Windows 10/8.1 illesztőprogramok mentése PowerShell-lel

Egy Windows rendszer kifogástalan működésének alapfeltétele a megfelelő és naprakész illesztőprogramok megléte. A Windows 10 telepítése lépésről lépésre írásban már bemutattam a Double Driver nevű segédprogramot, mely alkalmas az illesztőprogramok mentésére és amennyiben szükséges, visszaállítására.

Tény, hogy a program kifogástalanul teszi a dolgát, jól szolgálja azt a célt, amire a fejlesztő kitalálta, de a Windows is rendelkezik minden olyan segédprogrammal és alkalmazással, mellyel szinte bármilyen műveletet képesek vagyunk harmadik féltől származó program nélkül megoldani. Így van ez ebben az esetben is.

Driverek mentésének és visszaállításának lépései

Nyissuk meg a Windows PowerShell programot rendszergazdaként a Windows Key + Q -> Keresés útvonalon keresztül, majd írjuk vagy másoljuk be az alábbi parancsot, mely parancs egyébként a rendszer harmadik féltől származó drivereiről készít mentést…

Export-WindowsDriver -Online -Destination D:\DriverBackup

…ahol a “D:\DriverBackup” az USB-kulcs meghajtó betűjele és a mappa megnevezése…

1 Backup drivers

…a program mintegy 2 percig tartó lefutása után megtekinthetjük az eredményt és a mappa méretét.

1 Mappa mérete jelölt

A mentett illesztőprogramok visszaállítása

A Windows 10/8.1 tiszta telepítése után, ha valamelyik illesztőprogram nem működik rendeltetésszerűen, tegyük a következőket: nyissuk meg az Eszközkezelőt, keressük meg a hibásan működő drivert, jobb klikk az illesztőprogramra..

1a Illesztőprogram frissítése

…válasszuk az Illesztőprogramok keresése a számítógépen opciót…

2 Illesztőprogram keresése jelölt

Tallózzuk be a frissíteni kívánt illesztőprogramot a mentett mappából…

3 Tallózzuk be jelölt

…kattintsunk a Tovább gombra…

4 Tovább

…majd egy kis várakozás után az új illesztőprogram telepítése be is fejeződött.

5 Telepítés befejezése

Telepítés után indítsuk újra a gépet.

Készen is vagyunk, és mint láthattátok, roppant egyszerűen tudjuk használni a rendszerbe épített segédprogramokat. Ne felejtsétek el a mentett illesztőprogramokat folyamatosan frissen tartani, hogy szükség esetén azonnal rendelkezésetekre álljon. A backup helyének a legjobb egy USB-kulcs, de a célnak megfelel egy adatok, programok számára kijelölt partició, illetve egy második HDD is.

19 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of HL

  Nagyszerű cikk! Hasznos! Viszont hiányolom, hogy nincs megemlítve: ez működik Windows 8.1 esetében is PowerShell 4.0 meglétével (Windows 7-nél sajnos nem).
  https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=40855
  A címben is át lehetne írni esetleg: “Windows 10/8.1 illesztőprogramok mentése PowerShell-lel” ( és +1 “l” mert -val -vel teljes hasonulás egyébként)

  Tetszik (1)
  • Profile photo of abissus

   Köszönöm elismerésedet és észrevételeidet. Két megjegyzésem van hozzá, először a címre vonatkozóan, lehetne, de ott áll a cikk végén a TechNet link, ahol lehet bővebben tájékozódni és le van írva, mely kiadásoknál alkalmazható, ezzel együtt elfogadom ezt a megjegyzésedet és javítom, másodszor, ami a helyesírást illeti, nem értek vele egyet, úgy jó, ahogy az írásban szerepel, ugyanis a szó, legyen az idegen vagy magyar, így kell helyesen írni, mert különben mássalhangzó torlódás lépne fel és azt a magyar nyelv nem tolerálja.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of HL

    Nincs mit szívesen! Tényleg nem akarok offolni, de mint cikkszerkesztőknek tudni illene. A mellékelt képet nem tudom mire vélni, az nem a magyar helyesírási szabályokat vette figyelembe, mint szótag “wers” (lásd képen) nincs is mivel az “s” shell-hez tartozik, így azt eleve nem választjuk szét a “h”-tól (ahogy pl. a “cs” “sz” stb. magyar betűket sem) – másrészt a beírt szó “PowerShell” alatta meg más kiadott eredmény van – és nem is magyar szó. 2015 szeptemberben újult meg a magyar helyesírás, ami a korábbi: “Mariann-nal”-t elfogadja az új helyes “Mariannnal”.
    Természetesen ez az MTA (Magyar Tudományos Akadémia) szerint van így, persze lehet ők tudják rosszul 😉
    http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh12 a 93. pontban található az idevonatkozó rész.
    Ne vedd sértésnek, csak építő jelleggel mondtam, egyébként meg tényleg “mindegy”…

    Tetszik (1)
  • Profile photo of abissus

   Nem veszem sértésnek, mert botor ember az, aki ezen megsértődik, ugyanis szép magyar nyelvünkről van szó és ezért nem mindegy, mit írunk le. Köszönöm a helyreigazítást, mert ez év szeptembere óta tényleg ez a helyes írásmód akkor is, ha majd csak egy év múlva lép életbe, ha jól tudom. Javítom. 🙂

   Tetszik (0)
 2. Profile photo of Expander Mandro

  Nekem 3.2GB lett a méret és megcsináltam 30 másodperc alatt 😀

  Tetszik (1)
 3. Profile photo of George Macika

  Remek leírás, köszönet érte! Kár, hogy a 7-tel nem műxik, ugyanis annak van a legtöbb nyűge a driverekkel. a 8.1 meg a 10 jobban fejlett ezen a téren.
  (ami meg a helyesírást illeti, roppantul idióta alakokat is elfogad az új, ez a 3 ‘n’ betűs Mariannnal is kicsapta a biztosítékot nálam. Szóval ezentúl helytelenül fogok írni. Mellesleg itt a hozzászólásban is azonnal csúnya piros aláhúzást kapott a 3n-es változat. :-))

  Tetszik (1)
 4. Profile photo of Geryson

  Ezek tudatában lenne egy pluszkérdésem… Letiltható és engedélyezhető is egy illesztőprogram a PowerShellel? A Wi-Fi driveremet rendszeresen újra kell indítanom letiltás-engedélyezés segítségével, hogy működjön, és belefáradtam a gyakori eszközkezelőbe ugrálásba. Kerestem korábban is “egykattintásos” megoldást erre, de nem találtam… Ha esetleg a PowerShell nem alkalmas erre, van, ami igen?

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of menekulj

  Hello Urak
  én vajon mit ronthatok el? bemásolom a power shelbe ezt :
  “Export-WindowsDriver -Online -Destination D:\DriverBackup”
  és ezt írja :
  “C:\WINDOWS\system32>Export-WindowsDriver -Online -Destination D:\DriverBackup
  ‘Export-WindowsDriver’ is not recognized as an internal or external command,
  operable program or batch file.”

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of menekulj

  Meg van !!
  ott csesztem el hogy jobb klikk, bal sarok, “Parancssor(rendszergazdai)” probáltam elindítani. De ha úgy csinálom , hogy bal klikk/minden alkalmazás/WindowsPowerShel/-jobb klikk- /Run as admin , így sikerült .
  Viszont én eddig abban a hitben voltam ,hogy a paracssor(rendszergezdai) az ugyan az mint a PowerShell …..valaki magyarázza el legyenszives….köszi:DDD

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Dani3

  Megkönnyíti a munkám köszönöm szépen! De ahogy nézem a c:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository\ a mappáit másolja! Kézzel is lehet másolni Windows 7 esetén!

  Tetszik (1)
  • Profile photo of abissus

   Igen, onnan másolja ki a harmadik fél illesztőit. Így van, a teljes FileRepository mappát is el lehetne menteni Windows 7-ből. Egyébként minden Windows verzióból ki lehet menteni a drivereket a FileRepository mappából, csak macerés PowerShell, vagy egyébb program nélkül kiválogatni, melyik is a harmadik fél meghajtója, mert a gond szinte mindig azzal van. 🙂

   Tetszik (0)
 8. Profile photo of ergate

  Egyre jobban kezd tetszeni a Windows 10. Bár egy csomó időt szenvedtem mire az Adobe Dreamweaver CC és a Premiere Pro CC sikerült feltennem, de most már megy.
  Egyszerűen nem engedte, hogy a fent emlíett két alkalmazás telepítéskor mebásolja a betü fájlokat a fonts mappába.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez