YG-300 Mini LED Projektor teszt

Mostanában nagy divat lett mindenféle kínai oldalakról rendelni különféle mütyűröket, informatikai cuccokat, amiknek a minőségéről általában csak megérkezésük után lesz némi fogalmunk. Jelen esetünkben a legalsó kategóriát képviselő YG-300 Mini LED projektorról lesz szó, ami enyhén szólva sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, de nézzük szépen sorban.

A doboz

Külsőre egész megnyerő a stílus. A sárga és fehér színekkel ellátott dobozon díszeleg a projektor termékfotója, némi marketing bullshit szöveg kíséretében. Az egyik oldalán látható a specifikáció, ami egyből meghazudtolja a High Resolution címkét, amit az elülső felén láthatunk a doboznak, a másik oldalon a támogatott fájlformátumokat tekinthetjük meg.
A dobozt kinyitva egy habszivacs dobozba rejtve találjuk meg a projektort, egy távirányítót, egy AV kábelt és az áramellátásról gondoskodó hálózati adaptert.

20161027_090412

Külső

Őszintén szólva külsőleg elég meggyőzően néz ki, nagyon jól össze van rakva, nem recseg, nem ropog, nem a leggagyibb műanyagból készült. Ez a fehér-sárga dizájn szépen mutat, de ez csak az én véleményem.
Az elülső oldalon egy rács mögött található egy hangszóró, mellette pedig a lencse. A jobb oldalra a lencse mellé került egy kis pöcök, amivel a fókusztávolságot állíthatjuk.
A projektor hátulja már sokkal érdekesebb.Néhány hűtőrácson kívül itt kapott helyet az infra vevő, egy AV csatlakozó, egy 3,5 mm-es jack kimenet, egy microUSB csatlakozó, és egy microSD kártya slot. A bal oldalon van a tápcsatlakozó, egy HDMI bemenet, és egy USB csatlakozó. A gép tetején láthatóak a legfontosabb kezelőgombok, ezek sorban: bekapcsoló, egy balra illetve jobbra kurzor, egy OK, egy bemenet választó és egy vissza gomb.

20161027_090756

Tesztüzem

Display Tech: LCD
Brightness: 400 LM
Native Resolution: 320 x 240
MAX. Resolution (Input): 1920 x 1080
Contrast Ratio: 800:1
Input Interfaces: CVBS, Micro USB, HDMI, USB, TF, DC
Output Interfaces: 3.5mm Earphone Jack
Lamp Life: 30,000hours
Aspect Ratio: support 4:3/16:9
Projection Model: Front Projection
Focus: Manual
Video Format: MP3, AVI, MKV, RM, RMVB
Audio Format: WMA, AAC
Picture Format: JPG, BMP, PNG
Document Format: TXT
Power: 24W
Size: 127 x 85 x 46 mm / 5 x 3.35 x 1.81 inch
Net Weight: 293 g / 10.34 oz

A specifikáció alapján nem számítottam sok jóra és sajnos félelmem be is igazolódott. A 320X240-es natív felbontás sajnos nagyon kicsi főleg annak tekintetében, hogy a minimum fókusztávolság kb 1,5 méter, így pedig olyan 24” körüli képátlót kapunk.
Ha már a felbontás ilyen kellemetlen gondoltam hátha a fényerő kárpótol, de sajnos ebben sem jeleskedik a kis projektor. Közvetlen napfényben szinte semmi nem látszik a képből, sötétben már jobb a helyzet, nagyjából élvezhető is lenne ha nem lennének egyéb tényezők, amik rontanak az élményen.

20161029_141408

Ilyen például az, hogy a dobozon és a termékleírásban is az 1920X1080-as felbontás támogatásáról írnak, ezzel ellentétben pendrive-ról még a HD tartalmakat sem képes 24 FPS-sel lejátszani, de ha számítógépet kötünk rá is maximum HD felbontást állíthatunk be (ez mondjuk nem igaz, mert a FullHD-t is engedi viszont a kép két szélét levágja), arról nem is beszélve, hogy semmilyen kisebb szöveget nem lehet elolvasni a nagyon alacsony natív felbontás miatt, ergo PC-hez második megjelenítőnek alkalmatlan.

20161029_141505

A 480p-s tartalmakkal viszont gond nélkül elbánik, ha elég messziről nézzük még élvezhető is valamennyire a tartalom. (Hozzátenném, hogy a képeken jóval nagyobb felbontásúnak tűnik a vetített kép, valahogy nem sikerült úgy lefotóznom, hogy visszaadja a valóságot.)

20161029_141222

A beépített hangszóró iszonyat hangos, viszont mellőz mindenféle mély hangot, a magas tartomány egyértelműen dominál. Arra jó lehet, hogy ha nincs a közelben semmilyen hangrendszer, akkor 1-1 sorozat epizódot megnézzünk vele.
A beállításaiban lehet állítani a színeken, a fényerőn, a kontraszton, a hangon, de ezeknek a beállításoknak elég kevés hatása van a kép- és hangminőségre.

Összegzés

Jelenleg 14 ezresért kínálják ezt az apróságot. Tekintve, hogy ebben az árkategóriában nem nagyon van projektor így nagyon összehasonlítani sem lehet semmivel. Egy olyat találtam, ami megfoghatná, de még rosszabb kontrasztaránnyal rendelkezik, mint a mi versenyzőnk. Ezt figyelembe véve sem mondanám, hogy jó vétel, de ha valakinek van elég helye akkor valamilyen szinten (kemény kompromisszumokkal) lehet vele filmet nézni.

15 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

  • Profile photo of pimi

   Azért gondolj bele! Egy MP3 lejátszó áráért mire lehet számítani? Ez egyébként az Ali-n 35 USD. Az más kérdés, hogy a 40 éves NDK-s diavetítőm komolyabban néz ki. 80 USD körül – ami még mindig nem mellbevágó – kínai barátainknál 1800 lumenes wifis hd-s 1000-2000:1 kontraszt arányú projectorok vannak.

   Tetszik (0)
   • Profile photo of chris-v

    MP3 lejátszó ára? Még a normálisabb fajta is 30 dollár alatt van, a nem komolyak meg 1-2 dollártól indulnak.
    Amúgy igen, sokra nem lehet számítani, de azért azt elvárná az ember, hogy legalább használható legyen. Mert ha használhatatlan, akkor kár gyártani, mert így csak a vásárló átverése.

    Tetszik (0)
 1. Profile photo of Karel

  A minimális használhatóság még Kínában sem ennyire olcsó. A Doogee P1 ennek háromszorosába kerül, és még az is csak alulról éri el a minimumot.

  Tetszik (0)
 2. Profile photo of Cartman

  Valami olyanra tudnám elképzelni, hogy kiránduláskor ne a kis mobilteló kijelzőjén keljen filmet nézni. Annál biztos jobb.

  Tetszik (1)
 3. Profile photo of Gamer

  Pedig a videón mintha egész jó képe lenne.

  Tetszik (0)
 4. Profile photo of KoLaMan

  Én csak ezen méláztam el:
  Video Format: MP3, AVI, MKV, RM, RMVB
  A felsoroltakban egyetlen videó formátum sincsen. Az mp3 audió, a többi konténer (a RealMedia van még? jé…), Vagyis tök homály fedi, hogy mit is tud lejátszani.
  Mentségére szóljon, egy rakás média lejátszásra képes eszközről csak a próba után derül ki, hogy mit tud, és mit nem.

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of BlueEyes

  Mit nyavajogtok? Nem néztetek még vörösboroskóla mellett NDK pornót 8 milliméteres filmvetítőről lakótelepi konyha meszelt falára kivetítve két farla akasztott műmatyó dísztányér között érettségi bankett után mattarészegen olyan zajjal, hogy még a szomszéd lépcsőházban is tudták, hogy megint nincsenek otthon a szüleid?

  Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez