Teszteltük: TRENDnet TPL-420E2K Powerline adapter

Kaptunk egy hasznos kis kütyüt, aminek a létezéséről valószínűleg a mai napig kevesen tudnak. A TRENDnet TPL-420E2K egy powerline adapter, aminek a célja vezetékes hálózat kiépítése fúrás-faragás, kábelhúzogatás nélkül. Ezek a kis eszközök az épület elektromos hálózatát használják az adat továbbítására. Abban az esetben lehetnek hasznosak, ha a WiFi nem alternatíva a távolság, vagy elhelyezkedés miatt, illetve a vezeték behúzása nagy nehézségekkel járna.

di_TPL-420E2k(1.0R)_1

Előre vetítem, hogy a magyar háztartások átlagában közel sincs olyan minőségű az elektromos hálózat kábelezése, ami ezeknek az eszközöknek kihasználhatná az elméleti maximumát (amit természetesen amúgy sem lehet elérni), így a marketing dumákat a sebességről ezen a ponton végleg el lehet felejteni.

Mi van a dobozban?

A hardver méretéhez képest elég nagy dobozt kapunk, amiben csak a legfontosabb dolgok találhatók. A csomagolást kibontva elénk tárul a 2 powerline adapter, alatta található 2 darab, 1,5 méteres UTP kábel, egy CD rajta a használati útmutatóval és egy segédprogrammal, illetve egy kis füzet, ami leírja hogyan kell szinkronizálni a két eszközt.

TPL-420E2K_US_UK_FR_EU_d04_2TPL-420E2K_US_UK_FR_EU_d05_2

Külső

Maga az adapter teljesen fehér műanyag borítást kapott, a tetején egy TRENDnet felirattal és 3 állapotjelző leddel. A készülék alján található a gigabites Ethernet port, egy sync és egy reset gomb. Tulajdonképpen ennyi, ezen kívül már csak néhány hűtőnyílás kapott helyet a oldalakon, de azt hozzátenném, hogy melegedést egyáltalán nem tapasztaltam.

TPL-420E2K_US_d02_2

Telepítés, tapasztalatok

A beüzemelés nem is lehetne egyszerűbb. Keresünk egy szabad konnektort a router és egy másikat a csatlakoztatni kívánt eszköz közelében, majd az útmutatóra semmiképp nem hallgatva beállítjuk a 2 eszközt. Azért mondom ezt mert nekem körülbelül 2,5-3 órára és rajtam kívül még egy emberre volt szükségem, hogy működjön a dolog.

A helyes metódus a következő. Azon az egységen, amelyikhez a router-t csatlakoztattuk nyomva tartjuk a Sync gombot addig, amíg a ledek el nem alszanak, majd elengedjük. Ha ez megvan akkor a powerline adapter létrehozta a hálózati titkosító kulcsot, amit a többi egység tud használni a hálózathoz való csatlakozásra. A következő dolgunk, hogy egyszer röviden megnyomjuk a Sync gombot, ekkor elkezd villogni a Power led. Ilyenkor az adapter várja, hogy megjelenjen a hálózaton egy másik eszköz, amivel szinkronizálni tud.
Most menjünk át a másik adapterhez és nyomjuk meg azon is egyszer röviden a Sync gombot. A két egység szinte azonnal szinkronizál és mind a kettőn elkezd világítani a Powerline feliratú led.

Most, hogy sikerült beállítani, beszéljünk kicsit arról, hogy mire is képes. Mivel az én elektromos hálózatom mindenre jó csak arra nem, hogy ez a cucc nagy sebességgel működjön, így kénytelen voltam máshol is kipróbálni. A tesztek alatt a 120 Mbps-os internet kapcsolatból fixen kihozott 80 megabitet, természetesen alacsony késéssel. Hozzá kell tenni, hogy sajnos csak úgy tudtuk kipróbálni, hogy a router melletti adapter egy elosztóba volt dugva, ami kifejezetten rossz hatással van ezeknek az eszközöknek a működésére.

Hogy legyen némi összehasonlítási alapunk, körülnéztem a neten és találtam egy mérést hasonló árkategóriában mozgó powerline adapterekből. Az eredmény sajnos a mi szempontunkból elég elkeserítő, hiszen a mi kis TRENDnet eszközünk messze a leglassabb modell a kategóriában.

trendnet-tpl-420e2k-100612941-orig
A techhive.com mérése

Azt még meg kell említenem, hogy bár nem tudom, hogy a powerline adapterek velejárója-e, vagy csak én fogtam ki valami ilyesmit, de hallható módon sípolt az eszköz működés közben. Természetesen nem olyan hangerővel, hogy messzebbről hallható legyen, de ha 1 méterre üldögél tőle az ember és véletlenül meghallja, onnantól kezdve csak erre fog figyelni.

Verdikt

Tekintve, hogy ez volt az első ilyen hardver, amit próbáltam természetesen így is el voltam ájulva a technológiától, de csak azután miután a több órás szenvedés alatt többször is az ablakon akartam inkább kihajítani. Ha megvizsgáljuk az árát, ami már eléggé borsos ahhoz, hogy a kategória leglassabbját vegyük meg belőle, akkor azt kell mondjam, hogy nem feltétlenül ezt ajánlanám a barátaimnak. A megbízhatóságra nem lehetett panaszom, tökéletes volt a kapcsolat, egyszer sem szakadt vagy torpant meg.
Mindent összevetve én azt mondom nektek, hogy ha meg tudtok barátkozni a kicsit lassabb kapcsolattal, de a stabilitás számotokra kárpótolja az alacsony sebességet, akkor nyugodtan ruházzatok be egy kit-re. Ellenkező esetben sokkal gyorsabb adatátvitelre képes powerline adapterek kaptok hasonló árért cserébe.

4 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Vidra

  Ilyen ár mellett nincs az a távolság lakáson/házonbelöl ahová elne tudnám vezetni a kábelt az adapter árának egy tizedéért! 🙂

  Tetszik (1)
 2. Profile photo of vindóz10

  Azért nem lehetnek rosszak ezek a cuccok, és valahol tényleg praktikus is.

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of vist66

  Hali!
  Én küzdöttem vele huzamosabb ideig, míg egy nyári villám kinyírta őket.
  A házban jó minőségű réz huzalozás van, ennek ellenére csak olyan áramkörben működött tartósan megszakítás nélkül, amelyik egy adott kismegszakító után volt. Értem ezalatt, hogy ha a második adaptert olyan aljzatba dugtam, amelyikhez az áramra ültetett jelnek át kellett haladni a biztosíték táblán egy másik áramkörbe, gyakran megszakadt vagy nem forgalmazott adatot. És ezek az eszközök csak azonos fázison működnek, de azt hiszem ez le is van írva.
  István

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez