Teszteltük: Asustor AS3102T

Az Asustor-ról nem mondható el, hogy csak üldögél a babérjain. Nemrégiben teszteltük a legolcsóbb modelljüket az AS1002T-t, most pedig a termékpaletta magasabb fokáról érkezett hozzánk az AS3102T.

Felszereltség

A méretes csomagolásban tökéletesen kipárnázva találjuk meg magát a NAS-t, mellette pedig egy kis dobozban a tartozékait, a hálózati adaptert és kábelt, egy Ethernet kábelt, egy apró tasakban 8 darab csavart a HDD rögzítéséhez, egy Quick Start guide-ot és egy telepítő lemezt. A csavarok szerencsére kézzel is betekerhetőek így azoknak sem kell kétségbeesni, akiknek nincs csavarhúzó a közelükben.

AS3102T-Slice_16

Az új modell teljesen fekete műanyag házat kapott, amit kizárólag az előlap gyémánt mintái törnek meg. Az előlapon találhatunk egy elegáns Asustor logót, 3 darab visszajelző LED-et, az AS1002T-nél már megszokott USB 3.0 csatlakozót és egy IR vevőt. Az oldalak teljesen letisztultak, a gép aljára is csak pár hűtőnyílás került és 4 gumitalp, a szabad levegőáramlás érdekében.
Az érdekességek a hátoldalon kezdődnek. Rögtön 2 USB 3.0-t vonultat fel, egy HDMI 1.4b csatlakozót és egy WoL-ra felkészített gigabites Ethernet portot. Itt található még a hűtőventilátor nyílása, a bal alsó sarokban pedig egy Kensington zár port, ha esetleg szeretnénk kikötözni valahová a gépet.

as01

A hátlapon lévő két csavar kitekerésével érhetjük el a NAS belsejét. Ha lehúztuk az oldalát elénk tárul a két HDD fiók, alatta pedig az alaplap. Ezen foglal helyet maga a processzor, aminek a hűtéséről egy passzív hűtő gondoskodik. A rendszermemória sajnos nem bővíthető, mivel a DDR3L egység az alaplapra van forrasztva. A HDD fiók végében lévő SATA 3 portok egy PCI-E x1-es slot-on keresztül kommunikálnak az alaplappal.

chrome_2016-01-23_02-54-50

Az új eszköz nem csak NAS-ként, hanem 4K-s HTPC-ként is szeretne helyt állni, ami elég jól is megy neki, köszönhetően a Celeron N3050-es SoC-nek és a 2 GB RAM-nak. A két HDD fiók egyenként maximum 8 TB-os meghajtót képes fogadni, így a tárhellyel sem lesz problémánk. Ezek mellé még csatlakozik az Intel AES-NI hardveres titkosító motorja, így az adatainkat teljesen biztonságban tudhatjuk az illetéktelen kezektől.

Szoftver

A NAS telepítése semmiben nem különbözik az AS1002T-nél leírtaktól. Csak rákötjük a hálózatra, telepítjük az Asustor Control Center segédprogramját és az ott megjelenő NAS-ra dupla klikkel megnyitja nekünk a program a böngészőt, ahol pár kattintással beállíthatjuk a gépünket.

Ha sikerült túljutnunk a beállításon akkor megjelenik előttünk az operációs rendszer kezelőfelülete. Ez is az előző NAS-nál bemutatott ADM 2.5, változás nem nagyon történt, de a rend kedvéért végigmegyünk a fontosabb dolgokon.

AS3102T-2D46_-_Mozilla_Firefox_2016-01-10_16-25-48

A rendszer még mindig tökéletesen működik, akadásnak, fagyásnak semmi nyoma, de ez egyértelmű hiszen a gyengébb processzorral és kevesebb RAM-mal szerelt AS1002T-n is tökéletesen menetelt. Sajnos néhány gyermekbetegségét azóta sem heverte ki. A magyar nyelv választható opció, de sok az elfordítás és nagyon sok esetben lehet belefutni félig angol, félig magyar ablakokba. Előfordulnak még átméretezhetetlen ablakok, amik elég idegölőek lehetnek, de szerencsére ebből nincs sok.

Szerencsére több felhasználó létrehozására is van lehetőség. Ezeknél egyenként lehet beállítani a jogosultságot is, akár mappák szintjén is – érdemes már az elejétől fogva így kialakítani a könyvtárszerkezetet.

Az energiagazdálkodás tekintetében tett fejlesztések pozitívak. Teljes mértékben szabályozhatjuk mikor mi történjen, előre megadott időpontokban képes a NAS alvó módba kapcsolni, a HDD-k alaphelyzetbe állásának idejét, de még akár előre beállított ki-bekapcsolási időtervet is lehet készíteni. Az előlapi LED-ek kikapcsolhatók, még a fényerejük is állítható. A hűtőventilátor sebessége 4 fokozatban állítható. Egyéni véleményem az, hogy még az alapjárat is zavaró ha az embernek az asztalán van a gép, magasabb fokozaton pedig már kifejezetten nem kellemes, érdemes tehát egy kicsit távolabb elhelyezkedni a készüléktől.

Az USB csatlakozónak köszönhetően külső eszközök fogadására is képes a NAS, de a pendrive-ok mellett kezel WiFi stick-et, nyomtatót, vagy akár külső optikai meghajtót is.

Adatmentés szempontjából rengeteg lehetőséget tár elénk a NAS. Képes felhőbe, távoli gépre, vagy akár FTP-n keresztül is backup-ot készíteni. Lehetőségünk van belső mentést is csinálni, de a külső adattárolók támogatásának hála a fontos adatainkat még külső HDD-re is menthetjük.

chrome_2016-01-23_02-36-46

Az operációs rendszer legjobb része az App Central, ahol a gyári Asustor alkalmazások mellett nagyon sok népszerű program is helyet kapott, így gond nélkül telepíthetünk uTorrent-et, Spotify klienst vagy különböző média center alkalmazásokat a NAS-ra. Megkaptuk a már ismert Download Manager-t, ami torrentezésre használható, különböző multimédiás tartalmak fogyasztására alkalmas appok, hozzájuk tartozó mobilos klienssel, hogy bárhol elérhessük a NAS-on tárolt zenéket, filmeket.

chrome_2016-01-23_02-39-40

Oprendszer frissítés tekintetében is egész jól áll az Asustor. A tesztidőszak alatt is jött egy, pillanatok alatt automatikusan letöltötte az update-et és egy újraindítás után telepítette is azt. Ha valaki esetleg kíváncsi a rendszerre itt megtekintheti a live demo-t.

Mint már említettem az AS3102T-t felkészítették arra is, hogy HTPC-ként is funkcionálhasson. Ebből az okból kifolyólag elérhető az egyik legnépszerűbb média center alkalmazás, az XBMC-ből lett Kodi legfrissebb, 14.2-es verziója. A telepítése után, csak kijelzőt, billentyűzetet és egeret kell csatlakoztatnunk a NAS-hoz és máris használatba vehetjük a programot.
Kodi-n belül is elérhetünk különböző alkalmazásokat, így lehetséges Chrome-ban böngészni, vagy éppen Youtube app-on keresztül videókat nézni.

Tapasztalatok

A Kodi-nak hála nagyon jók a tapasztalatok a multimédiás tartalmak terén ennél a modellnél. Gyors, zökkenőmentes, könnyen kezelhető és a legtöbb tartalommal tökéletesen megbírkózik, a feliratok láttán sem esik pánikba.

A legnagyobb kihívást is teljesítette, a 4K-s filmek lejátszása tökéletes már, ami a H.264 kódolású fájlokat illeti. Sajnos az új generációs H.265-ön nem nagyon tud felülkerekedni és élvezhetetlenül szagatottá vált a lejátszás. Tekintve, hogy ez még csak a jövő zenéje nem hiszem, hogy ront a renomén, de érdemes megjegyezni. Az 1080p-s tartalmakkal, mint már kitalálhattátok, probléma nélkül elbír, nem tapasztaltam semmi problémát.

Mint említettem feljebb a Kodi mellé telepíthető egy teljes értékű Chrome böngésző, ami kimondottan jól működik. Néha-néha tapasztalható megakadás, de valószínűleg azért van mert nem erre lett felkészítve a hardver. Ettől eltekintve használható és soha nem baj ha egyel több eszközön tudunk netezni.

A hangos ventilátor ellenére a hűtés szinte tökéletes. Automatikus hűtésszabályozás beállításakor soha nem pörgött fel a venti, még terhelés során sem.

Adatátviteli sebesség terén közel hozza a gyártó által meghatározott 112 MB/s olvasási és 110 MB/s írási tempót. Ezek az értékek sajnos csak a nagyobb fájlokra igazak, ott 90-100 MB/s írást és 80-90 MB/s olvasást mértünk, de amint jöttek a kisebb fájlok is ezek az értékek visszaestek 40 MB/s-ra.

Verdikt

A hardver elég erős, a szoftver funkcionalitásban szédületes, a végletekig testreszabható és ezek mellett még gyors is. A három darab USB 3.0 port külön kiemelendő, multimédiás téren hozza az elvárhatót és amiről nem beszéltem, hogy IP kamerából a gyárilag telepíthető alkalmazás ingyenes verziója 4-et is kezel egyszerre, ami a konkurenciák 1 kamerás ingyenes licenceihez képest nagyon vonzó lehet.
A hardveres titkosítás jó pont, főleg annak tekintetében, hogy nem igazán lassítja az adatátvitelt.
A fogyasztásra egyáltalán nem lehet panasz, a mérések alapján teljes terhelés alatt sem éri el a 20 W-ot kettő darab merevlemezzel.

Az egyetlen dolog, ami igazán szúrhatja a szemünket az maga az árcédula, a 4K-s lejátszási képességet és a fejlett szoftvert meg kell fizetni, így 90 ezer Ft körüli áron vihetjük haza a készüléket.
Természetesen ha ezzel kibékülünk, egy szinte tökéletes NAS/HTPC hibridet kapunk, ami ékes pontja lehet a szobának.

Szólj hozzá a cikkhez