Windows 10 TH2: Tűzoltásból jeles

Mindig is azok közé a felhasználók közé soroltam magam, akik ösztönösen tudják, mibe érdemes belefolyni, és miből érdemes kimaradni. A Windows 7 előzetesei idején abszolút benne voltunk a sűrűjében. A rengeteg tapasztalati úton szerzett tudást és élvonalbeli információinkat alig győztük ki-blogolni magunkból. Aztán jött a Windows 8, ami kevésbé sikerült izgalmasra, ennek megfelelően az érdeklődés és a kereslet is jóval visszafogottabb volt iránta. Végül az én jeges szívem is meglágyult és váltottam rá, majd egészen mostanáig elégedetten használtam is. A Windows 10 nemrég újra felkavarta az állóvizet, de a hivatalos megjelenésekor finoman szólva nem voltam elragadtatva tőle és úgy döntöttem inkább egy ideig távolabbról szemlélem. Most közel fél év elteltével és a TH2 megjelenése után adtam neki egy újabb esélyt, nézzük is meg mire számíthat, aki úgy dönt feltelepíti a Windows 10 TH2-t, érdemes-e váltani.

Telepítés

A Windows 10 telepítője alaposan megváltozott a korábbi kiadásokhoz viszonyítva. A telepítés módjának kiválasztása után nem igényelt felhasználói beavatkozást. Reggel elindítottam a telepítőt a hivatalos forrásból letöltött Windows 10 lemezképből, és délután a munkából hazaérve már egy használatra kész Windows 10 fogadott, minden korábbi beállításommal és programommal. Egyébként a telepítő felülete szerintem elég menő lett. Nekem nagyon bejött a kör alakú folyamatjelző, ami nagyon finoman pulzál jelezve élek, itt vagyok.

Ismerkedés

Szeretek rituálisan rákészülni egy-egy komolyabb frissítésre. Szeretem nézni a PR anyagokat, a reklámokat a hivatalos kedvcsinálókat. A Windows 8.1 esetén tapasztalt hiányt a Windows 10-nél nem csak hogy kijavították, de minden korábbi marketinghadjáratot pitiánernek érez a végfelhasználó. A sors furcsa fintora, hogy most pedig időhiány miatt maradt el a ráhangolódás, és ismét használat közben kellett felfedeznem az új rendszer képességeit.

Második találkozás

Bejelentkezés után eléggé ingerszegény rendszer benyomását kelti az új Windows 10. A rendszer tartalmaz egy „Első lépések” névre hallgató alkalmazást, ami a Windows 8 esetén elmaradt dokumentációkat tartalmazza. Természetesen a Windows 10-re és nem a Windows 8-ra 🙂

Újdonságok

Szerintem már senkinek nem kell bemutatni miben más a Windows 10. Visszatért a Start Menü, de megmaradtak a csempék, okosabb lett az alkalmazások átméretezése és az ablakok menedzselése, kaptunk virtuális asztalokat, a keresés immár saját menüből érhető el, a képernyő jobb oldalán pedig egy értesítési központot csodálhatunk, amiben gyors-gombokat is találunk a gyakori funkciók kapcsolgatásához. Mindezt megfejelték egy egész rendszert érintő “Táblagép üzemmóddal”, ami Windows 8-asítja az egész rendszert. Az Áruházban válogathatunk az univerzális alkalmazások között. A Microsoft a legtöbb beépített alkalmazást igyekezett az áruházból telepíthetőre cserélni, hogy a frissítéseit leválassza a rendszerről. Ez azzal járt, hogy szinte az összes eddig megszokott alap alkalmazás megújult.

Szimbiózis

A Windows 10-ben tovább folytatódik az univerzális appok és a win32 együttélése. Korábban nem éreztem túl sok potenciált az univerzális alkalmazásokban, de a Windows 10-ben talán először látok valamennyi javulást. Lehet, hogy csak nálam, de az UWP appok sokkal gyorsabban nyíltak, meg mint a tradicionális w32 alkalmazások. Talán mintha jobban is futottak volna a gyengébb vason. A botrányos Gépház/Vezérlőpult kettősség még a Windows 10-ben sem oldódott meg teljesen, bár mára letisztultabbnak hat a rendszer, és a legfontosabb dolgokat tényleg eléri az ember a Modern felületről is a Novemberi frissítésben. Azonban még mindig ismerni kell például a Windows 7-et, hogy a rendszer teljes potenciálját kihasználhassuk. Aki most ismerkedik a Windows-zal az lehet nem is fog tudni az apró trükkökről, amit a klasszikus vezérlőpult használatával lehet elérni. Nem lett 100%-os, de nagyban javult a helyezet a Windows 8-hoz képest. A TH2-ben például tovább finomították az egységes dizájnt. Én nagyon érzékeny vagyok erre, így üdvözöltem például az egységes helyi menüket, a normálisan és gyorsan beállítható fájltársításokat. Tovább folytatták a klasszikus Windows Vista, XP, 9X ikonok „flatre” cserélését. Volt néhány hátraarc is, például visszatért a klasszikus háttérkép választás a vezérlőpultban.

Motorháztető alatti javítások

A Windows 10 első nagyobb frissítése nem hozott túl sok újdonságot, viszont kulcsfontosságú változtatásokat végeztek a rendszer teljes egészén. Sokkal inkább kész és egységes termék benyomását kelti. A kezdeti kiszámíthatatlanságok szinte teljesen eltűntek. Stabilitási gondokkal sem találkoztam még. A legújabb Skylake-es Intel processzorral rendelkező felhasználók is örülhetnek, hisz a Windows 10 már támogatja a SpeedShift technológiát. De a legfontosabb újdonság, amiből mindenki egyformán tud profitálni a továbbfejlesztett memóriakezelés, ami a linuxos Zram-hoz hasonlóan tömöríti a memória tartalmát ahelyett, hogy a lemezre írná. Az biztos, hogy nem szórakozik a memória felhasználással a rendszer, szinte mindent próbál a memóriába tartani, hogy villámgyors legyen minden, ennek köszönhetően soha nem látott magasságokba képes emelkedni a RAM felhasználás, amitől a hozzá-nem értő felhasználók gyakran megijednek – feleslegesen.

Microsoft Edge

Az új böngésző rengeteget javult a kezdeti bénázások óta. Végre szinkronizálhatóak a jelszavak is. Stabilitási gondokkal nem találkoztam, és ráadásul még villámgyors is. Az oldalakat szépen rendereli a böngésző. Még a Google oldalakkal sem szenved annyira, mint az IE, pedig igazából le sem tagadhatják, hogy rokonok. Az Operából megismert fül előnézetek funkciót is átültették a programba a Microsoftnál. A magyar helyesírás ellenőrzővel és a jövőben érkező kiegészítőkkel, nagyon ígéretes böngészőt alkotott a Microsoft. Kíváncsian várom, mit kezd majd egymással a Vivaldi és az EDGE jövőre!

Képek, Videók, Zene

A multimédiás képességekért az áruházból telepíthető alkalmazások felelnek alapértelmezetten. Szerencsére a Windows 7-ben megtalálható WMP és Képnézegető is megtalálható még a rendszerben. Ezek az új alkalmazások meglehetősen erőforrás igényesre sikerültek. A Groove zene képes beépülni a hangerőállítás OSD paneljébe mintha csak Windows Phone-t használnánk- nekem ez a kis apróság nagyon tetszett. A Képek a megboldogult Fotótár alkalmazás reinkarnációjaként érkezik. A Windows Vista hanyatlása óta hiányoltunk egy ilyen alkalmazást. A videózásért a Filmek+TV alkalmazás felel. Ezek így hárman egész jól képesek kiváltani a Windows Media Centert, míg a gép előtt ülünk, de javaslom a KODI telepítését mindenkinek, hisz ezek távirányítóval való hatékony vezérlése finoman szólva is nehézkes. A formátumokkal nagyon jól megbirkózik a rendszer, de úgy vélem a VLC-nek egyelőre nem kell, reszketnie az előtelepített konkurens programoktól, viszont a potenciál erősen érződik az új alkalmazásokban.

Teljesítmény, összegzés

Nem készítettem komoly méréseket a 8.1 és a 10 legfrissebb kiadása között, inkább csak a használat közbeni tapasztalataim alapján tudok a teljesítményről nyilatkozni. A memória felhasználás alaposan megugrott a Windows 8.1-hez képest, de ez a tapasztalataim alapján nem érintette negatívan a teljesítményt. A rendszer a régebbi processzorokat képes megizzasztani, de ez már a 8.1 esetén is előfordult néha, komolyabb visszaesést vagy javulást nem tapasztaltam. A Startmenü sebessége sokat javult a kezdeti Windows 10 kiadáshoz képest, de sajnos még most is tapasztaltam néhány késedelmet a reakcióidőben. Úgy gondolom a ma elérhető átlagos konfigurációkon 2-3 évre visszamenőleg gond nélkül működhet a Windows 10. A négy évnél idősebb gépek esetén nem szabad túl sokat elvárni a rendszertől, csodákra a Windows 10 őszi frissítése sem képes. Ami a stabilitást illeti, úgy tűnik végre sikerült a Microsoftnak annyira optimalizálni a legújabb Windows kódját, hogy már nem találkoztam a korábban tapasztalt lefagyásokkal és összeomlásokkal. Arra a kérdésre kerestem a választ, hogy tudom-e már nyugodtan használni és ajánlani ismerőseimnek a Windows 10-re való váltást. Úgy gondolom, hogy most már jó eséllyel bárki örömét lelheti a legújabb ablakos operációs rendszerben. Szerintem nagyon jól sikerült a „Novemberi frissítés”.

35 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of KoLaMan

  Csak annyit tennék hozzá, hogy a TH1 utolsó állapota (tehát a 1511-es frissítés előtti állapot) lényegesen kiforrottabb, és stabilabb volt mint a mostani – szerintem. Gondolom most várhatjuk, hogy a TH2 vonalat is foltozgassák, ami vélhetően a következő “nagy” frissítésig szépen kiforrja magát – amire megint jön egy “új” nagy frissítés, a maga bizonytalanságaival – és kezdődik minden elölről. Szép kilátások…

  Tetszik (1)
 2. Profile photo of Máté

  Én frissítettem a TH2-re, de hatalmas volt a visszaesés teljesítményileg. Boldog vagyok én a 10240-es build-el.

  Tetszik (1)
  • Profile photo of Expander Mandro

   Ez a baj, hogy frissítetted. Én újként raktam fel és sokkal gyorsabb mint a 10240-es. Tapasztalat…

   Tetszik (0)
   • Profile photo of ViBE

    @expander-mandro na de pont ez a baj ezekkel a frissítésekkel. kritikus procedúra. holott ez a konkurensek esetében már rég megoldott. az ember így nem tud nyers, egyértelmű következtetéseket levonni, hogy most akkor mi miatt nem fut nála megfelelően a rendszer. tényleg elég nagy hitványság, ha ehhez friss telepítés kell minden nagy frissítés megjelenésekor.

    Tetszik (1)
   • Profile photo of Expander Mandro

    Én nem bánom, 2 óra alatt megvan az új telepítés, pedig nem 1-2 progit rakok fel 🙂

    Tetszik (1)
   • Profile photo of ViBE

    @expander-mandro persze, ez világos. aki nem átlag felhasználó, annak ez nem okoz gondot. meg annak se nagyon, aki úgymond nem „költözik be”. viszont az átlag a nagyobb halmaz és sem fogalmuk, sem türelmük nincs az ilyesmihez. nyilván sokunk lokálisan gondolkodik IT problémákkal kapcsolatban és nem globálisan. annyi biztos, hogy engem ettől a hideg kiráz, amikor ismerőseim hozzám fordulnak Windows 10 problémáikkal és javarészt a frissítések kapcsán merülnek fel gondok eddig.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of pimi

    Azért minden frissítés alkalmával tiszta telepítést csinálni nem egy kélyhömpöly. A rendszer újraépítése nem csak tárterület kérdése, bizony elég munkaigényes tud lenni.

    Tetszik (0)
 3. Profile photo of Cartman

  Nekem az a fura a Win10-nél, hogy szinte mindenkinek más-más hibákat produkál, látszólag random módon. A korábbi verzióknál fél év után már tudtuk mik a “típushibák” és zsebből válaszoltunk rájuk, de most naponta új problémák és kérdések jelennek meg itt nálunk is. Nem azt mondom, hogy több a hiba, mint a win8, vagy win7 idején volt, inkább csak többféle.

  Tetszik (3)
 4. Profile photo of Róbert

  Én még a régi 775-ös rendszert használom./egész egyszerűen nem láttam értelmét váltani/.
  Meglepő módon jobban fut a win10 mint a 7-es/amit nem nagyon szerettem/.
  Nekem csak pozitív tapasztalataim vannak,nyugodtan fel lehet tenni a régebbi rendszerekre is.

  Tetszik (2)
 5. Profile photo of Krissz

  Nekem régebbi (s775) gépen fut Win 10 x64, de vegyes tapasztalatokkal, valóban ahogy Cartman mondta, sokrétű a hiba forrása.
  De sztem eddig ez nagy hiba volt ilyen korai állapotban kiadni, inkább vártak volna vele mégegy évet, és lehet kevesebb hiba lenne benne.

  Összeségében nemrossz, de sokkal jobb is lehetne, főleg ha nem az érintős eszközökre vezetnének át…

  Tetszik (2)
 6. Profile photo of József Pásztor

  Nálam is s775 alaplap,nálam egyre jobb a win 10 ! December elején vettem egy Samsung SSD tisztán telepítettem rá a TH2 és semmi hiba nem volt eddig.Remélem így is marad. A 10240 esel még akadtak problémáim Kellemes Ünnepeket és Boldog újévet mindenkinek!!!

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Krissz

  Nekem a legujjabb cuccosokkal van fenn, asszem 10586 .
  Viszont kívánom !

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Tiller

  Képek, Videók, Zene….
  Számomra szimpatikusabb lenne, ha az op. rendszerhez csak opcionálisan kínálna fel az MS alkalmazásokat, azok kiválasztását a felhasználóra bíznák.
  Az erőfeszítéseket az operációs rendszer valódi feladatainak (futtatás, file-kezelés, perifériák kezelése, stb.) jobb ellátását szolgáló fejlesztésekre, javításokra kellene fordítani. Hogy maradhatott ki pl. a már 2009-ben standardizált USB Audio Class 2.0 támogatás bevezetése, ami már minden más ismertebb operációs rendszerbe beépítettek és a HQ zenehallgatáshoz egyre inkább elengedhetetlen szolgáltatás?

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Expander Mandro

  TH2-vel nekem megszűntek a random betöltődések alvóból és a rendszer is gyorsabb lett. Szerintem most már nagyon jó a rendszer, elhanyagolható hibákkal.

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of Blackdevils

  Nálam az asztali gépen minden nyűg és hiba nélkül megy a Win 10 összes állapotfrissítése.
  Inkább megszokás vagy inkább játékhajlam kérdése,hogy használom-e éppen (dual boot win7+win10) de ismétlem magam semmi probléma nem volt vele a gépen
  Azt már csak a közröhej okán sem írom le milyen Hw. van, de annyi elég is ,hogy 8 éves a gép akkor 100e volt újonnan, tehát akkor sem a legkorszerűbb alkatrészekkel lett összerakva, azóta nem lett rajta semmi változtatva; bár az is igaz rendesen össze van lőve minden alkatrésze (FarCry3, Modern Warfar3 , Sniper Elit NzA2, fut rajta akadás mentesen jelenleg is).
  Mivel több laptopot is használok napi szinten (Toshiba Tecra M5/ Lenovo T400) azoknál tapasztaltam mindenféle gondot.
  Több gép is van a háztartásba de inkább csak sebességbeli különbségek vannak Hw. oldalról mint rendszer szintű gondok.
  Kezd kialakulni a Win10 , most már csak mindenkinek be kell laknia a rendszert rendesen, és megismerkedni vele.
  De persze ez még azért időbe fog kerülni mivel nincsen 2 egyforma használatú Op.rendszer.
  Viszont az erőszakossága a GWX-nek az nem nagyon tetszik (dualboot mellett).
  Minden gépen win10 x64 prof DW 10240 ről frissített változat van.

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of Yndi74

  “A négy évnél idősebb gépek esetén nem szabad túl sokat elvárni a rendszertől, csodákra a Windows 10 őszi frissítése sem képes.”
  Ezzel a résszel nem igazán értek egyet 🙂

  lassan 6 éves vas és simán sőt max 20-25%-on használja a win 10, mondjuk van neki egy 2gb-s vidikari DDRIII

  Tetszik (2)
 12. Profile photo of siriq

  Mindenkeppen csak ajanlani tudom a win 10-t. Nalam mar rengeteg build ment fel egymasra frissitve(15+) es eddig semmi problema vele. Most is a redstone van fent. Regi gepre mindenkeppen erdemes kiprobalni, sokkal jobb mint a win 8.1. Mellesleg a GTX 570 is megkapta a wddm 2.0 drivert igy meg pluszba kaptam fps-t .

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of siriq

  Amugy a lap es a vga 5 eves, ertelemszeruen a memorianal lenyegtelen. Eddig amd 1090t hasznaltam ami szinten mar 5 eves. Az asus xonar d2x hez regebben sem volt driver de moddolt verzio tokeltesen megy, most is azt hasznalom. A tobbi meg lenyegtelen, haz stb. . Ha upgradelni kellene akkor mindenkeppen IGEN!

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of siriq

  Amugy regi motoros vagy, meg a DOS bol is regebbi verziot hasznaltam az elejen mint a 6.22 . Szoval nem igazan ertem a cikket sokszor a hivatkozasok miatt. Kicsivel tobb rugalmassaggal kellene megelni a “dolgokat”. Ha nekem ment , akkor a cikkironak mar gyerekjatek!

  Tetszik (0)
 15. Profile photo of JDboy

  Én átlag felhasználó vagyok, és 3 éve 35 évesen vettem kézbe első PC-met, egy Toshiba notebook-ot. Én is segítséget kértem a Windows telepítéséhez, de később félve, felügyelettel belefogtam a telepítésbe. Majd azt mondtam magamnak, -Ettől féltem, ennyi az egész???- Elkezdtem olvasgatni, tesztelgetni programokat, és 2 éve már én telepítek másoknak. Kezdtem a W7-el. majd 8.1-el folytatva nem is volt kérdés hogy váltsak a W10-re. És azt tudom javasolni mindenkinek aki nem használ olyan speciális programot ami nem kompatibilis a W10-el, az váltson, és ne ijedjen meg egy tiszta telepítéstől. Magamból kiindulva most próbálok segítséget adni a hozzám hasonló kezdőknek és össze szedtem egy pár gondolatot, amit igyekeztem úgy megfogalmazni hogy az is megértse aki most kezdi.
  http://data.hu/get/9247685/Windows_rendszer_telepitese_es_szemelyre_szabasa.pdf

  Tetszik (1)
 16. Profile photo of ergate

  Lehet, hogy egy kicsit láma lesz a kérdés, de mit jelent az, hogy Windows 10 TH?
  Hiába olvastam végig az amúgy szinvonalas írást nem jöttem rá.

  Tetszik (0)
 17. Profile photo of JDboy

  Fentebbi kommentem tartalmaz egy linket ahonnan letölthető egy PDF fájl. Ebben írtam többek között a Win10 frissítéséről is. Bár pont a minap jártam úgy hogy nem a legfrissebb verziót töltötte le a program a gép frissítésekor. Egyébként megtalálod a torrent oldalakon. De ami a lényeg hogy a PDF-ben leírtak végrehajtásával kapsz egy tiszta véglegesre aktivált Win10-et.

  Tetszik (1)

Szólj hozzá a cikkhez