Visszalépés Windows 7/8.1 kiadásra Windows 10 frissítés után

A többség kedvező fogadtatása mellett, van egy számottevő felhasználói réteg, mely nincs megelégedve azzal, amit az új operációs rendszer a gépükön nyújt, illetve amit nem nyújt. Ennek természetesen számos oka lehet, de a legtöbbször a hardver támogatottságának hiánya húzódik meg az elutasítás mögött, azaz például nincs megfelelő videó, vagy hálózati kártya illesztőprogram az új operációs rendszerhez, és lehetne sorolni az elutasítás okait vég nélkül.

Az alábbi írás bemutatja, hogyan léphetünk vissza a korábbi Windows 7/8.1 kiadásra, ha már frissítettünk Windows 10-re.

A visszaállításnak előfeltétele, hogy nem léptük túl a 30 napos türelmi időt, illetve nem töröltük a Windows.old mappát gépünkről, ellenkező esetben csak tiszta telepítéssel (vagy előre elkészített saját biztonsági mentésből) van lehetőségünk a korábbi rendszerhez való visszatérésre.

Visszalépés (dowgrade) menete

Indítsuk el a Gépház-alkalmazást és navigáljunk el a Helyreállítás opcióhoz a Frissítés és biztonság útvonalon keresztül. Kattintsunk a Helyreállítás-ra…

21 jelölt

…majd a Kezdés fülre és a gép megkezdi az Előkészítést

22 Kezdés jelölt

23 Előkészítés

…kapunk egy üzenetet, mely arról érdeklődik, miért gondoltuk meg magunkat. A példa kedvéért az elsőt pipáltam ki, de ez szabadon választott, kattintsunk a Tovább gombra…

24a Miért áll vissza

…a következő kérdés nyilván az előző válasszal függ össze, kattintsunk a Nem, köszönöm fülre…

25 Szeretne frissítéseket nem

…kapunk egy rövid tájékoztatót, lépjünk Tovább

26 Szükséges tudnivalók

…egy újabb tájékoztató arról, mi történik, ha elfelejtettük volna az előző kiadás jelszavát…

27 Ne zárja ki magát a gépből

…ha emlékszünk a korábbi jelszavunkra, kattintsunk a Visszaállítás Windows 8.1-re..

28 Köszönjük

…amint rákattintottunk a gép újraindul…

29 Újraindítás

…és elindul a mintegy 10 perces visszaállítási procedúra…

30 Előző verzió visszaállítása

…majd megkapjuk a várt képernyőképet…

31 Kész cca 10 perc

…adjuk meg jelszavunkat és máris újra birtokba vehetjük kedvenc operációs rendszerünket…

32 Jelszó megadása jelölt

34 Újra a Windows 81 alatt

…de ne nagyon örüljünk, mert azonnal felugrik az ismert kép, mely szerint mégis jobb lenne, ha frissítenél Windows 10-re.

33 Azonnal jelentkezik ismét a frissítési lehetőség

Ebben az esetben olvassátok el a Windows 10 Upgrade tiltása egyszerűen és gyorsan írásunkat, majd aszerint járjatok el.

Végszó

Láthatóan egyszerű és gyors visszaállítási folyamatot vettünk végig és ez a Microsoft javára írható akkor is, ha üzeneteivel még ezután is nyomást kívánt gyakorolni ránk, mely szerint mégis jobb lenne, ha maradnánk a kedvenc Windows 10 kiadáson.

A végszó alatt kötelességem felhívni figyelmeteket arra az egyszerű tényre, hogy a Windows 10 ingyenes frissítésének határideje 2016. július 29. Ne felejtsétek el ezt a dátumot, mert nem éri meg kihagyni a lehetőséget.

26 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of siriq

  Az uj win 10 redstone frissitesrol nem irtok? Mar regen kint van. Igaz nalam meg nem volt elinditva az update mert konkretan nem ertem ra… 😀

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of siriq

  Jah, majdnem elfelejtettem. Most raktam fel a win 10 TH 2-t egy SSD-re a gepemre a redstone melle es automatikus aktivalva van a TH2. Meg mindig mukodik az insidereseknek.

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of KoLaMan

  Elnézést, OFF leszek.
  Megláttam az illusztrációt, és marhára kedvet kaptam a PORTAL 2-höz…

  Tetszik (3)
 4. Profile photo of Bél bácsi

  Frissítettem Win10-re, nem jött be, éltem a 30 napon belüli visszaállás lehetőségével (Win7-re). Ebben az esetben is hozzárendeli a termékkulcsot a hardverhez, azaz ha a jövőben újra Win10 próbát tennék (az ingyenes időszak után), akkor automatikusan aktiválódni fog, vagy visszaállás esetén törlődik a termékkulcs a Microsoft Win10-es aktiváló szerverén? Egyáltalán külön aktiváló szerver van minden verzióra?
  A válaszokat előre is köszönöm!

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Bél bácsi

  Köszönöm!

  Olyat próbált már valaki, hogy ugyanazzal az amúgy legális OEM termékkulccsal egy gépen az egyik particion Win7, egy másikon (vagy akár külön HDD-n) Win10 legyen? Mivel egy időben egyszerre nem futnak, így vajon mindkettő aktív marad?

  Tetszik (1)
 6. Profile photo of vanpersie10

  A végszó alatt kötelességem felhívni figyelmeteket arra az egyszerű tényre, hogy a Windows 10 ingyenes frissítésének határideje 2016. július 29. Ne felejtsétek el ezt a dátumot, mert nem éri meg kihagyni a lehetőséget.

  Mindenki leírja hogy váltsunk mert megéri,de még sehol nem olvastam hogy mit is tud ez a rendszer amiért feltétlenül jó ha használjuk ezt a rendszert? Mi szól mellette? Itt sincs sincs egy betű sem erről.

  Tetszik (1)
 7. Profile photo of Worin

  Hát én tuti , hogy nem állnék vissza. Amúgy meg ha a gyártó nem ad ki hozzá drivert, a Win10 álltalában megtalálja. Jó azért ismerjük be, soha nem lesz olyan jó, mint a gyártó által kiadott.
  Mondjuk 1 jó pont a Win10 felé, hogy az új frissítésekkel is jönnek olyan driverek öreg gépekre, amikről nem is álmodtam volna.

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of zonee

  a gyártók és a microsoft közösen dolgoznak a windows rendszeren
  a beépített driver pont olyan jó mint amit külön letöltesz
  az más kérdés hogy valakinek hibás mert millió alkatrész van és nincs tökéletes driver.

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of KoLaMan

  @vanpersie10 : Az az igazság, senki nem erőlteti (na persze az Ms-t kivéve), nem szegeznek a fejedhez fegyvert.
  @droID242 : Picit utána olvasni, picit érteni hozzá, és akkor nem égeti magát senki olyasmivel, hogy semmivel nem tud többet, mint az XP.
  Kedves Windows használók! Kérlek, hallgassatok meg.
  Éppen elég b…gatást kell elviselni a Linux fanoktól, az elvakult epül imádóktól – legalább egymást ne piszkáljuk.
  Tökéletesen megértem, ha valaki nehezen válik meg egy általa jól kiismert, bejáratott, megszokott rendszertől. Pláne, ha nem szakmabeli, és úgy érzi, hogy az évek alatt véres verejtékkel összegyűjtött ismereteit most dobhatja ki az ablakon ha vált az új rendszerre, de az új alaposabb megismeréséhez már nem érez magában elég erőt. Ez éppen elég, és abszolúte meggyőző ok szerintem a váltással szemben. Semmi restellnivalót nem látok ebben, teljesen felesleges az illetőnek magát győzködnie (kvázi,a döntését igazolnia) olyanokkal, hogy az új rendszer “semmivel nem tud többet”, stb.
  És igen, régi gépekre sem feltétlen kell a Win10.
  @zonee írja fentebb: “a beépített driver pont olyan jó mint amit külön letöltesz” – nagyon-nagyon nem igaz, pláne mobil eszközök esetében, oldalakon át sorolhatnám a tapasztalataimat; még hivatalos Win10-es gyári driver esetében is akadhatnak gondok.
  Szóval nem kell se a régit se az újat szapulni – noha lássuk be, mindegyiken van sajnos bőven szapulni való – inkább az előnyöket nézzük.
  Azt viszont határozottan leszögezném, hogy aki most vesz, vagy rak össze egy új, modernebb gépet, az újabb technológiák sorával – az mindenképpen a Windows 10-et válassza.

  Tetszik (3)
 10. Profile photo of averes

  Nálam kb. 10 percig volt Win10. A magam részéről nem szívesen telepítek egy “friss” oprendszert. Anno XP-re 2 év után, Win7-re 1 évvel a megjelenése után váltottam. “Köszönhetően” A MS erőszakos Win10 tukmálásának, engedtem feltelepülni a gépemre (hardveresen 100% kompatibilis a W10-zel) . Minden szép, minden jó… az eszközkezelőben minden OK. Csak internet nem volt ! Nem volt hajlandó semmilyen módon kapcsolódni a Routerhez. Az említett 10 perc elég volt a döntéshez : Win7 64bit vissza.
  Teszem hozzá: a MS a telemetrián keresztül minden gép hardverével tisztában van. Ennek ellenére hónapokon át küzködtem DualPentiumos gépeken a Win10 telepítése ellen! Sunyi módon letölt a háttérben 3.5 GB-t, csökkentve ezzel az (esetlegesen) amúgy is szűkös tárhelyet. Aztán a mezei user ráengedi a W10 telepítőt a rendszerére. Egy-két perc után kapja az üzenetet : Az Ön gépe nem alkalmas a W10 futtatására. 🙁 Akkor meg mi a facért erőlteti?

  Tetszik (2)
 11. Profile photo of László Tóth

  Nekem sem volt sokáig fent a Windows 10, mert egyszerűen nem kompatibilis az általam használt rádiós adáslebonyolító szoftverrel. Így kénytelen voltam a Windows 7-nél maradni, vagy marad a legpuritánabb megoldás: az XP, mert ott megy minden a legtökéletesebben. Ezért kár volt egy ilyen operációs rendszert csinálni amit esetleg nem mindenki a saját szórakozására szeretne használni, hanem még esetleg a munkaeszköze is lenne vele így a számítógépe.

  Tetszik (1)
 12. Profile photo of E F

  “A beállítások minden módosítása elveszik a Windows 10-re való frissítést követően”
  Ja. biztos így van, de ez mennyire releváns mondat egy olyan képernyőn, ahol éppenséggel egyáltalán nem telepítjük a Windows 10-et, hanem pont ellenkezőleg ?

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of Révész

  Egy rétegcsoport kedvező fogadtatása mellett, van egy nagyobb felhasználói réteg, mely nincs megelégedve azzal, amit az új operációs rendszer a gépükön nyújt, illetve amit nem nyújt. Ennek természetesen számos oka lehet, de a legtöbbször a kompatibilitás hiánya húzódik meg az elutasítás mögött .

  Ennyi és nem kell túl lihegni / ragozni . Rengeteg ismerős rakatta vissza a Win 7 -et , vagy épp aki beleszeretett : a Win 8.1 -et . Win7 használók vannak többségben . Tény valóság ! Azt lehet mondani , megmagyarázni mindent …. csak tök felesleges . Az a gond a Win7-tel , hogy túl sikeres lett . Nehéz beismerni de ez van .
  Az a röhej , mondják a számtek bolzban , hogy úgy mennek laptopot venni/rendelni , hogy olyat kérnek , amire a Win7 -et is lehet telepíteni xD ! Ez van …
  Lehet fújolni , sikítozni feleslegesen áradozni 10-ről , senki nem ezt várta ! Hamarosan perek sokasága fog MS -ra zúdulni nemzetközileg ! Majd Audusztusban tessék figyelni ! ! !

  Tetszik (1)
  • Profile photo of pimi

   Biztosan van igazság abban, amit mondasz, de ítéletet mondani egy olyan rendszer felett, ami még nem is igazán ismert, és bevezetés állapotában van, nem érdemes. Az, hogy itt, ebben a társaságban mik a vélemények, és ellenvélemények, nem biztos, hogy a valóságot tükrözik. Sok (tényleg sok) számítógépet mindennap használó ismerősöm van, aki még ott tart, hogy kérdezgeti, hogy valamit üzenget a rendszer, mit is kellene kezdeni vele. Az, hogy mi itt (jó esetben) tájékozotta(bba)k vagyunk a témában, még nem jelenti, hogy ez mindenkinél így van.

   Tetszik (0)
  • Profile photo of KoLaMan

   @Révész :
   “…Egy rétegcsoport kedvező fogadtatása mellett, van egy nagyobb felhasználói réteg, mely nincs megelégedve…”
   Pont fordítva, de sabaj, csak mondjad, ha jólesik, ne tartsd vissza.
   “…Ennyi és nem kell túl lihegni / ragozni… Lehet fújolni , sikítozni feleslegesen áradozni 10-ről”.
   Ez is pont fordítva. Amennyire én látom a Win10 előttről áradoznak, azt lihegik túl a win10-et “fújolják”. A többség szimplán használja a win10-et – csendben, legfennebb megjegyzik, hogy OK – bár lehetne jobb.

   Tetszik (0)
 14. Profile photo of zonee

  KoLaMan
  az más kérdés hogy valakinek hibás mert millió alkatrész van és nincs tökéletes driver.
  sokan letiltják a windows frissítést mert a külön letöltött driver instabillá teszi a gépüket.
  neked nem jött be
  mind a kettő esetben előfordulnak hibák nincs különbség.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of KoLaMan

   Ezt írtad: “a beépített driver pont olyan jó mint amit külön letöltesz”
   Erre reagáltam – ahogy ki is lett emelve – és tartom magam hozzá.
   Ahol/amelyik gépnél van hivatalos gyári Win10 támogatás – tehát: laptopnál a gyártó (Acer, HP, Lenovo, stb.) hivatalos oldalán ott a win10-es drivercsomag, és a szükséges szoftverek; asztali gép esetében a komplett gép, vagy az alaplap gyártója garantálja a win10 támogatást, és drivereket – tehát ahol gyárilag támogatott a win10, ott SOKKAL nagyobb eséllyel lesz problémamentes a Win10 átállás. Ennyit állítottam, és nem többet.
   Ahol nincs hivatalos Win10 támogatás, ott ugye marad a Win10-be beépített driverek használata – ami messze nem váltja ki a gyári támogatást. Az a szerencsétlen GWX hiába állítja, hogy minden OK lesz frissítés után (a Win10-et hivatalosan nem támogató, kissé, vagy nagyon régebbi laptopoknál főképpen), egyszerűen hazudik. Még tiszta telepítés esetében sem OK minden. Itt eltűnnek, “nem kompatibilis” szoftverek, ott egyszerűen nincs bluetooth, amott a wifivel van gond, máshol meg a megszokott tapipados funkciók hiányoznak, és sorolhatnám hosszan.
   Ne mond erre légyszi, hogy “nincs különbség”. Mert van.
   Mellesleg ki mondta, hogy nekem nem jön be? Win10-et használok, mióta megjelent, többnyire gond nélkül, néha morgok egyet rá – megtehetem: használom, és ismerem.

   Tetszik (0)
 15. Profile photo of pimi

  A Windows 10-et megelőző hardverre nem is igen lehet számítani gyári driverre, úgyhogy örüljünk, ha a beépített működik. Régebben sem volt nagy divat visszamenőleg drivert csinálni egy új oprendszerhez. Éppen elég gond az új hw illesztése.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of KoLaMan

   Gyártója, hardvere válogatja. Az alaplapom pl. egy ASUS A88X-PLUS nem épp mai darab, és a Win10 megjelenése előtt egy héttel minden szükséges dolog fent volt a támogatási oldalon. (Más kérdés persze, hogy esetemben egy szintén ASUS és szintén AMD videókártya mellett az aktuális Radeon szoftver – most épp Crimsonnak híják – mindent tartalmaz, a chipsettől a videó driverig). Hogy mást ne mondjak, nemrég kapott új BIOS-t – kb..ezt nevezem én igazi “támogatás”-nak.
   A laptopok támogatása messze nem ilyen rózsás.

   Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez