Windows rendszer újratelepítése WinToHDD program használatával

Több esetben bemutattuk már, hogyan és milyen módszerekkel lehet a Windows különböző kiadásait újra telepíteni. Ezek között szerepelt a klasszikusnak mondható DVD/USB eszközről végrehajtott telepítés, mint amiről például itt írtunk, de bemutattuk már azt is, hogyan kell HDD-ről telepíteni egy adott Windows kiadást. És akkor még nem is szóltunk a Media Creation Tool eszközről, vagy a Recovery lehetőségéről és egyéb megoldásokról. Ez is csak azt húzza alá, hogy számtalan lehetőségünk van egy adott Windows kiadás telepítésére, illetve újratelepítésére.

A mostani leírás is egy újabb megoldás a sok lehetséges közül, mely a fent leírtaktól eltérően egy program igénybe vételét teszi szükségessé. A megoldás lépéseit a Windows 10 Pro Insider Preview rendszer újratelepítésén keresztül mutatom be. A program a Windows 10 mellett kompatibilis a Windows Vista/7/8.1 rendszerekkel is.

A WinToHDD program otthoni használatra ingyenes és nem csak a Windows újra telepítésére, hanem tiszta telepítésére, illetve egy rendszer klónozására is alkalmas eszköz. Újra telepítés esetén a program használatának előfeltétele, hogy az alkalmazás és a Windows kiadás .iso állománya értelem szerűen egy másik partíción foglaljon helyet.

Persze, ilyen esetben joggal vetődik fel a kérdés, hogy miért van szükség egy újabb módszerre, hiszen ott van a HDD-ről indított telepítés lehetősége, mely szintén egy kisebb méretű és külön álló partíció meglétét igényli? Erre egyszerű választ lehet adni, azért, mert ahány felhasználó, annyiféle igény, elvárás és szokás lehetséges, ugyanis vannak, akik telepítésnél a már jól bevált módszert követik, de sokan vannak, akik szeretnek kipróbálni minden új megoldást, emellett a program komoly segítség a kezdő felhasználók számára.

 Amire szükségünk lesz

 • egy megfelelő Windows .iso állományra (pl.: innen)
 • WinToHDD programra, mely letölthető innen
 • egy 5 GB méretű partícióra, melynek elkészítéséről itt és itt olvashattok bővebben.

A program használatának lépései

A letöltött programot telepítsük, majd nyissuk meg. Mint látható, a program egyszerű kezelőfelülettel rendelkezik, magyar nyelven szól hozzánk és három alapvető tudással bír…

1 megnyitás

…amennyiben egy adott Windows kiadás újra telepítését szeretnénk elvégezni, akkor tallózzuk be az iso-t, ehhez kattintsunk a Windows újra telepítés opcióra…

2 Tallózzuk

…kattintsunk a Következő gombra..

3 betallózva jelölt

…ezen a ponton kell kiválasztanunk, hogy melyik partícióra szeretnénk a Windows kiadást újra telepíteni, javaslom, hogy ne változtassunk a program kínálta lehetőségen csak abban az esetben, ha virtuális lemezre szeretnénk telepíteni, ugyanis erre is lehetőségünk van…

4 Telepítési lehetőségek

Mit mutat meg nekünk a fenti kép?

Először: ki van jelölve a FAT32, mint rendszerpartíció…

4a rendszer partició FAT32 jelölt piros

Másodszor: megmutatja azt a helyet, ahová a rendszert újra telepítjük.

4b rendszerbetöltő partició jelölt piros

Amennyiben mindent rendben találtunk és elfogadtuk a telepítés helyét, lépjünk tovább a Következő gomb megnyomásával, kapunk egy üzenetet, nyugtázzuk az Igen-re kattintva..

5 WinPE létrehozása jelölt

6a

A folyamat befejezése után ismét kapunk egy üzenetet, mely szerint a kiválasztott helyen minden adat meg fog semmisülni, amennyiben elhatározásunk szilárd, kattintsunk az Igen gombra…

7 jelölt

…kapunk egy újabb üzenetet, nyomjunk Igen-t és ezzel elindítjuk az újra telepítés mintegy 8-10 perces folyamatát…

Újraindítás

…kapunk egy értesítést a telepítés befejezéséről, az Exit-re kattintva újra indul a rendszer, majd a tiszta telepítésnél megszokott módon fejezzük be a munkát.

telepítés kész

Az újra telepítés eredményét a Lemezkezelőben is ellenőrizhetjük…

Lemezkezelés állapota

Végszó

Láthattuk, hogy a WinToHDD programmal végrehajtott telepítés, a kezdeti 2-3 lépéstől eltekintve, szinte semmiben sem tér el egy megszokott rendszer újra telepítésétől. Éppen ezért a program használata azoknak a felhasználóknak lehet nagy segítség, akik adatvesztéstől tartva nehezen szánják rá magukat egy Windows rendszer újratelepítésére több partícióval rendelkező GPT lemezen. Ugyanis a program egyszerű grafikus felülete, a lépések egyszerűsége, követhetősége és átláthatósága nagy biztonságot nyújt számukra ehhez a feladathoz, így kellő odafigyeléssel a tévedés, adatvesztés szinte kizárt.

A programról bővebben itt olvashattok.

15 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of JDboy

  Üdv!
  Amikor csak lehetőségem van rá, és törekszem arra hogy legyen! Akkor a D meghajtóról történő telepítést részesítem előnyben, és alkalmazom azt azon kivételes esetektől eltekintve mikor ez nem kivitelezhető. Ennek előkészületeiről, és végrehajtásáról készítettem egy kis videót is és egy leírásomban is ejtettem szót róla. A videó, és a leírás linkjei:
  https://www.youtube.com/watch?v=VBeOIgB33rQ
  http://data.hu/get/9247685/Windows_rendszer_telepitese_es_szemelyre_szabasa.pdf

  Tetszik (1)
  • Profile photo of abissus

   Úgy látod, hogy a saját munkád gyümölcsének itt a helye? Hónapok óta szórod szét az oldalon ahelyett, hogy kopogtatnál az oldal gazdájánál, hogy mit szólna, ha az írásod kikerülne az oldalra. Szerintem ez korrektebb és egyben számodra is célravezetőbb megoldás lenne, nem? Így lényegesen többen is olvasnák.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of JDboy

    Ha szétszórásnak, szemetelésnek tartod akkor elnézést és már törölhető is! Ha érdemesnek találod bármire is akkor a továbbiakban kérném segítséged, mert nem tudtam hogy van lehetőség ilyesmire. (Bár a 2. mondatod első feléből nem számítok pozitívumra) És nem hivalkodásból linkeltem csak azért hogy esetleg valaki valamely részének hasznát veheti, mert hogy nekem ugyebár nincs belőle hasznom és nem is ezért osztottam meg másokkal. És csak azért szórom szét az oldalon mert ugyebár egy-egy kérdésnél ahová beszúrtam a linket a válaszba az idővel látótéren kívülre kerül.
    Üdv!

    Tetszik (0)
   • Profile photo of abissus

    Nyugodtan jelezd @Cartman kollégának szándékodat (írj neki egy PM-t csatold a linkeket), mert szerintem egy jó írást hoztál össze, bár a videót nem láttam és nem is nekem kell ezt megítélni, egyébként nem írtam volna, hogy mit kellene tenned. Láthattad, hogy az oldalon szerepelt már néhány írás tagjaink tollából és valahol, bár nem tudom most megmondani, hol, de fel is szólítottuk tagjainkat erre. 🙂
    Edit: mindannyian, akik itt bármilyen terjedelmű írást megjelentetünk, azt tagjainkért és saját szórakoztatásunkra tesszük. Fizetség az, ha a kis szösszenetünket néhányan elolvassák, hasznosnak és netán jó megoldásnak tartják. Ezért dolgozunk mindannyian. 🙂

    Tetszik (0)
 2. Profile photo of JDboy

  Köszönöm! Fogok lépni ez ügyben.
  Üdv!

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of Tekse

  a fenti megoldás ami levan írva az formáz is? vagy csak úgymond az adatokat törli?

  Tetszik (0)
  • Profile photo of abissus

   Mivel minden Windows telepítő képes partíciókat készíteni és formázni, (ezért én soha nem formázom külön), így most sincs szükség külön formázásra. Gondolj bele pl. egy UEFI telepítésnél, amikor a telepítő minden felhasználói közreműködés nélkül FAT32-re formázza az egyik rejtett partíciót, majd NTFS-re a rendszerpartíciót.

   Tetszik (0)
 4. Profile photo of Rhyme Project

  WIN7 gyári boot telepítője is ? (mert ott le kell külön formatálni, nemde ?)
  másik, a link az IRONMAN-től nekem állandóan összeomlik… tipp ?? eddig a mai napig mindent simán olvastam IE11-gyel, de a link lehet hibás ?

  őőő még egy: ÖSSZEBORULT A BOOTSECTOROM ANNYIRA, hogy a recovery (Macruise vagy mi) után sincs WINDOWS UPDATEm,…. mindent kipróbáltam, ami a MS honlapján fent van… m i lehet a a baj ?? csak homokórázik a buzi WIndwosUpdate,d e nem csinál semmit, pedig legális kulcsom van

  köszi R

  Tetszik (0)
  • Profile photo of JDboy

   Amik nekem voltak Win7 telepítők anno azoknál nem kellett külön formázást végrehajtani mivel azt elvégezte a telepítő mint ahogy ABISSUS is írta.
   Mind két link jó, hibátlanul letölthető a PDF, és a videó is lejátszható vagy igény szerint szintén letölthető.

   Tetszik (0)
 5. Profile photo of polfer

  Már telepítve van egy Windows verzió, vagy ilyen nevű fájl már lézetik… Ezt a hibaüzenetet kapom.
  Újj telepítést választottam, 2 partíció van a merevlemezen: C: 80 GB, D: 10 GB. Ezutóbbin van a Windows ISO.

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of polfer

  Újratepelítést választva szépen teszi a dolgát.

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of Solarkiss

  Jó kis cikk lett. Egy kérdésem lenne, az újratelepítés, ésa tiszta telepítés között m ia különbség a végeredményt tekintve ? Az összes adat a kiválasztott partíciókon meg fog semmisülni opció miatt kérdezem. Ebből gondolom, hogy nem fog megmaradni semmiylen beállítás, adat azon a partíción.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez