DWT 10 – Hozd ki a Windows 10-ből a maximumot!

Előfordulhat, hogy a Windows 10 látszólag lassabban működik, mint a korábbi operációs rendszerek. Elég sok üzenetet kaptam ebben a témában, és úgy gondoltam ideje felfrissíteni a megszokott finomhangolós cikket a Windows 10-re!

DirtyWindows Tweaks 10

Közkívánatra elkészítettem a DWT Windows 10 kompatibilis verzióját! Alkalmazása előtt mindenképpen javasolt visszaállítási pontot készíteni a rendszer aktuális állapotáról.
Tulajdonságok:
• Gyorsabb menük és egérműveletek
• Gyorsabb leállítás
• Windows Update automatikus újraindítás letiltva
• Gyorsabb Fájlkezelő

DWT 10.reg (A letöltéshez jobbklikk a gombra és “Mentés másként…”)

Kevesebb pompa, kevesebb csillogás
A Windows ennyi gyönyörű animációt még soha sem hordott a hátán. A régebbi gépeknek alaposan meggyűlhet a baja a zökkenőmentes megjelenítéssel, amikor a rendszer komoly igénybevétel alatt áll. A felhasználói élményt nagyban rontja az akadozás és a lassan előmászó Start menü. Ezen nagyon könnyedén segíthetünk. A gépház és a vezérlőpult használatával.
Animációk kikapcsolása:

01

02
Áttetszőség kikapcsolása:

03

Process Lasso
A Process Lasso a lassú gépek legjobb barátja. Fejlesztője az elsők között jelentette be, a Windows 10 támogatást. Olyan hasznos dolgokkal rendelkezik, mint a valósidejű CPU prioritás kiosztás, vagy az intelligens memória menedzsment. Továbbá még az energiagazdálkodást is lehet vele javítani. Ja és egy nagyon menő feladatkezelőt is tisztelhetünk benne. Mindenképpen ajánlom a használatát 2016-ban is.

04

Ninite.com
Programok telepítése során néha titokban felmászik ez-az a számítógépre. A Ninite.com használatával egyszerre, 1 kattintással felrakhatjuk a legjobban bevált programokat, sőt később frissíthetjük is őket. Ajánlom mindenkinek az itt megjelenő szoftvereket, ugyanis erőforrás szempontjából is elég jól összeválogatták őket, érdemes áttanulmányozni és szortírozni a régóta használt programokat. Ki tudja, lehet, minden gondod megoldódik egy alternatív böngésző, vagy lejátszó használatával.

ShutUp10 
A cikkben elsősorban a teljesítmény optimalizálásával foglalkozunk, így ebből a nézőpontból közelítettem meg az O&O Kussolj10 programját. Segítségével spórolhatunk valamennyi CPU időt, ha a telemetriával, meg egyéb háttérfolyamatokkal már nem kell foglalkoznia a rendszernek. Használata roppant egyszerű, bár némi angoltudás nem árt hozzá.

CCleaner
Frissítés után nem árt egy nagytakarítás a gépen. Rengeteg takarítóprogram létezik, de kvázi iparági sztenderdnek számító CCleaner folyamatosan frissülő Windows 10 támogatásával mindenképp említést érdemel.

MyDefrag
Takarítás után nem árt töredezettség mentesíteni az öreg mechanikus merevlemezünket. A kicsit koros, de ma is az egyik legjobb MyDefrag a Windows 10 alatt is nyugodtan használható. Frissítés után érezhetően gyorsabb lesz tőle a rendszer működése. SSD felhasználóknak a beépített optimalizáló bőven megteszi, Ők kihagyhatják ezt a lépést.

Összegzés
Sajnos csodatévők nem vagyunk, a vészesen elöregedett gépeken nem tudunk segíteni, de fent leírtakat követve szinte bárki gondját viselheti a Windows 10-nek. Tapasztalatink alapján minden más, már csak rontana a helyzeten. Ha ezek után sem vagy elégedett a sebességgel, lehet, hogy itt az ideje kicsit költeni a számítógépedre. Reméljük segítettünk, minden tippet szívesen várunk a kommentekben! Jó Tweakelést mindenkinek.

31 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of istvankisss

  Köszönjük! Pont frissíteni szeretnék egy korosabb lapost Win10-re. Szegénykémnek gyengusz a processzora, talán egy ilyen operáció nem fog ártani neki. Annyi kérdésem lenne, hogy ezt a .reg-et közvetlenül telepítés után futtassam le, vagy tökmindegy? Mellékesen, drivereket mivel érdemes feltenni? DriverBooster?

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of KoLaMan

  “…SSD felhasználóknak a beépített optimalizáló bőven megteszi, Ők kihagyhatják ezt a lépést.”
  Kihagyhatják…? SSD-n NEM SZABAD semmiféle defragot futtatni!

  Tetszik (2)
  • Profile photo of Nameless

   Meg is állná a helyét, ha töredezettségmentesítést írtam volna, de nem véletlenül lett optimalizáció a neve. Az SSD-ket külön elbánásban részesíti a beépített defrag, és trimm parancsot küld az ütemezett karbantartás során. Szóval nem is futtat semmiféle defragot! Nem is enged futtatni, csak trimmelést.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of KoLaMan

    Nézd, hagyjuk mennyire “állja meg a helyét” (kerülnék minden flam-et), az vitathatatlan, hogy SSD-t és Mydefrag progit (vagy bármilyen defrag programot) ne említsünk együtt. Soha. Helyette hangsúlyozni kell, hogy tilos (amúgy egy komolyabb defrag békén is hagyja az SSD-t).
    Sajnos még mindig sokan nem tudják miben tér el az SSD, és a HDD, és ugyanúgy használnák, mint egy merevlemezt. Pláne, ha van neki egy “jól bejáratott” (értsd: azt ismeri, az eddig jó volt) régebbi defrag programja, akkor automatikusan, és jóhiszeműen használja tovább.
    Ráadásul Windows 10-ról van szó, ami már (akárcsak a Win8 is) tökéletesen optimalizál SSD-re (a TRIM-től kezdve, az eltoláson át, a defrag letiltásáig) – semmi szükség, se Mydefrag-ra, se semmi másra. És EZ a lényeg.

    Tetszik (0)
 3. Profile photo of droID242

  És akkor jön egy LÁMA kérdés:
  A default task manager helyett a System Explorert ( http://systemexplorer.net/ ) használom. Áttekinthető, kényelmes, stb. (még mindig jobbnak tartom, mint a rendszer sajátját, pedig sokat javult) Legjobb tudásom szerint a Process Lasso is hasonló task manager. Vagy nem a legjobb a tudásom, mert ő másban jeleskedik. Érdemes feltenni mellé, vagy felesleges?

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Rambo Junior

  Sziasztok!

  Windows Update automatikus újraindítás letiltva, ezt kicsit ki lehetne fejteni, hogy pontosan mit jelent?
  Logon után többször is lefut a Win update?

  Előre is köszi!

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of hardbrick

  Sziasztok, tudom ez nem ide tartozik, de az op. rendszer letöltések hová lettek? Válaszotok előre is köszönöm.

  Tetszik (1)
 6. Profile photo of Locky

  MS még nem kapott tőlem taslit, de nagyon megérdemelné, mert még mindig csak a juliusban megjelent Windows 10 compatible NVIDIA-t töltögeti le. Múltkor megörült az NVIDIA vidéken elég gyér a net (2,5 Mpbs.) Mondom jó, letörlöm és leszedem újra a gyártótól a legfrissebbet… Telt múlt az idő majd ő szépen updateről is elkezdte szedni a féléves kiadást…
  Nem tudom miért nem lehet odafigyelni, hogyha egyszer ezt tényleg erőltetik, akkor talán a legfrissebbet tolják le, ne egy féléves drivert… aztán persze kikapcsoltam ezt a szar kiegészítők támogatását Updaten de ez így butaság az MS részéről. Ha megjelenik egy NVIDIA mondjuk most kedden akkor tolják fel frissen a frissítőszerverre, vagy kapnak még akár 1-3 nap haladékot is…

  De erre lusták!

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Dani7

  Még ki lehet kikapcsolni a Windows Search szolgáltatást ha nem használjuk a keresőt, így jóval kevesebb lesz az idle lemezművelet.

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Király Imre

  Köszi szépen! Mindig vannak kis trükkök!
  Szépen végigmentem a pontokon és elég komolyat gyorsult a gépezet. 🙂
  Thx!!

  Tetszik (1)
 9. Profile photo of icemad

  Sziasztok. A Mydefrag nevű programot honnan lehet letölteni?

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of ChDeep

  Szaisztok!
  keresném a DWT 10.reg fájlt letöltésre, és sajnos google nem nagyon akar segíteni. Valaki esetleg aki lementette annó, feldobná valahova? Vagy csak direct nekem az ifj.kissistvankukacgmailpontkom-ra ?! Köszi!

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez