Windows 10 Upgrade tiltása egyszerűen és gyorsan [frissítve]

A Windows 10 2015. július 29.-i indulása óta több mint 200 millióan frissítettek már a Microsoft új operációs rendszerére, de különböző okok miatt nagyon sokan kivárnak, illetve feltehetően egyelőre nem is akarnak ezzel foglalkozni. Ezzel együtt sokakat zavar a tálcán megjelenő „Get Windows app” ikon és legyünk őszinték, meglehetősen erőszakos módon, olykor a törlés ellenére is visszatér.
A GWX Control Panel egy ingyenes program, mely segítségével könnyedén elvégezhetjük a számunkra kényelmes és biztonságos beállításokat, illetve tilthatjuk vagy engedélyezhetjük a tolakodó alkalmazás működését.

Hogyan?

Töltsük le a GWX Control Panel alkalmazást, fogadjuk el a feltételeket, telepítsük, majd indítsuk el.

1 megnyitás elfogadás

A megnyitott alkalmazás bejelölt részénél egyszerűen kiolvasható, hogy a Get Windows 10 app ikon már megjelent a Tálcán, az Upgrade engedélyezve van éppúgy, mint a Windows 10 ajánlott beállításai. Továbbá a jobb oldalon láthatjuk, hogy a rendszeren megtalálható a Windows 10 download mappa, mely jelen állapotban 1.7 GB méretű, illetve az is látható, hogy egyelőre hiányzik a kollekcióból a $Windows.~WS mappa, illetve a Windows frissítés automatikusra van állítva. Mindezek együtt azt jelentik, hogy a Windows 10 lényegében készen áll a frissítésre.

3 GWC Control Panel információk jelölt2

2 GWC ikon

Megjegyzés: Sokak számára a megnyitott angol nyelvű alkalmazás kezelése nem fog gondot okozni, de néhány felhasználónak probléma lesz ezen a nyelven a kezelőfelület beállítása, éppen ezért a legtöbb angol felirat mellett, amennyiben a helyes értelmezés szükségessé teszi, jelezni fogom a kapcsoló rövid magyar megfelelőjét.

A program használata

A már megnyitott program felületén először kattintsunk a Click to Disable “Get Windows 10 App“-ra, ezzel töröljük a tálcán megjelenő ikont…

4 Katt GWC ikon eltávolítására

…a következő ablakban kattintsunk a Click to Delete Windows 10 Download Folders/Windows 10 Letöltések mappa törlése gombra, ezzel a kapcsolóval töröljük a $Windows.~ BT és $Windows.~WS mappákat…

5a letöltés mappa törlése

Fájlkezelő

…most kattintsunk a Click to Change Windows Update Settings/Windows frissítési beállítások megváltoztatása gombra…

6 katt nem ajánlom ajánlott frissítések

…a felugró ablakban módosítsuk a frissítési beállításokat. Az első és az utolsó opció nem ajánlott, egyrészt az első letilt minden frissítést, ami nem kívánatos, a negyedik meg automatikusan letölt mindent, mely ebben az esetben szintén nem járható út, ezért jelöljük ki a második Check for updates but let me choose whether to download and install them/Frissítések keresése, de én döntöm el, hogy letöltöm és telepítem-e azokat, vagy a harmadik Download updates but let me choose whether to install them/Frissítések letöltése, de én döntöm el, mikor telepítem azokat opciót. A kettő közül a választás már informatikai jártasság, hozzáértés és ízlés kérdése, ezzel együtt a második megoldás kijelölését javaslom.

6a frissítések beállítása jelölt

14 második opció választása jelölt

A következő lépésben lehetőségünk van az ajánlott beállítások letiltására a Click to Disable Non-critical Windows 10 Settings/Windows 10 ajánlott beállításainak letiltása gombra kattintva.

7 nem ajánlom a kritikus frissítések kikapcsolását

A Click to Enable Monitor Mode/Nyomkövetés engedélyezése lehetőséget mindenkinek ajánlom bekapcsolni, ugyanis a program a beállításoknak megfelelően tiltja a Windows 10 upgrade lehetőséget és a hozzátartozó fájlok önálló települését…

8 katt monitoring

…ezt követően kattintsunk a Click to Prevent Windows 10 Upgrades/Windows 10 updrade megelőzése opcióra…

9 Upgrade megelőzése

…majd a Click to Delete Windows 10 Program/Windows 10 program törlése gombra kattintva töröljük a C:\Windows\System32\GWX mappát, a felugró ablakban kattintsunk a Yes-re…

10 Program törlése

Yes jelölt

…most kitakarítjuk a Windows Update gyorsítótárat a Click to Clear Windows Update Cache opcióra kattintva, majd mindkét felugró ablakban kattintsunk az Igen gombra és indítsuk újra a rendszert…

11 katt a WU gyorsítótár törlésére

Yes 2

Igen Restart

…a gyorsítótárat rejtő mappa egyébként a C:\Windows\SoftwareDistribution\Download útvonalon található és időnként (hetente) nem árt manuálisan is törölni a mappa tartalmát.

Fontos: csak a Download mappa tartalmát szabad törölni, magát a mappát nem.

Windows update cache

Miután minden beállítással végeztünk, az alábbi eredményt kell látnunk, ha nem ezt látjuk, kezdjük előlről a beállításokat.

Végeredmény

Végszó

Amennyiben hónapok múlva, de még 2016. július 29-e előtt, meggondoljuk magunkat és úgy döntünk, frissítünk Windows 10 kiadásra, akkor a fenti módosítások és beállítások ellenére is rendelkezésünkre áll a frissítési lehetőség. Annyi a teendőnk, hogy a programot megnyitjuk és minden olyan opciót, melyet letiltottunk, ismét engedélyezünk.

Ennyi volt a rövid bemutató, most már mindazok a felhasználók, akik nem kívánnak a közeljövőben Windows 10-re frissíteni, könnyedén és véglegesen meg tudnak szabadulni a tolakodó alkalmazástól, illetve szabályozni tudják magát a frissítést anélkül, hogy az ott ülne zavaró módon a Tálcán.

Miért jobb a GWX Control Panel, mint más megoldások? (idézet a program eredeti oldaláról):

 • Egyes módszerek csak átmeneti eljárások, azaz a Windows következő indításáig érvényesek, illetve állandó felhasználói figyelmet igényelnek arra, hogy az app nehogy ismét megjelenjen.
 • Egyes megoldások nem biztonságosak (különösen akkor, ha ez a Windows Update letiltásával jár).
 • GWX Vezérlőpult nem csinál semmi különöset. Ez csak egy egyszerű, biztonságos és működő alkalmazás.
 • GWX Vezérlőpult egy önállóan futtatható app, melyet telepíteni kell.
 • GWX Vezérlőpult rendelkezik digitális aláírással.

Ezzel lényegében végeztünk is, aki szeretne többet tudni a programról, az kattintson az utolsó Click to Display the user guide gombra, mely elviszi a program oldalára, ahol bővebb információt kap a programról.

12 katt a GWC CP áttekintésre

A program törlése

Miután már nincs szükség a programra, navigáljunk el a C:\Program Files (x86)\UltimateOutsider mappához, nyissuk meg, kattintsunk az Uninstall alkalmazásra és töröljük a programot.

.

39 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Cartman

  Köszi @abissus !
  Nagyon jól jött, mert én dual-boot-ban használom a 10-est, így a Win8-on feleslegesen ajánlgatta itt a frissítést (igaz korábban én kértem, hogy ajánlgassa).

  Tetszik (2)
 2. Profile photo of siriq

  Nem rossz maga a program de mint magan velemeny, mindenkit osztonzok arra, hogy upgradeljen ingyen a win 10-re. Lehet lesznek fennakadasok de meg igy is megeri. Igazabol csak specialis esetekben nem profital a user a frissitessel.

  Tetszik (1)
 3. Profile photo of Hekosz

  Hasznos kis program 😀
  Windows 7 alatt nagyon agresszív a Windows 10 frissítő ablak.
  Windows 8.1 alatt nem ugrik az arcomba, de még így is zavart egy kicsit a tálcán.

  Most viszont már nyoma sincs 😀 köszönöm

  Tetszik (1)
 4. Profile photo of Gyuri

  Én az asztali gépemen eddig 2-3x frissítettem, de mindig volt valami probléma a 10-essel, noha az eszközök kompatibilisek, gond nélkül lement a frissítés, és egy ideig működött is a rendszer meg minden programom. Egy ideig…
  Belefutottam én is abba a mára már kijavított önmagába visszatérő frissítési hibába, ami után visszaraktam a 8.1-et, majd üsse kavics alapon azt is frissítettem 10-re, de több heti normál működés után ismét spontán hibát kezdett produkálni a rendszer, bootolás után kiírta, hogy nem tudta elindítani a Cortanát és a Start menüt, de indítsak újra és akkor jó lesz. Ez is egy önmagába visszatérő hiba volt, nem tudtam dolgozni, hát meguntam és visszaraktam a 8.1-et, amivel soha semmi gond nem volt. A W10-frissítést letiltottam és kösz, de nem is kell, mert egy működő gépre jobban szükségem van, mint az új oprendszerre.
  Fura módon a laptopomon minden gond nélkül megy a 10 (egy DW-edition amúgy).

  Tetszik (1)
  • Profile photo of Reaper

   Fentebb olvashatsz a start menü problémáról . A linket is ajánlom ki tudja lehet hogy neked segít .:)

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Gyuri

    Nálam nem tűnt el a Startmenü, egyszerűen csak bootolás után jött egy hibaüzenet, hogy nem tudta elindítani, sem a Cortanát. Utóbbi pont nem érdekel, és előbbi miatt sem zokognám lucskosra a párnámat, viszont a szöveg ott terpeszkedett a képernyő közepén, eltüntetni nem lehetett, a munka emiatt lehetetlen volt a gépen.
    Nem mai a konfigom, de azért nem is özönvíz előtti. Mezei, bár gyakorlott júzerként nem próbáltam ilyen-olyan megoldásokkal, meg úgy tűnik, az én problémám eltér attól, mint amit te leírtál, szóval inkább visszatértem a 8.1-hez, mert az volt a biztos, és a mai napig – lekopogom – nincs is vele gondom.

    Tetszik (1)
 5. Profile photo of HL

  Nem tudom ez segíte-e:
  gpedit.msc
  Számítógép konfigurációja \ Felügyeleti sablonok \ Windows-összetevők \ Windows Update \ Turn off the upgrade to the latest version of Windows through Windows Update:
  Engedélyezve IGEN

  Mert én már korábban az alábbi módon jártam el hetekkel (hónapja…) ezelőtt:
  KB3035583 frissítés eltávolítás
  reboot
  Windows Update: frissítések keresése
  Újra megjelent a KB3035583
  Jobb klikk: Frissítés elrejtése *

  Azóta nem jelent meg a GWX és nincs letöltve a se a W10 rejtett mappában.

  * Ha valalki frissen telepít W7/8.1-et a Windows Update-ben egyből letilthatja ezt a frissítést…

  Ha van mappa:
  http://dirtywindows.hu/2015/08/09/windows-10-frissitesi-mappak-biztonsagos-torlese/

  takeown /F C:\$Windows.~BT\* /R /A
  icacls C:\$Windows.~BT\*.* /T /grant administrators:F
  rmdir /S /Q C:\$Windows.~BT\

  takeown /F C:\$Windows.~WS\* /R /A
  icacls C:\$Windows.~WS\*.* /T /grant administrators:F
  rmdir /S /Q C:\$Windows.~WS\

  Magyar Windowsban az “administrators” helyett lehet “Rendszergazdák” vagy “mindenki”

  Tetszik (1)
 6. Profile photo of Worlon

  Nekem is volt start menü, asztal és Cortana hiba, 3 gépen is. Sőt most járt nálam egy 8.1 gép is ilyen hibával. Mindegyiknél megoldotta a gondot az Avast eltávolítás. Panda antivirust terem fel. Azzal nincs ilyen gond. Érdekes hogy a hiba nem azonnal az Avast telepítése után jön elő, hanem rá pár napra. Valamit nagyon benéztek a srácok az avastnál.

  Tetszik (1)
 7. Profile photo of vanpersie10

  Én letiltottam egyszerűn,Ubuntut használok 😀

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Quorra

  Üdv! 🙂
  “Windows 10 Enterprise 2015 LTSB (x64) – DVD (Hungarian)” – Ehhez valakinek van valami linkje?
  Előre is köszi! MSDN verzió érdekelne. 😉

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of E F

  Nem egészen értem a problémát. Én rögtön az ikon megjelenése után “ikonok és értesítések elrejtésére” tettem…és kész.
  Azóta sem mukkant meg egyszer sem.

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of harcos

  Hasznos kis progi! Köszi!
  Jók a hozzászólások is mint pld: “Diszgráfia” vagy a “diszortográfia” soha életemben nem hallottam még ezeket a szókat! Xd.
  De nem veszítettem semmit sem! D.

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of Cartman

  Frissült az alkalmazás, lehet törölni a feleslegesen letöltődő telepítőfájlokat, valamint van egy új “monitor modul” ami egy kis tálcaikon és a hozzá tartozó folyamat segítségével folyamatosan figyel, hogy nem-e próbál települni a win10 akaratunk ellenére.

  Tetszik (1)
 12. Profile photo of HL

  Ez is egy jó megoldás (nálam bevált több gépen is amiket felügyelek):

  Windows Registry Editor Version 5.00

  [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate]
  “DisableOSUpgrade”=dword:00000001

  [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsUpdate\OSUpgrade]
  “ReservationsAllowed”=dword:00000000

  [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Gwx]
  “DisableGwx”=dword:00000001

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of Reaper

  Hasznos kis W10 tiltó progi !
  ” Windows 10 Upgrade tiltása egyszerűen és gyorsan ”
  De a fentiek alapján angol tudás mellett se mondanám , se egyszerűnek se gyorsnak !
  Mindenesetre tökéletes W8,1-et mai napig ez menti meg nálam . köszönet a leírásért
  Mostanra viszont , a másik partíción lévő W10 is tetszik , és már kinőtte a gyerek betegségeit !
  De a W8,1 pár fps-el jobban teljesít frapssal mérve játékok terén , így mindkét rendszer fent van ! 🙂

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of NRLD181

  Windows 10 Upgrade tiltása véglegesen.
  Ma már csak a Windows 7 Pro és Enterprise kap friisitést.
  Egyszerű tiltása registry_vel:

  Windows Registry Editor Version 5.00

  ; Disable Windows 10 update prompts and reservation download
  ; on Windows 7 and Windows 8 systems
  ;

  [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate]
  “DisableOSUpgrade”=dword:00000001

  [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsUpdate\OSUpgrade]
  “ReservationsAllowed”=dword:00000000

  Tetszik (0)
 15. Profile photo of nagygp

  Szóval Egy olyan oprendszer, amiből én eltávolítok valamit, és ő úgy dönt, hogy magától visszacsinázza, az nekem nem kell. Sokáig ment a w10, az egyik gépemen most is az megy, de downgradelem. Ez az erőszakosság a linux felé húz, de azt meg azért nem szeretem, mert nem windóz. Na, linuxosok, magaslabda. A w7 pro az igen. Annak is vannak hülyeségei, de kiirthatók, és nem csinálja vissza. A w10 igen. Nehogy má’ a lekvár főzze be a nagymamát. Amúgy meg szerintem a tervük az, hogy kiirtják a w7-et is úgy ahogy az xp-t (persze nálam is van ahol az fut, mert a nálunk használt PLC-k kezelő programjainak nagyrésze csak azon megy el normálisan. Ugyanis a gyártósori PLC- HARDEVEREKET nem lehet upgrédelni évente :D) Szóval XP forewer, W7 ok, w10 kuka. Ja, gamereknek mondom: nem fér az időmbe, úgyhogy max office. Ja, és jogtiszta. Minden.

  Tetszik (0)
 16. Profile photo of nagygp

  Bocsi, csak azt felejtettem el elmondani, amit akartam: remek cikk, köszönet érte!

  Tetszik (0)
 17. Profile photo of Clarina

  Köszönöm a cikket, kipróbálom most így az eltávolítást. Korábban hagyományosan csináltam, de nem sokáig tartott. Hihetetlenül, már már gusztustalanul erőszakosak ezzel a win10 frissítéssel. Használtam egy ideig én szó szerint – azon kívül, hogy szép a külleme – hányok tőle, inkább maradok win7 profnál, ha jobb nem lesz akár örökre.

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of Dave

  Hello! Nekem sajnos a 3. lépes ne műkődik (Change Windows Update Settings). Egy hibaüzenet jelenik meg: Error2 attempting to access a registry key. Windows update might not be set up yet on your pc.Ez mitől lehet? A többi lépes, sikeres volt, csak a legfontosabb nem!

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez