Memóriatömörítés a Windows 10-ben

Mivel a memória költséges, az emberek nem engedhetnek meg maguknak végtelen mennyiségű RAM-ot, valamint az operációs rendszer is csak egy bizonyos mennyiséget képes kezelni. Ezen okok miatt a rendszer igyekszik ügyes trükkökkel, minél jobban kihasználni a rendelkezésre álló memóriát.
A Windows 10 a memória tömörítésével biztosítja a RAM optimális és kiegyensúlyozott használatát a page file (lapozófájl) használata mellett. Nézzük meg, hogy a régebbi Windows verziók hogyan használták ki a memóriát, mi a memóriatömörítés sajátossága, és hogyan működik ez a Windows 10-ben.

Memóriakezelés a Windows korábbi verzióiban

A “memória” három, jól elkülönülő csoportba osztható:

 • RAM
 • Pagefile ( a RAM kiegészítése a merevlemezen) – lapozófájl
 • HDD/SSD meghajtók és a tárolóeszközök egyéb típusai

A régi verziókban szükséges volt nagyobb mennyiségű merevlemezterületet fenntartani a lapozófájl számára, hogy az a memória kiegészítéseként működhessen. A memória menedzselése a korábbi verziókban viszonylag egyszerű volt: a rendszer RAM-ban tárolta a futó folyamatokat, a ritkábban használt adatokat pedig átküldte a lapozófájlnak. Amíg az alkalmazás a fő memóriában volt jelen, addig az adat rész gyakran a lapozófájlnak lett „átadva”, ha nem volt sokáig használatban. Ha a lapozófájl kapacitása is megtelt, az adatok felül lettek írva rajta az újakkal. Ebben az esetben, ha az alkalmazás – ami még a memóriában van – kérte, a szükséges régebbi adat, újból be lett töltve a merevlemezről vagy valamilyen háttértárról a RAM-ba – ami azt jelenti, hogy több időt vett igénybe az adatok elérése.
Más szóval az éppen futó alkalmazások és a legújabb adatok a RAM-ban voltak jelen, a kevésbé használt adatok pedig a lapozófájlban, de amint fogyott a hely, a rendszer kénytelen volt újra a lemezről beolvasni az adatokat.

Memóriakezelés a Windows 8-ban

A Windows 8-cal a memóriakezelés kicsit megváltozott. A Windows 8/8.1 verziókban a két alkalmazástípust (hagyományos és Modern) különböző módon kezeli a rendszer. A hagyományos alkalmazások még mindig a fent említett módon működnek. Egy részük a RAM-ban marad, míg a szükséges adatok a lapozófájlban tárolódnak, amikor az alkalmazások üres járatban vannak, illetve ha a RAM megtelt.
A Modern (“metrós”) alkalmazások csak akkor futnak, amikor épp használatban vannak . Értem ezalatt azt, hogy például megnyitsz egy A programot és egy B programot, és jelenleg az A-val dolgozol, akkor a B addig kompletten átkerül a lapozófájlba. Ezzel az A alkalmazás kedvező módon tud hozzáférni a memóriához és nincs szüksége arra, hogy a lapozófájlban keresgélje az adatait. Amikor az A alkalmazást a háttérbe küldöd és úgymond „ráfókuszálsz” a B-re, akkor az A és hozzá kapcsolódó adatok a lapozófájlhoz kerülnek át, míg a B visszakerül a RAM-ba. Ez a megoldás nem csak alacsonyabb RAM használatot eredményez, de gyorsabbá teszi az alkalmazások futását is.

Memóriakezelés a Windows 10-ben

A memóriakezelés megegyezik a Windows 8/8.1-ben használt elvvel egészen addig, amíg van szabad hely a RAM-ban. Ha a RAM zsúfolásig megtelik, akkor az alkalmazásokat és a különféle adatokat kb. 40%-ra tömöríti a rendszer és ugyanúgy a RAM-ban maradnak, ahelyett hogy a lapozófájlba kényszerülnének.

Persze a Windows 10 is használ lapozófájlt. Ha egy alkalmazás sok adattal dolgozik, de csak ritkán kell hozzáférnie, a rendszer átteszi azokat a lapozófájlba ha épp kevés a hely a RAM-ban. Amint az alkalmazás előtérbe kerül, vagy sűrűbben kell az adatokhoz hozzáférnie, a rendszer visszahelyezi az adatokat a RAM-ba, az addig ott lévő adatokat pedig leküldi a lapozófájlra. Ezzel az eljárással az alkalmazások mindig a lehető leggyorsabb helyről érik el az adataikat.

Hasonlóan a Windows 8-hoz, a Windows 10 is különböző módon kezeli a hagyományos és a Modern alkalmazásokat. A hagyományos alkalmazások a memóriában egy közös helyen találhatóak elszeparálva, míg a modernek mind-mind saját hellyel rendelkeznek. Ez könnyebbé teszi a modern app-ek háttérben való futtatását és lapozófájlra küldését ha szükséges.

Nagyjából 50% lapozófájl-használat takarítható meg (a korábbi Windowsokhoz képest) a memóriatömörítés használatával, mivel a legtöbb adat elérhető a fő memóriában – tömörített formában. Lényegében tehát a RAM-on belül is van egy “lapozófájlunk”, ami a RAM tömörített része és az igazi lapozófájlt csak akkor használjuk, ha a RAM-ban már tömörítve sem fér több adat.

Az egyetlen hátránya az adattömörítésnek, hogy a tömörített adatokat használat előtt ki kell bontani és ehhez a rendszernek biztosítania kell némi szabad helyet a RAM-ban, de még ezzel együtt is gyorsabb és hatékonyabb, mintha a lapozófájlból kellene betölteni azokat.

Emellett a lapozófájl használata is gyorsabb a Windows 10-ben, mivel itt már az eleve tömörített adatokat írja ki a rendszer a lapozófájlba, míg korábban azokat tömörítetlenül küldte oda. Ez az írás és olvasás folyamatát nagy mértékben felgyorsítja.

Azok tehát, akik arra panaszkodnak, hogy a Windows 10 látszólag több memóriát használ, megnyugodhatnak, az a többlet valószínűleg a memória tömörített része, amit a lapozófájl helyett alkalmaz a rendszer. Tehát nem elpocsékolja azt az extra memóriát a Windows 10, hanem okosan kihasználja.

Mivel a tömörítés hatására kevesebbszer kell a lemezre (lapozófájlra) írni, nemcsak időt spórolunk, hanem a meghajtókat is kíméljük így azok életciklusa is kibővül. Mivel a meghajtók energiát is fogyasztanak, a használatuk minimalizálása a akkumulátoridőre is pozitívan hat.

Íme egy újabb érv a Windows 10 használata mellett azoknak, akik még mindig nem döntöttek váltsanak-e.

17 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of K3zd0

  Mivel olcsó a fizikai memória érdemes 8-16Gb-ot vásárolni és ha ssd van a gépben mindenképpen kapcsoljuk ki és töröljük a lapozófájlt.

  Tetszik (1)
  • Profile photo of Cartman

   A lapozófájlt akkor sem szabad kikapcsolni. Hidd el a MS fejlesztői jobban tudják mint mi. Bármennyi RAM-od lehet, néha akkor is muszáj lapozni. Ha meg mégse, akkor nincs is használatban, tehát nem nyersz vele, ha törölöd akkor sem.

   SSD-ről áttenni, az már más kérdés. Én pl. nem teszem át, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy így is hamarabb lecserélem az SSD-t amiatt, hogy kevés rajta a hely, minthogy beledöglene a sok írásba. Az előző SSD-m majd’ 3 évig ment, mindenféle kímélés nélkül, rajta volt a lapozófájl is. (Csak akkor helyeztem át róla, mikor már nem volt szabad hely és spórolnom kellett)

   Tetszik (3)
   • Profile photo of Nexus Booker

    Ez így van. 16 GB memória van a gépemben és én is kikapcsoltam a lapozófájlt. Ezek után elég fura dolgokat művelt a Windows, például indítás utáni fagyás és ha éppen nem fagyott ki, akkor is voltak megakadások. Beállítottam egy fix kicsi értéket (256 MB) és megszűntek a hibák.

    Tetszik (1)
  • Profile photo of r0b33

   az előttem szólókhoz igazodva, a lapozófájl teljes kikapcsolása azért nem járható út, mert vannak alkalmazások (pl photoshop), melyek el sem indulnak nélküle, lehet akármennyi ram a gépedben.

   SSD-d van? Semmi gond! egy hagyományos HDD-n az ELEJÉRE (mert ott a leggyorsabb az írás-olvasás) hozz létre egy külön partíciót (LINUX mintára) ami a fizikai ram kétszerese, és jelöld ki azt a lapozófájl helyének… korábbi windowsoknál a rendszermeghajtó töredezettsége is csökkenthető ezáltal.

   De ez csak egy tipp nem kötelező az én példámat követni 😉

   Tetszik (2)
   • Profile photo of Tamás Durgó

    Ha SSD vagy HDD közül kell választanom a lapozófájl helyét, akkor inkább az SSD-t választanám, mert hiába gyors a HDD eleje, az SSD-vel szemben jóval alul marad (kb.133MB vs kb.500-600MB, nem mindegy), az írástól meg nem kell félteni az SSD-t.

    Tetszik (1)
  • Profile photo of Gamelord

   Ez egy baromság. Nehogy valaki ezt csinálja!

   Tetszik (0)
   • Profile photo of r0b33

    Melyik résszel nem értesz egyet?
    Mert Tamás legalább tudott ellenérvet felhozni…
    “az írástól meg nem kell félteni az SSD-t.” >> csak arra próbáltam meg rámutatni, hogy ha már annyira féltjük azt az SSD-t… 😉

    Tetszik (0)
 2. Profile photo of EdStarK

  Azt azért nem mondanám, hogy hú de olcsók a fizikai memóriák. 😀
  Bírom mikor valaki mond valami okosságot, ja akkor kapcsoljuk ki már a frissítéseket is mert arra sincs szükség az MS azt is csak azért tanálta ki, hogy legyen mi foglalja a helyet.
  Nagyon jó cikk, köszönjük, az ilyenekből lehet tanulni. (Vagy legalábbis én tanulok az ilyen cikkekből 🙂

  Tetszik (3)
 3. Profile photo of KoLaMan

  Az csak a baj, hogy pár elborult agyú vérpistinek hiába magyarázza el az ember, hogy a 16 giga memóriából is azért marad kevesebb szabadon mint pl. Win7 alatt, mert a Win10 használja, pontosabban KIhasználja – falra hányt borsó. Csak a hülye memóriafoglalást nézik, és az alapján ítélnek.

  Tetszik (2)
  • Profile photo of K3zd0

   Kolaman te milyen vérpistikéről beszélsz? Látszik mennyire értesz hozzá, úgy látom te a fizikai ramot csak a win felhasználási területén ismered,ramdriveot biztos nem készítesz egyes alkalmazásokhoz! Bele gondoltál mennyire jól megy 4 vagy 8Giga rammal egy Acad vagy a Tekla Structure? Ha szeretnél ezen vitatkozni írj privátba és küldök pár grafikont hogy használ bizonyos alkalmazás 10-12G ramot!! ( s3trio64v@gmail.com)

   Tetszik (0)
 4. Profile photo of Sanzistift

  Mondhat mindenki, amit akar, én akkor sem váltok 10-re.
  Egyszerűen számomra sokkal szimpatikusabb még most is a 8.1, mint a 10.
  A 10 az én szemszögemből egy kotnyeles, tisztességtelen, a felhasználót nem tisztelő hozzáállást képvisel, kirakva a kirakatba, és a pofádba nyomva (mert most ez a trendi).
  Nagyjából látom, hogy a 8.1 sem a becsület mintaképe, de jobban a felhasználói szinten van a gyeplő, és ha mindenáron meg akarom szüntetni a pofázást kifelé, akkor több esélyem van rá, mint a 10-ben.

  A 10 azt mondja, ha nincs lábad, nincs csoki a felső polcról.
  A 8.1 azt mondja, ha elég ügyes vagy, akkor leveszem neked.

  Elég nagy különbség.
  Nem vagyok rendszergizda, csak egy átlagnál képzett user, fikázásokat mellőzzük.

  Tetszik (1)
 5. Profile photo of Jyjyc

  Lett ZRAM a Win10-ben. Fejlődünk. 🙂

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of kovacslaci

  Egy SSD nem az ökör ára. (64GB). Ha szűzről raksz rá rendszert ésszel, akár WIN8 is, el lehet férni rajta úgy, hogy a lapozófile is rajta van. Meg a többi telepítős progi. Ha kifingik, veszek másikat. 4 giga ramom van, ennyit tud az alaplap 😀 lekezelni. Dolgozom is a számítógéppel, így 2-3 évente egy 64-es ssd simán jó beruházás.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez