Windows 10 Rollback Utility – Visszatérés Windows 7/8.1-re

A Microsoft Windows 10 kampánya kétségtelenül erőszakos, melynek sokan áldozatául esnek, és teljesen véletlenül frissítik jól működő és megszokott Windows 7 vagy 8.1 rendszerüket. Sokan nem tudják, de van lehetőség Downgrade-re, ami annyit tesz, hogy visszaállíthatjuk régi Windows-unkat pár kattintással. Sajnos erre a műveletre csak 30 nap áll rendelkezésünkre, de több módszer is akad rá. Az egyik maga a beépített megoldás, ami a Gépházban érhető el, a másik pedig a 3rd party alkalmazások által kínált megoldások.

Egy cikk már készült a témával kapcsolatban, ott a Windows beépített lehetőségét veséztük ki, most viszont egy professzionálisabb eszköz kerül terítékre.

Windows 7/8.1 rendszer visszaállítása Windows 10 Rollback Utility segítségével

A Windows 10 Rollback Utility egy ingyenes alkalmazás, amit az EasyBCD fejlesztői hoztak össze. Maga a program az Easy Recovery Essentials-ön alapul, így szükségünk lesz hozzá egy CD-re vagy egy USB-s adathordozóra. A használata nagyon egyszerű. Letöltjük az alkalmazást innen, kiírjuk egy CD-re, vagy egy pendrive-ra mondjuk a Rufus-szal (Hiszen az a kedvencünk. Ugye?! :D), és arról bootolunk következő indításkor. Innentől körülbelül 30 másodperc alatt vissza is állíthatjuk előző rendszerünket, mint azt a videó is mutatja.

Természetesen ehhez a módszerhez is szükséges, hogy a frissítéstől számított 30. napon belül végezzük el, illetve kötelező a Windows.old mappa megléte.

Mi a rossz marketing és az agresszív frissítési hullám ellenére sem buzdítunk senkit a Windows 10 elhagyására, hiszen ezektől eltekintve egy a Windows 7-hez hasonló szerethető rendszert készített a Microsoft, amivel még a DW Staff tagok többsége is meg van elégdve.

39 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Flejsmen

  Ha most frissítenék 10-re, de egyéb okok miatt viszatérnék w7-re, akkor a már meglévő rendszermentésemmel is (Acronis True Image) gond nélkül visszaállíthatom azt ugye? Gondolok itt arra, hogy bekavarhat-e a 10 a partícióba?

  Tetszik (1)
 2. Profile photo of Jozsi49

  A win 10 nél rosszab operacios rendszert még nem láttam. Semmivel nem kompatibilis.Miért kellet a win7 -et is tönkre tenni., mielöt a win 10 működne.Szerintem a felhasználók kb 90% utálja.

  Tetszik (1)
 3. Profile photo of simiferi

  Azért azt nem mondanám, hogy a mai gépeken gond nélkül megy

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Gromek

  Hali!
  Vegyek feleségül valakit/valamit, akiről/amiről azt sem tudom, hogy ember-e, hogy férfi/nő/tárgy/fogalom/akármi?
  Ez most komoly? Olyan programot ajánlsz, amit bármiféle információ nélkül “szeretnem kell”, mielőtt letölthetném és kipróbálhatnám?
  Nem az ilyen lájkvadászatot kellene irtani inkább (többek között)?

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Szityu

  Cartman gondolom neked címezte! De szeritem a csávó nem tudja hol s kivel beszélget 🙂

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of KoLaMan

  Hát, én már a harmadik hozzászólásnál (rossz Win10 semmivel nem kompatibilis, stb) elvesztettem a fonalat, és azóta sem találom. Miről is van szó…?

  Tetszik (0)
  • Profile photo of Cartman

   Én se tudom néha már 😀

   De, ha már úgyis offolunk…. én az utóbbi időkben azt vettem észre, hogy egyre több portable progit használok. Szerencsére majdnem az összes kedvencemből van hordozható változat, így nekem lassan már egyáltalán nem probléma ez újratelepítésnél. Ráadásul ezeknél megmarad az összes beállításom is.

   Tetszik (4)
   • Profile photo of pimi

    Ha már offolunk… A Vmware Thin App – al egészen jó eredményeket értem el, közepes méretű és bonyolultságú progik esetén. A web fejlesztő dolgaimat portable-vá alakítva pendrájvon tudom tartani.

    Tetszik (3)
 7. Profile photo of Lawer

  Igaza van a fanyalgó, a vndóztíznemkompatibilissemmivelmindenamiújazegykalapszar hozzászólónak. Nekem például nem kompatibilis a Win 10 a nyakkendőmmel, a fúrógépemmel, a bőrkötésű bibliámmal sem, és a pamut zoknimmal is éppen csak kijönnek. Az orrszőrnyírómról már nem is beszélek. Mennyivel jobb volt az abakuszom…

  Tetszik (8)
 8. Profile photo of rgida

  Nekem csak egy gondom van a 10-el , az is nemrég jött elő : időnként bekapcsoláskor fekete képernyő fogad , egérkurzor van és más semmi.Újraindítás után meg rendesen indul. 10 esetből kb. 4 alkalommal van ez.
  HP Pavilion 15 laptop , Intel HD és Radeon 8670m vga-val.

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of Blackdevils

  Rendszeressen látogatom az oldalt de ezektől a ” megjelenekbeszólokaztánelhalgatok” emberkéktől mai napig leveti az agyam az ékszíjjat..
  Ha véleménye van valamiről akkor magyarázza már el a többieknek ishamár megkérdezték tőle,hogy mitért alakult ki ezen véleménye valamiről…hátha érthetőbb lenne a dolog egyből
  A Win 10-nél nem találkoztam kompatibilitási problémával a gépemen eddig, pedig nem mondanám “mai” gépnek
  (2008ban raktam össze azóta csak vidikarit cseréltem benne egyszer . ASUS M2N plus + 2x4Gb 800Mhz + Asus GTX9800+ /dualboot W7x64-W10x64)
  Eddig semmivel nem problémázott W10 alatt , felváltva haználom W7+W10 rendszert (Igazából csak hangulat kérdése,h. melyik megy éppen.)

  Tetszik (2)
 10. Profile photo of nagygp

  Méghogy az orrszőrnyíróval…. 😀 😀 Amúgy tényleg létezik olyan? Na, mind1. ….

  szóval a w7 jött be nekem eddig legjobban, de még inkább az xp. Mert én már öreg vagyok. Azzal bosszantott fel a mikrosoft, hogy eltávolítottam valami programot a 10-ben -jobb szó híján(!)- a startmenüből, és visszarakta. Kikapcsolt szolgáltatásokat visszakapcsol, pl.: távoli rendszerleíró adatbázis, .net. Értem én, hogy ahhoz akarják szoktatni a felhasználókat, hogy távból turkálnak a gépében (pl: távoli rendszerleíró adatbázis a szolgáltatások között), de legalább úgy tegyék, hogy ne látsszon, mint az XP korszakban. Ott ha letiltottam a szolgáltatások között, akkor az le volt tiltva. Kész. Ha az XP-ben eltávolítottad az Internet Explorert, -vagyis azt hitted, hogy eltávolítottad- akkor is ott figyelt, és előugrott ha azt hitte, hogy kell. Szóval már ott elkezdődött ez a baromság.

  Szóval a fejlődésnek a pártján vagyok, legyen win10, meg lesz is még 11 meg 18-is (majd 21-ben), ez ok, de ezt a “majd én megmondom mit telepítek a gépedre” idiotizmust ezt nem. Nem is beszélve az olyan géprabló dolgokról, mint a .net háttérben futó folyamatos optimalizáló folyamata, a 2-es és a 4-es verziócsoportban is. Kilőve. A vége az lett, hogy a .net teljesen kiirtva a gépről. Ami egy exével, meg néhány kisebb dll-el nem megy, az nem is kell, mert akkor indítja a .net optimalizálót, állandóan teker a winchester, és “leáll a gépem”.
  És igen is, bizonyos programokkal nem “kontábilis” már a 7 -sem, de ezek inkább az iparban használatos régi PLC programozó, vagy nyáktervezőprogramok, amiket megszoktam. Azért nem váltok újra, mert a gyártásban nincs idő arra, hogy azzal szórakázzon az ember, hogy most nem ide kell kattintani, hanem oda, és baromi drágák az új verziók. Kipróbálva, tesztelve. Képzeld el, mikor a gyártósoron, ahol nincs net, leáll a termelés, mert a w7, w10 akar frissíteni…
  Na, mára ennyi, panasznapnak vége, éljen a demokrácia 😀 😀
  Mert én maradi vagyok…. 😀 😀 Linuxosoknak: AKKOR SEM VÁLTOK LINUXRA! 😀 😀

  Tetszik (0)
 11. Profile photo of E F

  Hát én nagyon nem jó jelnek tartom azt, hogy alig 3 hónappal az ingyenes időszak vége előtt még mindig csak 15%-on áll.
  Úgy, hogy ingyenes, úgy hogy kalózverzió is legalizálható a frissítéssel, és úgy hogy gyakorlatilag minden új hardveren, amin OS is van, az W10-zel jön.
  Sokatmondó az is, ahogy az MS erőszakoskodik az upgrade-del, ráadásul ez gusztustalan is.

  Tetszik (3)
  • Profile photo of Fr0sty

   Nekem egy bajom van a win10 el, a pofátlan kémkedése minden után, be is vallották, és nem lehet véglegesen kikapcsolni mert rendszer szintű, ha ez nem lenne egy tűrhető rendszer lenne, igaz alkot néha érdekeseket mint pl tegnap egyik napról a másikra nem ismert fel semmit ami mtp alapon kommunikálna / fényképező, telefonok/ aztán a telefon mtp driver ujratelepítés után minden ment 😀

   Tetszik (1)
   • Profile photo of Nabuka

    Vagy megszokod, vagy nem használsz számítógépet, telefont csak offline. Minden készülék hazatelefonál.

    Tetszik (3)
   • Profile photo of pimi

    Azért az érdekelne, hogy ez a pofátlan kémkedés okozott-e neked, vagy bármely ismerősödnek, rokonodnak, vagy olyannak, akikkel az elmúlt 48 órában beszéltél, bármilyen kárt, kellemetlenéget, vagy bármilyen érzékelhető eseményt. Azt azért elismerem, hogy azt, akinek üldözési mániája van, nem biztos, hogy nem üldözik.

    Tetszik (4)
  • Profile photo of pimi

   Miért, hány % lenne jó jel? Melyik software nem erőszakos terjeszkedés terén? Tényleg nem kényszer a disznótor.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of E F

    Egy ingyenes op.rendszertől, ami állítólag a legjobb is? 9 hónap után legalább 50%.
    És de, bizonyos szempontokból kényszer pl hogy nem vehető új gép W7-tel, sőt tán árulni sem nagyon lehet már OS-ként a W7-et, így aztán legális forrásból gyakorlatilag nem beszerezhető.

    Tetszik (0)
   • Profile photo of KoLaMan

    @E F : Nem állítólag, hanem van akinek legjobb, van akinek nem. Ennyi. Ízléseken kár vitázni. Ha meg szakmai oldalról közelítünk, akkor teljesen komolytalan a Windows 10 elsőbbségét megkérdőjelezni (feltéve persze, hogy a hardware megfelelő, és nincs software kompatibilitási gond).
    Hogy legalább 50% kellene? Ezt hogy kalkuláltad ki? És tisztázzuk: NEM ingyenes. Igen, lopható (az Ms megengedő üzletpolitikája miatt), ami nem ugyanaz, pláne vállalati környezetben nem az. Márpedig az üzleti környezet a lényeg, nem a sok “okosban” aktivált Win.
    Egy csomó helyen vehetsz még Win7-et, kb. 5 másodperc rákeresni – szóval nem kell ez a “sőt tán árulni sem nagyon lehet már OS-ként a W7-et” ámítás.
    Egyetlen dologban egyetértünk: a nem vállalati gépeken való WIN10 frissítés erőltetése valóban gusztustalan, nem is kicsit. Ráadásul elhibázott lépés is véleményem szerint, mert egyszerűen nagyon sok hibalehetőség van a frissítés során; olyankor is amikor egy tiszta telepítés tökéletes eredményt ad.

    Tetszik (0)
 12. Profile photo of E F

  @KoLaMan
  Előtelepítettből – márpedig messze így a legolcsóbb – másfél éve már csak Win 7 Pro lehetséges, ez is csak 16 októberig.

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of Endrosz

  Természetesen felfoghatjuk úgy is, hogy én már egy maradi unalmas agyament, elmaradott pasi vagyok. Felraktam a W10-et. Működött. Érzésem szerint megint a megszokott Windows op rendszer fejlődést követte. Egyre kevesebbet gondolkodj, a gép mindent megcsinál akkor is, ha nem akarod. Mindenesetre ez magánvélemény. Még “magánvéleményebb” a látvány. Nekem nagyon nem jönnek be ezek a négyzetek. Komolyan olyan, mintha korábban befejezték volna a fejlesztést. “Jó az parasztnak falura, hasonlítson a telefonomra aztán majd megszokják”. Hiányoznak a korábbi verziók finom lekerekített, míves ablakai, a finom vékonyan árnyékolt vonalak…. Persze ez egyedi. Átállítani a kinézetet azonban nem lehet (legalábbis azt hiszem). Ha valaki tud egy lehetőséget a W10-es kinézetének megváltoztatására, örömmel várom!

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez