Otthoni hálózatra fel! (4. rész)

Sorozatunk ezen részében, arra keressük a választ, mi a különbség a modem és a router között?

Mit csinál a modem?

A modem kommunikál az internet szolgáltatód hálózatával és fordítja le az onnan és oda érkező adatokat, a helyi hálózatod számára érthető jelekre. Ha kábeles akkor egy koaxiális kábellel csatlakozik, ha DSL akkor a telefon kábelen keresztül. A modem csatlakozása attól függ, milyen a kiépített infrastruktúra: lehet kábeles, telefonos, szatelit, vagy optikai. A készüléket rendszerint az internet szolgáltatód biztosítja. A modemen található egy Ethernet port, amivel össze tudod kötni a router-rel (vagy egyetlen számítógéppel) és így lesz internetkapcsolatod.

Mit csinál a router?

A router megosztja az internetet a különböző eszközök között. A mostani tipikus routerek már Wi-Fi-vel felvértezve készülnek, amik vezeték nélküli internet elérést biztosítanak az eszközök számára, viszont több Ethernet portjuk is van, így vezetékesen is lehet kapcsolni hozzájuk készülékeket.
A router csatlakozik a modemhez, majd az internet szolgáltató kioszt egy publikus IP-t, amin keresztül csatlakozni tud az internethez. Az interneten lévő szerverek kommunikálnak a routerrel, majd a router ezt a forgalmat továbbítja a megfelelő eszközök felé és vissza. Feladata, hogy a résztvevő hálózati eszközök forgalmát, a megfelelő útra terelje, innen is származik a magyar elnevezése, ami útválasztó, vagy forgalomirányító.
Önmagában egy routerrel nem fogsz tudni közvetlenül kapcsolódni az internetre, ahhoz először a modemhez kell csatlakoztatnod kábellel.

KB3678-004_EN_v15

Kombinált eszközök

Az internet szolgáltatók ajánlanak olyan készülékeket amikben mind a modemhez és a routerhez szükséges elektronika megtalálható, így egyetlen készülék tud kommunikálni az internet szolgáltatóval és internet kapcsolatot biztosítani az otthoni hálózatodhoz. Néha ezeket Gateway-nek is nevezik, bár ez inkább marketinges, mint szakmai kifejezés ez esetben. Sokszor ajánlják ezeket a készülékeket bár nem biztos hogy a felhasználó igényeit ez a megoldás kielégíti, hiszen egy dedikált router bővebb szolgáltatásokat kínálhat.

Ha lemaradtál volna az korábbi részekről, itt megtalálod őket: 0. rész, 1. rész, 2. rész, 3. rész.

1 komment érkezett ehhez a poszthoz

  1. Profile photo of N3szt0r

    Enyhén korlátozott funkciók? 😀 😀 😀

    Valaki nézte már mire képes az U-PC (ne legyenek beazonosíthatóak) osztogatott “gateway”-e (esetemben egy technicolor 7200)? Arról nem beszélve, hogy a cég saját design-al ellátott firmware annyi biztonsági rést és optimalizálatlanságot tartalmaz, hogy kötelező mellé egy routert beszerezni.
    Már csak azért is, mert sosem jó, amikor a szolgáltató ellenőrzés nélkül bele tud látni a hálózaton folyó adatfolyamba.

    Tetszik (2)

Szólj hozzá a cikkhez