Teszteltük: EaseUs Todo Backup Free 9.0

Az adatmentésről és annak fontosságáról már rengeteg szó esett ezen az oldalon, nem véletlenül, hiszen nem lehet eléggé hangsúlyozni ennek fontosságát. Ezúttal egy remek ingyenes eszközt teszteltünk, amivel a biztonsági mentés időigényes és fáradságos feladatát tehetjük könnyebbé – legalábbis ezt ígéri az EaseUs Todo Backup Free.

Hogy őszinte legyek, nagyon szkeptikusan fogtam hozzá a program teszteléséhez, mert a gyártó általam kipróbált, korábbi termékeivel nem voltam éppen elégedett. Nálam hamar a kukában végzi egy alkalmazás, ha csak a nevében ingyenes és semmi másról nem szól valójában, mint hogy vegyem meg a teljes verziót, ha tényleg használni is akarom valamire. Szerencsére ezúttal kellemesen csalódtam, a Todo Backup Free nem csak a nevében ingyenes, habár vannak funkciók, amik csak a fizetős testvérében elérhetőek, otthoni használatra teljesen megfelelő, amit ingyen kínál.

A telepítés során többször is összeráncoltam a szemöldököm, mert először megnyitott nekem teljesen feleslegesen egy böngészőablakot a termék honlapjával, majd megpróbálta rámtukmálni, hogy vegyem meg, ill. aktiváljam, de erről a “Later” (értsd.: majd ha piros hó esik) gombra kattintva lebeszéltem és a teszt során ettől fogva egyszer sem húzta ki a gyufát.

2015-12-28_03-21-51

Az alkalmazás telepített mérete meglepően nagy, közel fél gigabyte, de a mai meghajtóméretek mellett, ezt nem róhatom fel negatívumként. A telepítés egyébként végtelenül egyszerű, egyetlen fontos mozzanata, hogy ekkor kell megadnunk az alapértelmezett mentési könyvtárat, de az később megváltoztatható.

2015-12-28_03-16-46

A program nem beszél magyarul, így akinél ez kizáró ok, az itt abba is hagyhatja az olvasást. A többieknek megmutatom, milyen egyszerű és áttekinthető a Todo Backup Free kezelőfelülete:

A főablakban kiválaszthatjuk milyen feladatot szeretnénk létrehozni, majd a részletek finombeállítása után elkészül a “task”, ami időzítve, vagy manuálisan indítható azután igény szerint.

Ingyenessége ellenére egyáltalán nem szűkölködünk az opciókban, készíthetünk rendszer-, meghajtó-, vagy partíciómentést, de kiválaszthatunk egyedi fájlokat, vagy könyvtárakat is, ha csak bizonyos adatokra lenne szükségünk. A rendszerünk klónozása, vagy egy meghajtónk költöztetésére is lehetőséget biztosít, ami jól jöhet SSD-re váltás esetén.

Mint a fenti képeken látható, a titkosítás és a tömörítés mellett azt is megadhatjuk, milyen időközönként szeretnénk futtatni az elkészült feladatot, valamint milyen módszert alkalmazzunk az ismétlődő mentések tárolására. Nagyon örültem, hogy ez utóbbi opció is ingyen rendelkezésünkre áll, mert egy komolyabb mentési feladatot enélkül nemigazán lehet kivitelezni. A “Full” mellett megtaláljuk az “Incremental” és “Differential” módokat is, nézzük is meg mit jelentenek ezek:

A Full backup a legegyszerűbb dolog, egy teljes mentés, ahol minden kért fájlról másolat készül. Ha viszont csak ez a lehetőségünk lenne, azt jelentené, hogy minden egyes alkalommal, mindent újra le kellene másolnunk, így esetlegesen napi rendszerességgel megdupláznánk a szükséges tárterület méretét. Erre találták ki a két másik metódust, amik az alap mentés után már csak az azóta módosult fájlokról készítenek másolatot, ezzel helyet spórolva. Az incremental és differential backup közötti különbség, hogy míg az előbbi csak a legutóbbi mentés óta módosult fájlokat másolja, addig az utóbbi a legutóbbi teljes mentésig visszamenőleg duplikálja az adatokat.

2015-12-28_06-49-45

Az adatok visszaállítás során is van egy lényeges különbség a két módszer között: a differenciálisan mentett állományok helyreállításához a legutóbbi teljes mentésre és a legutóbbi diff. mentésre lesz szükség, míg az inkrementális mentés esetén az a legutóbbi teljes mentés mellett, az összes azóta készült inc. mentés is nélkülözhetetlen.

A lényeg, hogy a kettő közül egyiket mindenképp ajánlott használni, ha ismétlődő mentéseket készítünk, mert tárhelyet és mentési időt spórolunk velünk.

Találunk egy “Smart Backup” nevezetű lehetőséget is a főablakban, de ez nevével ellentétben inkább csak “simple”, mint “smart”, mivel annyiban tér el a fájl backup-tól, hogy kevesebb testreszabhatóságot nyújt. A “Tools” ikon alatt rejtőzik még pár hasznos funkció, amikkel ellenőrizhetjük a biztonsági mentéseink egészségi állapotát, biztonságosan törölhetünk adatokat, vagy engedélyezhetjük, hogy a rendszerindítás során felkínálja a mentésből való visszaállítást. Ez utóbbi jól jöhet, ha a Windows-unkat sikerül úgy tönkretenni, hogy az már nem képes saját lábán elindulni se.

2015-12-28_06-12-34

Az adatainkat nem csak helyi, külső, vagy hálózati meghajtókra menthetjük, de akár felhős tárhelyre is. A felkínált Dropbox, Google Drive, ill. OneDrive lehetőségek közül, az ingyenes verzióban egyet választhatunk, amit néhány kattintás és rövid autentikáció után máris használatba vehetünk.

2015-12-28_05-17-51 cloud

A mentéseket böngészhetjük is, és akár egy-egy szükséges állományt is kipiszkálhatunk a backup-ból, anélkül, hogy az egész kollekciót vissza kellene állítanunk. A program felülete helyett, a Windows Intézőben is megnyílnak a .pdb kiterjesztéssel készült mentések, ahol talán még kényelmesebben is kezelhetjük őket.

2015-12-28_06-28-44

A visszaállítás során eldönthetjük, hogy az eredeti helyükre kerüljenek a fájlok, vagy megadunk inkább egy újat:

2015-12-28_04-56-48

Mind a mentési, mind pedig a visszaállítási feladat kíméletes a rendszer erőforrásaival: a teszt során 20-30MB RAM és max 5% CPU terhelést mutatott a feladatkezelő. Egyetlen egyszer futottam hibába, amikor Full backup hiányában indítottam egy kézi differential backup-ot, ami így figyelmeztetés helyett egy pár perces kínlódás után egy hibaüzenettel teljesedett be.

Az alkalmazás a Windows helyi menüjébe is beköltözik, így bárhol jobbklikkelünk egy fájlon, vagy könyvtáron, gyorsan létrehozhatunk egy mentési feladatot számára.

Összességében kellemes meglepést okozott az EaseUs ezzel a programmal. A funkciók a helyükön vannak, működnek, van is belőlük pont elég, tényleg nem nagyon tudok belekötni. Egyedül talán az ablak alján található vásárlásra ösztönző felirat szúrta a szemem, de azzal együtt tudok élni.

A végére tartogattam egy kis meglepetést: sikerült kikönyörögnöm néhány ajándék licencet a fizetős Todo Backup Home-hoz, így 10 szerencsés kommentelőt meg tudok ajándékozni. Tegye fel a kezét aki kéri, érkezési sorrendben fogom kiosztani őket! Az ajándék kulcsokat köszönjük az EaseUs-nak ezúton is!

56 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of kodimaci

  Szia Cartman!
  Tetszik a cikk,én feltenném a kezemet ha lehetséges!
  Boldog új évet minden tagnak!

  Tetszik (1)
 2. Profile photo of vgyula12

  Remek progi!!!Köszi külön a cikket is,feltenném én is a kezemet!!!

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Cartman

  Ketten már le is tehetitek a kezeteket, elküldtem a kulcsokat 😉

  Tetszik (1)
 4. Profile photo of George Macika

  Én is kérnék egy kulcsot kézfeltevéssel. Próbáltam már a progit a suliban még ismerkedek vele…

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of pimi

  Ha kérhrtnék egy kulcsot… Köszi. Ja: a kezem fent van.

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of CseZo

  Szia!
  Beleférek még a 10-be?
  Egyébként klasz valóban ez a progi, eddig is volt amivel ezt ki lehetett hizni, de használni…. nem volt ilyen egyszerű. Vagy fizetős volt
  Köszi!

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of karcsika1980

  Hello.
  Köszi a cikket. Nyújtanám a kezem ha lehet még.

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Cartman

  Csezo, Karcsika, Pela szintén leteheti a kezét 😉

  Reggeli torna Cartman-el 😀

  Tetszik (1)
 9. Profile photo of vanpersie10

  Én is kérnék egy kulcsot kézfeltevéssel. 😀

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of Cartman

  Vanpersie, N3gro és Dennis lett az utolsó 3 befutó, de az ezután érkezők se csüggedjenek, néhány nap múlva minden olvasónknak lehetősége lesz egy ingyenes kulcsra!

  Tetszik (3)
 11. Profile photo of Kapcsandi Tamás

  Sziasztok,
  várnánk akkor azokat a kulcsokat. 🙂
  Előre is köszönöm
  Kellemes Ünnepeket!

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of KoLaMan

  Akárcsak Cartman, magam is próbáltam már többször is ezt a programot, és hozzá hasonló okokból kukáztam én is hamar. Jelenleg Acronis-t használok, de a 2016-os frissítést nem vettem még meg (vártam egy normális ajánlatra). A cikk alapján azonban lehet hogy teszek újabb próbát, és az Acronist kukázom majd.
  Szóval @Cartman ha tényleg lesz még kulcs, beneveznék egyre. Addig (ha lesz időm rá) komolyabban ránézek én is, felkeltette az érdeklődésemet.

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of KoLaMan

  Még valami.
  A leírás alapján nekem tökéletesen elegendő lenne a free verzió, csakhogy… Csakhogy ott az a bizonyos sor a compare listában:
  backup/restore SPEED – a free esetében normál, a fizetősnél fast. Nos, erről jó lenne többet tudni, meglehet itt van a free beépített ösztönzése a vásárlásra…
  Meglátjuk, mindkettőt letöltöttem (csaknem byte-ra azonos méretűek), ha lesz erőm, nekikezdek (rá fog menni a napom).

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of Expander Mandro

  Én a FreeFileSync-et szeretem mert még magyarul is tud. Nem ilyen szép mint ez a progi, de kiválóan dolgozik…

  Tetszik (0)
 15. Profile photo of Bob

  Sziasztok!
  Ha esetleg valaki úgy döntene, hogy nem használja és felesleges neki a kulcs a továbbiakban, az esetleg elküöldheti, kipróbálnám a speed teszt-et.
  Amúgy én a clone-zillát használom, elég jó megbízhatósgi mutatókkal. Mondjuk sok extrát nem tud, de teljes partició\lemez mentésben kb verhetetlen.
  Meg a ghost, csak hát az drága.

  Tetszik (0)
 16. Profile photo of Maszi65

  Teljes mentésre, élő online rendszert szerintem csak indítólemezről még az operációs rendszer betöltése előtt lehet elvégezni egy olyan programmal ami az összes érintett partíciót látja. A jelenlegi Acronis True Image 2016_6027 bootable media ezt a feladatot tökéletesen elvégzi. Hátránya, hogy fizetős.

  Tetszik (0)
 17. Profile photo of Fejlesztő13

  Sziasztok!
  Nagyon régóta keresek olyan backup programot ami úgy csinál mentést, hogy ha “A”-ból mentek “B”-be és a “B” helyen egy már régebbi mentés van és amikor rámegyek a mentésre akkor egy szinkronizálást szeretnék vagyis amit töröltem “A” helyen az törölve legyen “B” helyen is továbbá ami nem lett módosítva azzal ne történjen semmi és az új fájlok pedig másolódjanak át. Átolvastam ezt a tesztet és tetszik a program de nem tudtam megállapítani, hogy tud-e ilyet. Szóval az lenne a kérdésem, hogy tudja-e a program ezt a funkciót vagy esetleg tudtok-e ajánlani mást?

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of Monk

  Szia!
  Lehet, hogy én értem félre, de szerintem ez lenne az:
  ” A “Full” mellett megtaláljuk az “Incremental” és “Differential” módokat is, nézzük is meg mit jelentenek ezek:
  A Full backup a legegyszerűbb dolog, egy teljes mentés, ahol minden kért fájlról másolat készül. Ha viszont csak ez a lehetőségünk lenne, azt jelentené, hogy minden egyes alkalommal, mindent újra le kellene másolnunk, így esetlegesen napi rendszerességgel megdupláznánk a szükséges tárterület méretét. Erre találták ki a két másik metódust, amik az alap mentés után már csak az azóta módosult fájlokról készítenek másolatot, ezzel helyet spórolva. Az incremental és differential backup közötti különbség, hogy míg az előbbi csak a legutóbbi mentés óta módosult fájlokat másolja, addig az utóbbi a legutóbbi teljes mentésig visszamenőleg duplikálja az adatokat.”

  A másik kérdésedre meg az én olvasatomban ez:
  “Az adatainkat nem csak helyi, külső, vagy hálózati meghajtókra menthetjük, de akár felhős tárhelyre is. A felkínált Dropbox, Google Drive, ill. OneDrive lehetőségek közül, az ingyenes verzióban egyet választhatunk, amit néhány kattintás és rövid autentikáció után máris használatba vehetünk.”

  Ha tévedek, mea culpa!

  Tetszik (0)
 19. Profile photo of Cartman

  Jövő hét szerdán és csütörtökön, tehát Január 6-7-én, giveaway! Akinek nem jutott ajándék kulcs, akkor újra sorba állhat, ráadásul ezúttal nem csak 10 db lesz, hanem végtelen! 😉

  Tetszik (2)
 20. Profile photo of Horváth József

  Hu ingyen kulcsra jelenkezek én is tesztelném mi a sebbeség különbség az ingyenes es a fizetős között mert teccik a cloudos mentes per pill dropbox tesztelve max 2 megabit a feltöltés a google drive ba pedig 6 megabit csak a onedrive van hatra de gyanúsan kevés az upload speed cloud mentésre szerintem!

  Tetszik (0)
 21. Profile photo of Mailow

  Most lehet igényelni kulcsot 48 órán keresztül, akinek szüksége van rá:
  http://www.easeus.com/giveaways/personal-product.html

  Tetszik (2)
 22. Profile photo of Bob

  Sziasztok!
  Gyors tesztet végeztem a programmal. Mit is mondjak… pozitív és negatív élmény is egyben.
  Sebesség:
  Gondolom magának a container kiterjesztésnek amit létrehoz, van egy egyedi kódolási formája, amit időbe telik míg létrehoz. Összvissz 400MB-ot backupoltam vele, kb 5percbe telt, míg clonezillával az egész rendszeremet szoktam 15perc alatt lementeni, ami kb 28GB. (a felállás ugyan az, C partíció megy a D-re, semmi külső eszköz)
  Teljesen objektív akkor lesz a teszt, ha megteszem a teljes rendszertesztet ezzel a programmal is, lehet ekkora adatmennyiségnél hasonló 15perc jön ki nála is, kitudja.

  Ezt az exploreres shell-be épülős archívum megnyitogatós dolgot értem, meg értékelem, pozitív, jó, hogy egyedi fájlokat is könnyedén ki tudok keresni, illetve vissza tudok állítani drag ‘n drop megoldással, de állati sérülékeny lesz tőle az archívum. Meglátásom szerin egy rendszer backupnak olyan kiterjesztésűnek kellene lennie, amihez maga a futó operációs rendszer nem tud hozzáférni, Legalábbis megnyitni, semmiképp ne tudja. Hiszen egy fertőzött OS könnyedén bele tud tenni dolgokat egy kezelhető rendszerfájlba. Ez a funkció éppenséggel lehetne ki\be kapcsolható, ha akarok tallózható containert bepipáálom, ha nem akarok nem pipálom be és akkor csak a szoftver éri el a tartalmát.

  Shellbe beépülő eszköz. Ez a másik ami nem tetszik. Ha elindítod a szoftvertönmagában nem történik meg, de ahogy tallózol egy backupodban, beépül az explorer.exe- be egy modulocska, amit nem tudsz kinyírni azzal, hogy bezárod a szoftvert. Feladatkezelővel kell kigyomlálni. Nem szeretem az olyan erőszakos szoftvereket, amiket úgy kell megkeresni és leállítani.

  Önmagában egy jó és jól használható szoftver egyébként, a fenti negatívumokat leszámítva (amik lehet csak engem meg pár mazohistát zavarnak még amúgy, de engem mindenképp) Az biztos, hogy az otthoni és a szomszéd\családtag gépének gyorshelyreállításán kívül más komolyabb industrial feladatokra semmiképp nem kell használni( de mint a neve mutatja nem is arra tervezték[home])

  Tetszik (0)
 23. Profile photo of vlevi

  Kipróbáltam a Home verziót, jelenleg ingyen adják.
  http://mobilarena.hu/tema/nagy_program_promok_tema/hsz_9249-9249.html
  Megcsinálja a mentést, de a visszaállítás macerás kicsit. Egyszeri felhasználó nem biztos, hogy vissza tudja állítani a gépét egy HDD csere után.
  A visszaállításhoz lehet vele csinálni WinPE (vagy Linux) alapú helyreállító rendszert, amiben további backupot lehet csinálni, és egy apró nyomógomb van a helyreállításra. Ha pl. bedöglik a HDD, és kicseréled, akkor van erre szüség. De pl. nekem GPT-re van particionálva a rendszer, és az a próbavinyó, amire vissza akartam állítani, MBR volt. Parancssorból kellett átrakni GPT-re, csak úgy ment a visszaállítás.
  Ebből a szempontból a Macrium Reflect Free jobban tetszett. Ami a Macriumban Free-ben nincs, az az incrementális mentés, csak teljes, és differenciális. Az incrementális mentést csak a fizetős változat tudja. Azonban a Macrium sokkal gyorsabb.

  Tetszik (0)
 24. Profile photo of kujcy

  Sziasztok!
  Eloszor is koszonom a cikket meg ugy is ertheto, kezelheto a program, hogy valakinek csak minimalis az angolja. En a cikkbol hianyolom a leirast, hogy ha tenyleg el se indul a win, hogyan teszem vissza pl: a felhobol vagy egy masik particiobol? VLEVI irta, hogy eleg maceras. A masik kerdesem, hogy kb mekkora legyen a helyreallito particio ugy hogy most a C: – m 37.4 GB a foglal, mivel ugy neztem, hogy ez tomoriti is. Tulajdon keppen valami hasonlo programmal szeretnem kivaltani a (D: Recovery 25GB) particiom, mert azon meg a Win 8 van a gyari beallitasokkal es nem szeretnek visszaterni arra, hogy utana ujra frissiteni a win 10-re. Nekem fo szempont az egyszeruseg, megbizhatosag termeszetesen ingyenesseg es nem annyira a gyorsasag. Termeszeteszen, ha van 2 nagyon hasonlo tudasu program persze, hogy en is a gyorsabbat valaszom. Ha valaki esetleg tudna valaszolni a kerdeseimre azt megkoszonnem.

  Tetszik (0)
 25. Profile photo of Imco

  Sziasztok!
  Szeretnék egy kis helpet kérni, ha már ennyien teszteltétek! 🙂
  A sebességével semmibajom. kb 12-15′ alatt megcsinálja a full system mentést SSD-ről HDD-re. /~50GB a C://
  A problémám annyi, hogy nem fut le az időzítés csak ha elindítom a programot.
  Gép indításnál az agent.exe /EaseUS Todo Backup Agent Application/ elindul.
  Ki van pipálva a “wake the computer to run this backup” és a “run missed backup…” is.
  Ezek ellenére csak akkor hajtja végre a feladatot ha elindítom a programot.
  Lenne erre valami megoldás? Így nem tudom automatizálni.
  2 db W10 gépen teszteltem. /Z97-k és P5-KC lapokkal/
  Köszi!

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez