Rendszer-visszaállítási pont létrehozása egy kattintással Windows 10 alatt

A számítógép használata, illetve programok telepítése közben sokszor kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor személyes adataink és a rendszer biztonsága érdekében egy gyors Rendszer-visszaállítási pontot kellene létrehoznunk. Ilyen esetekben a szokásos, kissé hosszú, több lépésből álló eljárás következik, míg végre eljutunk ahhoz az állapothoz, mire az a bizonyos visszaállítási pont elkészül.

A rendszerbe épített megoldást úgy gyorsíthatjuk fel, hogy létrehozunk egy parancsikont, amire rákattintva egyből nekiáll a rendszer a munkának. A megoldás egyaránt érvényes Windows 7/8.1 kiadásokon is.

Fontos: mielőtt az eljárás lépéseit taglalnánk, illetve kipróbálnánk, mindenki győződjön meg előtte arról, hogy a Rendszervédelem bekapcsolt állapotban legyen:

slack-imgs

Az egy kattintásos parancsikon elkészítésének lépései

Jobb klikk az Asztal egy szabad területére, válasszuk az Új -> Parancsikon lehetőséget…

1 Parancsikon létrehozása

…a felnyíló ablakba írjuk vagy másoljuk be az alábbi parancsot…

cmd.exe /k "Wmic.exe /Namespace:\\root\default Path SystemRestore Call CreateRestorePoint "%DATE%", 100, 7"

2 Milyen elemhez szeretne

…majd kattintsunk a Tovább gombra, adjuk meg a parancsikon nevét, legyen például Rendszer-visszaállítási pont létrehozása, nyomjuk le a Befejezés gombot…

3 Parancsikon megnevezése

…bár még nem vagyunk készen, de már láthatjuk is az új parancsikont az asztalon.

4 Parancsikon az asztalon

Most jobb klikk az ikonra, válasszuk a Tulajdonságok -> Ikoncsere opciót és tallózzuk be a rstrui.exe-t a lenti képen látható módon, mely a rendszer-visszaállítási ikont takarja, nyomjunk Ok-t és láthatjuk is az új parancsikont…

5 Ikoncsere

A következő lépésben kattintsunk a Speciális fülre, majd jelöljük be a Futtatás rendszergazdaként opciót, végül Ok -> Alkalmaz -> Ok-val fejezzük be a műveletet.

6 Ok befejezés

Az elvégzett munka ellenőrzése

Végül ellenőrizzük az elvégzett munkát, ehhez kattintsunk kétszer az új parancsikonra, és ha jól végeztünk mindent, akkor a lenti képet kell látnunk, amennyiben nem ezt látjuk, kezdjük elölről a procedúrát, mert valamit elrontottunk…

7 Parancssor rendben

Most nézzük meg a Rendszer-visszaállítás opciót is a Vezérlőpult -> Rendszer -> Rendszervédelem -> útvonalon keresztül és láthatjuk az előbbi új bejegyzést Automatikus visszaállítási pont néven.

8 Automatikus visszaállítási pont jelölt

Bónusz tipp:

A fentieken túl a Wmic.exe nevű eszközt közvetlenül is futtathatjuk rendszergazdai parancssorból, ha nem akarunk parancsikont készíteni. Ehhez egyszerűen írjuk, vagy másoljuk be a parancssorba a lenti sort és nyomjunk Enter-t, látni fogjuk, hogy az eredmény ugyanaz, mint a fenti eljárásnál.

Wmic.exe /Namespace:\\root\default Path SystemRestore Call CreateRestorePoint "%DATE%", 100, 7

9 Batch fájl
Amint láttuk roppant gyorsan és egyszerűen létrehoztunk egy hasznos kis megoldást arra az esetre, ha valamilyen okból gyorsan kellene visszaállítási pontot készítenünk. Ez a parancsikon mindig rendelkezésünk áll és egyúttal kényelmessé is teszi mindennapi munkánkat. Nem mellesleg a fentiekben taglalt megoldás tényleg egy kattintással tudja azt, amit egyébként csak több lépésben lehetne elérni.

Amennyiben kérdésed, észrevételed van az írással kapcsolatban, vagy ha hibát, hiányosságot tapasztalsz, kérjük, szólj hozzá, örömmel veszünk minden olyan hozzászólást, mely az írás tartalmát és a leírtak pontosítását, illetve kiegészítését célozzák!

24 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Ertner Antal

  Köszönjük Abissus ezt a kis cikket, amely, mint mindegyik, nagyon hasznos, tiszta és világos.
  Ertner

  Tetszik (1)
 2. Profile photo of Sandro

  Nagyon hasznosnak tartom ezt a megoldást. Hasonló megoldásokat – más feladatokra – szívesen látnék. Köszönöm.

  Tetszik (1)
 3. Profile photo of Aftercooler

  Köszönjük a tippet, nagyon hasznos ! Meg is csináltam, minde ok ! 🙂

  Tetszik (1)
 4. Profile photo of Radarok

  Sziasztok!
  Megcsináltam Win8.1-nél, itt is működik, köszönjük!

  Tetszik (1)
 5. Profile photo of Vidra

  Háááát nem igazán erre gondoltam, mert ezt ÉN minden új windows belakása után a vezérlőpultban megcsinálom. Egy olyan parancsikonra lenne szükség(em) amelyik egy kattintással asztalról visszaállítja a rendszert az utólsó visszaálítási pontra. Ez azért is jó lenne, mert amikor az emberfia valamit elbaltáz, akkor ideges és nem mindig jut az eszébe a visszaálítás, de ha ottvan az orra előtt a visszaálító parancsikon, akkor hamarabb rájöhet a megoldásra. Egy ilyen parancsikont nem csinálnál?

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of ergate

  Remek írás.
  Bár én személy szerint az Acronis-t használom visszaállításra, vagy biztonsági mentésekhez.

  Tetszik (1)
 7. Profile photo of dodeskaden

  VIDRA
  A kolega úr biztos arra gondolt , hogy bármikor ezt meg lehetne tenni , de ez sajna nincs igy , mert a windows erre sem “figyel”. Viszont az emberi hülyeséget kivédendő , olyat el tudnék képzelni , hogy bármilyen telepités előtt ,(promok jó része ezt telepitéskor felajánlja) csináljon egy ehhez hasonló programocska visszaállitási pontot. Ezt be lehetne állitani automatikusra , vagy kézire , ekkor rákérdezne egy kis ablakba pl . Te marha , nem felejtettél el valamit ? Csináljunk rendszervisszaállitási pontot !? 😀

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Vili

  Talán valaki tud segíteni, előre is köszönöm!
  Frissítettem win10-re de tiszta telepítést szeretnék csinálni.
  Viszont a meghajtón van egy 100 és egy 500mb külön partíció? amit gondolom a win10 csinált.
  Kérdésem, ezeket lehet törölni vagy tilos mert megszűnik az ingyenes win10 akkor?
  Előre is köszönöm a segítséget Üdv.

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Firgabacsi

  Sziasztok!
  Kipróbáltam Win7 alatt, tökéletesen működik, köszönjük!

  Tetszik (1)
  • Profile photo of Katalin Csángó

   Benn van a menüben, de ha rákattintok, azt írja ki, hogy a script fájl nem található / meg van ugyan, csak feltételezhetően nem ott ahol kéne, de ami elérési utat ír, olyan mappám nincs a windosban: C:\Windows\CreateRP-Success_Message.vbs
   Persze nem nagy ügy, csak éppen nagyon kényelmes volna így indítani. Már ha kapok rá választ, köszönöm!

   Tetszik (0)
 10. Profile photo of Katalin Csángó

  Nekem sem működik Win10 Pro x64 alatt!
  Executing (SystemRestore)->CreateRestorePoint() ERROR: Description = Access denied
  De még nagyobb baj, hogy a gépem előre nem látható időpontokban és módon törli az összes visszaállítási pontokat. A microsoftnál nem találtam használható tanácsot és választ sem.

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of vanpersie10

  @csango-k A CreateRP-Success_Message.vbs fájlt másold be a C:\Windows mappádba és lesz öröm bódottá

  Tetszik (1)
 12. Profile photo of Sandro

  Az a bajom, hogy nem tudok visszaállítási pontot létrhozni, mert “azt a rendszergazda letiltotta”. Én nem tiltottam le -tudomásom szerint- de azért szívesen fogadnék tanácsokat a rendszervisszaállítási pont létrehozására. Az op.rendszer Win10Pro x64.

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of csakalex

  Nagyszeru megoldas. Koszi a cikket + az otletet! Win10prox64-en tokeletesen mukodik. Tudna esetleg valaki abban segiteni, van-e olyan lehetoseg, hogy beallitani/valtoztatni a visszaallitasi pont (a rendszer altal automatikus) letrehozasanak idejet (surubben,ritkabban tegye a rendszer) ? XP-n elvileg volt ilyen lehetoseg a registry-ben mokolassal. De, XP-s rendszerem mar regen volt es nem volt lehetosegem kiprobalni. Igy, nem tudom ,hogy mukodott e egyaltalan az a megoldas. Viszont az XP-ben a modositashoz szukseges HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersi
  on\SystemRestore “RPGlobalIntervall” nincs a Win10-ben (legalabb is ezen az eleresi uton). Ertelemszeruen, ennek a decimalis erteket, igy nem is lehet modositani a Win10 registry-ben. Tok szuper a cikkben emlitett megoldas es csak ra kell kattogni az ikonra az asztalon. De, az a verzio is erdekelne, hogy automatikusan csinalna a rendszer sajat kivanalom szerinti idoszakban… Ha a lustasag fajna… 🙂

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez