Kockaságok – Windows Fényképnézegető beállítása Windows 10-en

Bizonyára mások is elégedetlenek a Win 10 gyárilag beépített Fényképek app kinézetével, lehetőségeivel, de viszont nem szeretnének harmadik féltől származó programot telepíteni és megelégszenek a korábbi rendszereken használt Windows Fényképnézegető programmal, vagy egyszerűen csak ragaszkodnak annak régi jól megszokott felületéhez.

Azok akik egy meglévő rendszert (Win 7, 8, 8.1) frissítettek Win 10-re, azoknak erre a leírásra nincs is szükségük, hiszen náluk ez a lehetőség már eleve a rendelkezésükre áll. Azok viszont akik tiszta telepítéssel rakták fel a Win 10-et azt tapasztalhatják, hogy nekik már hiányzik ez a lehetőség. Szerencsére a rendszer még mindig tartalmazza a Windows Fényképnézegető programot. Ezt le is ellenőrizhetjük egy parancssorban kiadott parancs segítségével.

A parancs:
rundll32 "%ProgramFiles%\Windows Photo Viewer\PhotoViewer.dll", ImageView_Fullscreen

Az eredmény:

vmplayer_2016-01-19_00-27-57
Elődök és utódok egymás mellett

A parancssoros módszer viszont a mindennapi használat során körülményes, érdemes tehát egy ikont létrehozni a parancsnak, amit könnyedén megtehetünk az asztalon jobb gombbal kattintva…

vmplayer_2016-01-19_00-31-38

… majd az Új > Parancsikon opciót választva.

vmplayer_2016-01-19_00-34-03

A megjelenő ablakban adjuk meg a fent említett parancsot, majd nevezzük el “Fényképnézegető”-nek és már készen is vagyunk. Ezentúl az ikonra kattintva máris megnyílik a régi jól bevált Fényképnézegetőnk, ha pedig egy képet rádobunk az egérrel, meg is nyitja azt.

Itt azonban még nem dőlhetünk hátra, mert jó lenne a képekhez hozzárendelni alapértelmezett nézegetőnek a programot. Sajnos ez sem lesz olyan egyszerű, mert a szokásos “Társítás” menüben nem jelenik meg a Fényképnézegetőnk. A teendőnk, hogy letöltjük a .rar fájlt és a .reg file-on duplán kattintva telepítjük azt.

Letöltés…

Ezután már hozzárendelhetjük a képfájlokhoz a programot:

Kellemes képnézegetést!

15 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of hugabi

  Köszönöm, nagyon hasznos tanácsokat lehet itt olvasni!

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Attila95

  Hasznos tipp, köszönöm! Arra van valami megoldás hogy a tálcán ne legyen összevonás de a címkéket elrejtse, mert a win7es regedit trükk nem működik win10-en.

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of KisChrisz

  Nagyon jó köszönöm! Már vártam valami ilyesmit, mert ez az új nekem nem nagyon tetszik.

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Tamás Durgó

  No én a HoneyView-ot hsználom, és nagyszerű alkalmazás, minden információt kiír, és még a GPS adatokat is megjeleníti, amit rákattintva az alapértelmezett böngészőben a Google térképet behozva megmutatja, hogy hol készült a kép.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Lalolib

  Alapszinten elegendő lenne, de addig amíg nem tud képméretet változtatni, addig marad a bevált: FastStone Image Viewer, mely az egyik legjobb. Mindent tud ami elvárható (talán még többet is) és “beszél” is magyarul.

  Tetszik (1)
 6. Profile photo of foltmacska

  Köszönöm szépen én is ezt a hasznos cikket.
  Ellenben kezd olyan érzésem lenni, mint amikor régente Linuxon kínlódtam ilyesmivel.
  Mintha a Windowsban elrontották volna azt, ami eddig jó volt, korábban buherálás helyett hatékonyan lehetett használni a rendszert.

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of manus263

  Köszi ez tényleg hasznos volt , már telepíteni akartam valamit de így megoldódott ………………………..ezért szeretem ezt az oldalt 😉

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of sipike062

  Nálatok is akadva jelenik meg a fényképnézegető? Mert nálam lassan rajzolja ki a program elemeket indításnál. Pedig a win8-ban azonnal megjelent, és jól működött.

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of dimo1111

  A win 10 képnézegetöje nehézkes mint egy döglött elefánt.Bármelyik progi jobb nála…

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of hugabi

  Sajnos a parancsikont nem rakja ki. Hol találom? Köszönöm.

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of József Biczó

  Sajnos a .reg file link érvénytelen. Esetleg tud valaki egy másik linket ahonnan letölthető a file? Köszi

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez