Programok, alkalmazások silent telepítése

Semmi sem tart örökké, tartja a mondás, így egy telepített és jól belakott Windows operációs rendszer élete is véges attól függően, milyen mennyiségű töredékfájl halmozódott fel a gépen. Ugyanis, amikor azt vesszük észre, hogy a rendszer futása már nem a régi, és a jól bevált töredezettségmentesítés, illetve takarítás sem segít, akkor biztosak lehetünk abban, hogy elérkezett az idő a rendszer újra telepítésére, az egyéb hibák, rendszerösszeomlások miatti eseteket már nem is említve.

Ez a tény nem mindenkinek okoz örömet, mert valljuk be, időigényes és hosszadalmas műveletről van szó még akkor is, ha Windows 8.1 kiadás óta a telepítés lényegesen felgyorsult és egyszerűbbé vált, a Windows 10-nél meg szinte egy laza ujjgyakorlat az egész folyamat. Amennyiben frissítésekkel és friss illesztőprogramokkal integrált telepítőt használunk erre a célra, akkor meg végképp egy gyors munkáról van szó.

Most már csak a kedvenc programok és alkalmazások telepítését kellene felgyorsítani, mivel az új rendszer telepítésénél gyakorlatilag csak az maradt az egyetlen szűk keresztmetszet a folyamatban.

Az alábbi írás is ez utóbbiról, a kedvenc programjaink silent (felügyelet nélküli) telepítéséről szól, mely folyamatot egy setup.cmd fájl használatának lépéseivel mutatom be.

Megjegyzés: két dolgot előre jelzek, először, maga a silent telepítés nem új eljárás, ha jól meggondolom, akkor már hosszú évekre visszanyúlik létezése, legfeljebb nem mindenki hallott róla, a másik, hogy ebben a témakörben számtalan program és megoldás létezik, így nem az általam bemutatott az egyetlen üdvözítő megoldás, legfeljebb csak egy a sok közül.  Hogy mégis a bemutatóban használtat választottam, annak egyszerű oka van, nevezetesen, tapasztalatom alapján az eljárás egyszerűségével, testre szabhatóságával és gyorsaságával más megoldás nehezen veszi fel a versenyt.

Amire szükségünk lesz

 • egy tetszőlegesen kiválasztott Windows .iso-ra, mely letölthető innen ;
 • egy setup.cmd fájlra, mely letölthető innen;
 • az Universal Silent Switch Finder alkalmazásra, mely nem igényel telepítést sem,
 • végül .zip fájl kibontására alkalmas programra, mely lehet a 7-Zip is.

1,. A setup.cmd használatának lépései

Előkészületek

Az eredményes és kényelmes munka érdekében készítsünk egy mappát tetszőleges névvel, jelen esetben a Programok silent telepítői elnevezést fogom használni. A mappát elhelyezhetünk az asztalon, de a fájlkezelő bármelyik könyvtárát választhatjuk erre a célra.

A letöltött setup zip fájlt csomagoljuk ki, helyezzük be az előre elkészített és elnevezett mappába, majd jobb klikkel kattintsunk rá és válasszuk a Szerkesztés-t…

Szerkesztés jó

…a megnyitott setup fájl az alábbiak szerint néz ki…

Setup fájl sortörlés

…a kijelölt sort töröljük, majd a rem Silent Install alatt hagyjunk egy sorközt, mert ha az eredeti szöveget követjük nem fog működni a parancs.

Ide kerül az első

Végül minden általunk telepíteni kívánt program és alkalmazás telepítőjét, melynek nincs számbeli korlátja, ebbe a mappába helyezzük el a setup fájllal együtt. A mappa a lenti kép szerintieket tartalmazza…

Mappa programokkal és setup fájllal

2., A setup.cmd fájl elkészítésének lépései

Miután minden előkészítéssel végeztünk hozzáfoghatunk a silent telepítő elkészítéséhez. Első lépésként nyissuk meg az Universal Silent Switch Finder programot, mellyel, mint azt a neve is mutatja, megkeressük az adott program silent kapcsolóját. Kattintsunk a Browse fülre és tallózzuk be az első program telepítőjét, majd jelöljük ki az Usage opció melletti sort, másoljuk, majd illesszük be a megnyitott setup parancssorba az alábbiak szerint…

Browse fül és Usage jelölt

Első parancs beírva jelölt

…majd folytassuk az eljárást mindaddig, amíg minden program telepítőjével nem végeztünk. Miután befejeztük, mentsük a munkát a Fájl -> Mentés -> Minden fájl útvonalon, végül írjuk be setup.cmd és Mentés…

Mentés

Mi a teendő, ha a program nem talál silent kapcsolót az adott alkalmazáshoz?

Most teszünk egy rövid kitérőt, mert sajnos nem minden program silent kapcsolóját fogjuk ezzel a módszerrel megtalálni, lásd lenti példát.

Nincs kapcsoló jelölt

Ebben az esetben alapvetően három lehetőségünk van:

 • először: keressük fel a program honlapját és nézzük meg, a fejlesztő közzétette-e a program silent kapcsolóját;
 • másodszor: írjuk be a böngésző keresőjébe pl. „silent switch for 7-Zip exe” és ennek alapján keressünk rá és általában a „Frequently Asked Questions (FAQ)” címszó alatt keressük először, majd csak ezután az itninja honlapon, mely egyébként ajánlott oldal a témával kapcsolatban;

7-Zip keresés

Találatok jelölt

 • harmadszor: próbálkozhatunk a setup.cmd-ben látható kapcsolók valamelyikével, jó példa erre a “ccsetup515.exe”, mert csak hozzá kellett tennünk a /S kapcsolót és kiválóan működött…

switch

…amennyiben egyik módszerrel sem járunk sikerrel, akkor sajnos azokat a programokat a hagyományos módon kell telepítenünk, bár ez ritkán fordul elő.

3., A silent telepítés lépései

Miután telepítettük a rendszert, nyissuk meg a Programok silent telepítői mappát és kattintsunk kétszer a setup.cmd fájlra vagy jobb klikk, válasszuk a Futtatás rendszergazdaként opciót. Én az utóbbi megoldást alkalmazom. Amennyiben az előkészítés során mindent jól csináltunk, akkor a lenti folyamatot kell látnunk, azaz elindul a parancs, majd sorban minden telepített programot kipakol az asztalra…

Telepítés silent módban

Asztal 2

Asztal 3

Végszó

Ahogy végig vettük egy silent parancs elkészítését, majd annak alapján a kedvenc programok és alkalmazások telepítését, talán mondanom sem kell, így már gyors, kényelmes és még kedvelhető elfoglaltság is egy rendszer telepítése. Az egész telepítési folyamat nem vesz igénybe 10-15 percnél több időt, a programok telepítés utáni beállítása már jóval időigényesebb folyamat.

Jó munkát és sok sikert a saját silent parancs elkészítéséhez!

29 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of chris-v

  Hasznos és jó kis írás, de hogy őszinte legyek, lehet gyorsabb telepítés után feltelepíteni a programokat, mint összerakni egy ilyen lemezt.
  Arról nem is beszélve, hogy ma összerakom 1 év múlva meg már elavult programokkal lesz teli. Ez úgy lenne a tuti, ha mindjárt le is töltené az aktuális verziós a netről és azt telepíteni, úgy mint pl amikor a ninite.com-ról szedsz le valamit.

  Tetszik (1)
  • Profile photo of abissus

   Ezt én úgy oldom, meg, hogy a telepítőkészletet folyamatosan frissítem, ugyanis tökéletes megoldás és eljárás nincs. A ninite mellett vannak egyéb, talán még annál is jobb programok, mint a Silent Install Helper, Silent Install Builder, hogy csak a jobbakat említsem és mindkettő szabad kezet ad ahhoz, milyen programok kerüljenek a telepítők közé. A jelenlegi egy megoldás a sok közül, mint jeleztem, de nekem bevált. 🙂

   Tetszik (0)
   • Profile photo of chris-v

    Tudom, vannak ninite alternatívák, de ami kell nekem az általában ott megvan. Bár az utóbbi években erősen módosult a választék.
    De visszatérve a témához, az igazi kényelmes megoldás akkor is az lenne, ha nem manuálisan kellene frissíteni, hanem online letöltődne, amit beállítottál és települne. Nem is értem, miért nem valósította meg még senki, hisz ma már az a ritka ha egy gép offline, még régen pont fordítva volt.

    Mondjuk ez amit leírtál, annak aki gépekkel foglalkozik, és naponta vagy 10 windows-t telepit, ez maga a megváltás, hisz csak egyszer kell megcsinálni a lemezt és lehet telepíteni hipp-hopp. 🙂

    Tetszik (0)
   • Profile photo of abissus

    …és nem beszélve arról, hogy internet sem kell hozzá. 🙂

    Tetszik (0)
 2. Profile photo of Poissonnière

  OFF: Abissus! Ezt a csodálatos háttérképet honnan lehet letölteni? 🙂

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Szityu

  Végre egy vérbeli DW írás! Köszönyük

  Tetszik (1)
 4. Profile photo of Dániel Bek

  Mivel elég sok gépet telepítek, én is készítettem hasonlót PowerShellben annyi különbséggel, hogy automatikusan letölti a legfrissebb verziókat, illetve a különböző toolbarok elkerülése miatt a silent install funkciót én nem szeretem használni.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of revan

   “amikor azt vesszük észre, hogy a rendszer futása már nem a régi, és a jól bevált töredezettségmentesítés, illetve takarítás sem segít…” Főleg ha SSD van a gépben 😀
   Én erre a célra a ninite.com-ot használom. Mindén héten lefut a “telepítő” és frissíti a kényes gyakran használt programokat.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of Dániel Bek

    A sok gép alatt azt értem, hogy heti 10 különböző gépet tuti, hogy telepítek. Ilyenkor ez nagy segítség. A Ninite sajnos nem minden programot tud telepíteni, amit én ajánlottként kategorizálok egy tiszta telepítésre, így a saját megoldásommal időt spórolok meg. A programok frissülnek maguktól is, szóval nem indokolt hozzá a Ninite használata.

    Tetszik (0)
 5. Profile photo of Kfutil

  Tud valaki olyan “Parameter Finder” programról, ami egy adott program parancsori paramétereit képes megjeleníteni (nem csak a silent-t)?

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of KoLaMan

  Osztom chris-v véleményét, ennek valóban csak akkor van jelentősége, ha sűrűn sok gépre telepít valaki rendszeresen, és gondolom akkor sem jó minden programra. Gondolok itt arra, hogy mi van például ilyen “csendes” telepítés esetén a kéretlen alkalmazásokkal, az alapértelmezés szerint bepipált “igen, kérem a szuper ilyen-olyan böngésző telepítését” kockákkal, és a kihagyhatatlan szuper toolbar telepítésekkel. Tényleg, mi van ilyenkor? Még sosem telepítgettem csendesen.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Hogy mikor, minek van jelentősége, vagy melyik megoldás mire jó, azt szerintem minden user maga dönti el, mint egyébként minden mást.
   Ami a kéretlen alkalmazásokat illeti, vegyük példának a CCleaner programot, ugyanis eredendően két un. kéretlen alkalmazást tartalmaz, egy Chrome, illetve egy Google Drive telepítőt, nos nem találkoztam a gépemen a Google Drive programmal, a böngésző meg egyébként szerepel nálam a telepítők között, ami azt jelenti, hogy silent módban nem telepíti fel ezeket az alkalmazásokat. De lehet, hogy csak nálam nem. 🙂

   Tetszik (0)
 7. Profile photo of KoLaMan

  Ha úgy hangzott volna, hogy leszólom a dolgot – épp ellenkezőleg, nagyon is hasznos lehet adott esetben, ezt most hangsúlyoznám 🙂
  Ami a CCleanert illeti, nekem új amit írtál. Emlékem szerint nekem soha nem akart semmit telepíteni dugiban. Virtuál gépen most próbáltam ki a legújabbat – nem akar az feltenni semmit magán kívül. Igaz, én a free verziót használom, de nem hiszem, hogy a prof verzió telepítgetne kéretlenül. Na, mindegy, csak érdekelt volna, hogy mi van csendes telepítéskor a kéretlen alapértelmezett “cuccokkal”.

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of Krissz

  Nekem sajnos a program nemigazán működik 🙁
  Elindítom, rendszergazdaként, betallózom a program telepítőjét (ccsetup516.exe) de miután betalllóztam, a program nemválaszol, minden esetben ahányszor csak probáltam. 🙁

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez