Titkosított tükörmásolatok készítése Windows alatt

A titkosítás számtalan okból hasznos lehet, az automatikus másolatkészítéssel kiegészítve pedig főleg akkor jön jól, ha egy felhős tárhelyre pakoljuk a féltett adatainkat. Az így készített titkosított mentésekhez csak mi, a megfelelő kulcs birtokosai férhetünk hozzá, minden más kíváncsiskodó hoppon marad.

Erre a feladatra alkalmas többek között, az ingyenes CrococryptMirror, mellyel titkosított tükörmásolatokat készíthetünk adatainkról, továbbá azt is lehetővé teszi, hogy a mappák automatikusan szinkronizálva legyenek, ha erre van szükség. A program egyesével készít másolatokat a mappákról és a bennük található fájlokról, miközben nem csak a tartalmukat, de még a nevüket is titkosítja. A program minden Windows kiadáson működik és használata pofon egyszerű.

Két verziója létezik, egy hordozható, amit ha letöltünk, bárhol használhatjuk telepítés nélkül, illetve egy telepítés igénylő verzió.

Fontos: mielőtt nekifognánk a lépéseknek, hozzunk létre egy jelszót, amit majd meg kell adnunk a program első indítása alkalmával, ami alapján a program kulcsokat hoz létre. A kulcsokra szükség van az adat titkosításához, ezért ajánlott biztonsági másolatot is készíteni róluk! Ajánlott erős jelszót választani, főleg a felhőben tárolás miatt is.

A program használatának lépései

Töltsük le a programot innen, indítsuk el a telepítést, majd a telepítés után megjelenő első ablakban nyomjunk Ok-t…

1

…adjuk meg az előzőekben kialakított erős jelszót kétszer, majd nyomjunk Ok-t..

3 Erős jelszó

…válasszuk ki a mappát, ami tartalmazni fogja a titkosított adatokat…

4 CrococryptMiror-en-Windows10-p3-Create-Container

…adjunk nevet a konténernek (ez a könyvtár a gyökér könyvtára annak a helynek, ahova menteni szeretnénk és ez az egyetlen egy könyvtár, aminek nem random neve van)..

5

…most válasszuk ki azt a helyet, ahova menteni szeretnénk, a hely lehet hálózati, vagy helyi mappa is…

5a

…végül eldönthetjük, hogy a program azonnal szinkronizálja adatainkat, illetve készítse el az első másolatot számunkra, vagy ezt későbbre halasztjuk.

6 Szinkronizálás menete

Készen is vagyunk. A CrococryptMirror program támogatja a hálózati meghajtókat is, így onnan is lehet forrás és cél mappát választani.

Eltarthat pár percig, amíg első futtatáskor a program az összes adatot titkosítja, ezután a cél mappában ellenőrizhetjük, hogy az összes adat átkerült-e.

Mint a fenti képen is látható, a szinkronizálás csak egyirányú, ami azt jelenti, hogy a program nem változtat a forrás mappában semmit. A szinkronizálás módja lehet automatikus, vagy manuálisan kezdeményezett is.

Ezen kívül a program több lehetőséget is felkínál, melyek hasznosak lehetnek. A szinkronizálást bármikor kikapcsolhatjuk, vagy akár manuálisan is elindíthatjuk.

Lehetőségünk van teljes mappák visszafejtésére, vagy egy speciális intézőablakban akár egyesével kiválasztani a kívánt fájlokat.

A visszafejtés hasznos lehet, ha a mappák ömlesztve vannak, az Explorer pedig akkor, ha egyedi külön álló mappákat fejtünk vissza.

A program AES és TwoFish tokosítást használ, amiről többet tudhatunk meg a program leírásából.

2 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

  1. Profile photo of E F

    Hogy mit lehet kikalapácsolni? 🙂
    Egyedileg elég bajos lehet amúgy bármit is visszafejtetni, mivel nem tudjuk mit is kéne ehhez kijelölnünk.

    Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez