DDR3 vs. DDR4 – Eljött az idő a váltásra?

2014 végén érkezett meg az Intel Haswell processzoraival karöltve a vadi új DDR4-es memóriaszabvány, ami méltó utódja lett a régóta uralkodó DDR3-nak. Azóta eltelt egy év, az Intel kijött a Slylake procikkal és a legfőbb célja, hogy leváltsa a már korosodó RAM generációt. A DDR4 sok újítást hozott meg is nézzük sorban, hogy mik ezek.

Energiafelhasználás

Az új memóriaszabvány a DDR3-tól megszokott 1,5 V helyett már 1,2 V-os feszültséggel működik, ami nem tűnik hatalmas csökkenésnek, de ez közel 35%-os javulást hoz a fogyasztásban. Természetesen ennek hatásait egy asztali gépben nem nagyon fogjuk megérezni, de egy laptopban vagy, ami még fontosabb, ultrabookban érzékelhető üzemidő növekedést hozhat.

Órajel

Ami az órajeleket illeti, ha még valaki emlékszik rá a DDR3 800 Mhz-en indult és most 2400 Mhz-nél tartunk, valószínűleg nem is fog ez az érték tovább növekedni. A DDR4 ezzel szemben 2133 Mhz-es sebességgel nyitott, ami ha az előző generáció fejlődését vesszük alapul, nagyon nagy órajeleket vetít előre a jövőben.

Időzítés

A megnövekedett órajeleket sajnos csak magasabb késéssel tudják elérni, de a kezdetek óta tetten érhető a fejlődés ezen a téren. Egy 1600 Mhz-es DDR3-as modul esetében általában CL11-es értékkel kell számolnunk, míg egy kezdő 2133 Mhz-es DDR4 egység CL15-tel operál, viszont a Kingston HyperX Savage és Predator családban már elérhető CL12-es időzítésű egység is, sebességben pedig 3000 MHz a jelenlegi felső határ. Szerencsére nem akkora a késleltetés okozta visszaesés, hogy érezhető legyen, főleg azért mert a magasabb órajel sokat dob a sebességben.

Kapacitás

Az új szabvány sokkal nagyobb kapacitású RAM-okat hozhat mint, amire jelenleg bárkinek szüksége lehet otthon, így ez a rész inkább a szerverfarmoknak jó hír. A legkisebb modulok kezdetben 8 GB-os méretben kerültek piacra, aztán végül mégiscsak megjelentek 4GB-os kiszerelésben is, de már létezik 128 GB-os is. A legdurvább az egészben az elméleti maximum, ami 512 GB. Hogy ezt mikor érik el, és kinek lesz jó, arról információ még nem nagyon van, de nagy forradalomnak nézünk elébe.

hx_predddr4_detail

Megéri váltani?

Most hogy tudjuk mit hozott nekünk az új szabvány épp itt az ideje megnézni, hogy mibe is kerül nekünk a váltás és van-e annyi előnye, hogy meglépjük ezt. Természetesen a válasz nem.
Hiába vannak már elérhető áron modulok mondjuk a Kingston kínálatában, csak ezért nem érdemes váltani. Abban az esetben, ha az új Intel generációt választjuk egy esetleges hardver csere előtt, akkor viszont kénytelenek leszünk DDR4-es memóriákat választani, mert az új Skylake processzorok a régi szabványnak csak a DDR3L-es verzióját támogatják.

Több alaplapgyártó hirdet olyan deszkákat, amibe Skylake proci mellé DDR3-as RAM-okat tehetünk, de ez veszélyes marketingfogás, mert a magasabb feszültség miatt a hardverünk élettartamát veszélyeztetjük.

A generációváltás elkerülhetetlen, az előrejelzések szerint 2016-ra átveheti a vezető szerepet a DDR4, így tulajdonképpen nem az a kérdés, hogy váltunk-e, hanem az, hogy mikor fogjuk megtenni az első lépést.

25 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Máté

  akkor én nagyon le vagyok maradva…
  Mai napig DDR2 RAM-ok (4 GB) futnak a Gigabyte EP45C-DS3R, és a Core 2 Quad Q9300 2.50GHZ mellett…

  Tetszik (2)
 2. Profile photo of Szityu

  Na az mind szép s jó! De az én AsRock 960 lapom s Athlon 4x procim vajon tudja e kezelni a DDR4?

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Issty

  Fontos megjegyezni, hogy a 2016-ban érkezdő intel processzorok közel kivétel nélkül mind 2400MHz-es DDR4es RAM-frekvenciákkal nyitnak, tehát csak a 2014-2015-ös év modellekre érvényes a 2133Mhz!

  A felső határ pedig nem áll meg 3000MHz-en, én is jelenleg 3200MHz-et használok és nem egy gépet raktam már össze a Z170es rendszerekből, ami 3800MHz-es RAM-okkal lett teledobálva és már a 4000MHz-et is sok gyártó felírja a dobozra, mint lehetséges opció.

  Hogy ez mennyire hasznos, vagy költséghatékony, arról mindenki maga alkothat véleményt. Én csupán a BLCK OC értékek miatt térnék ki a vásárlásaim alátámasztása miatt (E5 26XX-es sorozat és ettől fölfelé például), más tekintetben közel teljesen haszontalan a 2400MHz-nél magasabb (alapvetően mind CPU-, mind Alaplapgyártó szemszögéből túlhúzásnak számító!) memóriaórajelek beszerzésére.

  Tetszik (2)
 4. Profile photo of headB

  “DDR3 800 Mhz-en indult és most 2400 Mhz-nél tartunk, valószínűleg nem is fog ez az érték tovább növekedni”
  3000MHz fölött jár már a DDR3 !!!
  pl: http://www.adata.com/en/xpg-dram/specification/301

  Tetszik (1)
 5. Profile photo of Zsoca

  Én nem tudom hogy ki hogy van vele én 3 éve vettem DDR3 Dual Kit 8 Giga ramot és semmi baj nincs szeretném ki pótolni 16 gigára viszont DDR4 jön és hozni og sok minden szépet csak az a kérdés ki fogja meg fizetni mint átlag ember még ha jót akarunk DDR3-ba is kész vagyon nem semmi 🙂 de jön.

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of Tamás Durgó

  Még nincs értelme váltani, hiszen még a DDR3-at sem használtuk ki teljesen. Ez inkább csak marketing.

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of xpforever

  Jelenleg van a gépemben 2x4GB Kingston HyperX 1600mhz CL9 ram, egyelőre nem éreztem sehol sem kevésnek (mondjuk nem renderelek videókat, ez is igaz), de lassúnak sem. Majd bővítek idővel 16GB-ra 2db 4GB-s személyében, de még nem érzem szükségét.
  Csak úgy váltani DDR4-re értelmetlen dolog, kivéve, ha egy új gép összeállításakor a Skylake velejárója a DDR4.

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Szilágyi Örs

  “tulajdonképpen nem az a kérdés, hogy váltunk-e, hanem az, hogy mikor fogjuk megtenni az első lépést”
  Amikor nem fog vagyonokba kerülni a hardware jelenleg a DDR 4 kurva drága. Ha átlag 16 GB-t veszünk (mert ma már az kellhet) akkor ilyen 30 E. DDR 3-ból ez ilyen 24-25.
  És nekem igenis számít az az 5 E mert én fizetem.
  Jelenleg még bőven jó a DDR 3 is. Semmi bajuk.

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Locky

  Nem akarok butaságot írni, de a legtöbb lap ami az elején megjelent (skylake idején), DDR3-as 1151-es foglalattal. Pont nézegettem hogy veszek gépet (aztán halasztottam kicsit a projektet), de alig volt olcsó 1151-es DDR4-es és választék se szinte, csak DDR3-as 1151-es.

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of senkialfonz

  Én ezzel a kérdéssel úgy vagyok mint Pató Pál Úr : „Ej, ráérünk arra még!” 🙂
  Nekem az a véleményem h aki teljesen új rendszert épít és van hozzá elegendő tőkéje , akkor érdemes átgondolni , már a ram árak is jócskán estek.
  Aki váltani akar ott pedig meg kell nézni mi a nyereség , megéri-e egyáltalán.

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of bosza

  2×2 Gb DDR2 G.Skill Trident 1200 Mhz 5-5-5-15 időzítéssel mire nem elég ?

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of George Macika

  Ja, eszembe nem jutna DDR4-re váltani jelenleg. Ha majd 1x alaplapot+procit cserélek akkor persze váltok, de addig szépen elketyeg az így is kihasználatlan Crucial Ballistix Sport 1866 DDR3 a tuningos 3258 mellett.

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of John 25

  Nekem i Hyperix 4 Gb DDR3 1600-as van a gepembe es en csak most vettem eleg jo aron ,de egyebkent tenyleg gyorsabb mint a DDR2 -os ,Tudom hogy a DDR2 rol beszelunk de csak megemlitettem ,szoval gepemen latszik ,hogy gyorsabban megy .Mindjart mindent ujitanak ,hogy vegyel uj gepet mert ez meg az nem fut rajta .Igy jartam a az asztali gepemmel nincs hozza dirver windows 10-hez ,feltelepult a windows 10 minden de nem volt jo a felbontas net is volt meg minden ,csak a proci egyfolytaba felporgott 100%-on volt

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of Locky

  Aki újonnan rak össze gépet, annak ma már megéri váltani, csak DDR4-ben gondolkozni, hiszen semmivel sem drágább, mint a DDR3-as konfiguráció. Pont most raktam össze nem rég egyet magamnak és morfondíroztam hogy DDR3 vagy DDR4 de mindkét konfiguráció hasonló árkategóriában jött ki komplett konfigurációként. Talán egyedül az alaplap, ami talán egy picit drágább a DDR3-as társainál, de én itt pl. az M.2 támogatást és a USB Type-C-t is figyelembe vettem választásnál.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez