Mi a különbség az NTFS, FAT32, és az exFAT fájlrendszer között?

Amikor egy merevlemezt, pendrive-ot, vagy bármilyen meghajtót formázol, a Windows három lehetőséget kínál fel: NTFS, FAT32 és exFAT. A formázási lehetőségek közötti különbségeket a rendszer nem magyarázza, ezért mi fogjuk.

NTFS_FAT32_exFAT

A FAT32 egy régebbi fájlrendszer, melyet ma leginkább cserélhető és hordozható meghajtók formázására használnak. A Windows NTFS fájlrendszert használ azon a merevlemezen, melyre a rendszert telepítettük, de ideális megoldás más belső merevlemezekhez is. Az exFAT a FAT32 modern megfelelője, és több eszköz támogatja mint az NTFS-t,- mégsem annyira elterjedt, mint a FAT32.

FAT32

A FAT32 a három közül a legrégebbi fájl rendszer. Még a Windows 95 idején vezették be, hogy felváltsa elődjét, a FAT16-ot.

A fájlrendszer korának megvannak az előnyei és a hátrányai is. Mivel nagyon öreg, ezért ez lett az alap szabvány. A cserélhető lemezek gyakran FAT32-vel vannak előformázva, hogy maximálisan kompatibilisek legyenek, nem csak a számítógépekkel, de más eszközökkel, például játékkonzolokkal és nagyjából mindennel, aminek van USB portja.

drives02

Mindazonáltal a korral korlátozások is járnak. Egyedi fájlok a FAT32-ben maximum 4GB nagyságúak lehetnek. A FAT32 partíció mérete nem haladhatja meg a 8TB-ot, ami igazából nem is akkora korlátozás, de mégis észrevehető, ha esetleg egy ilyen új, nagy méretű mechanikus merevlemezed van.

Miközben ez a fájlrendszer jó cserélhető lemezek és más külső merevlemezek számára, mégsem javasolt belső merevlemezen használni. Nincsenek meg benne azok az engedélyek és biztonsági funkciók, amelyek az NTFS-ben. A Windows operációs rendszerek új generációját nem lehet olyan merevlemezre telepíteni, amely FAT32-re van formázva (csak NTFS-re).

 • Kompatibilitás: Támogatja a Windows, MAC, Linux összes verzióját, játék konzolokat és kb. mindent, aminek van USB portja.
 • Korlátozások: Egy fájl maximális mérete 4GB, egy partícíó mérete maximum 8TB lehet.
 • Ideális Felhasználási mód: Használd hordozható meghajtókon a maximális kompatibilitás miatt, feltételezve hogy nincs 4GB-nál nagyobb fájlod.

NTFS

Az NTFS egy modern fájlrendszer, amit a Windows szeret használni. Mikor Windows-t telepítesz, NTFS fájlrendszerben fogja formázni a merevlemezedet. Az NTFS-nek is vannak fájl és partíció korlátozásai de ezek annyira nagyok, hogy nem érdemes velük foglalkozni. Az NTFS először a Windows XP-ben jelent meg.

Eltekintve a korlátozásoktól, az NTFS modern funkciókkal érkezett. Támogatja a biztonsági engedélyeket, árnyékmásolatokat a biztonsági mentésekhez, titkosítást, kvóta limiteket, hardlinkeket és sok más funkciót. Sok ezek közül lényeges egy operációs rendszer számára – főleg a fájl engedélyek.

A Windows rendszerpartíciónak mindig NTFS fájl rendszerűnek kell lennie. Ha van egy másodlagos merevlemezed és arra programokat szeretnél telepíteni, célszerű azt is NTFS-re formázni.

Mindazonáltal az NTFS nem annyira kompatibilis más operációs rendszerekkel. Működni fog a Windows összes kiadásával – egészen az XP-ig visszamenőleg – de korlátozott kompatibilitása van más operációs rendszerekkel. Alapértelmezettként a Mac OS X csak olvasni tud NTFS merevlemezről, írni nem tud rá. Néhány Linux verzió talán engedélyezi az NTFS-re való írás támogatását, de néhány alapesetben csak olvasni tud róla. A Sony PlayStation-ök egyik kiadása sem támogatja az NTFS-t, sőt még a Microsoft saját konzolja az Xbox 360 se tudja olvasni, habár az Xbox One már igen.

 • Kompatibilitás: A Windows összes kiadásával kompatibilis de alapértelmezettként a Mac csak olvasni tudja és vannak Linux verzió amik szintén csak olvasni tudják. Más készülékek – az Xbox One-on kívül – ritkán támogatják az NTFS-t.
 • Korlátozások: Nincsenek reális fájl- és partícióméret korlátozások.
 • Felhasználási mód: Windows rendszer merevlemezek és más belső merevlemezek esetén, ha Windowsos gépen kívül másikban nem szeretnéd használni.

exFAT

Az exFAT fájlrendszert 2006-ban mutatták be a Windows régebbi verzióihoz, de megjelent a Vistához és az XP-hez is frissített formában.

Ez a fájlrendszer cserélhető merevlemezek könnyűsúlyú fájlrendszerének lett tervezve, mint a FAT32, de az NTFS extra funkciói és a FAT32 korlátozásai nélkül.

Pont úgy mint az NTFS-nél az exFAT-nek is magasak a fájl- és a partícióméret korlátozásai. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy tárolhatsz 4GB-nál nagyobb fájlokat is a meghajtón, ha az exFAT fájlrendszerben van formázva.

drives04

Az exFAT több készülékkel kompatibilis mint az NTFS. Míg a Mac OS X csak az olvasást biztosítja NTFS-nél, addig az exFAT-nél a teljes körű olvasást és írást támogatja. Az exFAT adathordozók elérhetővé tehetők Linux számára, csak a megfelelő szoftvert kell telepíteni hozzá.

Miközben az exFAT kompatibilis sok olyan eszközökkel, amikkel az NTFS nem (például fényképezőgépek), azért ez sem tökéletes. Ezt sem támogatja a Microsoft játékkonzolja, az Xbox 360, de az újabb Xbox One már igen. A PlayStation 3 sem látja szívesen, csak a PlayStation 4. Más, régebbi eszközök is inkább a FAT32-t támogatják az exFAT helyett.

 • Kompatibilitás: A Windows összes verziója és a Mac OS X újabb verziója támogatja, de a Linuxhoz további szoftverek szűkségesek a használatához. Több eszköz támogatja az exFAT-et mint az NTFS-t de néhány – főleg régebbi eszközök – csak a FAT32-t támogatják.
 • Korlátozások: Nincsenek reális fájl- és partíció méret korlátozások.
 • Ideális Felhasználási mód: Használd hordozható meghajtókon, főleg ha 4GB-nál nagyobb fájlokat tárolsz rajta. Ha meggyőződtél, hogy minden eszköz, mellyel használni szeretnéd, támogatja az exFAT-et, akkor formázhatod a meghajtódat exFAT-ben FAT32 helyett.

Összefoglalva, az NTFS ideális belső merevlemezekhez, miközben az exFAT főleg hordozható meghajtókon ajánlott. Ha az eszköz, amivel használni szeretnéd nem támogatja az exFAT-et, ajánlott FAT32-ben formázni.

19 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of FIRE

  Sziasztok! Az probléma hogy én már regés rég NTFS re formázta a pendrávjaimat? Szerintem nem .
  Nem szolt semmit se az XP, Win 7, Win 8, és most a Win 10.

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Nameless

  Apró kiegészítés a cikkhez: Az ntfs az otthoni felhasználóknak jelent meg az XP-vel alapértelmezetten. Gyökerei az első Windows NT kiadásig vagy még annál is korabbra nyúlnak vissza.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of kovacslaci

   Egyetértek. Windows NT-nél, majd utána WIN2000-nél használtuk régen. Win NT-t még novell-el ötvöztük (hú de régen volt) és ott voltak különböző felhasználói jogosultságok, és a filerendszerben ez tárolva volt. NTFS-ben.
   További kiegészítés: Pendrive-nak, meg ilyen-olyan kisebb adathordozónak elég, ha a legnagyobb, 64Kbyte-os lemezfoglalási egységet adod meg, mivel kevés file lesz rajta, nem százezrével. (formázáskor add meg) És így gyorsabb lesz.

   Tetszik (0)
 3. Profile photo of HL

  Igen, én is ezt akartam írni, egészen pontosan: NTFS Introduced July 1993 (Windows NT 3.1), tehát jó 8 évvel XP előtt.

  Az NTFS-hez még hozzá lehetne írni, hogy megbízhatóbb fájlrendszer a “művelet naplózás” miatt, kevésbé érzékeny pl. áramszünetre is. És a fájlnevek hosszúsága is több, változatosabb karakter lehet, mélyebb mappa struktúrák stb.

  A FAT32 igaz, hogy Windows 95-tel jelent meg, de nem az első w95 kiadással, hanem a “Windows 95 OSR2”-vel (kb 2 évvel később).

  exFAT esete meg olyan, hogy pl. LG Smart TV-nk ezt nem ismeri, nem kezeli, de az NTFS-t minden további nélkül olvassa.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of etele70

   Az NTFS-t már az özönvíz előtti Windows NT 3.51 feletti op.rendszerek is tudták kezelni, és akkor még az XP a kanyarban sem volt…:

   “Bevezetésre került az NTFS (New Technology File System) második verziója, ami már támogatta az adat-hozzáférési jogosultságokat és fejlettebb adattömörítési eljárást alkalmazott.”

   Tetszik (0)
 4. Profile photo of SunyaMacs

  szvsz. az a baj az NTFS-el, hogy töredezik és a kisebb háttértárakat jelentősen megterheli

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Tiller

  Kár, hogy a ReFS-t még mindig nem tudták használhatóvá kalapálni. Már a win8-ra ígérték, de a 10-be sem merték betenni.

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Tamás Durgó

  Látom hogy sokan írták (és én is akartam írni), hogy az NTFS az már a legelső Windows NT-vel jelent meg. Az érdekesség, hogy a Windows 98 alapból nem tudta kezelni, csak egy kiegészítő segítségével ment.
  Fat32: A 4GB korlát igaz, de a Windows csak 132GB-ig particionálja a FAT32-t, persze külső programokkal át lehet ugrani, de nem biztonságos.
  Exfat: Windows Vista SP1-el jelent meg, és a Vista alatt még nem lehetett readyboost-ot használni az erre formázott pendrive-ra.

  Nekem van egy 64GB-os sd kártyám, amit már alapból exfat-re lett formázva, és az androidot telefonom vígan is kezeli.
  A HPFS-ről pedig egy szó sem esett., pedig az is a Microsofthoz köthető.

  Tetszik (1)
 7. Profile photo of escsé

  “Az exFAT adathordozók elérhetővé tehetők Linux számára, csak a megfelelő szoftvert kell telepíteni hozzá.”
  Az NTFS-nél is igaz.

  Kösz a cikket.

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of RockSolid

  És akkor még nem is beszéltünk a szektorok méretéről, ami ugye nagymértékben befolyásolja (fájlméretektől függően) az írási/olvasási folyamatot.
  HDD-k esetében erre még hatással van a HDD cache mérete.

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Locky

  Én olyat olvastam hogy az évek során felbukkan ReFS lesz majd a következő, csak még tökéletesítés alatt van, illetve még jó az ntfs.
  Hogy ebből mi lesz igaz mi nem azt nem tudom, de az MS elvileg szeretné bevezetni oprendszerek alá is – majd.

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of Paladin

  Üdv!
  Kiegészítések a Linuxhoz: a mai korszerű Linux disztribúcióknál (Ubuntu, Fedora, openSUSE, sőt bármelyik az ezerből) nem problémás már az NTFS írása sem, az “ntfs-3g” kernelmodulok és eszközkészlet kifejezetten a biztonságos NTFS íráshoz készült, kb. 10 éve már.
  Ennek hiányában valóban csak olvasni lehet az NTFS-t Linuxok alatt.
  Tehát, ha írásra mountolunk NTFS fájlrendszert, akkor nem a sima “mount” parancs kell, hanem: “root@linuxom:~# ntfs-3g /dev/sdaX /idemountolom”
  exFAT-tal még nincs tapasztalatom, ahogy van, azt is megírom! 🙂

  Tetszik (0)
  • Profile photo of pompom

   PALADIN: az ntfs-3g vel csak az a bajom hogy ‘túlzottan’ Windows kompatibilis… 🙁

   A win telepítő nem adott jogot (magát kivéve) senkinek hogy törölje az ideiglenes filejeait, Na gondoltam Linux live cd alól törlöm őket. Nem sikerült! A Linux azt mondta nincs jogom hozzá, utólag azt derítettem ki hogy ha a win nem ad jogosultságokat a SYSTEM felhasználónak, akkor a Linux képtelen törölni vagy bármit csinálni vele. Nem ilyen viselkedést vártam Linuxon rootként belépve…

   Tetszik (0)
 11. Profile photo of astek86

  Sziasztok. Olyan kérdésem volna, hogy szerintetek egy 16 gb-os micro sdt exfatba mekkora foglalási egységgel érdemes megcsinálni? Drónba van használva így számít a sebesség. ( Dji Phantom 3 Professional) Mert fat 32-be használja alapértelmezetten de az 4 gb-onként vágja a videókat és én szeretném vágni a videókat.

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of Gnor

  Az ExFat nem támogatja a readyboost technológiát, de gyorsabb mint az NTFS, de mivel nem naplóz így az adatok visszaállítása nagyon necces.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez