Windows telepítése HDD-ről

Egyik kedves olvasónk, JD820036 ajándékozott meg minket a fenti bemutatóval, ami végigvezet a Windows HDD-ről, azaz egy második partícióról való telepítésének menetén. Ha nem szeretnél DVD-írással, vagy pendrive-ra másolgatással kínlódni, ideális megoldás lehet.

A videó mellé egy hasznos kis ismertetőt is mellékelt a szerző, amit innen tölthettek le.

43 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Helló! Én ezt nem ismertem, de nagyon király! Így szerintem SSD-ről telepítve 20x gyorsabb az install mint Pendrive-ról. Kösziiiii!!!! 🙂

  Tetszik (2)
 2. Profile photo of Máté

  Direktlink a Windows telepítési leíráshoz:
  http://ddl3.data.hu/get/0/9247685/Windows_rendszer_telepitese_es_szemelyre_szabasa.pdf

  Nagyon jó lett a videó és a leírás, legközelebb kipróbálom így, bár biztos gyorsabb, mint USB-ről. 🙂

  Tetszik (1)
 3. Profile photo of dirty.ata

  Nagyszerű! Köszönöm.
  Mindazonáltal valahol olvastam már (meg telepítettem is így Windowst :), hogy a D meghajtóra tett Windows telepítő ISO csatolása után a megfelelő “sources” mappájában (nagyon fontos, hogy csakis ebben a mappában!) lévő setup.exe indításával hasonlóan szép eredmény érhető el! A képen a 64 bites Win10 Pro ….x64/sources/setup.exe útvonala…

  …Most gyorsan ki is próbáltam a D meghajtómon tarcsiban lévő ISO-t, azonnal indult a telepítés az “Ideiglenes fájlok másolása”, majd a többi szokásos szöveggel… ezután természetesen megszakítottam a telepítést..;)

  Tetszik (1)
 4. Profile photo of dirty.ata

  Kiegészítés: kiváncsiságból “kiszámoltam” , hány kattintás a D meghajtón lévő ISO-ból történő Windows “azonnali” telepítés az általam eggyel feljebb írt módszerrel.
  1. ISO-n jobb klikk
  2. csatolás
  3-4. x64 majd sources nevű mappákra kattintás
  5. setup -ra kattintás. Ennyi, indul is a telepítő 🙂 😉

  Tetszik (2)
 5. Profile photo of JDboy

  Valóban, csak így nem tudsz formázni. Vagy partíciókat módosítani, ha mondjuk Win8.1 helyett Win10-et akarsz telepíteni akkor nem árt törölni a Rendszer számára fenntartott partíciót, és C meghajtót és újra létrehozni. Mert a Win8.1-nél a Renszer számára fenntartott 350MB a Win10-nél pedig 500MB. (UEFI-nél már másak az értékek ez csak példa) És ez a módszer ezen műveletek végrehajtását nem teszi lehetővé.

  Tetszik (2)
  • Most akkor ez azt jelenti, hogy ezen a módon egész más operációs rendszert is felrakhatsz? Kérdés, hogy pl. Windowsról válthatsz-e másra, mondjuk Ubuntura?

   Tetszik (0)
   • Profile photo of JDboy

    Windows-on belül telepíthetsz W7-W8.1-W10 bármelyikéről, bármelyikre válthatsz. Vagy (mint ahogy az többségében előfordul) ugyanazt a rendszert is telepítheted. Ahogy már szó volt róla : Annyiban könnyíti meg a dolgot hogy ha már kész a telepítő mappád akkor az bárhol-bármikor elérhető. Nem foglal le egy eszközödet (pendrive). A telepítő elindítása a gépházban történő néhány kattintás, majd a parancssor megadása, nem több idő mint egy DVD, vagy egy pendriv előkeresése a fiókból 🙂 majd ennek a behelyezése, majd a BIOS-ból vagy a Boot menüből történő indítása. Valamint egy picivel gyorsabban is fut le a telepítő, főként komolyabb gépeknél.

    Tetszik (0)
 6. Profile photo of dirty.ata

  Ott a pont… Még akkor is, ha ilyesmi, amit válaszoltál, alig valószínű, hogy átlag felhasználó részéről előfordul, de még a kocka is legfeljebb 10 évente, ha rászorul… Persze ettől még kiváló minőségű munka. Mégegyszer köszönöm

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of JDboy

  Örülök ha tetszett, és hasznát tudod venni. Én átlag felhasználó vagyok sőt az eredeti szakmám nagyon messze áll ettől a témától és későn is kezdtem vele foglalkozni, de. Minden telepítés alkalmával formázom a fentebb említett partíciókat, mert ez szükséges egy tiszta telepítéshez, és ha szükséges akkor törlöm és újra létrehozom ahogyan már említettem is. A saját gépeimen kívül néhány barátomét is szoktam telepíteni amelyeken létrehozok a Windows telepítő mappán kívül egy az általuk használt programok telepítőit tartalmazó mappát is. Illetve néhány asztali parancsikont is a leállításra újraindításra stb… (Szoktam tőlük kérni hogy ezt hagyják érintetlenül a későbbi telepítések megkönnyítése érdekében.)
  Ezt csak mellékesen mutatom, így néz ki jelenleg az asztalkám 🙂

  Tetszik (2)
  • Profile photo of dirty.ata

   Hát…. Sikerült még jobban felcsigáznod 🙂
   Ha nem titkos, -topic off!- milyen asztali kütyüt (progit) használsz?
   (Más: 2 barátomnak is ajánlottam videódat, egyikük Win XP-ről, másikuk Win 7-ről akar 10-re váltani. Amilyen suhajdák, még sikerülhet is nekik DVD, USB, stb. nélkül…)

   Tetszik (0)
   • Profile photo of JDboy

    – A PhotoScape nevű programmal feliratoztam a háttérképet, a leírás 10. pontjában megadottak alapján kicseréltem a parancsikonokat az általam letöltött ICO fájlokra. Majd elhelyeztem azokat a feliratok alatt. A parancsikonokról a nyíleltávolítását a WinaeroTweaker programmal végzem. Nyissuk meg a WinaeroTweaker alkalmazást, majd bal oldalon kattintsunk a ShortcutArrow lehetőségre, ezután válasszuk a No Arrow pontot és kattintsunk a Change shortcut arrow gombra. Valamint használok egy ikon rögzítő és visszaállító programot arra az esetre ha valamely okból összekeverednének az asztalon, ez a DesktopOK 64x. Az ikonok méret beállítását a Ctrl gomb nyomvatartásával és közben az egér görgő forgatásával végzem. ( Az asztal összes parancsikonját be szoktam másolni egy mappába a D meghajtón így a későbbi telepítések során onnan kimásolhatóak az asztalra, így nagy részükkel nem kell újra bajlódni.)
    – A frissítést mindig a MediaCreationTool-al végzem, ha nem hivatalos kulcs van a Win7-hez akkor inkább előtte dobjon fel egy Win8.1-et, mert Win7-ről már többször sikertelen volt a frissítés az ismerőseimnél így csak elfecsérelt órák lettek belőle. XP-röl nem lehet frissíteni Win 10-re, csak telepítéssel viszont akkor parancssorral kel aktiválni. (Ha működik valamelyik KMS server.)

    Tetszik (2)
 8. Profile photo of Ueda

  Pdf -hez : Win 7, F8>csökkentett mód parancssorral nem engedi a formázást. Az első hosszabbik útvonal működik.
  Skylake (1151) + win 7 -t használok, így HDD-ről telepítve nem szükséges usb 3 driver integrálása a telepítőbe.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of JDboy

   Igen, az első variáció a helytálló. Rég csináltam már Win7-es gépet nem emlékszem miért írtam a második lehetőséget. Lehetséges hogy az eredeti forrásból származik, (mert hát ugye nem a magzatvízben szív magába ilyesmit az ember 🙂 ) Az eredetit én egy kicsit átformáltam részletesebbre, megérthetőbbre, amit már azóta ott is átszerkesztettek ahol én találtam a hozzávaló alapokat.
   Köszönöm az észrevételed.

   Tetszik (0)
 9. Ezt a gépházas parancssort más módon nem lehet előhívni?
  Tegnap nézegettem és nem akart összejönni, csak újraindult a gép. Ma meg már behozza.

  Tetszik (0)
 10. Az baj ha a rendszer számára fenntartott 500 mb-s partíció nincsen?
  Ha igen akkor csinálnom kéne az elejére egy 500 mb-s partíciót?

  Tetszik (0)
 11. Újratelepítettem ezzel a parancssorossal. Most már minden szuper.

  Tetszik (0)
 12. Profile photo of JDboy

  Sajnos költözés miatt most ritkán vagyok net közelben, de majd igyekszem válaszolni az esetleges kérdésekre. Az 500 MB-os particiót létrehozza a telepítő, de ha UEFI-s a gép akkor más a mérete.

  Tetszik (0)
 13. Profile photo of dirty.ata

  @jd8200 !
  Nem csak kiváncsiságból, hanem azért is, mert halódott kissé a windowsom, megcsináltam a módszered.
  Alany: HP Compaq610 laptop, 2GB RAM /dual core proci, ‘régi’ HDD,; szóval nem mai gyerkőc, hanem egy 2009 környéki eredeti konstrukció, viszont baromi megbízhatóan ketyeg azóta is….
  Tapasztalat!
  Az általad írt telepítési módszer szerint:
  -19.00 óra (Stirlicz tudta;) : parancssori parancs kiadása: D:/winx/setup.exe
  -19.20 óra ( közben elmentem bagózni) : bejelentkezés outlook.com adataimmal (itt elbabráltam vagy 15 percet, mert a Microsoft kétlépéses azonosítás miatt 1-11 alkalommal nem ment, majd kikapcsolva a kétlépésest (aztán persze vissza!), sikerült feléleszteni a rendszegazda fiókot
  -19.40 – 20.40 néhány alapvető szoftver telepítése (pl. böngésző, fájlkezelő, stb.), illetve a család másik 2 tagja fiókjának “visszaállítása”, értsd: alig vegyék észre a változást.
  -20.40-22.00 az új Windows OS “élvezése”.
  – 22.00— alvás.
  PS: KÖSZÖNET!

  Tetszik (0)
 14. Profile photo of JDboy

  Örülök ha tetszik! Bár nem elterjedt formája de Én kb 2 éve így telepítek. Egyik barátomnak van komolyabb gépe mint az enyémek, na ott látványos volt a különbség. Mondják a Win10-es telepítőre hogy fú milyen gyors az elődjeihez képest, ami az újraindításig igaz is, de aztán még több időt dolgozik. Tehát összességében szerintem az asztal megjelenéséig hasonló időt fut mint az elődök. (Bár még nem mértem pontosan.) Említettem a leírásban (a letölthető PDF) hogy ha nem akarunk Microsoft fiókot használni akkor kábeles net kapcsolat esetén szüntessük meg a kapcsolatot telepítés kezdetekor. Wi-fi esetén az adott résznél a lépés kihagyása lehetőséggel haladjunk tovább. Így hozható létre Helyi fiók a telepítés során. A Windows áruház használatához lehetőség van csak ebbe az alkalmazásba való bejelentkezésre. (Persze ennek feltétele hogy előzőekben már létrehoztunk egy Microsoft fiókot.)

  Tetszik (0)
 15. Profile photo of JDboy

  A Helyi fiók a megszokott hagyományos már a Windows 7-ből is ismert bejelentkezési lehetőség. (Aminek tulajdonkép több felhasználó esetén van jelentősége) A Microsoft fiók már a Windows 8-ban megjelent e-mail címmel regisztrált fiók amely a Windows áruház és más alkalmazások használatához, valamint szinkronizálási lehetőségekhez alkalmazható. Mindkét bejelentkezési formáról van lehetőség váltani a gép használata során.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of lipido

   Miben jobb a helyi a microsoftostól? (ha nincs több felhasználó a gépen)

   Tetszik (0)
   • Profile photo of JDboy

    A Helyi fióknál nem kell jelszóval bajlódni ha nem akarsz. Ha nem akarod a Microsoft fiók szolgáltatásait használni, (Én sem használom a Windows áruház kivételével) és nem akarod jelszóval védeni a géped akkor (szerintem) egyszerűbb a Helyi fiók. De ez nagyon szubjektív, és mindenki egyénileg dönti el hogy neki mire van szüksége.

    Tetszik (0)
 16. Profile photo of lipido

  Én pl Microsoft fiókkal vagyok, jelszó nélkül (vagyis beállítottam h ne kelljen mindig beírnom) és így nem kell bajlódni vele, de igazad van, szubjektív törpénet! Azt gondoltam, van valami különlegesség, amit nem tudok. Köszönöm!

  Tetszik (0)
 17. Profile photo of Hofeher

  hogyan lehet elindítani 1 telepítőt ha azt írja a win setup.exe re hogy nem win32 alkalmazás.

  Tetszik (0)
 18. Profile photo of JDboy

  Csak azonos telepítő futtatható ezzel a módszerrel. Tehát ha x86-os Win van a gépünkön akkor csak x86-ost telepíthetünk, ha x64 akkor csak azt tudjuk telepíteni. Ennek az eljárásnak ennyi a hátránya.

  Tetszik (0)
 19. Profile photo of JDboy

  Általában erre jó egy közösség. Egymás tapasztalatait össze kovácsolva a sajátunkkal, így szerezvén némi tudást. Ma Én adok, holnap Te, egy hét múlva valaki más, stb…

  Tetszik (1)
 20. Profile photo of JDboy

  Üdv.
  A leírásban szereplő egyik témáról (2. fejezet, 11.pont) készült egy kis videó.
  Amely megtekinthető itt:
  https://www.youtube.com/watch?v=WLslx-7SH7w

  Tetszik (0)
 21. Profile photo of JDboy

  Üdv.
  A leírás 2. fejezet, 10.2 pontjáról szintén készült egy videó. (Lomtári ikon cseréje)
  https://www.youtube.com/watch?v=gS-Vtzvj17s
  A videó alatti linkekről elérhetőek a témához kapcsolódó fájlok.
  És picit egyszerűbbé is vált a művelet a leíráshoz képest, mert a Resource Hacker program Magyar nyelvű és egyszerűbben elkészíthető vele az imageres.dll fájl, ami a Lomtár ikon cseréjéhez szükséges. De mint az majd a videóban látható letölthető egy már elkészített imageres.dll fájl is, amely tartalmaz néhány ikonpárt. Ha ebben megtalálod a neked megfelelőt akkor még egyszerűbb a művelet.

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez