USB meghajtó titkosítása BitLocker-rel

Ha bizalmas információkat tartalmazó USB meghajtót használsz, célszerű azt titkosítani. Erre a célra a Windows beépített titkosító szolgáltatása egyszerű és gyors megoldást nyújt.

Mielőtt belekezdenénk, szögezzük le, hogy egyetlen egy titkosító megoldás sem tökéletes és nincs garancia arra, hogy ne kerüljenek az adataid illetéktelen kezekbe. Biztonsági rések és sebezhető pontok a BitLocker-ben és más titkosító programokban is előfordulhatnak. Még a hardveres titkosítást nyújtó USB meghajtók is feltörhetőek. Szerencsére a feltörés és a sebezhető pontok felfedése nem egy könnyű feladat, átfogó informatikai tudást és rendszerint sok időt igényel. Legtöbb esetben a gyenge láncszem nem a titkosítás, hanem a rosszul őrzött jelszó.

A BitLocker-rel természetesen nem csak pendrive-okat, hanem bármilyen meghajtót titkosíthatunk, de mivel rendszerint ezek azok az eszközök, amiket elhagyunk, vagy esetleg idegen gépben felejtünk, ezeket érdemes leginkább védeni. A titkosítás az adatátviteli sebesség csökkenésével is jár, ezért a PC beépített, helyi lemezeit, csak akkor titkosítsuk, ha valóban szükséges.

Figyelem, a BitLocker nem elérhető a Windows Home kiadásokban, így aki ilyen rendszeren szeretne meghajtót tokosítani, annak egyéb alternatívák, pl.: a DiskCryptor után kell néznie.

BitLocker

Miután a BitLocker-rel titkosítod az USB meghajtódat, mindig amikor a számítógéphez csatlakoztatod, jelszót fog kérni, ami nélkül sem írni, sem olvasni nem lehet a tartalmát. Nézzük, hogyan lehet ezt elérni:

Kezdésként csatlakoztasd a számítógéphez, kattints jobb egér gombbal a meghajtóra és a legördülő menüből válaszd ki a BitLocker bekapcsolása opciót.

2015-12-14_21-37-21

Kiválaszthatod, hogy hogyan szeretnéd a zárolást feloldani. Ezt lehet jelszóval vagy intelligens kártyával. A legtöbb felhasználónak a jelszavas védelem a legjobb választás.

BitLocker01

Megadhatod hogyan szeretnél biztonsági másolatot készíteni a helyreállítási kulcsról, amire akkor lesz szükséged ha elfelejtenéd a jelszót. Elmentheted a Microsoft Fiókodba, fájlba vagy éppen ki is nyomtathatod. Ha a Microsoft Fiókodba mented el könnyebb lesz vissza állítani, mivel a Microsoft szerverén lesz tárolva. A hátránya annyi, hogy ha pl. a rendőrség szeretné meg tudni mi is van azon a pendrive-on, akkor a Microsoftnak kötelessége kiadni, amint felszólítást kap erre. Na de nem kell rosszalkodni és akkor a rendőrség sem fog kíváncsiskodni. Ha fájlba mented el bizonyosodj meg róla hogy egy biztonságos helyre tedd, mert ha valaki megszerzi ezt a fájlt, azzal hozzáfér az adatokhoz is. Ha kinyomtatod akkor is figyelj arra, hogy biztonságos helyen tárold.

BitLocker02

Kiválaszthatod, hogy az USB meghajtó területének mekkora részét szeretnéd titkosítani. Ha új, vagy üres a meghajtó, akkor csak a használatban lévő területet titkosítsd és ha később új fájlokat raksz rá azok automatikusan titkosítva lesznek. Ha már van rajta adat akkor célszerű az egész meghajtót titkosítani.

BitLocker03

A Windows 10-ben két lehetőség között választhatsz: Új titkosítási mód vagy Kompatibilis mód. A Windows 10-ben található BitLocker jobb és biztonságosabb titkosítási lehetőséget kínál. Mindazonáltal ha ezzel titkosítasz, nem lesz visszafelé kompatibilis, vagyis más Windows verziókon nem fogod tudni használni a meghajtódat. Ha jobb és biztonságosabb titkosítást szeretnél, válaszd az Új titkosítási mód opciót. Ha a Windows korábbi verzióinak egyikét futtatják azok a számítógépek, amiken majd használni szeretnéd a meghajtódat, válaszd a Kompatibilis módot.

BitLocker04

Ezután kattints a Titkosítás indítása gombra és el is kezdi titkosítani a meghajtódat. Hogy a folyamat meddig tart, azt nagyban befolyásolja a meghajtó mérete és hogy mennyi adat van rajta.

BitLocker05

BitLocker06

Ha egy Windows 10-es géphez csatlakoztatod a pendrive-ot, látni fogsz a jobb alsó sarokban egy kis üzenetet. A korábbi Windows verziókban csak a Fájlkezelőben megjelenő kis lakat ikon értesít a titkosított meghajtó jelenlétéről.

BitLocker07

BitLocker10

Ha ezután duplán kattintasz a meghajtódra felugrik egy ablak és követeli a jelszót. Ha rá kattintasz a További beállítások opcióra látni fogod hogy a helyreállítási kulccsal is fel tudod oldani.

BitLocker08

Ha ki szeretnéd kapcsolni a titkosítást, kattints jobb egér gombbal a meghajtóra, majd válaszd a BitLocker kezelése, végül a BitLocker szolgáltatás kikapcsolása opciókat.

BitLocker09

Ugyanitt a jelszót is megtudod változtatni, illetve újra eltudod menteni a Helyreállítási kulcsot, hozzáadhatsz intelligens kártyát és bekapcsolhatod az automatikus feloldást is.

A BitLocker használata egy egyszerű és biztonságos módja az USB meghajtók titkosításának és nem igényli külön program telepítését sem.

7 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of pompom

  Megjegyezném hogy a BitLocker NEM működik a legelterjedtebb legális Windows verzióval: a Home-al (7/8/10), úgyhogy aki hurcolós hdd / pendrive-ot a barátaihoz / ismerőseihez / szomszédaihoz vinné annak tudakozódnia kell. A BitLocker To Go home verzióra is telepíthető de csak olvasni tud (írni nem), (és talán csak flash meghajtókat kezel).

  Tetszik (1)
 2. Profile photo of apropenz

  És mi van a jól bevált TrueCrypt-tel?? De tényleg!

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Róbert Lovász

  Nekem pont ez a problémám. Titkosítottam Windows 10-el egy külsö winchestert, és nem hajlandó megnyitni. Mindig azt írja ki hogy a bitlocker titkosítása nem kompatibilis a windows jelen verziójával. A windows egy újabb verziójával próbálja megnyitni a meghajtót. Mit lehet tenni? A kódot is tudom, és a feloldási kulcs is megvan.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Larry

   Próbáld ki W10 Pro-val vagy Enterprissal ha nem megy én megpróbálnám még régi W7 Ultimate-el vagy Pro-val is, de mindezek előtt azért próbáld meg a jelenlegi W10-el is többször újraindítva hátha valami csak “beakadt”. (folyamatosan tapasztalon, hogy W10 es gépen újraindításonként hol tudom csatolni a meghajtókat Linuxal vagy BSD-vel hol nem, néha még kódot is kér a csatoláshoz, néha meg nem, érdekes jelenség). Régen használtam BitLockert W7-el soha nem volt vele gondom, de W10-el még nem használtam (nem is fogom, olvastam egy cikket, arról, hogy a RAM-ból, hogyan lehet kinyerni a kulcsot, azóta nem ).

   Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez