GOCLEVER Chronos ECO – Egyszerű, de nagyszerű is?

A GOCLEVER a megszokott minimalista látásmóddal látott neki az okos kiegészítők piacának. Ezúttal a Chronos ECO okosórájukat teszteltük.

Első benyomás

A készülék egy hívogató, matt fekete hasábban lakik. A dizájn oltárán feláldozták a könnyen nyithatóságot, de jó esetben csak egyszer kell magunkat behackelni a dobozba. A tetőt leemelve a készülék vigyorog ránk egy puha műanyag tartóra felfűzve. A kütyü alatt egy egyedi kialakítású töltőkábelt és egy többnyelvű gyorstalpalót találunk. A készülék, a csomagolás, és a tartozékok is minőséget árasztanak magukból első ránézésre.

Felvéve egyből feltűnik az óra pehelykönnyű súlya, és apró mérete. Az óra pántja ugyanolyan szilikonos anyagból készült, mint a belépő szintű Casio karórák. Sajnos a pánt és a mágneses töltőkábel is egyedi kialakítású, szóval nem árt vigyázni rájuk, mert bajos lehet a cseréjük az eszköz életciklusa után. Az előlapját a gyártó szerint karcálló kristályüveg védi, az óra tokozása kemény műanyag, ami 5 atmoszféra nyomásig vízállóságot is biztosít. A készüléken elhelyezkedő gombok nagyon jó nyomásponttal rendelkeznek. Használatuk pofonegyszerű, fel-le, vissza és enter billentyűket találunk az oldallapokon.

eco11

Hardver, Szoftver

A készülék legérdekesebb pontja a Sharp Memory LCD panel, ami emelt kontrasztaránnyal és háttérvilágítással is büszkélkedhet. Az adatok csakis Bluetooth 4.0LE-n döcöghetnek a támogatott eszközök között, semmilyen vezetékes adatátvitel nem támogatott az ECO-n. Az energiáról egy 110mAh kapacitású li-ion akkumulátor gondoskodik, ami a gyártói adatok szerint maximum 3 hét üzemidőt biztosít. A processzorról és az operációs rendszerről nem árultak el adatokat.

eco12

A kommunikációt, és a szinkronizációt a GOCLEVER Chronos ECO alkalmazás végzi. Használatához mindenképp szükség van regisztrációra, az adatokat részben felhőben tárolja. A dedikált alkalmazásban végezhető el az óra szoftverének frissítése, az egyedi számlapok beállítása. A lépésszámláló és alvásfigyelő adatainak követésére is itt van lehetőség. A beállításokban kontrollálható az is, hogy milyen alkalmazások küldhetnek értesítéseket az órának. Van lehetőség fitnesz célok beállítására, és a többi gocleveres ismerősünkkel is barátkozhatunk a közösségi funkciók révén. Feltölthetünk még gyors emlékeztetőket is a karórára.

Az alkalmazás nem hibátlan, többször is csak második próbálkozásra sikerült befejezni egy-egy műveletet. Egyébként az óra jól tartja a kapcsolatot a telefonnal, de ha megszakad, akkor azonnal rinyálni és finoman rezegni kezd. Az értesítések meglehetősen instant módon érkeznek a kütyüre, a sebességükkel nem volt gond. Egyébként a támogatott eszközök és rendszerek listáját a hivatalos oldalon lelhetjük fel. Sajnos a magyar nyelv egyelőre hiányzik a készülékből, de utalnak rá jelek, hogy már dolgoznak rajta a fejlesztők.

Funkciók

Az óra tudásában, na meg árában sem összehasonlítható egy Android Wear-t, vagy Tizen-t futtató eszközzel. Néhány jópofa funkcióval kell beérnie a vásárlónak. A legfontosabb ilyen funkciók egyike az értesítések kezelése. Lehetőség van még a zenelejátszó és kamera távvezérlésére, az alvásciklus követésére, és a giroszenzornak hála lépésszámlálóként is funkcionál a GOCLEVER ECO.

ECO13

Egyszerre 3+1 „előlapot” menthetünk az órára. Nekem egy az egyben a régi 3310-es oplogós időszakot idézték az alkalmazásban fellelhető grafikák. Jót nosztalgiáztam, de azon kaptam magam, hogy az alap egyszerű digitális órát használtam a legtöbbet. Próbáltam rávenni, hogy más, komolyabb fitnesz alkalmazásokkal is összepárosítsam, de sajnos egyetlen általam ismert alternatíva sem támogatta.

Összegzés

A Chronos ECO egy érdekes próbálkozás a telefon kiterjesztésére. Az alvásfigyelés és a fitnesz funkciók meglepően jól működnek, a zenevezérlés sem éppen rossz dolog. A csuklórázással bekapcsolható háttérvilágítást kissé nehézkesen tudtam működtetni, és inkább a nyomógombokkal villantottam fel a kijelzőt. Kissé vegyesek az érzéseim az órával kapcsolatban. Egyrészt vannak olyan funkciók, amiket nem szívesen nélkülöznék az életemből, de néha feltettem magamnak a kérdést, hogy kell nekem még egy rezgő, töltésért rimánkodó kütyü a kezemre is? Naná hogy kell! Kocka vagyok.

Szólj hozzá a cikkhez