A legújabb Windows 10 előzetesben már kipróbálhatjuk az Edge kiegészítőit

A Microsoft újabb előzetes kiadást tett közzé tegnap 14291-es build-számmal, a rendszer Mobile és PC verziójából is. Az asztali kiadás legfontosabb újdonsága, hogy a régóta ígérgetett kiegészítőket is kipróbálhatjuk végre az Edge-ben.

Sajnos egyelőre be kell érnünk három darab kiegészítővel, ugyanis összesen ennyi érhető el a letöltéseket biztosító oldalon, ahol külön videós segítséget is kapunk a telepítésük mikéntjéről:

A vállalat ígérete szerint a későbbiekben a kiegészítők letöltését az Áruházon keresztül végezhetjük majd, a mostani kerülőutat csak fejlesztés és tesztelés idején kell bejárni.

Érdemes megjegyezni, hogy az Edge kiegészítők nagy valószínűséggel kompatibilisek lehetnek a Chrome kiegészítőivel, amit az is alátámaszt, hogy néhány napja egy lelkes tesztelőnek sikerült minimális módosítással, működésre bírnia egy Edge kiegészítőt a Chrome böngészőben. Ha valóban csereszabatosak lesznek a két platform kiegészítői, az nagy segítség lesz a Microsoftnak a böngészője népszerűsítésében, hiszen egyből óriási választékot nyújthat, nem kell nulláról újraírnia (ill. íratnia) mindet.

edge111

Az új előzetes kiadásban, ezen kívül számos más újdonságot is találunk, többek között kedvünkre rögzíthetünk egyes füleket az Edge-ben, a címsáv helyi menüjében megjelent a “Beillesztés és ugrás” funkció, de frissült a Térképek, az Óra és Ébresztő app is.

A Windows 10 Insider Preview build 14291 részleteiről bővebben a hivatalos blogbejegyzésben olvashattok.

40 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Matgab

  Nincs valami info, várható vissza a Windows Aero?
  A Windows 7 átlátszósága után a Windows 10 letisztultsága nekem nagy visszalépés. Mint amikor egy külföldi látványos útról hazatérsz és itt meg szürke minden…

  Tetszik (2)
 2. Profile photo of Locky

  Kicsit osztottam szoroztam és azon gondolkoztam, hogy a Microsoft még 2015 Májusban úgy nyilatkozott hogy dolgozik a bővítménykezelésen vagyis már akkor elindult az egész, hosszútávon meg a mobilfronton is elérhető lesz a bővítménykezelés, viszont 2016-ig biztosan nem.
  Nekem eddig nem esett le, csak ezen cikken elgondolkozva, hogy talán lehet ez az oka, hogy nem jelent meg a TH2-ben az asztali verzióban a kiegészítőkezelés? Mármint tudták esetleg, hogy mobilon képtelenek ezt kiadni tavaly, és milyen hülyén nézne ki, ha a TH2-ben megjelenne PC-n RS1 vagy RS2-ben meg mobilon így inkább eltolták a dátumot idénre?

  Csak mert egyébként nem látom okát annak hogy miért is nem jelent meg az egész a TH2-ben. Ez egy jó ok lenne, hiszen ugye nagyon be van harangoztatva az egyforma élmény PC-n táblagépen és mobilon Xboxon és még a kezem csúcsán is.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of KoLaMan

   Ami azt illeti sok minden be lett “harangozva” már az utóbbi pár évben az Ms részéről, amiből nem lett semmi. Hadd ne soroljam…
   A legutóbbi húzásuk (egyes mobilok kiesése a frissítésből, és az insider rendszerből, miután ugye azt ígérték, hogy MINDEN 8-ast futtató mobil frissülni fog – sajnos ebben érintett vagyok, erre az ígéretre alapozva vettem telefont anno), szóval ezek után nem csodálnám ha ez a beigért beépülő-kezelés megmaradna nagyjából a jelenlegi (három darabos) szinten. Az alap Edge-t sem képesek rendesen tovább fejleszteni. Az egy dolog, hogy az oldalmegjelenítés nagyjából rendben van, de amúgy olyan minimalista az egész (mint minden szar UWP app), hogy nekem speciel egyelőre nem a hülye bővítmények hiányoznak, hanem néhány – szerintem – alapvető dolog a beállítás, és kezelés terén.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of Tamás Göbölyös

    Miért nem használsz böngészőt? Chrome, Firefox, Opera, Seamonkey ?

    Tetszik (0)
   • Profile photo of KoLaMan

    @Tamás Göbölyös : Ha még nem említettem volna, ha így kezdesz neki nálam, hogy “Miért nem használsz böngészőt?”; az nekem felér egy bemutatkozással – és nem jó értelemben. Amúgy annál többet is próbáltam, mint amit ajánlasz (és NE pár perces próbákra gondolj), egyszerűen nekem egyik sem jön be. Természetesen nem tagadom, hogy némi dac is közrejátszik. Ha minden második oldalon, és minden második free szoftverben erőltetik a Chrome/Firefox/stb. használatát – hát csak azért sem (ezzel együtt kipróbáltam mindkettőt).
    Magánügy, egyéni szoc. problem – marhára semmi köze hozzá senkinek, hogy mivel böngészek.

    Tetszik (1)
   • Profile photo of YESSS

    A Chrome telepítője már a legtöbb hardverhez mellékelt drájver-lemezen ott figyel — úgykell kitrükközni egyéni telepítéssel, hogy ne menjen fel. Ügyes! 🙂

    Tetszik (0)
 3. Profile photo of MaRkDaImOn

  Szerintem a MS EDGE böngésző most is rendben van./ Tudom minimalista szar meg nincsenek bővítmények meg stb stb de ettől függetlenül rendben van /
  Ami a legfontosabb, hogy biztonságosabb mint bármelyik böngésző .ezen nem nagyon lehet vitatkozni nézzen utána mindenki. Igen igen gyors .Sztem ez sem nagyon lehet vita tárgya. Akinek a reklámokkal van baja ott az olvasó mód. Igen kényelmes és teljesen csaka cikkre lehet koncentrálni de ha nem akar valaki olvasómódot, akkor van lehetőség a hirdetéseket is elég korrektül blokkolni. Igen vannak még hiányosságok. Nekem pl a legnagyobb hogy a jobb egérgombos menüben nem lehet keresést csinálni. Sem a googleval, sem a Binggel vagy bármi más keresővel. Meg hiányzik a kilépéskor az előzmények törlése.De pl az Extensionok abszolute nem.Egíyszerűen nem látom szükségét a részemről.Tudom másnak nagyon hiányzik, hogy el tudja mondani, hogy van 216 extensionja felrakva még arra is hogy a seggét is megvakarja a böngésző .Aztán meg megy a nyavajgás hogy vajon miért fogyaszt 4giga ramot a Browser.Mint anno a FF esetén mikor is kiderült, hogy az adblock plus rossz memóriakezelése okozta a böngésző irreális memóriafogyasztását. Plusz azt sem felejtsük el, hogy igen sok böngésző pont az extensionok hibái miatt lesznek sérülékenyek és nem biztonságosak. Azt is olvashattuk nap mint nap hogy mely kiegészítő biztonsági hibáit kihasználva tudtak adatokat lopni az illetékesek.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Tamás Göbölyös

   Egy kis valóság:
   Edge HTML5 Compliance : 397/555
   A többi csak marketing bullshit.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of r0b33

    Számokkal bárki tud dobálózni… Ez számodra jelent is valamit?
    Mert akkor itt van kicsit több valóság:
    Maxthon Nitro v1.0.1.3000: 476 / 555 (és “Ő” a legfiatalabb versenyző)
    Maxthon v4.4.8.1000: 467 / 555
    Firefox v45.0: 478 / 555
    IE v11.1000.14279.0: 343 / 555
    Opera v36.0.2130.32: 520 / 555
    …és akkor mostantól Operát fogsz használni? nyilván nem. szóval akkor ennyit az egy kis valóságról.

    Tetszik (0)
  • Profile photo of ViBE

   @jenei-laszlo ahogy érzed. de ezek ilyen sűrűjében összeszedett információk és nem túlságosan megalapozottak. lehet játszani John Rambo-t, hogy „nekem bővítmények nélkül is megy”, de a felhasználók java okkal használ ezt-azt és nem hype-ból. olyasmit se nagyon látok már vagy 6-8 éve, hogy ezzel valaki menőzne egyáltalán. lehet nem megfelelő közegben élek. apró, de személyre szabott funkciókat töltenek be. arról nem beszélve, hogy már mindkét nagyobb tábor bővítményei ellenőrzésen esnek át, de ha át is megy valami kártékony az ellenőrzésen még mindig biztonságosabb összességében, mint egy nyers Edge.

   de mondok is erre egy rapszodikus magyar példát: magyarország – felsőoktatás – Neptun – tárgyfelvétel. ha esetleg nem hallottál róla még hírből sem, akkor ideje szétnézni neten (ez a nem létező „Edge is the safest browser” cikkekkel ellentétben létező jelenség). tehát van ez a rendszer. tudni kell róla, hogy olyan nehéz beverekedni tárgyfelvétel miatt, mint az USA-ban az Apple Store-rokba új iPhone megjelenésekor. a felhasználó először megpróbálja elérni az oldalát. ez még manapság is kapcsolattól függetlenül élethalálharc felvételi időszakban. nagy nehezen beverekedi magát aki tudja. sokan jóval előtte rákészülnek több napi hidegételemmel együtt, hogy egyáltalán megfelelő időponthoz jussanak. tételezzük fel. viszont ahogy belépett ha mást nem is csinál jól az oldal azt viszont pofátlanul kiszámolja, hogy x perc tétlenség után kivágja az embert. aztán mire észbe kap azt veszi észre, hogy egyrészt kiléptette a rendszer. másrészt dög nehezen tölt be az oldal, mert már mindenki azt böngészi országszerte. esélye az ideális tárgyfelvételre exponenciálisan csökkent is ezzel. ilyen esetben nincs az az épeszű ember, aki emiatt órákat ül a gép előtt, hogy frissítse folyamatosan az oldalt csak azért, hogy bent tudjon maradni. emiatt sokaknak kellett már javasolnom különböző oldalt frissítő bővítményeket. ezek a bővítmények x időközönként frissítik az adott oldal tartalmát. ez egy tökéletes és egyértelmű eset, amikor egy funkció hiányát betölti egy bővítmény. tény, van sok felesleges dolog, de alapvetően nagyon öregember lelkűnek kell lenni ahhoz, hogy ne sikerüljön rádöbbenni és megtalálni a hasznosat. a böngésző, az internet, maga az informatika, az egész világ manapság a kényelemről szól. de ha a spártaiságra vágysz szíved joga kitartani amellett.

   Firefox memóriafogyasztási gondok jó rég nincsenek főleg nem AdBlock-kal együtt párosítva. az, hogy ez pár kiadást érintett nevetséges dolog felemlegetni, mert itt egy fizetett cég a.k.a Microsoft, ami 20 év alatt nem tudott a saját, ELEVE nem túl biztonságos platformjára egy normális böngészőt kiadni. memória-fogyasztásról általánosságban elmondható, hogy egy normális böngészőnek bizony van igénye, mert manapság 6-8 GB memóriával felszerelt gépek esetében nem a forráskód bájtról bájtra történő optimalizálása az elsődleges, hanem a technológiai fejlődés. tehát ehhez jogosan mérve igazából az Edge labdába sem rúghatna, mert még mindig nem egy valódi böngésző. inkább csak PDF nézegetőnek jó. funkciók terén mocskos nagy hiányosságok vannak. így nem csoda, hogy talán alacsonyabb a fogyasztása. nyilván akinek az ellenkezője okoz gondot az nem kezdi el babrálni azokat. inkább legyen több, mint kevesebb. de ez egyelőre a kevés alatt van. nem tudom egyébként honnét veszed, hogy biztonságos, önmagában a rendszer sem egy numero uno biztonság tekintetében, hát még a saját, zárt fejlesztésű böngészőjük. egyetlen biztonságosságra utaló jel, hogy már sandbox módban fut a böngésző és egy szokásos ígéret említhető még meg, miszerint biztonságos böngészőt akarnak fejleszteni. előbbi nem nagy találmány már, utóbbi meg egy jól ismert röhejes Microsoft-jelenség. egyetlen hitelesnek mondható fórum sem áradozik, meg a fentiek miatt igazából okuk sem lenne. továbbra is a Webkit böngészők viszik biztonság terén a pálmát és persze a Firefox. konkrétan bármi jobb biztonság szempontjából. tartalékosnak jó meg lehet benne gyönyörködni, nosztalgiázni, hogy történt végre valami a Windows 95 óta, de ehhez már perverznek kell lenni.

   Tetszik (0)
 4. Profile photo of pimi

  @VIBE Ami azt illeti, elég hosszan ecsetelted, hogy “Kinek a pap, kinek a paplan”. Én bizony Kolaman-nal értek egyet. Tökéletes böngésző pedig nincsen! Arról nem beszélve, hogy te hoztál egy téged érintő példát a bővítők szükségességére, én meg nem tudok elektronikusan bankolni, csak meghatározott környezetben. Ez is van olyan fontos, olyan olyan “öregember lelkű”.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of ViBE

   @pimi szóval sem említettem, hogy bármelyik tökéletes lenne. bár úgy látom itt sokan eléggé érzékenyek bizonyos szavakra. arról beszélek, hogy erős túlzás összemérni valamit egy olyan kategóriában a többivel és győztesnek kikiáltani, ami eleve nem indulhat abban. ráadásul annál nagyobb lustaság nincs, amikor az ember csak azért használ egy félkész programot, mert nem akar telepíteni ezt-azt akkor sem, ha jóval kifizetődőbb. bankolás esetében ha jól a Java hiánya okoz gondot. de ez meg nem igazán a böngésző vagy bővítmény eleme. technológiai korszakváltás zajlik. nem tudom mi köt meg ebben, de ha ez, akkor ez sehogy sem passzol a témába és nem fedi le az általam ecsetelt dilemma.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of pimi

    Látod, látod.. Véleményt írsz olyan dologról, amit nem ismersz. A bankolás problémát az én esetemben nem a Java hiánya, hibája okozza, hanem az, hogy a bank nem készített alkalmazást, csak három böngészőhöz.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of ViBE

    @pimi miért kellene egyáltalán ismernem? ha eleve a fentiekhez nincs köze és nem azonos bankról van szó, akkor véleményem nem is érintheti ezt. de gondoltam ez eléggé egyértelmű. melyik bank ez egyébként?

    @kolaman az érintett témákra. eddigiek alapján már lejött, hogy nem látod a fától az erdőt akármennyire részletesen vezetem le. csak azt sikerült kiemelni, ami nem lényeges. gondoltam valamelyest világossá válik, hogy nekem érdekem úgy véleményt alkotni, hogy első kézből tapasztalom és nem úgy minősítem a rendszert vagy magát az Edge-t, hogy hasamra ütök. valamiért úgy látom ezen a fórumon szinte kötelező kiemelnem, hogy természetesen bármi, ami a felhasználót korlátozza akarata ellenére bármilyen felhasználói szokása gyakorlásában, úgy az aktuális téma éppen arra a felhasználóra nem vonatkozik. de ez egy szintén eléggé evidens dolog, hogy nem foglalja bele az ember, ha nem érintett. tehát ha valakit például a munkahelye korlátoz szokásaiban, úgy értelmetlen beszélni róla. az meg engem továbbra sem zavar, hogy te mit használsz. a véleményemmel sem kell egyetértened. bár akármit mond az ember úgy reagálod le, mintha rád lenne erőszakolva. így a jövőben biztos nem fogok példákat felhozni, mert akkor már nem a kérdésre válaszolok. az, hogy nálad meg mondhatni tökéletesen működik az nem tendencia. ezzel a böngészővel eleve babrálni nem nagyon lehet, így önállóan kárt okozni is nehéz benne beállításokkal, tehát ez határozottan hibajelenség attól eltekintve, hogy egy rétegnek működik.

    Tetszik (0)
 5. Profile photo of KoLaMan

  @vibe : Egy szóval sem említetted, hogy bármelyik tökéletes lenne, igaz – csak éppen nemes egyszerűséggel perverznek nevezted, aki Edge-t használ, vagy akárcsak ránéz. Mi a francért kell ez?
  Igen, igaz, MaRkDaImOn kicsit sarkosan fogalmazott – ahogyan te is.
  Ugyan hadd használja mindenki azt amihez kedve van. Sose értettem azt a mentalitást, hogy ha én használok valamit, akkor egyrészt tuti az a (minimum egyik) legjobb, másrészt aki nem azt használja, az garantáltan nem százas.
  Kikérem magamnak, ha Te azt feltételezed, hogy csupán lustaságból használom mondjuk az Edge-t, vagy csak öregemberes nosztalgiából. El kell fogadnod, hogy nekem (és nem csak nekem) egyszerűen – különböző okok miatt – NEM TETSZIK, vagy nem elfogadható a többi alternatíva. Igen, kipróbáltam sokfélét, még bővítményeket is feltettem ahova lehetett – izzadtam mire találtam pár olyat amire nekem szükségem lehet – és képtelen voltam megszokni – pláne nem megszeretni. Azonban emellett nagyon hidegen hagy, hogy más mit használ, és nem hasonlítgatással, meg állítólagos kompatibilitási mutatókkal/mérésekkel foglalkozok (megérne egy misét az is, hogy abból a “555”-ből mennyi az ami számít is valamit), hanem szimplán szörfözök. Neked is ezt javaslom.
  (mellesleg elgondolkodtam azon, hogy Te, aki ilyen lesújtó véleménnyel vagy az Edge böngészőről, milyen megfontolásból szakítasz időt arra, hogy a – számodra nyilván teljesen érdektelen – cikkhez hozzászólj, a hozzászólások elolvasásáról nem is beszélve…)

  Tetszik (0)
  • Profile photo of ViBE

   @kolaman sejtettem. a html5test.com mellesleg nem hülyeség, csak nem kimondottan a biztonsági problémákra mutat rá. bár nem én említettem, de ettől függetlenül jogosan dobta be az illető. csak ha valaki laikusan közelíti meg alapvetően az internetezést is, akkor nem sokat fog leszűrni belőle.

   és igen. bármilyen hihetetlen rendre úgy minősítem magát a teljes platformot és minden apró részletet, hogy folyamatosan tesztelem párhuzamosan minden tényezővel. úgyhogy kiindulási alapom nekem aztán bőven van. számomra nem csak Microsoft termékek léteznek, nem bigott rendszergazdaként fikázom le minden mást, ami nem a szívem csücske. folyamatosan jelentettem nem egy hibát a Microsoft-nak is, de kiderült, hogy értelmetlen, mert az oldalukon található általános leírások belinkelésén kívül lényegében nem akarnak semmilyen használható megoldást nyújtani. aztán ha már nem tudnak mit linkelni nemes egyszerűséggel nem reagálnak a kapott adatokra. 8.1-hez képest ez a rendszer rosszabb. viszont találtam benne egy a 10-zel közös hibát, mit lényegében ~5 év alatt sem sikerült javítaniuk. lejelentettem, kaptam egy nevetséges leírást, ami egyértelműen nem javít ki egy kernel szintű hiányosságot és ezzel el lett felejtve a dolog. tehát nem az én hozzáállásommal lesz baj, ha minden kooperáció ellenére sem hajlandóak normális terméktámogatást nyújtani. és bizony megpróbáltam Edge használatával hozzászólni itt több témához is, de halott ötlet. ugyanis az esetek többségében NEM LEHET. a böngésző valamilyen okból kifolyólag egyszer csak gondol egyet és nem engedi szerkeszteni a szövegdobozt. elküldeni sem engedi. semmilyen interakciót nem enged magán a lapon. elnavigálhatom és ezzel kifújt. aztán egy másik probléma, hogy a szövegdoboz jobb alsó sarkában bizony nem jelenik meg az átméretező fül. ha ez a két hiba egyszerre jelenik meg ugrott az egész. tehát ebből kiindulva ehhez az oldalhoz például pont nem ajánlott az Edge használata jelenleg. remélem kimerítő a válasz.

   meg nem is értem, hogy miért hiszi azt bárki, hogy vaktában lövöldözgetek? ezzel nem lehet keresztbe tenni sem ennek a platformnak, sem másnak. hisz úgysem rajtam fog múlni, hogy valaki fel akar-e ismerni hibákat vagy sem.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of KoLaMan

    Részemről passz, ugyanis fogalmam sincs mire válaszoltál – mert arra amit írtam egy hanggal se.
    Amúgy, hogy ajánlott-e ehhez az oldalhoz az Edge, az – szerencsére – nem azon múlik, hogy neked a Te gépeden hogyan muzsikál. Én például (bizonyos okok miatt) csak Edge böngészővel jövök ide, és valamiért (magam sem értem) simán tudok hozzászólni, soha nem volt gondom se a szerkesztéssel, se kép, vagy link, vagy akármi beszúrással, se mással. Most akkor vonjam le a következtetést, hogy ehhez az oldalhoz kifejezetten ajánlott az Edge? A fenét. Az én tapasztalatom pont annyira releváns, mint a tied. Semennyire.
    A lényeg, hogy további (pusztán egyéni tapasztalatból származó) érvek nélkül is tökéletesen érti itt mindenki, hogy neked a Win10-től kezdve az Edge-n keresztül, nagyon nem jön be ez az egész. Amivel nincs semmi baj, így gondolod és kész. Az nem világos csak, hogy miért akarsz erről másokat is meggyőzni, szinte már Jehova tanúit megszégyenítő lelkesedéssel.

    Tetszik (0)
  • Profile photo of Katalin Csángó

   nem tudom az Edge böngészőt használni, mert kevés olyan bővítménye van, amire szükségem van/ aztán hiába jelzőzök, jegyzetelek bele, úgy sem menti,/ a kérdéseimre, kéréseimre pedig gyakorta olyan vad ajánlatokat tesz, hogy egyesek nevében biztos röhögő görcsöt kapnék – egyébként minimalista vagyok, és örülnék, ha egy böngészővel működhetnék (3-at használok) és számomra elég átlátszó a start menü… ez a stílus fujj

   Tetszik (0)
 6. Profile photo of Lophas

  Sziasztok! Rendszergazda vagyok tucatnyi kisebb cégnél, intézménynél, civil szervezetnél, napi szinten kb. 60 gépet felügyelek. Nekem az a tapasztalatom, hogy az átlagfelhasználók túlnyomó többségének (99%) nincs szüksége semmilyen böngésző kiegészítőre. Sőt, semmilyen alternatív böngészőre sem! A beépített IE (Egde), vagy a számos ok miatt de facto etalonnak tekinthető Chrome az alapbeállításokkal szinte mindenkinek jó lehetne! Persze vannak jónéhányan, akik ennek ellenére valami mást szeretnének a gépükre, ám valódi okot gyakorlatilag sohasem tudnak megnevezni, az egész inkább hitkérdés, szekértábor-nemtalitás, olyasmi mint hogy a Fradinak, vagy az Újpestnek drukkolsz-e inkább.
  Az egyetlen elfogadható érvnek a megszokást vélem, ha valaki pl. a gyereke miatt otthon a Mozillát szokta meg, akkor számára a munkahelyen is ez lenne a kézreállóbb böngésző. Bár határozott véleményem szerint átlagjúzer számára jelentéktelenek a különbségek, a többség ugyanis gyakorlatilag nem mer a Beállításokhoz nyúlni, legfeljebb a könyveljzőket kezeli.
  A megszokás egyébként nagy úr, ezért van az, hogy sokan még mindig a Total Commandert preferálják az Intéző helyett, de ugyancsak a megszokásokra vezethető vissza, hogy sokan a modern Windows 10-es rendszereken is azonnal felrakják megakuknak a CCleanert és valamilyen külső vírus irtót, valamint folyamatosan arra kérik a rendszergazdát, hogy töredezettségmentesítsen, mert akkor gyorsabb lesz a gépe. Azt a legtöben nem tudják, hogy a töredezettségmentesítés automatikus háttérfolyamat, hogy a CCleaner legfeljebb akkor végez valóban érezhető eredménnyel járó munkát, ha nagyon kevés a hely (egyébként a szemét érdemben nem lassítja a rendszert), nem tudják továbbá, hogy Win8 óta van beéített vírusirtó, ráadásul a Windows Defender alacsony erőforrásigény igény mellett az ingyenesen elérhétő konkurenseinél semmivel sem rosszabbul végzi a kártevők/vírusok elleni védelmet.
  Szóval a fentebb olvasható vita súlya szerintem jóval könnyebb annál, mint amennyi elsőre tűnik, illetve leginkább csak egy speciális (fiatal, IT-centrikus és tudatos) felhasználóréteget érint.

  Tetszik (2)
  • Profile photo of pimi

   Ez a speciális réteg az “otthonélvezkedők” (játék, facebook, twitter, stb.) népes és hangos csapata. Ha munkára kellene használniuk egy op-rendszert, biztonságosan és szigorú szabályok között, igencsak megváltozna a véleményük. Hamar megbarátkoznának a Group Policy-val, az unattended telepítéssel, és elfelejtenék a speciális sallangokat.

   Tetszik (0)
  • Profile photo of pompom

   “A megszokás egyébként nagy úr, ezért van az, hogy sokan még mindig a Total Commandert preferálják az Intéző helyett”

   Gondolom te csak file-másolgatásra használod az Intézőt, csakhogy a TC ennél sokkal többet tud.. nyilván ha számodra nem szükségesek azon funkciók akkor nemis tudod értékelni hogy nem kell több tucatnyi extra apró(?) progit beszerezned a TC helyettesítésére…

   Tetszik (1)
   • Profile photo of KoLaMan

    Esküszöm nem kötözködésből, de azt hiszem meg kell kérdezzem Tőled – téged idézve:
    “…Gondolom te azt hiszed csak file-másolgatásra való az Intéző, csakhogy az Intéző ennél sokkal többet tud.. nyilván ha számodra nem ismertek azok funkciók akkor nem is tudod értékelni…” Mondom ezt úgy, hogy én magam leginkább FAR managert használok, de gyakran az Intézővel gyorsabb vagyok.
    A Total Commanderrel egyetlen bajom van: nagyon sok helyen találom feltelepítve, de még soha egyetlen gépen nem láttam olyat, hogy indításkor ne kelljen az 1,2, vagy 3 valamelyikét lenyomni…

    Tetszik (0)
   • Profile photo of pimi

    Az ismerőseim 🙂 és én 🙂 nem nyomkodunk 1-2-3 -at. Egyébiránt jó pár program használatakor kiegyeznék ilyesmivel.

    Tetszik (1)
  • Profile photo of KoLaMan

   @Lophas : lényegében egyetértek, főképpen a megszokás-részével.
   Azonban ami a CCleaner-t illeti az a “Speed up and optimize your PC with CCleaner” szöveg természetesen bullshit, csak a hülye marketingesek találják ki (sajna már a piriform is az uralmuk alatt van, mint a legtöbb cég). Egyáltalán nem a gyorsítás a cél, hanem alapvetően a takarítás. A legtöbb helyen ahol járok, egy-egy futtatás után gigák szabadulnak fel – egy gombnyomásra. Erre való.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of NetOwner

    Ez igaz, ezzel egyet kell értenem! Csak ez a program is felesleges(átlagos felhasználónak persze nem), mert 1-2 katt a megfelelő mappában(persze ezt sokan nem tudják melyik is ez a pár mappa) és kivan törölve.

    Edge: használgatom, de igazán akkor fogom, ha elérhető lesz rajta a lastpass/xmarks páros. Kis millió jelszót nem tudok egyszerűen megjegyezni 😀
    Az adok-kapok meg baromi jó olvasni, ezeken tudok a legjobbat derülni.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of KoLaMan

    Na, na, azért CCleaner helyett nem úszod meg sok tucatnyi katt nélkül, akármilyen rejtett mappákat is ismersz. Nagyon sok mindent takarít, rendszer, és alkalmazás szinten is. Épp ez a lényege, hogy egy egyszeri beállítás után, egy gombnyomásra takarít – és nem csak átlagos felhasználónak.

    Tetszik (0)
  • Profile photo of Katalin Csángó

   Tapasztalatom szerint egyedül az ESET Smart szűri ki a kéretlen alkalmazásokat megbizhatóan – mint mondottam: minimalista vagyok, és szívesen lemondanék minden feleslegesen telepített alkalmazásról (amit a windows 10 csőstöl ráerőszakol az emberre)
   hali! Képem van bőven

   Tetszik (0)
 7. Profile photo of MaRkDaImOn

  A Mozilla Firefoxba települő kiegészítők közül mintegy kétezer sebezhető annak köszönhetően, ahogyan a böngésző kezeli a bővítményeket. A problémára a Northeastern Egyetem kutatói hívták fel a figyelmet a Black Hat Asia kiberbiztonsági konferencián, akik azt vizsgálták tanulmányukban, hogyan működnek együtt a kiegészítők akkor, ha valamelyik látszólag ártalmatlan, ám valójában fertőző.

  Komoly sebezhetőséget jelent ugyanis az, hogy a Firefox nem kezeli külön a bővítményeket. Egy bővítmény interakcióba léphet más bővítménnyel is, megoszthatnak egymással kódokat, funkciókat.

  Így ha a felhasználó egy olyan beépülőt telepít, ami valójában álcázott malware,
  az más kiegészítőket is rávehet arra, hogy végezzék el helyette a piszkos munkát.

  Ki tudja használni azok képességeit, például a letöltőprogramok más vírusokat tölthetnek le, vírusos oldalakra vezethetik a felhasználót, vagy jelszavakat, böngészési információkat lophat el rajtuk keresztül. Az ilyen technikával működő kártékony kiegészítőket rendkívül nehéz felfedezni a jelenlegi módszerrel – árulták el a kutatók.

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Csicsó

  Amúgy bárki is kíváncsi az EDGE-re? Van Chrome, Firefox, Vivaldi, Opera. Kb. mint a winfon a droid meg a szifon mellett.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of pimi

   Azért ez enyhén szólva túlzás. Valami oka volt, hogy valaki belenyomta a Windows 10-be. Sokan azt vallják, hogy a saját beépített alkalmazás stabilabb és gyorsabb, mint egy külső fejlesztés.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of KoLaMan

    Mint közismert Win fan, azt gondolom nem is annyira túlzás – sajnos. A kíváncsiság ugyan meglenne az EDGE-re, de egy próba után hamar kihűl.
    És most nem a beépülőkről van szó (én személy szerint fütyülök rájuk), és nem is a megjelenítésről (az rendben van), hanem az alapokról.
    Alapnak tartom a testre szabhatóságot, a széleskörű beállítási lehetőségeket. EZ az ami nincs, és nem nagyon látszik, hogy dolgoznának rajta (a legfrissebb insideres EDGE alapján mondom ezt). Vicc, még a Vivaldiban is százszor több lehetőségem van a beállításoknál.
    Hát igen, a favorizált UWP. Ez van, ha ugyanazt akarják a képembe tolni a monitoron, a táblán, és a mobilomon is…

    Tetszik (0)
   • Profile photo of pimi

    Be felejtsd el, hogy sokan nem akarnak beállításokkal bíbelődni, úgy akarják használni, ahogyan van. Egyszerű, gyors, stabil az igény. Tudod, ízlések és pofonok…. Na meg ne feledkezzünk meg a “hivatásos” felhasználókról, ott aztán tényleg nem szempont a bütykölés. (pl. kioszk üzemmód.)

    Tetszik (0)
 9. Profile photo of Papi

  Papi (Bosnyák József) oldala
  Windows 10 build 14361 ISO képfájlok letöltése (Frissitve *)
  Windows 10 build 14361 ISO képfájlok letöltése

  A Windows 10 insider build 14.361-es legújabb verziója megjelent, de a hivatalos ISO kép nem érhető el, csak a Fast Ring-en keresztül.
  Íme itt vannak a hivatalos ISO képek Wzor jóvoltából, amelyek segítségével telepíteni lehet a legújabb verziót.
  Wzor megbízható forrásból készített egy sor “Homebrew” ISO képet, amelyek segítségével letölthető és telepíthető a Windows 10 14361.

  Itt van a linkek gyűjteménye:

  14361.0.160603-1700.RS1_RELEASE_CLIENTENTERPRISE_VOL_X64FRE_EN-US.ISO
  14361.0.160603-1700.RS1_RELEASE_CLIENTENTERPRISE_VOL_X86FRE_EN-US.ISO
  14361.0.160603-1700.RS1_RELEASE_CLIENTPRO_OEMRET_X64FRE_EN-US.ISO
  14361.0.160603-1700.RS1_RELEASE_CLIENTPRO_OEMRET_X86FRE_RU-RU.ISO

  Windows 10 14361 iso képfájlok letöltése innen: https://cloud.mail.ru/public/Ddtu/dpN5ysaBv/Homebrew%20ISO%20(%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8B-%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D1%8B)/

  Úgy tünik már nagyon a végleges állapotba kerül a windows 10 új verziója (RS1).
  A14361-es build-hez a magyar nyelvi fájl elérhető és telepithető a beállitásoknál a time és language opciónál.
  Türelem, mert meglehetősen lassu az installálás.

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of KoLaMan

  Teljes gőzre kapcsolt az Ms, már pár naponta jönnek az újabb buildek. Asszem két napja jött a 14371, és már itt a 14372. Fene se tudja követni.

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of KoLaMan

  Bár olybá tűnik ezen az oldalon nem sokakat érdekel, megírom, hogy a legutóbbi előzetes (14393) óta már tölthető a komplett magyar nyelvi csomag.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez