Inaktív ablakkeretek színének megváltoztatása Windows 10-ben

Azt gondolom, hogy a lenti kép mindenkinek ismerős, tudniillik akárhány ablakot is nyitunk meg az asztalon, az inaktív ablakkeretek/címsávok továbbra is fehérek annak ellenére, hogy Microsoft azt ígérte, lehetőségünk lesz a keretek átszínezésére. Ezzel szemben mi történt? Az aktív ablakkeret úgy ahogy színes, de a többi továbbra is fehér maradt.

Módosítás előtt

Sokan keresték a módosítás lehetőségét, de a Windows 10 novemberi Th2 frissítése előtt nem volt erre lehetőség. Ebben az az érdekes, hogy a Microsoft sehol nem kommunikálta, hogy a Th2-ben, többek között, lehetővé tette az inaktív ablakkeretek színének megváltoztatását is. Valószínűleg nem tartotta érdemesnek, hogy minden apróságról szóljon.

A címsávok/ablakkeretek színezésének lépéseinél két lehetséges megoldást mutatok be, az elsőnél természetesen a rendszerbe beépített lehetőséget vesszük számításba, a másodiknál egy külső, harmadik féltől származó alkalmazáson keresztül vezetjük le a folyamatot.

Az első megoldás lépései

Nyissuk meg a Színek opciót a Start -> Gépház -> Személyre szabás útvonalon keresztül, majd kapcsoljuk be a Szín megjelenítése a Start menüben, a tálcán, a műveletközpontban és a címsorban

2 Szín megjelenítése a Start menüben a tálcán a műveletközpontban és a címsorban

…most kapcsoljuk ki az Automatikus témaszín a háttérkép alapján opciót.

3 Automatikus témaszín a háttérkép alapján

Válasszuk ki az inaktív címsor színét, ugyanis ez fog minden alkalommal megjelenni akárhány ablakot nyitunk meg…

4 Inaktív címsor színe

Nyissuk meg a Beállításszerkesztőt a Start -> Keresés -> regedit útvonalon és navigáljunk el a következő kulcshoz…

HKEY_CURRENT_USER \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ DWM

…hozzunk létre egy új Duplaszó (32 bites) elemet AccentColorInactive névvel, egyelőre értéket ne adjunk hozzá csak nyomjunk Ok-t…

5 Duplaszó

…kattintsunk duplán az AccentColor-ra és másoljuk ki az ott beírt értéket…

6 Érték másolása

…kattintsunk duplán az AccentColorInactive-re és a felnyíló ablakba illesszük be a már előzőleg kimásolt értéket, majd nyomjunk Ok-t.

7 Beilleszt

Visszatérünk a Gépház -> Személyre szabás -> Színek beállításokhoz és végül kiválasztjuk az aktív címsor/ablakkeret színét, mely nálam egy sötétebb árnyalatú kék lesz.

8 Aktav ablakkeret színe

Ezzel az utolsó módosítással készen is vagyunk, minden megnyitott alkalmazást és programot zárjunk be.

Az írás elején már bemutattam, milyen színűek voltak az asztalra nyitott aktív és inaktív ablakok keretei, most lássuk a módosítás utáni állapotot.

Módosítás után

Második megoldás lépései

Megjegyzés: az első megoldásnál módosított Beállításszerkesztő beállításait ne változtassuk meg.

Az első megoldásnál a rendszerbe beépített lehetőségeket vettük sorra, és mint láttuk, igen korlátozott volt a színválaszték, mivel a beépített színpaletta meglehetősen szegényesre sikeredett.

Egyéb megoldásokból van bőven választék, itt van például a Windows 10 Color Control kisméretű alkalmazás, mely kiválóan alkalmas erre a feladatra és fejlesztője nem más, mint aki az Unchecky alkalmazást készítette.

Első lépésként töltsük le az alkalmazást innen… , csomagoljuk ki és indítsuk el úgy, hogy helyezzük az alkalmazást a már megnyitott színbeállításokra vagy mellé.

Win 10 color control

Válasszuk ki a nekünk tetsző inaktív keretszínt, jelen esetben számomra a sötétebb kék mellé egy világoskék illene, így ezt fogom alkalmazni. Rákattintunk a DWM color mellett Pick new color opcióra és megkeressük a megfelelő kék színt, kiválasztás után nyomjuk le a Hozzáadás az egyéni színekhez gombot, Ok-val fogadjuk el, majd befejezésül kattintsunk az Apply-ra…

Aktív ablakkeret szín kiválasztása jelölt

Inaktív Apply jelölt

Most kiválasztjuk az aktív ablakkeretek színét, kattintsunk az Accent color melletti Pick new color-ra…

Aktív ablakkeret szín kiválasztása jelölt

Aktív Apply jelölt

A végeredmény…

Végeredmény

Mint láttuk, a második megoldásnál is, mint az első esetében, megváltoznak a színek, ha több alkalmazást, vagy ablakot nyitunk meg.

Ezen belül van egy olyan megoldás is, amikor az ablakkeretek színe nem változik, akárhány ablakot nyitunk meg egymásra. Amennyiben ezt szeretnénk, a módosítás után navigáljunk el a Gépház -> Személyre szabás -> Színek felületéhez, kapcsoljuk be az Automatikus témaszín a háttétérkép alapján opciót és az eredmény lent látható.

Változatlan szívsávok Automatikus háttér bekapcsolásánál

Végezetül, elképzelhető, hogy lesz olyan user, aki a fentieken is túl nagyon szeretne magának egyéni színt kikeverni, annak ajánlom Cartman kollégám ötletét, látogasson el a Color Picker oldalára, ahol tetszőleges hexa formátumú színeket keverhet ki.

Amennyiben kérdésed, észrevételed van az írással kapcsolatban, vagy ha hibát, hiányosságot tapasztalsz, kérjük, szólj hozzá, örömmel veszünk minden olyan hozzászólást, mely az írás tartalmát és a leírtak pontosítását, illetve kiegészítését célozzák!

15 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of daniellus

  Annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy nem elég bármilyen rgb kódot bemásolni mert nem a kívánt színt fogjuk kapni. pld: ugye az ff0000 egy abszolút piros szín, de ezt az értéket beállítva egy abszolút kéket kapunk. A turpisság ott van hogy értékpáronként visszafele kell megadni. pld ff0000 -> 0000ff | aabbcc -> ccbbaa | c2a3b1 -> b1a3c2.

  Tetszik (1)
 2. Profile photo of Möci

  Nekem jó volt úgy is ahogy a cikk első felében van…
  Ez egy jó ficsör!
  Köszönet érte!
  Nem szeretem túl csicsázni ezért az első megoldás is tökéletes…

  Tetszik (1)
 3. Profile photo of kepi

  Ez remekül hangzik,de azt mondja meg nekem valaki,hogy a frissítés óta hova tűnt a fényerő beállítás!?

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of semmiii99

  Azzal kapcsolatban nem lesz valami beállítás, hogy címsorban levő gombok le legyenek ilyen magasak? A címsort külön lehessen színezni a tálcától és a start menütől az ügyben lehetne valami fejlesztés, mert ha azt akkor hogy a (felső) ablakkeret zöld legyen nem feltétlen akarom hogy a start menü is az legyen mert az nem néz ki jól ráadásul akkor a csempék is zöldek lesznek ami a zöld színű start menübe szinte beleolvad. A felső ablakkeretet is jó lenne ha átlátszóvá lehetne tenni.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of ViBE

  ehhez hanyas build kell? ugyanis nálam még csak nem is léteznek egyes beállítások.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Ez a lehetőség a novemberi Th2-től érvényes.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of ViBE

    nagyon nem ismerem egyelőre a Windows 10 szlenget, de gondolom a második nagy frissítési hullámra gondolsz. az már nálam is fent van. eddig a patch-cselt témát használtam, de gondolom a leírást az eredeti témával csináltad. nálam konkrétan AccentColor sem volt. a létrehozását követően sem történt változás, tehát ha csak nincs hivatalos említés arról, hogy ez a szolgáltatás ténylegesen ezzel a frissítéssel érkezett, akkor gyanítom talán mégsem ennek a részét képezi ez a beállítás. akárhogy is van, jelenleg nálam ez nem működik és jó lenne tudni miért.

    Tetszik (1)
   • Profile photo of t0thg4b1

    Nekem is a Th2 van fent. és a második verziót végigkövetve, nekem se működik…

    Tetszik (0)
 6. Profile photo of t0thg4b1

  …viszont az első igen, köszönet érte 🙂

  Tetszik (1)
 7. Profile photo of E F

  Off
  Akárhányszor látom, mindig meg kell állapítsam: irtó rondák ezek az ablakok, a kapcsolók, a beépített ikonok, ez a puritán szögletesség, a Win7-hez képest.
  Megint ott tartunk, mint úgy kb Napóleon idején a Win 2-3 esetében, hogy próbálunk a nulláról valami egyediséget bekínlódni a küllembe (Bár anno legalább a szöveget rendesen el lehetett olvasni a fejlécben, nem úgy mint a fenti képeken a világosabb zöldnél). Mégis, mire volt ez jó az MS részéről?
  On

  Tetszik (2)
 8. Profile photo of meteor

  Sziasztok. Néhány napja találtam egy hasonló de jobban áttekinthető programot amiben az összes elemet külön át lehet szinezni. http://www.joejoesoft.com/vcms/169/ (a változtatás úja bejelentkezés után lép életbe)

  Tetszik (1)

Szólj hozzá a cikkhez