millennium Edition ismét egy otthoni felhasználóknak szánt verzió lett, amit sokan csak egy újabb Windows 98 frissítésnek tekintettek. Megjelent a Rendszer-visszaállítás funkció, a Movie Maker, és a Windows Media Player 7. Ez volt az utolsó rendszer, ami a Windows 95 alapjaira építkezett, a későbbi kiadások mind a Windows NT és a Windows 2000 kernelre íródtak.

6 Windows986_1 windows98_2

7 Windows 2000 logo 8 Windows ME logo

2001-2005 Windows XP

2001. október 25-én elérkezett egy történelmi pillanat. Megjelent a Windows XP, talán a mai napig legnépszerűbb Windows operációs rendszer. Luna néven új felhasználói felületet köszönthettünk, a Start menüt újratervezték, lehetővé tették a témák használatát és egységes „Súgó és támogatás” szolgáltatást kapott. Minden addiginál gyorsabb és stabilabb rendszert sikerült fejlesztenie a Microsoft-nak. Ez volt a pont ahol már egybeolvadtak az otthoni és üzleti felhasználásra szánt Windows rendszerek. Az XP megélt 3 Szerviz csomagot, melynek során egyre jobb és kiforrottabb lett minden alkalommal. 7 féle kiadás létezett, ezek közül sokan a Home és a Pro edition-t ismerik, de létezett még külön Multimédiás felhasználásra és Tablet PC-kre szánt kiadás is. 2015. július 14-én teljesen megszűnt a Windows XP terméktámogatása, így ettől a ponttól már biztonsági frissítéseket sem kapott.

9 microsoft-xp logo 9_1 Windows XP 9_2 Windows XP

2006-2008 Windows Vista

A magyar verzió 2007. február 22-től volt kapható, ennek ellenére már 2006 novemberében befejeződött az újabb főverzió fejlesztése, ami a Windows Vista nevet kapta. Az elődjéhez képest sok kritikát kapó rendszer eléggé népszerűtlen maradt a felhasználók körében. Főleg biztonsági fejlesztéseket hordozott magában, de akadt néhány látványos fejlődés is. Vadi új Start menü, megjelent a híres Windows Aero felület, a widget-ekkel telepakolható oldalsáv, gyorsabb és jobb kereső funkciót, Internet Explorer 7-et, új Media Player-t kapott, megjelentek a Szülői felügyeleti beállítások és egyszerűsítettek Windows update-en. 2 Szerviz csomagot élt meg, majd 2012-ben megszűnt a főtámogatása.

10 Windows Vista 10_1 Windows Vista 10_2 Windows Vista

2009-2011 Windows 7

A következő mérföldkő a 2009 októberében kiadásra került Windows 7 operációs rendszer volt. Az XP után végre ismét egy olyan Windows-t kaparinthattunk meg, ami méltó a Microsoft képességeihez és hírnevéhez. Számos újítást és nagyon sok törölt funkciót hozott magával. Továbbfejlesztették az Aero megjelenését, kaptunk Peek funkciót, amivel az ablakok minimalizálása nélkül ránézhetünk az asztalra, kaptunk új vezérlőpult elemeket, a tálcán összeolvadt a gyorsindítás eszköztár és az éppen futó programok listája, és végre érintéssel is könnyebben vezérelhető felületet kaptunk. Eltörölték a Vista-ban megismert oldalsávot, de a widget-ek megmaradtak, amiket már az asztalon bárhol el lehetett helyezni. Természetesen ezek mellett javult a sebesség, gyorsabb lett a boot folyamat, és optimalizáltabb lett a működés. A Windows 7 termékcsalád 7 főverziót vonultatott fel és ezek mellé kaptunk mindhez egy N jelzésű változatot, ami nem tartalmazta a Windows Media Player és Windows Media Center programokat. A Windows 7 még most is, a Windows 10 megjelenése idejében is tartja magát, hiszen nagyon stabil és gyors operációs rendszer lett.

11 Windows 7

11_1 Windows 7

2012-2013 Windows 8/8.1

2012 októberében 3 évvel a Windows 7 megjelenése után, a Microsoft kiadta a Windows 8-at. Megjelenéskor nagyon sok kritikát kapott az akkor még Metro UI néven futó új felhasználói felület miatt. Az elnevezést a Metro AG által indított per után nevezték át Modern User Interface-é.

A csempés kezdőképernyő célja a mobil és a PC platformok egységesítéséről szólt volna, de mint az kiderült PC-n szinte teljesen életképtelen a teljesképernyős alkalmazások futtatása. Az ablakokhoz szokott kezek nem tudták megszokni ezt, így nagyon sok felhasználó elpártolt a rendszertől a sok újítása ellenére. Természetesen a Windows 8 is megkapta a maga tuningját a Microsoft-tól, így a rendszer minden eddiginél gyorsabb lett. Kaptunk Windows To Go funkciót, hogy magunkkal vihessük belakott Windows-unkat bárhová. Jöttek biztonsági újítások PIN-kód és a képfelismerés formájában, megajándékoztak minket online szinkronizációs lehetőséggel, hogy ne kelljen minden újratelepítéskor beállítanunk a rendszerünk kinézetét és megérkezett a Windows Store a mobilok után PC-re is. Ezek mellett elvették a sokak által szeretett Start menüt, így ez lett az első modern Windows, amiben nem volt elérhető a funkció. A nem várt rossz fogadtatás után a Microsoft kiadott egy frissítést a Windows 8-hoz, ami egyfajta ráncfelvarrás volt.
Ez lett a Windows 8.1. 2013 októberében minden Windows 8 felhasználó ingyenesen juthatott hozzá az új funkciókkal teli frissítéshez. Az update-tel érkezett új Internet Explorer, visszakaptuk a Start gombot (de nem abban a formájában, amiben sokan szerették volna), lehetőséget kaptunk a boot után elkerülni a Modern felületet, megújult a Windows Store, új keresőmotort fejlesztettek hozzá, akár 4 „modern app” egyidejű futtatását is megengedhettük magunknak (természetesen csak megfelelő felbontású készülékeken) és a jobb személyre szabhatóságot is zsebre tehettük. Voltak természetesen olyan funkciók is, amiket inkább megszüntettek. Ezek között ott van a Windows élmény index illetve az Üzenetek alkalmazás, amit a Skype váltott le. A Windows 8.1 úgy, mint a Windows 8 kereskedelmi kiadást is kapott, szám szerint 4-et. Ebből a sok vitát kiváltó RT kiadáson kívül kapható még Core, Pro és Enterprise verzió.

12 12_1 Windows 8 12_2 Windows 8 13 Windows 8.1 13_1 Windows 8.1

Windows 10 2015 – ∞

2014. október 1-jén lehullt a lepel a Microsoft soron következő operációs rendszeréről a Windows 10-ről. A Threshold kódnév ködbe veszett, és a 9-es verziót átugorva egy egészen átfogó rendszer volt a céljuk minden platformot összekötve. Sok fejlesztést és a sokszor kaotikus TP verziók után július 29-én mindenki számára megjelent a már szolgáltatásként frissített Windows 10. Megint újratervezték a grafikus felületet, a „régi” ikonkészletet lecserélték ronda (kinek mi, de akárki akármit mond, ezek rondák :D), de új ikonokra, megérkezett a virtuális személyi asszisztens Cortana személyében (amit magyar nyelven talán soha nem kapunk meg), megjelent az Internet Explorer-t temető Edge böngésző, új DirectX verzió és nagyon sok dolog rohamozott meg minket.
A vélemények vegyesek, nagyon sokan nem is tudtak frissíteni Windows 8.1-ről különböző hibák miatt. Sok az inkompatibilitási probléma, a Microsoft kommunikációja szinte teljesen csődöt mondott a megjelenés előtt és azóta sem találják magukat, nagyon sok kérdés merült fel a biztonsággal kapcsolatban, az Insider program is fél lábon áll, szóval nagy a hisztéria az új verzió körül és tekintve, hogy feltehetőleg az utolsó Windows verziót látjuk nem is valószínű, hogy belátható időn belül csillapodni fog a helyzet.


14_1 Windows 10

Windows 10_1
Mindent összegezve, a Microsoft egy nagyon rögös, de sikeres utat járt be a Windows-zal. A vonat zakatol tovább, a frissítések folyamatosan érkeznek, a Windows pedig megingathatatlanul az élen jár a PC-s operációs rendszerek piacán.

44 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of HL

  Nem kötekedésként, de legalább itt leírhatnátok helyesen egyszer végre a Windows Millennium nevét… :/ A Windows Vista sem “Wiszta” vagy XP “IkszPé”

  Tetszik (1)
 2. Profile photo of Rambo Junior

  Sziasztok!
  Kicsit OFF a téma, de a 2-ik Vist-s háttérképet, milyen szavvakkal tudom megtalálni Google-n? 🙂
  Előre is köszi!

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Locky

  98-XP-Windows7-Windows8/8.1-Windows10.
  Ezeket nyüstöltem nagyon, 95 megvan még eredetiben is de nem emlékszem hogy sokat foglalkoztam volna vele. Ezek közül az XP volt az egyik “csoda” a másik meg a “Windows 10”.
  Windows 7-et csak muszájból használtam annak idején merthogy újabb még nem volt… az XP pedig már “elavult” volt. Nekem nagyon nem tetszett ez a Vista/Windows7-es csícsás jellemvonás, ablakkeret, színes világ.

  Ilyen téren a Windows 10 lett a legjobb, letisztult egyszerű, komoly beütést keltő operációs rendszerrel és végre start menüvel.

  Tetszik (2)
 4. Profile photo of AntiVirusMan

  Köszönöm ezt a remek összefoglalót!
  Csak egy a bibi, én a DOS 6.1 et “tanultam elsőre, szóval vén f.sz lettem. Azért remélem, hogy egyszer lesz egy TELJESEN KÉSZ Windows a gépemen. Mert a remény hal meg utoljára! Egyszer…!? 😀 😀 😀

  Tetszik (3)
 5. Profile photo of GBR

  A témához kapcsolódó alapmű a Szilikonvölgy Kalózai (Pirates of Silicon Valley). Jobs és Gates története a kezdetek előtt. Ha nem láttátok, feltétlenül nézzétek meg.

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Krissz

  Egy Windows 1.0 bontatlan dobozban, még a mai napig megtekinthető egy általam jónak vélt pc bolt kirakatában, ha arra megyek, egy pillanatra megcsodálom sokszor. 🙂
  A Windows Me, Millennium Edition hoz sok sok emlékfűz, hiszen az futott a legelső gépemen, amit sokszor bosszúsággal használtam a szoftveres haldoklásai miatt, nálam. 😀

  Nagyon jó lett a cikk, amúgy, minden benne van amit tudni érdemes.
  Nem lessz esetleg ilyen cikk megint, csak az Apple féle OS ből, és a Linuxokból? 🙂

  Tetszik (1)
 7. Profile photo of SWAT

  Én 1994ben a Win3.11-el kezdtem az ismerkedést a Pc-s világgal. Szinte az összes oprendszer volt a régi gépeimen. Talán a WinME, ami nekem nem jött igazán be a sok fagyása miatt. Azért jó vissza emlékezni a régi dolgokra, hiszen nagyot fejlődött a Windows ez idő alatt.

  Tetszik (1)
 8. Profile photo of Tamás Durgó

  Átolvastam, és van jópár ferdítés a cikkben.

  “Ez volt az első Windows verzió, amit otthoni felhasználóknak lett tervezve, és az utolsó, ami az MS-DOS-ra épült” + “Ez volt az utolsó rendszer, ami a Windows 95 alapjaira építkezett” (Windows Me): Tehát ebből az következik le, hogy az utolsó MS-DOS-ra épült rendszer nem W98 volt, hanem WME volt.
  ” Minden addiginál gyorsabb és stabilabb rendszert sikerült fejlesztenie a Microsoft-nak” (Win XP): Talán itt van a legnagyobb ferdítés, mivel mikor megjelent, akkor minden volt, csak éppen stabilnak nem volt nevezhető, állandó fagyások, kék halál, vagy talán a féreg, aki gondolt egyet, és újraindította a gépet.. A stabilitásról az SP2 csomagtól beszélhetünk, előtte nem. És a támogatása 2014. április 8-án szűnt meg, nem a fent nevezett időben.

  A többi meg igaz.

  Tetszik (1)
 9. Profile photo of knor1982

  Akit érdekel a téma, nagyon szórakoztató, olvasmányos és talán hasznos könyv “Daniel Ichbiah: Bill Gates és a Microsoft(R) regénye”. Rengeteg minden kiderül nem csak a Microsoftról és Billről, hanem úgy anblock az informatikai piacról, szoftverekről, személyekről, vállalatokról.
  http://moly.hu/konyvek/daniel-ichbiah-bill-gates-es-a-microsoft-regenye

  Sajnos se újonnan nem kapható már (én is használtan szereztem meg magamnak), se digitálisan nincs meg a neten. Viszont könyvtárakban elérhető (én is onnan olvastam először).

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of knor1982

  Hiányoltam a cikkből a “Longhorn-resetet”. Elég nagy mérföldkő volt az, teljes hátraarcot csinált a Microsoft mert nem tudta megvalósítani akkor és úgy amit eltervezett. E reset után jött a Vista. “Vajúdtak a hegyek és egeret szültek”.

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of knor1982

  kár, hogy nem lehet a hozzászólásokat utólag szerkeszteni.. kimaradt egy kép:

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of Zsoca

  Nagyon jó ez a cikk nagyon sok minden van benne én tökéletesen meg vagyok elégedve a MS munkájával vannak hiányok benne de lényeg ott van 🙂

  Most gondolok a Sever és nem ki adot változatokra is ami kudarcba fulladt!
  pl, Windows Longhorn ami kudarc volt vagy az a név mint ? Windows Vienna vagy korában történt Windows 99 esetenként Windows Plus szolgáltatás lemezen, Volt a microsoft és az IBM Project OS2/Warp 2006 Ez is annyiba maradt pedig itt Magyarországon is fejlesztették (Székesfehérvár) Volt Videoton területén.. IM PM Projectman csapat nevén ment sokat jártam anno IBM céghez sok szépet láttam ott! …. hát részben ezek is bele lehetett volna foglalni de végül is nagyon jó lett. 🙂

  Tetszik (1)
 13. Profile photo of user13

  Nekem azzal végződött a sikeres Microsoft használat, hogy átváltottam Linux -ra. Nem bántam meg, bár előbb tettem volna!

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of r0b33

  Ha tudnátok mennyivel megelőztem tudatlanságommal a koromat… Ha én ostoba akkor levédetem az ötletet… 😛
  a sztori a következő:
  Megvettem az első SAJÁT PC-met akkoriban 250.000 HUF-ért amiből 110 csak a SCSI csatoló, meg a CD író volt…
  Nosza, telepítsünk rá windows 98 (mert ahhoz már nem kellett semmiféle trükközés a CD-hez – MSCDEX meg társai)… done
  Nosza, írjuk meg az első CD-t (akkoriban 220 volt darabja és olcsónak számított). Szóval CD be, fájlok kijelöl CD íróra rádob…
  Hibaüzenet:
  A behelyezett lemez nem megfelelő, esetleg megtelt a lemez?
  A helyzet 2-3 ismétlés után sem javult… bontogatom sorra a CD-ket mondván biztos hibás a lemez…
  Minden esetben ugyanaz a hiba. A 3-ik CD-nél már ver a víz… 20 perccel zárás előtt uzsgyi vissza a boltba, mondván, hogy gyerekek, gond van! Sz*r a CD író…
  Boltos: Mi baja?
  Én: Akármilyen CD-t rakok bele nem ír, hanem hibaüzenetet dob…
  Boltos: Milyen CD író programmal próbálkoztál?
  Én: CD író program?? Az is kell hozzá?
  Boltos: hát … anélkül ritkán szokott menni…
  Én (már térdig süllyedve a padlóban): öööö…
  Boltos: A CD-n amit kaptam a CD-íróhoz azon van valamilyen, de várj itt van egy pár, ha mégsem boldogulnál…
  …és a Windows XP pár generációval később már tudta ezt magától…
  bocs, a hosszabb írásért de gondoltam van annyira szórakoztató, hogy megosszam 😉

  Tetszik (2)
  • Profile photo of Cartman

   Majdnem hasonló eset: az első gépem egy 286-os volt és persze 3,5″-os nagyfloppy-val, ahogy kell. Kaptam hozzá egy csomag lemezt is, de valamiért nem akarta se olvasni, se írni, ha jól emléxem. Hetekig kínlódtam mindenféle formázással, meg trükközéssel, de nem ment. Végül elvittem az egyik lemezt a suliba, hogy megnézzem, nem az rossz-e. Ott se működött, de a számtech tanár egyből rájött mi volt a gond: 1,2MB os lemez volt, a meghajtók, amikben próbáltam meg csak 360KB-osak voltak. Addig nem is tudtam, hogy 2 fajta is van 🙂 Végül a tanárbácsi kicserélte nekem ingyen az egész doboz lemezt 🙂

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Krissz

    “3,5″-os nagyfloppy-val,”
    Az 5.25″ ös floppy lessz 🙂
    (a mégnagyobb az meg 8″ )

    Tetszik (1)
   • Profile photo of pimi

    Az én első gépem egy XT volt, ugye 8080 procival és 5.25-ös floppyval, Dos3.0-val, szép borostyán színű Hercules monitorral.( Szerintem a tisztelt tagok nagy része nem is hallott ilyenekről.) Hónapokig ház sem volt, az asztalon kiterítve működött, majd sikerült szereznem egy eredeti IBM házat!
    Egyébként a 3.5-ös floppyból valóban 2 féle volt, ahogyan Cartman írta

    Tetszik (1)
   • Profile photo of Cartman

    @krissz67 valóban 5.25-ös volt az 😉

    Tetszik (1)
   • Profile photo of pimi

    “Profi” szerszámot is árultak a kicsipkedésére, de gyakorlattal az irodai lyukasztó volt a nyerő. No mire is kellett ez? Hát a kétoldalsításhoz.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of Zsoca

    1.44 Mbyte 3.4, 1.2 5.25 MD * 2M * stb., 8″ 664 Kbyte nagyábol amire emlékszem (Cmmodore család 5.25 használt.) nekem a PC émnél már 1.44 3.25 volt 🙂

    Tetszik (0)
 15. Profile photo of yaka

  Kiváló cikk, jó volt nosztalgiázni!
  (OFF: bár az igazán mély érzelmeket még ma is a Commodore 64-es játékok váltják ki, a Rátkai-féle kalandjátékokkal az élen…)
  Windows vonalon 3.1-től megvolt minden. Nekem a legnagyobb kalapemelés továbbra is a Win 2000-nek jár, SP4-gyel.

  Tetszik (0)
 16. Profile photo of K3zd0

  Tetszik a cikk köszönöm,én le mentettem magamnak az egész oldal,egy igazi emlék,a DOS-nak köszönhetem a munkám a mai napig, az 5-ös megjelenése óta szervizelek asztali gépeket. 😀 döbbenetes hogy ki öregedtem.

  Tetszik (1)
 17. Profile photo of Windwalker

  Én anno a DOS5.0-5.5-el “kezdtem”, bár nyilván előtte amit használtunk gépet ökörködésre New Room c. programmal azon régebbi lehetett.
  Viszont a Windows-t én csak a 3.11-től ismertem, mert valamiért a magyar gépeken a 3.0-3.1 nem volt elterjedt. Régebbit meg sosem láttam, pedig így a képről tisztára Atari TOS kinézete van. 😀
  Viszont az MS-DOS alapjai nem lebutított CP-/M volt és nem egy fejlesztőtől vették meg eredetileg Microsofték?

  Tetszik (1)
 18. Profile photo of Aveoman

  A Budapest kódnév melyik Win verziót takarta? Tudja valaki? (Talán a Server-ek közül valamelyik?) 😮

  Tetszik (0)
 19. Profile photo of vadonka

  6.22-es DOS-al kezdtem annó egy 286-is gépen, aztán windows 3.0->3.1. A 3.1 egész sokáig tartotta magát mert nem lett jobb vas ami már bírta volna a 95-öt. Aztán a win95 majd a win98/ME korszak ami szintén sokáig kitartott nálam. Az xp megjelenése után sokáig még ragaszkodtam a ME-hoz. Aztán csak áttértem az XP-re ami évekig töretlenül ment a gépemen. A vista úgy kimaradt, nem tetszett és mire elszántam magam a váltásra már jött a 7. Ezzel megint éveket lehúztam, és a közelmúltban váltottam 8-8.1 re ami szintén nem volt hosszú életű mert jött a win10. Idestova 20 éve kaptam az első PC-m azóta nyúzom a windowst. Előtte azért még a c64 korszak is megvolt, de ott még csak játszottunk 🙂 Annak idején még a régi színes tv-kkel kapcsolatban élt egy tévhit miszerint a számítógépes játék rongálja a tv-t ezért csak ünnepnapokon lehetett a “nagy” színes tv-re kötni a c64-et. A monitor hozzá egy fekete fehér monitor volt. A PC-s korszakom is egy cga monitorral indult, a monitorjaim is megérnének egy külön hszt 🙂 Amikor még nem volt hangkártyám a covox gúnynévre keresztelt házi gyártású csodával javítottunk a hangon, és a trident meg az s3 vga kártyák voltak az istencsászárok 🙂
  Na meg picit később a nagy csoda hangkártya ami mára legendás lett a gravis ultrasound 🙂 Hajj a régi szép idők…. 🙂

  Tetszik (1)
 20. Profile photo of KoLaMan

  Pár hozzászólásban meg lett említve, de a cikkből kimaradt: a 3.x vonal csúcsa a 3.11 volt, és nem csak vállalati gépeken.
  Az én legnosztalgikusabb emlékem, hogy volt egy floppy tartóm, benne 6-8 lemezzel (1.44 megásak), és ez volt a “szerszámosládám”. Minden rajta volt, mindent meg tudtam oldani vele. Akár Win 3.11-et telepítettem, akár vírust kellett írtani (külön lemezen volt az általam vadon talált vírusok gyűjteménye), a létező mindenféle teszt hardware-vizsgálathoz, segédletek mentésekhez, stb., stb. Természetesen az első lemezen volt az elmaradhatatlan Norton Commander (nyilván emiatt nem tudtam soha megszokni a total commandereket, ezért használok a mai napig FAR managert).
  No de abbahagyom, mert megkönnyezem a végén…

  Tetszik (2)
  • Profile photo of pimi

   A Windows 3.11 telepítőkészlete 10db 1.44 MB-os floppyból állt, ami már a nyomtatódrivereket is tartalmazta.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of KoLaMan

    Én egy alap telepítést csináltam, általános beállításokkal, és minden felesleges és haszontalan izé nélkül (akkoriban ez még könnyen ment, volt beleszólásom, hogy mit tegyen fel), majd ezt egyszerűen összecsomagoltam (már akkor is RAR!) – mármint a windows könyvtárt. Pontosan nem emlékszem így mennyi lemez lett, de simán belefért a dobozba a többi lemez mellé. Első lemezről boot, Dos622 HDD-re felrak, HDD boot, unrar másol, Win11 kicsomagol, és kész is. Hát igen, akkoriban egy sima másolással át lehetett tenni egy Windowst egy másik gépre (persze ha nem volt valami extra driver, ami bezavarjon – ilyenkor másolás előtt mindent alapra állítottam).
    Még cégnél is (ahol a gépeink 90%-a csaknem azonos volt) sokszor így klónoztam az új gépekre a win11-et hálózati beállításokkal, és mindennel együtt (persze a végén hálózatba kapcsolás előtt egyedi azonosítókat beállítva).
    Régi szép idők, egy ZIP drive, és pillanatok alatt életet tudtam lehelni akármibe…:-) (mekkora durranás volt az a ZIP drive a lemezek után…)

    Tetszik (0)
 21. Profile photo of Thomas

  Szépen össze van foglava a történet és pontos is, nem kötekedésképpen, de van benne egy ellentmondás,
  miszerint itt ez a két idézet:

  “1998. június 25-én megkaptuk a sokak által gyűlölt Windows 98-at. Ez volt az első Windows verzió,
  amit otthoni felhasználóknak lett tervezve, és az utolsó, ami az MS-DOS-ra épült.”

  “A Windows Millennium Edition ismét egy otthoni felhasználóknak szánt verzió lett, amit sokan csak egy újabb
  Windows 98 frissítésnek tekintettek. Megjelent a Rendszer-visszaállítás funkció, a Movie Maker,
  és a Windows Media Player 7. Ez volt az utolsó rendszer, ami a Windows 95 alapjaira építkezett, a későbbi
  kiadások mind a Windows NT és a Windows 2000 kernelre íródtak.”

  Szerintem a Windows Millenium volt az utolsó operációs rendszer, ami az MS-DOS ra épült, igaz a tisztán DOS-os
  indítást csak egy kis buherálással lehetett megoldani, de meg lehetett. Ettől függetlenül még DOS-os volt!

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez