Teszteltük: TRENDnet TEW-824DRU AC1750 router

A múltkori TRENDnet router tesztünk után, most ismét egy ugyanilyen márkájú útválasztót fogok nektek bemutatni, ez most a TEW-824DRU névre hallgat. Nagyon sokban hasonlít az előző alanyunkra, de azért bőven van annyi eltérés és újdonság, hogy érdemes legyen kipróbálni.

Mi van a dobozban?

Egy szép nagy csomagolásban foglal helyet maga a router és a hozzá való összes kiegészítő. Kinyitva a dobozt a szemünk elé tárul az eszköz, alatta pedig megtaláljuk a gyors beüzemelési útmutatót, egy CD-t, rajta a használati útmutatóval, egy hálózati adaptert (meglepően rövid kábellel, amivel meg is gyűlt a bajom) és egy 1,5 méteres UTP kábelt.

824dru1

Külső

Tetszik: Elegáns dizájn, álló kialakítás
Nem tetszik: Csak USB 2.0, fix talp, nincs külső antenna

A hardver kinézetére nem lehet panaszunk, egy nagyon szép szálcsiszolt műanyag borítással látták el az oldalát, az elejét pedig egy absztrakt háló szerű minta díszíti. Fontos szót ejteni arról, hogy a készülék kapott egy fix talpat, így csak állítva tudjuk azt használni, de legalább stabilan áll a lábán. Előfordulhat probléma ha USB porton keresztül valamilyen külső eszközt csatlakoztatunk, mert a bemenet valamiért a router hátuljának felső részén található, így egy feszesebb kábel simán magával ránthatja.
A hátulján a szokásos dolgokat találjuk: 1 WAN port, 4 gigabites LAN port, “csak” 2.0-s USB, WPS és ki-bekapcsoló gomb, valamint a hálózati adapter csatlakozója.
Szomorúan láttam, hogy ennek a modellnek is beépített antennái vannak, de ennyi pénzért sajnos csak ennyi jár.

824dru2

Tapasztalatok

A kezelőfelületet már a TEW-812DRU tesztnél bemutattam, de itt is érdemes kitérni 1-2 dologra. A szokásos funkciók mellett találhatunk DynDNS támogatást, ami a dyn.com, no-ip.com, és easydns.com szolgáltatásait támogatja. Lehetőségünk van csatornánként 1 vendég hálózatot nyitni, ami rendelkezik interneteléréssel, de a többi klienshez nem fér hozzá. Mivel a router rendelkezik USB porttal így adja magát a dolog, hogy FTP szerverként is használhatjuk, de még a Samba-t is támogatja.

A 824DRU Qualcomm StreamBoost támogatással érkezik, ami egy rendkívül érdekes szoftveres megoldás. A technológia lehetővé teszi az intelligens csomagelosztást, így router folyamatosan figyeli, hogy a klienseken milyen programok használják az internetet és a sávszélesség igényesebb feladatok számára biztosítja az elsőbbséget. E mellett lehetőségünk van manuálisan is belenyúlni a működésbe, beállíthatunk sávszélesség korlátot, illetve a kliensek sorrendjét is módosíthatjuk egy prioritás táblán. A rendszer hozza is az elvártakat, sokkal nagyobb prioritással rendelkeznek a letöltések, a média stream vagy éppen a videó telefonálás.

2015-12-21_06-01-05 2015-12-21_06-01-13 2015-12-21_06-01-25 2015-12-21_06-01-38

A sok plusz funkció mellé kapunk IPv6 támogatást, ahogy az manapság lenni szokott, illetve előre titkosított WiFi kapcsolatot, ami a biztonság szempontjából nem utolsó szempont.
A TRENDnet szokásához híven DD-WRT kompatibilitást nyújt, tehát ha kedvünk tartja és értünk a dologhoz, akár saját vagy mások által kreált firmware-t is telepíthetünk a router-re.

Ennek a router-nek is a WiFi-s képességei a legérdekesebbek, hiszen egy IEEE 802.11ac szabvánnyal ellátott dual band hardverről van szó, ami 1300 Mbps-os sebességgel kecsegtet minket. Nos a mérések alapján egy hasonlóan AC-s klienssel maximum 50 MB/s-os sebességet lehet vele elérni, ami egész jó eredmény. Az előzőleg tesztelt 812DRU modellel szemben, itt jelentősen nagyobb sebességet értünk el nagyobb távolságokon, és még a stabilitás is sokkal jobb volt. Elég nagy öngól a TRENDnet részéről, hogy mindemellett a 824DRU még 10 ezer forinttal olcsóbb is.

Verdikt

Mindent összevetve, ez a router nagyon jó vétel lehet azok számára, akik ki szeretnék használni az AC szabvány előnyeit. Vannak fájó pontok, mint a fix talpas álló dizájn, az USB 2.0 port, vagy éppen a számomra telepítéskor sok fejtörést okozó rövid adapter kábel, de ezekkel együtt lehet élni, a teljesítménye pedig kifogástalan.

2 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

  1. Profile photo of El Bandi

    Az USB 2.0 egy mezei felhasználó számára miért is nem jó? Az adapter kábel hossz probléma az örök…minden elektronikai eszköznél…

    Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez