Teszteltük: TRENDnet TV-IP662PI, a mindent látó szem

Már sokat írtunk az online biztonságunk fontosságáról és az adataink védelméről, de nagyon kevés szó esett az offline értékeinkről. Most elérkezett az idő, hogy kicsit ezzel is foglalkozzunk úgyhogy nekiestünk egy belépő szintű IP kamerának, amivel távolról is szemmel tarthatjuk otthonunkat.

Mi van a dobozban?

Egy elég méretes dobozban lapul maga a kamera és kiegészítői. A csomagot kibontva először a falra szerelhető tartó konzol jön velünk szembe, majd amikor megszabadultunk a viszonylag nagy méretű védő szivacstól megpillantjuk magát a kamerát. Alatta hasonló szivacs réteg, ezután pedig már csak egy kisebb doboz, amiben megtalálható a hálózati adapter, egy 1,8 méter hosszú UTP kábel, egy csomag csavar a tartó konzolhoz illetve némi papír alapú tájékoztató és egy lemez, amin a működéshez szükséges szoftvert és beállítás varázsló található.

 

cam2

Külső

A kamera maga fehér, csillogó műanyag borítást kapott. Elől található az optika, körülötte pedig helyett kapott egy gyűrű, amivel a fókusz távolságot tudjuk állítani manuálisan. A lencse körül kaptak helyet a fény és mozgás érzékelésre alkalmas szenzorok, ezek felett a mikrofon, a talp részen pedig egy igény szerint akár ki is kapcsolható power led.
Ha megfordítjuk a készüléket láthatóvá válnak a csatlakozók. Ezek sorban: egy 3,5 mm-es Jack csatlakozó külső hangszórók csatlakoztatásához, egy csatlakozó a hálózati adapterhez, és egy 10/100 Mbps-os PoE (Power over Ethernet) port, tehát a kamera képes működni az Ethernet hálózatról is külső áramforrás nélkül, természetesen akkor ha a hálózatunk fel van erre készítve. A felső részen van még egy kis ajtó, emögött még van egy microSD slot, ami maximum 32 GB-os kártyákat fogad, és egy reset gomb, hogy ha valamit elrontottunk volna akkor azonnal gyári állapotba állíthassuk a kamerát.

cam1

Belső

A kamerában ¼”-es CMOS szenzor teljesít szolgálatot, ami maximum 720p-s felbontásra képes és F2.0-ás rekeszértékű objektívet kapott. Ezek mellett 58 fokos diagonális, 49 fokos horizontális és 31 fokos vertikális látószöget produkál, de a kis látószöget nagyban kompenzálja, hogy 330 fokban forgatható és 115 fokban dönthető a kamera felső része. A forgató mechanika nem valami erős, eléggé lötyög, de a dolgát elvégzi.
A felszereltség része egy éjjellátó mód, ami nagyjából 7,5 méteres távolságig képes ellátni a sötétben.

Telepítés, szoftver

A dobozban található lemezt behelyezve pár kattintásból beállítható a kamera, majd azonnal elérhetővé válik egy webes kezelőfelület. Természetesen egy desktop applikáció is rendelkezésre áll, azonban a lemezen lévő verziótól a Windows 10 azonnal kiakadt és nem volt hajlandó telepíteni, szóval sokaknak külön kell beszerezni a TRENDnetVIEW Pro programot az internetről.

2015-12-08_08-54-33

A webes interfész egy kicsit érdekesebb mint az asztali alkalmazás, szóval kezdjünk is az előbbivel. Az első pillantásra puritán külső nagyon sok beállítási lehetőséget rejteget magában. Rögtön a bal oldalon találkozunk a kamera irányításához szükséges kurzor gombokkal, lejjebb a folyamatos pásztázást, az előre rögzített pozíciókat és a lépés közöket lehet beállítani. A legnagyobb helyet az élőkép foglalja el, közvetlenül alatta találhatók a különböző funkciógombok. 4 féle sablont lehet előre beállítani, ezek között a 4 monitor ikonnal válthatunk. Ezeket követi egy teljesképernyőre állítás, utána egy screenshot, majd egy videó felvétel, tallózás, hang és mikrofon ki-be kapcsoló, és az éjjelátó módot ki- és bekapcsoló gomb. Ha mindez még nem lenne elég akkor adott még a digitális zoom-hoz 3 kapcsolónk.

2015-12-08_08-48-51

A Setup menüpont alatt kapott helyet minden beállítási lehetőség, egy egyszerű beállítási varázsló társaságában. Az eszköz 20 felhasználói fiókot engedélyez számunkra, természetesen mindent jelszóval védve.
A lényeg tulajdonképpen itt kezdődik. Az Audio/Video menüpont alatt beállíthatjuk a 4 előre definiált videó profilt, kezdve a kódolás típusától, a minőség kiválasztásáig. Előre beállíthatjuk, hogy kézzel akarunk-e váltani a nappali és éjszakai módok között, illetve a bemenő és kimenő audió hangerejét is tudjuk változtatni. Ha akarjuk még finomhangolni is tudjuk a bejövő kép fényerejét, kontrasztját, fehéregyensúlyát, és még nagyon sokáig sorolhatnám mi mindent.

2015-12-08_08-50-24

Az Action menüpont alatt tudjuk beállítani a videó felvétel, és a screenshot-ok minőségét, illetve azt is meghatározhatjuk, hogy folyamatos legyen-e a felvétel vagy csak mozgásra, hangra vagy meghatározott időben tegye ezt. Beállíthatunk a pozíció sablonokat is, amikkel 2 kattintással változtathatjuk a kamera pozícióját. A mozgásérzékelés és hangérzékelés beállítása után már teljes mértékben használatba vehető a kamera. A teszt során teljesen jól működtek ezek a funkciók is.

Az adminisztrációs felületről készült további képeket ide kattintva tekinthetitek meg a galériában…

Az asztali alkalmazás telepítése a szokásos next-next-finish típusú, semmi extrát nem tartalmaz. A beállítása pofon egyszerű, képes automatikusan fellelni a kameránkat a hálózaton és rögtön működésbe is állítja azt. Egyszerre 32 eszközt tud kezelni, képes a mozgásérzékelő kihasználására, és akár előre beállított időben is felvétel készítésére a számítógépünk merevlemezére mentve azt. Sajnos nem lehet olyan mértékben kihasználni a kamera lehetőségeit az asztali kliensprogramban mint a webes felületen de, alap felhasználásra ez is megfelel majd.
Létezik iOS-re és Android-ra készült applikáció, hogy mobilról is elérhessük a kamerát, de a droidos kliens sajnos eléggé fapados volt, sőt még azt is felajánlotta, hogy vegyek meg valami pro verziót, hogy feloldjak különböző funkciókat, amin eléggé meglepődtem.

Verdikt

Összességében azt kell mondjam, hogy nagyon tetszett a kamera. A videó minőséggel meg voltam elégedve, még gyenge fény mellett is jól teljesített és tartotta a 30 fps-t. A beépített mikrofon jó minőségű, a webes interfész jól kezelhető, és az élő stream késése sem óriási. A mobilos appot leszámítva nem ért csalódás semmilyen téren. A készülékhez jelenleg 37 ezer forint környékén lehet hozzájutni.

6 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

  1. Profile photo of E F

    És ezzel hogyan valósítjuk meg az offline biztonságot? Megvéd a behatolástól? Nem. Riasztja a rendőrséget vagy valakit? Nem.
    Én lesegessem állandóan a mobilon a képet, (feltéve, hogy van térerő, meg mobilnet előfizetés)? Nem.
    1,8 m-es kábellel hova lehet tenni, asztalra, szem elé? Külső hangszóró is csak arra jó, hogy a betörő könnyebben megtalálja a kamerát és elcsomagolja azt is a hangszórók után.

    Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez