Irányítsuk a Windows 10 frissítéseit!

A Windows 10 rendszert használók tapasztalhatják, hogy a frissítések telepítésével kapcsolatban a Microsoft nem túl sok választási lehetőséget biztosít a felhasználók számára. Gyakorlatilag csak a frissítések halasztására van lehetőségünk. Ez elenyészően kevés pl. a Windows 7 lehetőségeihez képest. Ebben a cikkben ismertetek néhány lehetőséget/módszert eme nem túl bőséges beállítási lehetőség módosítására, kiterjesztésére.
Először is azt vizsgálom, hogy mi az amit maga a rendszer biztosít számunkra, majd pedig bemutatok egy segédprogramot melynek segítségével visszakapjuk pl. a Windows 7 rendszerben rendelkezésünkre álló döntési szabadságot.
Kezdjük először a rendszer nyújtotta lehetőségek ismertetésével.

 

Lássunk hozzá!

A Win+R billentyűkombináció lenyomása után megjelenő ablakban írjuk be az gpedit.msc kifejezést > OK és a felugró ablakban navigáljunk a Számítógép konfigurációja (1.) > Felügyeleti sablonok (2.) > Windows-összetevők (3.) > Windows Update elemre (4.).

1

Kijelölve ezt az elemet a jobb oldali ablakrészben az Az automatikus frissítések konfigurálása (5.) elemre duplán kattintva egy újabb ablakot kapunk.

Image 4

Itt láthatjuk, hogy alapesetben “Nincs konfigurálva
Az “Engedélyezve” (1.) lehetőséget választva megváltozik az ablak képe és láthatjuk, hogy alapértelmezett beállítás az “Automatikus letöltés és értesítés a telepítés előtt” (2.).

Image 5
Erre kattintva további választási lehetőségek állnak a rendelkezésünkre. Ezek lehetőségekről részletesebben tájékozódhatunk az ablak jobb oldalán található információs sávon.

Image 11

Az “Értesítés letöltés és telepítés előtt egyaránt” (1.) lehetőséget választva és az “Alkalmaz” (2.) gombbal jóváhagyjuk választásunkat.
Image 12

Az eredmény.
Az Értesítések panelen kapunk értesítést, hogy “Frissítés szükséges“.
Ezzel elértük, hogy legalább a frissítések telepítésének idejét magunk határozhatjuk meg. Ez a lehetőség azonban csak a Windows 10 Pro (és ennél feljebb) rendszert használók számára elérhető. A Windows 10 Home rendszert használók számár ez a lehetőség nem adott, viszont az ő számukra is van megoldás. Mégpedig:

A Win+R billentyűkombináció lenyomása után megjelenő ablakban írjuk be a regedit kifejezést.
Navigálj a HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows részre és itt hozz létre egy új el egy “Új kulcs“-ot, aminek a neve legyen “WindowsUpdate“.

Image 14

Image 15

Hasonló módon a Windows Update-en belül hozz létre egy kulcsot AU névvel.
Most az egeret az AU-ra víve és jobb klikk, majd “Új” “Duplaszó (32 bites)” lehetőséget választva hozzunk létre négy bejegyzést az alábbi nevekkel:

AUOptions

NoAutoUpdate

ScheduledInstallDay

ScheduledInstallTime

Image 16

Image17

Ezek után (pl.a NoAutoUpdate) elemen duplán kattintva az alábbi táblázat útmutatása alapján beállíthatjuk a számunkra megfelelő értékeket.

friss�tések_beáll�tása.xlsx

Képkivágás5

Így már a Windows 10 Home rendszer frissítéseinek a telepítésére is hatással lehetünk.

 

Az alapbeállításokhoz képest már ez is eredmény, viszont még közel sem tudjuk teljesen az irányításunk alá vonni a frissítések telepítését.
Mint már annyiszor, a siker érdekében egy harmadik féltől származó programot hívunk segítségül. Ez pedig a Windows Update MiniTool program.
A programról és az általa nyújtott lehetőségről a névre kattintva a fejlesztő oldalán kaphattok tájékoztatást. A program magyarul is tud ami a nyelvi fájl integrálásával oldható meg. Ezt el is végeztem, és a Boxy2-ről letölthető. Itt egy mappában szerepel a 32 és a 64 bites változat. A program telepítést nem igényel és az egyszerű kezelőfelületnek köszönhetően a használata egyszerű, ezért arra nem is térek ki részletesen. Magyarázat helyett csak néhány kép a programról:
Image 6

Képkivágás2

Képkivágás3

Képkivágás4
Természetesen elvégeztem a progi Virus Total ellenőrzését is 32 bit , 64 bit Mindezek ismeretében döntsetek a progi használata ill. elvetése mellett.

Személyes tapasztalatok:
Windows 10 Pro rendszeren (és feljebb) az “Értesítés letöltés és telepítés előtt egyaránt” lehetőséget választottam, majd az értesítés megjelenésekor használtam a Windows Update MiniTool program-ot. Egy virtuális gépre telepített Windows 10 Home rendszer esetén a…
Képkivágás5
…érték beállítása mellett kaptam a számomra megfelelő eredményt. Tehát. Alapestben tiltottam az automatikus frissítést és a frissítéseket csak a Windows Update MiniTool program használatával telepítettem.

 

Végszó:

A leírtak alapján teljes ráhatásunk lesz a windows frissítéseire. Meghatározhatjuk a frissítések telepítésének idejét, elrejthetjük (figyelmen kívül hagyhatjuk) a számunkra nem kívánatos frissítéseket és bizonyos esetekben törölhetünk is (a már települt) frissítéseket.

18 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of Máté

  Nagyon jó írás lett!
  Nekem igazából nincsen bajom a Windows 10 frissítéseivel: sosem akar újraindulni, csak ha kézzel indítom újra, akkor települnek. Mindig aszongya, hogy holnap 3:30-kor fogja újraindítani. 🙂

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of KoLaMan

  Kafa, erről a minitool progiról még csak nem is hallottam, ki fogom próbálni virtuálban. Köszi az infót.

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of ViBE

  azért kellett egy félév ennek a cikknek.

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of Nevtelen

  Remek cikk lett, köszönöm!
  Egy driver frissítést nem akart valamiért feltelepíteni a Win Update (még a legelején anno, mikor installáltam a 10-est, akkor valamiért nem rakta fel), de hála ennek a leírásnak és a programnak, 2 perc alatt fent volt a frissítés.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of LINUX

  Nagyon jó cikk, ki is próbáltam. Köszönöm.

  Tetszik (0)
 6. Profile photo of siriq

  Ez a minitool nagyon jo cucc. Tobb cikk is megjelenhetne amugy.

  Tetszik (0)
 7. Profile photo of siriq

  Ha valaki most szeretne elkezdeni a win 10 insederbe valo jelentkezest es hasznalatot, ahhoz kell eredeti win vagy sem?

  Tetszik (0)
  • Profile photo of ViBE

   nem kell. jelentkezel a programba, ami így megjelenés után valamivel lassabb (1 hét kb. ha csak nem változtattak ezen). ha megvolt meglévő vagy új rendszerbe bejelentkezve az érintett fiókkal már tesztelheted is. de nem érdemes éles, “daily driver” rendszerként kezelni, ezt érdemes figyelembe venni.

   Tetszik (0)
  • Profile photo of cs007

   A gpedit.msc csak Pro, illetve annál “fentebbi” rendszer esetén elérhető.
   Két megoldás van: az egyiket a cikkben találod, a másikat kommentben leírtam kissé feljebb. (A kommentben írtak, azaz gpedit.msc telepítése Home, Core, stb, azaz Pro “előtti” rendszer alá, Win7-től fölfelé működik bármelyiken.)

   Tetszik (0)
 8. Profile photo of koko

  Kérdésem az lenne, sziasztok, most nézegetve ezt a cikket a frissítéssel kapcsolatban, én letiltok majd mindent ha lehet, úgy jártam hogy ez a 10 verzió itt össze-vissza frissítget, egy hónapja nem érzékeli a mobilomat, sem semmilyen fényképező gépemet, canon, bármilyen programmal próbálkozom, nem ismer fel, de még a saját windózos esze sem érzékeli, hogy rákapcsoltam ezeket a kütyüket. Ez miért van, előre is köszönöm a véleményeket.

  Tetszik (0)
 9. Profile photo of benkoka

  Hali!
  Segítsetek, engem is érdekelme, hogy a fényképezőgépem – CANON PowerShot SX120 – kártyáját mi a manóért nem látja a laptop SD slotjában (HP Compaq NC6320, nem mai, de viszi a win10-et) de ha a gépet a saját portján felkötöm a a laposra, akkor látja? más kártyát azonnal felismer, csak a fényképezőgépét nem, mi lehet ?

  Tetszik (0)
 10. Profile photo of Kfutil

  Köszönöm a cikket! Ez a Minitool bevonult az alapból telepítendők csarnokába! Nagyon hasznos holmi! (y)

  Tetszik (1)
 11. Profile photo of Tofrocso

  Sziasztok!
  Ha lehetséges, szeretném kérni a “Boxy2” frissítését. (404 nem található)
  A Minitool szuper. Köszönöm!

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez