Teszteltük: Asustor AS6102T NAS

Immáron a harmadik Asustor NAS járt nálunk az AS6102T személyében, ami árban már egy magasabb lépcsőfokon helyezkedik el. Ahogy az előzőleg tesztelt AS3102T, ez a modell is képes 4K videók lejátszására, de kapott néhány plusz dolgot, amitől csábítóbbá válhat a masina.

Felszereltség

A dobozt kibontva egyből szembe találjuk magunkat a NAS-sal, alatta pedig egy kisebb kartondobozban kapott helyet a hálózati adapter, kettő darab CAT5e Ethernet kábel, kétszer nyolc darab csavar külön a 3,5”-es és külön a 2,5”-es tárolókhoz, egy Quick Start Quide és egy telepítő lemez.

Kívülről, a korábban tesztelt modellektől, teljesen eltérő dizájnt kapott az AS6102T. A teljesen szürke ház statikusságát csak az előlap agresszívabb, fekete vonalai törik meg. Az előlapon található egy Asustor logó, alatta a bekapcsoló gomb rajta a power leddel, ezt pedig egy állapotot jelző fényforrás követi. Kiemelendő, hogy a megszokott kis pötty helyett itt egy egész széles, figyelemfelkeltő csík ragyog kinek örömére, kinek bánatára, mindenesetre mutatós. Lejjebb látható még kettő darab állapotjelző led a két ethernet porthoz, egy USB 3.0 csatlakozó, fölötte egy annak állapotát jelző leddel. Most hogy már tudjuk, hogy a gép úgy világít mint egy karácsonyfa, megnyugtatok mindenkit, hogy az ADM-ben továbbra is van lehetőség kikapcsolni minden fényt, de még az erősségüket is állíthatjuk.
Az AS6102T már egy rack-es megoldást kapott, vagyis a lemezek eltávolításához nem kell megbontanunk a házat, elég egy gyorskioldót megnyomni és már vihetjük is magunkkal a HDD-t. A fiókokon is van 2-2 led, ami a HDD-k állapotát hivatott jelezni. Ezen kívül a jobb felső sarokban találunk még egy infra vevőt, ami a külön megvásárolható távirányító jeleit hivatott fogadni.

A gép oldala teljesen csupasz eltekintve a bal oldalán található hűtést segítő apró nyílásoktól. A hátulja már annál érdekesebb. Az Asustor nem spórolt és nagyon sok csatlakozóval lepett meg bennünket. Mivel egy multimédiás eszközről beszélünk kaptunk végre egy S/PDIF portot, egy HDMI 1.4b, kettő eSATA, kettő USB 2.0, kettő USB 3.0 és kettő Ethernet csatlakozót. A két Ethernet port között a rendszer automatikusan tud váltani ha esetleg elvesztené az egyikkel a kapcsolatot. A fent felsoroltakon túl a hátlapon van még az elmaradhatatlan Kensington zár nyílása, a hálózati jack csatlakozó mellett. A gép hűtéséről egy 7 centis ventilátor gondoskodik, egészen jó hatásfokkal.

A belső annyira már nem izgalmas, hiszen ugyan azt a hardvert kapta mint az AS3102T, annyi módosítással, hogy a 2 GB RAM ebben az esetben már bővíthető 8 GB-ig, és kapott dual-channel támogatást. A processzor maradt ugyan az a Celeron N3050, ami 1,6 GHz-en ketyeg, de akár 2,16 GHz-re is képes ha nagyobb teljesítményre van szükség. Maximálisan még mindig 16 TB tárhelyet tud kezelni, és szintén alap az AES-NI hardveres titkosítás.

Szoftver

Az Asustor Data Master, vagyis az ADM 2.5-ös verziója fut a NAS-on, amit kisebb-nagyobb frissítésekkel folyamatosan fejlesztenek. Magyar nyelv elérhető mint opció, de sajnos a fordítást még mindig nem sikerült érdemben javítani. Rendszeresen találkozni fordítási hibával, vagy magyartalan mondatokkal.

Az ott a “Mégse” gomb akar lenni.

Ettől függetlenül a rendszer továbbra is stabil, rengeteg funkcióval kecsegtet és könnyen kezelhető.
Több felhasználó hozható létre, a végletekig állítgatható engedélyekkel. A felhasználókat csoportokba rendezhetjük, így különböző jogosultsági szinteket hozhatunk létre.

firefox_2016-03-15_14-00-08

A Beállítások menüben rengeteg módon testreszabható a NAS külsőleg és belsőleg is. Rengeteg Energiamegtakarítási opció közül válogathatunk, kezelhetjük a mobilalkalmazások felé küldött Push értesítéseket, beállíthatunk VPN-eket, vagy a távoli eléréshez szükséges portokat nyithatjuk meg, ha megfelelő router-rel rendelkezünk.

firefox_2016-03-15_14-06-42

Az App Central-ban tudjuk beszerezni a nekünk kellő applikációkat. Elég erős a felhozatal, hiszen a Chrome böngészőtől a Kodi médialejátszóig mindent megtalálunk. Van automatizált Youtube videó letöltő alkalmazás, UPnP média szerver, népszerű felhőszolgáltatások szinkronizációs app-jei, web-, mail- és iTunes szerver programok.

firefox_2016-03-15_14-15-23

A szoftverről túl sok rosszat még mindig nem lehet mondani, hiszen jól teszi a dolgát, fagyással egyáltalán nem találkozni, a grafikus felület könnyen kezelhető és a nagy ikonok között senki nem fog elveszni.

Tapasztalatok

Ezt a NAS-t is a multimédiás tudása emeli ki a többi közül, ebben a Kodi pedig nagy segítségünkre van. Az egyik, ha nem a legjobb média center alkalmazás, ami manapság elérhető. Az AS6102T képes 4K felbontású videók lejátszására, és ezt a gyengének gondolt Celeron processzor ellenére egészen jól teszi. Az egyedüli problémája a H.265 kódolású médiákkal van, de ezeket hivatalosan nem is támogatja így akár szemet is hunyhatunk fölötte. Ezen kívül minden 4K-s és FullHD tartalom szépen fut rajta.

A Chrome böngésző segítségével akár internetezhetünk is a NAS-on, ha rákényszerülünk. Az élmény nem kiemelkedő, de megfelelő.
Elérhető még egy Youtube app is, amivel Kodi-n belül tökéletesen játssza le a videókat a gép.

Sebesség tekintetében még mindig hozza az elvárhatót. Nagyobb fájlok esetében, a megfelelő körülmények között akár a 110-120 MB/s-os írási és közel azonos olvasási sebesség, de természetesen ez HDD-vel mért sebesség. A hardver a gyártó szerint többre is képes SSD-vel, de abban megegyezhetünk, hogy kicsit drága mulatság lenne SSD-vel etetni egy NAS-t.

Az előző két Asustor tesztben panaszkodtam a ventilátor zajára, ezt ennél a modellnél alapjáraton teljesen megszüntették. Közepes fokozatra kapcsolva is csak annyira hangos mint a két HDD, a legmagasabb fokozat viszont fülsüketítő, de szerencsére ezzel egyszer sem találkoztam, amíg automatikus vezérlésre volt állítva a hűtés.

Verdikt

Mindent összevetve ez a NAS megint egy nagyon jó terméke lett az Asustor-nak. A dizájn szemrevaló, a szoftver még mindig rendben van, habár csiszolgatni még lehetne. A rengeteg csatlakozóért plusz pont jár, és a Hot Swap-es lemeztároló kialakítás tökéletesen működik. Ez a gép remek választás lehet ebben az árkategóriában azoknak, akik offline (is) szeretik tárolni az adataikat. Jelenleg 110 ezer Forint körüli összegért megkaparintható, ami egész jutányos ár ezért a tudásért cserébe.

4 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of spejbl

  Mivel jobb egy ilyen gép mint egy régebbi pc (2 mag, 1-2 GB RAM, win vagy linux) amit ki lehet hozni max 15e ft-ból? Médiaszervernek, kiszolgálónak az is megteszi.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nabuka

   Az neked soha nem fog 4K-s videókat lejátszani. Ez egy kész gép, rajta egy erre fejlesztett szoftverrel. Ez nem fog befagyni, laggolni. Nem lesz soha kernel pánik, meg kék halál. Iszonyatosan alacsony az energiaigénye, gyors az adatátvitel, könnyen telepíthető, bárhonnan elérhető, 5-6 felhasználót is képes gond nélkül egyszerre kezelni. Tudom, hogy nem 15 ezer Forint, de van ennél olcsóbb NAS is, kicsit kevesebb tudással, de ha valaki úgy gondolja, hogy neki ez sok akkor maradhat a régi PC + FreeNAS kombónál.

   Tetszik (0)
 2. Profile photo of nemalevente

  Synology 4 lemezes van olcsóbban, ők komolyabban cuccokat és régebb óta gyártanak…
  http://www.lejatszo.hu/?oldal=termek&termid=2083&gn=Synology-DiskStation-DS416j 108500.-
  2 lemezes meg:
  http://www.lejatszo.hu/?oldal=termek&termid=1995&gn=Synology-DiskStation-DS216play 88000.-
  inkább egy neves gyártó (ezen a területen) pláne hogy itt az adatvédelem a fontos elsősorban….

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Nabuka

   Egyrészt a nevesebb gyártó nem feltétlenül gyárt jobb terméket mint a kevésbé ismert.
   Másrészt az Asustor NAS-ok az Intel hardveres titkosítását használják. Kell az Intelnél nagyobb név, ha már erre hivatkozol?
   Ráadásul 88 ezer Forintért kapsz 1 USB 3.0-t, csak 1 GB RAM-ot (ami úgy látom nem is bővíthető), nincs eSATA, nincs Dual Ethernet port, a HDD cseréhez szét kell bontani, és ezekért cserébe csak annyit tud felmutatni, hogy elbír a H.265 kódolású 4K videókkal. Ott van még az is, hogy az Asustor a többi gyártónál több kamerára ad ingyenes licencet.

   Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez