Windows 10 Insider újdonságok

Szűk egy hónapja zajlott a Microsoft Build 2016 konferencia, amiről a DirtyWindows is közvetített. Rengeteg újdonságot jelentettek be, melyek egy részét az Insider programban résztvevők már tesztelhetik is, a legújabb 14328-as kiadásban. A következőkben ezek bemutatása a célom.

Frissített Start menü és kezdőképernyő

A fontos újítások közé tartozik a start menü átformálása. Ez valójában annyiból áll, hogy a mappák, amik eddig a start menü alján helyezkedtek el, oldalra kerülnek, és egyből a Minden alkalmazás lista jelenik meg helyette. Személy szerint nagyon tetszik, eggyel kevesebb kattintással lehet hozzáférni a teljes alkalmazáslistához. A start menü bal felén megjelenő mappák továbbra is testreszabhatóak a Gépház megfelelő részén. Itt megtekinthető működés közben is.

start

Kevésbé zavaró értesítések, intelligensebb Műveletközpont

Újdonságként jelentkezik, hogy a friss változatban a műveletközpont kijelzi az értesítések számát. Ezen felül amennyiben egy alkalmazásnál ki van kapcsolva, hogy egy beúszó értesítést jelenítsen meg, csak az ikonja fog beúszni a műveletközpont ikonja fölé, majd pár másodperc múlva el is tűnik. Ezen módosítások segítségével megszabadulhatunk a zavaró értesítésektől úgy, hogy később mégis láthassuk őket. Újítás még, hogy az egy alkalmazástól származó értesítések csoportosítva lesznek, így az értesítések listájában egy alkalmazás ikonja csak egyszer jelenik meg. Az alul lévő gyorsgombok testreszabhatóak, így beállítható, pontosan melyikeket szeretnénk látni és milyen sorrendben.

A Műveletközpont ezen felül a nyáron debütáló „Anniversary Update” (kb: Évfordulós Frissítés) keretein belül szorosabb integrációt kap Cortana-val (mely jelenleg sajnos nem érhető el magyar nyelven).

Okosabb naptár

Ha valamire, hát erre személy szerint nagyon vártam már. A tálcáról elérhető mini-naptár végre mutatja az eseményeket, melyeket felvettünk a naptár alkalmazásba. Rájuk kattintva a Naptár alkalmazás a megfelelő eseménynél nyílik meg.

Screenshot (24)

Egyéb javítások a tálcán

Az új build-ben a tálca beállításai átkerültek a gépházba, és ez továbbra is elérhető a jobb klikkes menüből. Több monitor használata esetén az óra mindegyiken megjelenik. Remek új funkció, hogy a tálcára kirakott univerzális alkalmazások ikonjánál megjelenik egy értesítés számláló.

Windows Ink

Az érintőkijelzős készülékek használói örülhetnek ennek leginkább, ugyanis a rendszer használata, a rajzolás és gyors jegyzetek készítése toll használatával sokkal egyszerűbb lesz általa. Bekerült egy „Ink Workspace” nevű eszköztár, mely a különböző, tollra optimalizált eszközök és alkalmazások elindítását teszi egyszerűvé.

2

Sötét téma

Sokak számára érthetetlen, hogy miért várt ezzel ennyit a redmondi cég – a megjelenéstől kezdve rengetegen kérték, hogy legyen egy egyszerűen beállítható sötét téma. Imáink ezennel meghallgatásra kerültek: a színek beállításainál egy kattintással átválthatunk a sötét témára. Jelenleg ez csak az Univerzális Windows Platformra (UWP) készült alkalmazásokat érinti, tehát az asztali programok, illetve a Fájlkezelő továbbra is a világosszürke és fehér színek kombinációjával operálnak.

Screenshot (25)

Bővítmények a Microsoft Edge böngészőben

A Microsoft Edge böngészőt eredetileg bővítmények támogatásával akarták kiadni – azonban min tudjuk, ez végül nem történt meg. Most már viszont az Insiderek ezt a funkcionalitást is kipróbálhatják. Ezek telepítése a jövőben majd az Áruházból fog történni, azonban jelenleg ez még nem így zajlik. Mindenesetre pár bővítmény már elérhető és biztos vagyok benne, hogy mire megjelenik az új frissítés, már rengeteg bővítmény lesz elérhető.

Továbbfejlesztett Gépház

Némileg átrendeződött a Gépház, bal felülre került a kereső, a frissítési beállításoknál új lehetőségek vannak az ütemezésre. Az Insider beállítások kiemelt menüpontot kaptak. Az alkalmazások kezelésében annyi újdonság van, hogy kaptunk egy reset gombot, amivel az UWP appok adatait lehet kitörölni, így alapállapotba állítva őket.

Megújult zárolási képernyő

Immár van egy olyan beállítási lehetőségünk, melyet bekapcsolva a zárolási képernyőn és a bejelentkezéskor ugyanazt a képet láthatjuk.

Végszó

Az itt leírtakon felül természetesen még rengeteg kisebb-nagyobb javítás, újítás történt, amik vagy láthatóak számunkra vagy nem – mindenesetre nyilvánvalóvá tette a Microsoft, hogy valóban törekszenek a felhasználók igényeit és kéréseit kielégíteni. Minden azonban nem fér bele egy cikkbe – a jövőben az újabb fejlesztések napvilágra kerülésével további hasonló bemutatókat várhattok. Véleményem szerint tényleg egyre jobb lesz az operációs rendszer és a kezdeti hiányosságok, hibák lassan befoltozásra, kijavításra kerülnek.
Ti mit gondoltok az újításokról, mi az, ami esetleg hiányzik számotokra? A lenti komment szekcióban kíváncsian várom a véleményeteket.

14 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Ákos Tóth

  Nagyon jó cikk, és a fejlesztések is hasznosak!

  Tetszik (3)
 2. Profile photo of abissus

  Örülök az írásnak, szépen és közérthetően fogalmazol, tetszik. Gratulálok. 🙂

  Tetszik (1)
 3. Profile photo of Matgab

  Hát, nem mondom, hágy alig várom a frissítést.
  Ezek zöme egy changelog címszavaiban is elférnek, nem minősíteném mindet újításnak, inkább hibajavítás meg funkció pótlás.
  Nekem pl még mindig rohadtul hiányzik az Aero. A Windows 7-en olyan szép, könnyed látvány világot teremtett, most meg ezt a szörnyű fehér-szürkeséget kell nézegetni. Érdekes, hogy a Start menüt áttetszővé tudták tenni.
  SzSz a Gépház is egy borzalom. A vezérlőpult ikonjai jó átláthatóságot adtak, itt meg mindent úgy kell össze-vissza keresgélni és sokszor ugyanabba az ablakba dob, ahová a vezérlőpult ikonjára kattintva is jutottam.
  Pl nem értem, ha már tényleg egyre jobb és egyre inkább kész böngésző az Edge, egy frissítés miért nem törli ki az Internet Explorer-t? FF és Ch mindenképp kell a gépemre, de sokan vannak így, mert valami az egyikben, valami a másikban jó. És máris 4 böngésző csücsül a gépen.
  Azt sem értem, a Cortana használata miért függ össze az operációs rendszer nyelvi beállításaival? Attól, hogy a Magyar a kényelmes, még be tudnám böfögni neki: “what is dö wedör?”…
  +1 Eddig amikkel találkoztam Áruházbeli játékok, egyikben sem voltak grafikai beállítások, amik egy PC-s játéknál hát elég régóta megszokott dolgok.

  Tetszik (0)
  • Profile photo of pimi

   Nem mondhatnám, hogy nálad a pohár félig tele van….Azért a Vezérlőpultban is lehetett bolyongani eleinte. Már miért törölnék ki az IE-t? Nagyon sokan használjuk, mert megszoktuk, megtanultuk, belőttük, stb. A Cortana-nál szerintem nem a nyelv, hanem a lokalizáció fő szempont.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of Matgab

    Igen, félre érthető, de hát nem az volt a kérdés, hogy mit szeretünk a Windows 10-ben 😛
    A Cortana-ról csak annyit tudok, ha az os Magyar, akkor nem, de ha Angol-ra állítom, akkor már működik. Javítsatok ki, ha más a működés.
    “Már miért törölnék ki az IE-t?” – Tényleg sokan használják, de tényleg egyre kevesebben. És, hogy tényleg miért? Amiért állatira nyomják az Edge böngészőt.
    Jó, örülök, hogy a tálca már pár dologgal többet tud, mint a 7-esen. Tetszik, hogy már jobb a több monitoros működés pl a háttérkép kapcsán.
    És ne tévesszen meg senkit, hogy ha vannak dolgok, amik nem tetszenek, akkor miért ezt használom! Tetszik az MS nyilatkozata, hogy ez az utolsó OS, tetszik az elképzelés és az irány. Masszívan bízom benne, hogy ezen apróságok javítása után tényleg jönnek jó dolgok is a rendszerbe, amit továbbra is csak frissítésként kapok meg. És ha már a Skype is megtanult magyarul, akkor talán egyszer a Cortana is…Szóval a lehetőség miatt vagyok rajta (bár néha megfordult már a fejemben, hogy napi dolgokra egy linux, ez meg marad a játékoknak, amíg nem kész 😛 )

    Tetszik (0)
 4. Profile photo of Rhyme Project

  ami kell, így csak olvasgatva, ha kívánság műsor:
  OFFLINE futtatása a gépnek – tervezőknek olykor kellhet a gép erőforrásainek 100% kihasználására
  Eszközkezelő a régi jobb lenne
  egy total WIN7 stílusba visszakapcsolni az OP-ot
  csomagokban külön: KOMMUNIKÁCIÓ = dvdíró, rajzoló, chatelő (Skype stb. winfosos ddolgok)
  HÁLÓZAT = valaki csak hálóban használja, annak más beállítás lenne ideális
  WinXP virtual masine = régi számfejtő progikhoz

  üdv: R.P.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of Lalolib

  Hasznosnak látszik, főleg a Naptár, persze csak akkor, ha hozzá is tudok adni új eseményt. Mivel látszik a képen egy “+” jel, így valószínűleg működni fog.

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of amuba

  Azért azt viccnek tartom, hogy csupa olyan “ujitás” került bele, ami androidon vagy ios-en kb kezdetek óta van.

  Tetszik (1)
 7. Profile photo of jobarat01

  örülök, hogy jönnek az újítások.
  Nekem az a bajom a windows 10-zel, hogy kivették belőle az asztalra való ki alt+tab-olást

  Tetszik (0)
 8. Profile photo of kefealo

  A VPN kapcsolat felépítése meg mindig ilyen szörnyen bonyolult maradt?

  A többi jó! 🙂

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of KoLaMan

  Nem fogalmaznék olyan sarkosan mint mások, de tény, hogy néhány újítás bizony megmosolyogtató olyan értelemben, hogy valóban alapból benne kellett volna lennie. Arról nem beszélve, hogy még mindig vannak alapvető hiányosságok.
  A primitív UWP appok térhódítása elkerülhetetlen lesz a sok tapis ketyere elterjedésével, de nyoma sem látszik annak, hogy komolyabban helyettesíteni szándékoznák a régi win32-es programokat. Hihetetlen igénytelen, minimalista appokkal igyekeznek felváltani a régi programokat, ráadásul egyre inkább kényszer lesz a váltás, mivel sok esetben a régi win32-es program fejlesztése teljesen leáll, miközben a leváltására készült UWP meg sem közelíti tudásban azt. Csak két nyilvánvaló példa: a fent emlegetett IE11 ugyan benne van (még) a csomagban, de semmiféle fejlesztést/javítást nem kap már, csak az EDGE. Az meg igencsak primitív, és az is marad láthatóan. A másik példa legyen a levelező kliens. Mindig is volt a Windowsban, és még a régi Outlook Express is sokkal többet tudott, mint a mostani Posta alkalmazás. A legutóbbi win32-es Live Mail klienst 2012 óta nem fejlesztik (meg is látszik rajta sajnos, win10 alatt művel fura dolgokat).
  Csak a legalapvetőbb rinyára szorítkoztam, külön cikket kanyaríthatnék – de minek? Az Ms láthatóan annak viziójában él, hogy az egyszeri egységsugarú ügyfél hazamegy majd, az akármilyen Surface ketyeréjét (ami nemsokára akár mobil is lehet) csak odalöki a TV elé az asztalra, és onnantól a tévén használja a ugyanazt a ketyerét, csak akár billentyűzettel/egérrel. Internet, játék, meló – minden arról az egy kütyüjéről megy majd; ha el kell mennie, csak zsebrevágja, és akárhol folytathatja, akár a szomszéd tévéje előtt is. Láthatóan ennek a jövőképnek rendel alá mindent.
  Mi meg tesztelgetünk nekik ingyen, és lelkesen (miközben már rég nem ingyen adja az insider verziót sem).
  Most jön az új Insider verzió, a 14332-es, a stabil kiadáshoz meg új összegző frissítés a 10586.240-es – szóval igyekszik az Ms (legalább az érdeklődést ébren tartani).
  (erre az postomra fogok hivatkozni, ha valaki megint elfogult win fannak nevezne…)

  Tetszik (2)
 10. Profile photo of Hannibal

  Nem insederesként hogyan szerezhető be a sötét téma?

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez