A meghajtón lévő adatok végleges törlése Windows 8.1 és 10 alatt

Mi tagadás, így december elején sok felhasználó az ünnepi bevásárlásra készül, és sokaknak biztos szerepel egy számítógép is a tervei között, vagy titkon reméli, hogy ott találja a fenyőfa alatt. Ilyenkor szokott felmerülni az a jogos kérdés, mi legyen a régi eszközzel? Eladjuk vagy elajándékozzuk egy közeli ismerősnek, családtagnak? Bármelyiket is választjuk, egy újabb kérdés merül fel, jelesen, mit csináljunk a lemezen lévő adatokkal?

Persze, tudom, ez egy banális felvetés, mert az nem kérdés, hogy mentjük, ami menthető és töröljük is a lemezt, esetleg még formatáljuk is, de ezek után is ott motoszkál az óvatosabbaknak a fejében egy bizonytalanság, biztosan nem kerülnek illetéktelen kezekbe kényes adatok, személyes fájlok a törölt lemezről?

A fenti műveletek csak arra voltak jók, hogy a látható adatokat, mappákat és fájlokat eltüntettük a szem elől, de véglegesen nem töröltük azokat, azaz részben vagy egészben visszaállíthatók.

Mit lehet ilyen esetben tenni, vetődik fel a kérdés. Nos, szerencsére a Windows 8.1/10 rendelkezik azzal a képességgel és lehetőséggel, hogy rendszeren belül oldja meg az ilyen helyzeteket, azaz képes úgy törölni a lemezen tárolt kényes és személyes adatokat, hogy azokat illetéktelenek csak nagy erőfeszítések és költségek árán lennének képesek visszaállítani, de akkor sem teljesen.

Megjegyzés: természetesen más elbírálás alá esik az az eset, amikor a fentieken túl kidobni szándékozzuk az eszközt, mert ilyenkor egy lemeztitkosítás egyszerűbb és gyorsabb, és talán még biztonságosabb is, mint a hosszadalmas törlési eljárás.

Fontos: nem ajánlott az eljárás SSD használatánál, mert a folyamat rontaná, illetve csökkentené a flash meghajtó teljesítményét.

Nézzük akkor magát az eljárást.

A meghajtón lévő adatok végleges törlésének lépései

Nyissuk meg a Helyreállítás opciót a Gépház -> Frissítés és biztonság -> útvonalon keresztül, kattintsunk a Kezdés-re…

3 Helyreállítás jelölt

…válasszuk a Minden elem eltávolítása opciót…

1 Minden elem eltávolítása jelölt

…majd a Fájlok törlése és a lemez megtisztítása elemet..

2 Fájlok törlése és a lemez megtisztítása jelölt

…majd kövessük a további lépéseket és legyünk türelmesek, mert a folyamat meglehetősen sokáig tart, de ezután lényegesen nagyobb biztonságban vagyunk, mintha csak úgy eladtuk vagy elajándékoztuk volna a gépet minden előzetes biztonsági intézkedés nélkül.

Ilyen egyszerű volt az egész eljárás, most már nyugodtan túladhatunk az eszközön, mert mindent megtettünk saját biztonságunk érdekében.

Amennyiben kérdésed, észrevételed van az írással kapcsolatban, vagy ha hibát, hiányosságot tapasztalsz, kérjük, szólj hozzá, örömmel veszünk minden olyan hozzászólást, mely az írás tartalmát és a leírtak pontosítását, illetve kiegészítését célozzák!

16 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

  1. Egy winchester nem drága, és általában azt az ember gépfejlesztéskor viszi tovább, de egyszerűbb venni az illetőnek bele egy winyót és akkor tuti nem kerül rossz kezekbe semmi 😀

    Tetszik (1)
  2. De hogy írjak értelmeset is, a CCleanernek is van Szabad lemezterület törlése opciója. Én letörölnék minden olyat a gépről átfuttatnám vagy 5x és kész (jobban bízom a CCleanerben)

    Tetszik (0)
  3. Profile photo of Rambo Junior

    Ott van még a jó öreg DBAN is, igaz nem túl gyors, de ez nem lóverseny… 🙂

    Tetszik (0)
  4. Profile photo of Nascar

    …vagy ott van az O&O SafeErase. Ennél 6 különböző metódussal tudsz törölni. Kezdve a sima “0”-val való felülírástól a Peter Gutman által kifejlesztett “Secure Deletion of Data from Magneticand Solid- State Memory” algoritmussal, ahol a törlendő adatot 35-ször írja felül különböző módszerekkel. Erről azt mondják, hogy lehetetlen visszaállítani. A 35x-ös felülírás nem két perc, mondjuk egy 1 TB-os vinchester-nél, akár lehet 2 nap is!

    Tetszik (0)
  5. Profile photo of Mailow

    Akkor gondolom az eddig letöltött update-ket is újra kell tenni Windows-ra, ugye?

    Tetszik (0)
    • Profile photo of abissus

      A Windows rendszeren belül indított folyamattal véglegesen törlődnek személyes adataink, személyes programjaink, alkalmazásaink, fájljaink, fiókunk és adatai, ….stb., gyakorlatilag egy személyes vonatkozástól megfosztott alap marad, amiről elejétől kezdi az, aki esetleg megvette a használt gépet vagy aki ajándékba kapta. Ennek az eljárásnak ez a lényege. A frissítések szerintem nem ide tartoznak. 🙂

      Tetszik (0)
  6. Profile photo of pompom

    Az azért még kérdés hogy a Windows-al törölt adatok vajon visszahozhatók-e Get Data Back vagy Recuva progival..?
    Mert ha visszahozhatók velük adatfileok akkor mindenképp kell a szabad helyet 1-2x felülíró program. SSD-k esetén a Secure Erase (pendriveról futatva Parted Magic) pedig 1perc alatt mindennel végez. Igaz a rendszerrel is. 🙂

    Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez