Teszteltük: GOCLEVER Quantum 450 LTE

Ma már az alsó-, középkategóriában is rengeteg elvárása van az embereknek az elektronikai eszközök terén, főleg hogy néha már 30-40 ezer forintért is sikerül egy-egy gyöngyszemet találni. A GOCLEVER több mint 8 éve van jelen az elektronikai eszközök piacán. Elsődleges piacuk Európa, és az európai emberek elvárásainak szeretnének megfelelni. Mindenfélét gyártanak billentyűzettől mobiltelefonokig.

Doboz, Tartozékok

gq1

Tetszik: minőségi, szolid, jó tapintású, 1A töltő, jó füles, gyári fólia
Nem tetszik: –

A telefon egy kellemes tapintású ízléses dobozban érkezett hozzánk. Első ránézésre, már a csomagoláson is látszik a minőségre való törekvés. A gyártó biztosra ment a telefon védelme érdekében, ugyanis szivaccsal vették körbe a telefont, úgy hogy még a doboz belső fedőlapjába is jutott némi puhaság. A doboz tartalmát tekintve relatíve jól elvagyunk látva kiegészítőkkel: A telefonhoz jár többek között adatkábel, egy hallójáratos füles, 1A leadására képes töltőfej és bónuszként a telefonra gyárilag felrakott kijelző protektor. A fülhallgatóban főleg a mély hangok dominálnak, ami a hangminőségét illeti, azon ritka esetek közé tartozik, amikor az ember nem feltétlenül rohan el az egyik hipermarket elektronikai osztályára venni egy újat. Teljesen elégedett vagyok a csomagolással, a nagyobb gyártók sokszor kevesebbet adnak ennél.

Külső

quantum-450-lte_b82e68f57b2469127d8b841b479c8f1e

Tetszik: dizájn, krómos gombok kialakítása, ergonómia, hátlap, előrenéző hangszóró, dupla vaku
Nem tetszik: első kapacitív gombok érzéketlensége

A telefont kivéve a rizspapíros csomagolásból elégedetten csettintettem fel: Ezek a kínaiak tudnak valamit! Nem is értettem, hogy most valami olcsó HTC-t küldtek, vagy ez valami ismeretlen Alcatel készülék? A bizonytalanságot tovább fokozta a márkajelzések teljes hiánya az előlapon. Rögtön feltűnt a kapacitív érintőgombok krómos és elegáns kialakítása. Kár hogy nem kaptak háttérvilágítást is, de van, aki szerint ez előny mintsem hátrány. A készüléket körbeforgatva tovább gyönyörködtem a minimál dizájnban. A hátlap matt, gumis tapintású, unibody stílusban a készülék köré simulva takarja a hardvert. Egyedül a jól kinéző kettős- fotófény és a krómos kerettel körbeölelt 5mpx-es kamera töri meg a sivárságot. De várunk csak! Ott bujkál a szolid GOCLEVER logó is valahol a kamera alatt. Megnyugodtam. Jó készüléket kaptam!

Kijelző, Belső

gcc

Tetszik: IPS, PPI, jó érintőpanel, FM rádió, Snapdragon 410
Nem tetszik: hangszóró hangereje / dinamikája, kamerák minősége

Az 1800 mAh-s akkumulátor bepattintása után rögtön bekapcsoltam a telefont. Az eszköz lelke egy Qualcomm Snapdragon 410 (MSM8916) SOC, amit 1GB RAM és 8GB háttértár (5GB szabad) kísér. A 4.5 colos 480×854-es IPS LCD kijelző minősége átlagon felüli, betekintési szögeket tekintve remekelt a gyártó, a képpont sűrűsége pedig pont megfelelő, ráadásul edzett üvegborítással is ellátták. A megjelenítő hozza azt a megszokott hideg árnyalatot, amit a legtöbb kínai telefonnál megszokhattunk, viszont nem találtam kalibrálási lehetőséget a telefon szoftverében.

A kijelző fölött a beszédhangszóró, a közelség és fényérzékelő, előlapi kamera, a kijelző alatt pedig ott terpeszkedik az előrenéző multimédiás hangszóró. Egy picit szűk dinamikatartománnyal rendelkezik, és a hangereje lehetne némileg magasabb, de ezektől eltekintve nagyon tisztán szól. Élmény vele olyan videókat nézni, amiben sok dialógus szerepel. A zenei élményen sokat segíthet a beépített EQ.

eq

A telefonban FM rádió is található, ami a fülhallgatót használja antennaként. A hátlapi kamera 5MPX felbontású, autófókuszos. Ebben a ramaty télies időjárásban sajnos nem tudtam kipróbálni rendesen a kültéri fotózást. Sem beltéri, se nappali fényviszonyoknál sem sikerült vállalható fotókat alkotnom. Videózás terén egészen full HD @ 30fps felbontásig csavarhatjuk a beállításokat a kameraszoftverben. Kicsit csalódottan tapasztaltam, hogy az előlapi kamera felbontása csak VGA. Ezzel bizony nem fogunk szelfiket gyártani, kivétel ha Minecraft rajongó vagy, és imádod a pixeles világot. Alkalmi videó telefonáláshoz talán elég a VGA@15fps, de a telefonnak nem a kamera a fő erőssége. A készülék egyébként DualSIM-es és microSD kártyával is bővíthető.

gcb

Hála a jó lapkakészletnek LTE és egy sor másik átviteli technológiát is ismer a készülék, köztük a Bluetooth 4.0-át is, ami ideális az okos kiegészítők csatlakoztatására. Az aGPS még a lakásban is képes volt fix jelet találni, hála a Glonass támogatásnak. Úgy általában a térerővel, és a vétellel nem volt gond, ráadásul a beszédhangszóró is elég tisztán szólt. Érdemes még kiemelni a rezgőmotor minőségét is, sokat dob a használati élményen a precíz visszajelzés.

Szoftver, Teljesítmény, Üzemidő

stock1

stock2

Tetszik: near stock Android, kevés bloatware, hasznos gyári programok
Nem tetszik: csak KitKat

A telefon 99%-ban gyári Google Android 4.4.4, alias KitKat operációs rendszerrel érkezik. A teljesítményen, és a memóriakezelésen is az Android One-t futtató eszközöket idézi a telefon. A felhozatalt tekintve a telefon erősen épít a Google Play alkalmazásokra, ami mindenképpen pozitív dolog a jövőbeli frissítéseket tekintve. Végiggondolva nem is nagyon volt a telefonon egyetlen felesleges alkalmazás sem. A magyar nyelvvel is jól boldogul a készülék, egyedül a gyártói opciók maradtak lefordítatlanul. Halandzsákkal a rendszerben nem találkoztam. A készülékhez jár ingyenes offline GOCLEVER navigáció is, ami sajnos nem beszél magyarul.

fgfsdg

Az előtelepített Qualcomm BatteryGuru nagyon hasznos kis szoftver, a legújabb Androidból megismert Doze funkciót helyettesíti a telefonon. Kitanulja a felhasználó szokásait és aszerint kapcsolgatja a szolgáltatásokat és hardvereket a telefonon, pozitívan befolyásolva az elérhető üzemidőt. A telefon frissítéseinek külön menüpontot szentelt a goclever. Gyártói extra még, a hangprofilok és az okos gesztusok lehetősége is. A teszt írásának pillanatában nem találtam újabb szoftververziót, így nem tudtuk kipróbálni az OTA frissítések menetét.

bench1

bench2

bench3

bench4

Stabilitási szempontból a mindennapokban nem tapasztaltam komolyabb hibákat, a gyári rendszer, és a lapkakészlet támogatottsága miatt nagyon sok szoftver elérhető a készülékre. Nagyon könnyedén ment a testreszabás, és a teljesítményben sem okozott visszaesést. A memóriakezelés is jelesre vizsgázott, sokszor meglepődtem mire elég valójában a kevésnek hangzó 1GB ezen a készüléken, még Launcher újratöltődést sem nagyon sikerült produkálnom – illetve a Google Chrome-mal végül mégis.

Nem vagyok túl nagy játékos, de a telefon simán elbánt a legtöbb játékkal, amivel szoktam játszani. A készülékház nagyon ritkán melegedett a terheléstől, persze egy takarékos, modern, 28nm-es, 64 bites, 4 magos processzor ne is csináljon a telefonból fűtőtestet.
Ami az akkumulátoros üzemidőt illeti, készenlétben szinte egyáltalán nem merül a készülék. Aktív használat mellett, a gyártó nagyjából 6 óra internetezést ígér egy feltöltéssel. A tesztem során bekapcsolt Bluetooth-szal, felcsatlakoztatott okos-órával is elment 1 munkanapot, amiben 3-4 óra aktív kijelző idő volt.

Összegzés

Kellemes dizájn, jó kijelző, gyenge kamera, jó ár.
Azon kaptam magam, hogy szeretem a telefont fogdosni, nyomkodni. Nagyon hozzám nőtt a tesztidőszak alatt. A telefon árazásáról semmit sem tudtam, a teszt végén tudtam meg, hogy még csak 40 ezer forintba sem kerül. Rögtön letettem arról a tervemről, hogy fogom a csomagot és lelépek vele valamelyik nem EU-s országba, és most is tart a belső civódás, hogy vásároljak-e magamnak egyet. Nagyon tetszik, ez az európai dizájn, a minőségi anyagok, a gyári Android, és a Snapdragon lapkakészlet. A GOCLEVER egy nagyon jó kis készüléket alkotott a Quantum 450 LTE személyében. Természetesen nem arról van szó, hogy a készülék hibátlan lenne, de nagyra értékeltem a telefon őszinte egyszerűségét.

6 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

  1. Profile photo of pimi

    Nem akarok mindig vitatkozni, de ezt nézzétek meg! UMI ROME. Dec. 12.-én jelenik meg, elővásárolni lehet. Nem tud(még) magyarul, de szerintem 100 dolcsiért csúcs.

    Tetszik (1)
  2. Profile photo of dirty.ata

    Bocs! Egy kis szösszenet az eredeti témához! Nem rossz, nem rossz, de ennyibe volt a Lenovo S960-asom tavasszal, és igaz, hogy nem LTE-s de minden másban jóval előrébb van, mint a Quantoum-450-lte. Szóval…. Jó…Jó…,de minek…. kinek….Akkor már inkább a kockázatosabb UMI ROME! 😉

    Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez