Kell-e nekünk okosóra?

Néhány éve megjelentek a viselhető eszközök velük az okosórák is, ezektől a tárgyaktól sokan vártak egy új technológiai durranást a mobiltelefonok után.
Voltak, akik már vizionálták a filmekben megjelent futurisztikus eszközöket, amelyekkel akár a csuklónkon hordva majd kommunikálunk, eszközöket és járműveket fogunk irányítani.
Manapság ez már egyáltalán nem csak a fantázia világa mivel a technológia alkalmas lenne rá, de még sem történt meg a nagy áttörés. A legtöbb hordozható viselhető eszköz nem jutott tovább a prototípusnál.

Az első okosórák drágák voltak és a hardveres vagy szoftveres megkötések miatt nem sok újat hoztak csak egy korlátozott eszköz lett, ami nem nyújt többet, mint amit egy régebbi okostelefon eleve tud. Csak egy újabb tölthető felesleges divat cucc lett. Néhány nagyobb cég kivételével a gyártok nem is láttak ebben a platformban üzletet.

A férfiaknak egy jó óra olyan, mint nőknek az ékszer, szeretik mutogatni a jó megjelenés része. Az okos eszközök megjelenésével a hagyományos karórák ideje leágazóban van, mivel a pontos idő mutatására ott van szinte már mindannyiunk zsebében az okostelefonunk.

Lejárt volna az analóg órák ideje? Nem járt le, csak a piac az értékesebb szép – luxus órák felé tolódott. Ezt a piaci rést kihasználva a kisebb ázsiai cégek az első okosórákat lemásolva tömegével elkezdték gyártani az olcsó órákat.
Ezek az eszközök ugyan olcsók, de a gyenge hardver és gyenge anyaghasználat miatt, csak egy újabb szükségtelen divatcuccokat jelentenek. Megpróbálják tudásukat felturbózni azzal, hogy telepakolják mindenféle szükségtelen és szinte használhatatlan alkalmazással. Ugyan már ki akar az óra néhány száz pixeles kijelzőjén internetezni vagy játszani, vagy könyvet olvasni – aki mégis annak ajánlom, kezdje a Háború és békével 🙂
Néhány nagyobb gyártó azért nem adta fel (ilyen az Apple, Samsung, Xiaomi) és folytatta tovább az órák fejlesztését, melynek melléktermékeként megjelentek az okos karpántok.
Ezek elsőként inkább divatos hordozható eszközök lettek, ami mutatja a pontos időt, mobiltelefonunkkal összekapcsolódva pedig az értesítéseket is megjeleníti.
Az egyre esztétikusabb és szebb karpántok, karkötők az olcsóbb árfekvés miatt sikeresebbek lettek az óráknál, így érdemes volt fejleszteni, belekerültek az aktivitásmérők, pulzus számlálok.
Így az idő mutatása mellett már az egészségi állapotunkról is kaphatunk némi információt. Figyelmeztet és motivál, ha nem mozgunk eleget.

Itt történt egy áttörés, mert a sportóra gyártók is felfigyeltek rá. A sportórákat az okosóra – karpánt tudásával kiegészítve egy remek eszközt lehet gyártani.
Ami a pontos idő mutatásán kívül méri az aktivitásunkat, adatokat szolgáltat sport tevékenységünkről, megtett távról, időről ,sebességről; a telefonunkkal összekapcsolódva pedig értesítéseket is megjelenít, sportolás közben zenét is tudunk vele hallgatni. Ezek az órák már jól is néznek ki, az aktív sportolók és sportos életet folytatók körében elég sikeresek is lettek.

Az egészség-alkalmazások sikerét kihasználva manapság már az olcsóbb órákba is kezd belekerülni a különféle aktivitásmérők, egészségalkalmazások, sport funkciók. Így a piac is kibővült egyre több eszköz jelenik meg, a mobil gyártók is elkezdték fejleszteni a saját okos órájukat – karpántjukat.
A hardveres és szoftveres korlátok is kezdenek megszűnni. Egyre több szenzor és érzékelő kerül az eszközökbe. Vannak már ígéretes fejlesztések az üzemidő kibővítésére is, ilyen a mozgásenergia vagy test hőmérséklet felhasználása.

Milyen egy jó okosóra?
* Legyen dizájnos – megjelenése kifogástalan, stílusos
* Minőségi anyaghasználat, jól összerakott készülékház, minőségi kijelző üveg.
* Platform független, legyen kompatibilis bármelyik operációs rendszerrel
* Legyen benne Bluetooth 4.0 , WiFi, mozgásérzékelő és egyéb szenzorok
* Megfelelő erős hardver
* Háttérvilágítás nélkül jól látható kijelző – üveg felületén fényvisszaverő réteg.
* Víz és ütés állóság, minimum IP67 de inkább IP68 védelem
* Üzenetek, értesítések, hívások megjelenítése.
* Elegendő tárhely zeneszámok tárolására.
* Szoftvertámogatás
* Használható alkalmazás, amivel tudjuk eszközünket konfigurálni, testre szabni, adatainkat tárolni.
A statisztikázott adatainkat szinkronizálni lehessen a telefonra, számítógépre.
* Értelmes, használható multi funkciós alkalmazások
* Mellesleg mutassa a pontos időt is  🙂
* Beépített GPS – így mobiltelefonunktól függetlenül tudjuk szabadtéri tevékenységünket rögzíteni.
* Hosszú üzemidő – több napos készenléti idő (óra funkció akár 7 -20 nap)
Sport és egyéb tevékenység közben több órás használati idő
* Pénztárcánkhoz mérten megfizethető legyen

Amazfit Watch mobil alkalmazás

Az hogy egy óra rendelkezzen kamerával, beépített hangszóróval, mikrofonnal, hívás fogadásra – kezdeményezésére is alkalmas legyen – szerintem felesleges funkciók, mivel ezek inkább zavaróak és az üzemidőt is nagyban lerövidítik. Részemről bőven elegendőek a rezgő értesítések, üzenetek, beérkező hívások megjelenítése, ha szükségesnek látom úgyis előveszem a telefonomat, zenehallgatáshoz pedig ott a Bluetooth fejhallgató.
Az órák már alkalmasak lehetnek alvásunk monitorázására vagy pulzusmérésre is. Ezek a funkciók inkább csak tájékoztató jellegűek, mivel a mérések optikai LED világítással történnek így azok nem olyan pontosak, mint egy orvosi eszköz vagy akár egy pulzusmérő mellkaspánt.
Saját tapasztalataim szerint azért a komolyabb sportórák mérései nyugalmi állapotban elég pontosak tudnak lenni, de aktívabb mozgás vagy futás közben már eltérhetnek az eredmények egy mellkaspánttal mért adattól.

Mostanáig én is azok táborába tartoztam, akik értelmetlen felesleges eszköznek tartották az okos órákat, de eljött az a élethelyzet, amikor mégis csak úgy éreztem jól jönne egy ilyen eszköz.
Ez pedig az volt amikor kerékpározás közben megcsörrent a mobilom ,és én egyik kézzel a kormányt fogva és a féket behúzva próbáltam megállni, másik kezem pedig megszokásból a telefon után matatott a zsebemben. Hatalmas bukás lett a vége….
A másik ilyen helyzet pedig terepfutás közben, amikor mobil a hátizsákban pihen és csak a fontos bejövő hívást szeretném felvenni, vagy ha a telefonunk le van némítva mégis látjuk az óránkon a bejövő értesítéseket.

Életmód váltáshoz is jól jön egy ilyen eszköz ha netán szükségünk van egy kis plusz motivációhoz, figyelmeztet ha nem mozgunk eleget, és teljesíthető mozgás célokat is lehet beállítani. Én úgy látom, mégiscsak van ezeknek az óráknak létjogosultságuk. Nem a filmeken látott futurisztikus funkciók terén, hanem akár a mindennapjainkban, sportolás, vagy szabadidő tevékenység közben.

Ti használnátok okosórát, ha nem akkor miért nem?
Milyen szempontok alapján vásárolnátok egy ilyen eszközt?

Részemről ajánlott “sportos” okosórák / karpántok:

Huawei Band 2 pro
Xiaomi mi Band 2
Garmin Sport watch
Suunto Sport watch
Amazfit Pace  
Amazfit Pace 2 Stratos 

22 hozzászólás érkezett ehhez a poszthoz

 1. Profile photo of brejti

  Végre új cikk!
  Napközbenre van egy LG G Watch R, sportoláshoz Mi Band 2 és a fiókban valahol egy mi band 1s is.

  Tetszik (1)
 2. Profile photo of Sapaa

  “amikor mobil a hátizsákban pihen és csak a fontos bejövő hívást szeretném felvenni,”
  Erre már régen kitalálták a BT fülest. Egyébként köszönjük a cikket, jó áttekintést ad, főleg azoknak, akik még nem használtak okosórát. Én már többfélét kipróbáltam, SIM kártyás telefonost is, sajnos a leggyengébb láncszem mindegyiknél az üzemidő volt, átlagban szűk 1 nap. Végül kikötöttem az Amazfit BIP-nél, 30 napos üzemidővel, pont azokat tudja, amire szükségem lehet.

  Tetszik (0)
 3. Profile photo of pimi

  Ha a személyes véleményemre alapozok, vagyis hogy nem információs társadalomban, hanem információ kényszeres, illetve mániás társadalomban élünk, akkor tök felesleges. Nagyon trendi, nagyon divatos, és egyre olcsóbb. Amelyiket komolyan lehetne venni, azt nem lehet (érdemes) megfizetni Ha végigvesszük, hogy mit is nyújt, illetve támogat ez az eszköz, akkor bizony elég siralmas a körkép. Olyan, mint a kacsa. Tud repülni, de nem úgy mint a fecske. Tud úszni, de nem úgy mint a hal. Tud futni, de …. Hát szerintem ennyi.

  Tetszik (3)
  • Profile photo of Sapaa

   ” Olyan, mint a kacsa. Tud repülni, de nem úgy mint a fecske. Tud úszni, de nem úgy mint a hal. Tud futni, de …. Hát szerintem ennyi.”
   Ugyanez elmondható az okostelefonra is, a laptophoz képest. Nyilván egy kompromisszumos megoldás az okosóra, ami nem helyettesíti, hanem kiegészíti az okostelefont. Nem nélkülözhetetlen, de akinek tetszik és szüksége van a funkcióira, megveszi. Ahogy sokan még ma is “tök felesleges”-nek tartják az okostelefont, akik a telefont csak telefonálásra, SMS-re akarják használni. A többit meg elintézik számítógépen otthon vagy munkahelyen.

   Tetszik (0)
 4. Profile photo of Joco1114

  Most nagyon szemezek a Matrix PowerWatch-csal, de főként azért, mert nem kell tölteni. Valakinek van vele tapasztalata, olvasott, halott róla valamit?
  Egyébként a cikkel kapcsolatban: szívesen látnék egy olyan okosóra-listát, ami az általatok felsorolt követelmények alapján foglalja táblázatba az órákat.
  Ja link: https://www.powerwatch.com/

  Tetszik (0)
 5. Profile photo of KoLaMan

  Alapvetően @PIMI -vel tudok egyetérteni.
  Annyival árnyalom a dolgot, hogy én a következőből indulok ki. Nekem 10+ éve van egy Casio WAVE-CEPTOR órám.
  (Konkrétan ez: http://www.discount-watch-shop.com/casio-wva-430du-2a2ver-wave-ceptor-solar-watch – Ma már persze ősrégi, az újabbak jobbak)
  Soha – megismétlem: SOHA – nem volt vele semmi gondom, soha nem töltöttem (!), soha nem állítottam a pontos időt – csak úgy van, és működik. 10+ éve.
  (naná, sokkal többet tud, de a fent említettek a lényeg – minnyá mondom).
  Namostan nem tagadom, van pár “okosóra” funkció, amit nagyon is szívesen vennék, de ahhoz, hogy a jelenlegi órámat lecseréljem egy ilyen okos izére, akkor a fent említett (10+ éve babrálás nélkül működő) tulajdonságok az ALAP!
  Van olyan okosóra, amit 10+ évig nem kell babrálnom?
  Na, erről van szó…

  Tetszik (0)
  • Profile photo of aate

   Van egy Nokia 3210 telefonom a fiókba már több mint 10 éves és még mindig müködik. Akkor ne vegyek okostelefont se ?
   Más funkciók, más felhasználási szempontok vannak, de ez a felhasználok igényeire is igaz.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of KoLaMan

    Vagy nem értetted a lényeget, vagy mellébeszélsz. Vevő vagyok (lennék) sok új funkcióra, de (micsoda anakronizmus) ragaszkodom a régiekhez is.
    Amíg folyamatosan töltögetni kell a kütyüket (akár naponta többször is, ha ki is akarod használni), addig számomra érdektelenek.
    Mobilom is csak muszájból van, szinte csak SMS-re és vészhelyzetre (még így sem bír pár napnál többet).
    Akinek ez nem szempont – más eset.

    Tetszik (0)
  • Profile photo of Sapaa

   De hát senkinek nem tartanak pisztolyt a fejéhez, hogy vegyen okosórát! Ha neked nem fontos az üzenetek megjelenítése, lépésszámlálás, alvásfigyelés stb, akkor használd továbbra is a Casiodat.
   “Na erről van szó” 🙂

   Tetszik (2)
 6. Profile photo of pimi

  @KOLAMAN Azért ami neked van, az alapvetően ÓRA (nem is akármilyen!) , és nem divat kütyü. Nekem is van egy 28(!) éves SEKO-m, amiben ez idő alatt 3x(!) lett elem cserélve. Ezek a maiak hol lesznek – akár – 3 év múlva?

  Tetszik (1)
 7. Profile photo of pimi

  @AATE Ha valaki telefonálni akar a telefonjával, az ne vegyen okostelefont. Ne érts félre, én is rajongok a kütyükért. Ha érdekel valami, megveszem, használom. Pusztán a véleményemet fejtettem ki, ebben a konkrét témában. (Te emlékszel még a tamagocsira?)

  Tetszik (2)
  • Profile photo of aate

   Ne érts félre egyetértek a véleményetekkel is , Sokáig én is így voltam az okosórák iránt ,de egy jó és szép analóg órával én nem megyek el hegyet mászni vagy futni . Ezért írtam mások a felhasználói igények, amik akár változhatnak is. Akinek nincs szüksége rá az ne használjon ilyen órát.
   Tamagocsit és hasonló társait mindig is utáltam , tevét sem neveltem. 🙂

   Tetszik (1)
 8. Profile photo of aate

  @kolaman Én őrülök, hogy a cikkem által tudtam vitát indítani egy témakörről. De személyeskedésbe ne menjünk át. A véleményem valószínű szubjektív volt de a cikkben azt próbáltam megfogalmazni ,hogy most már ezek az eszközök lehetnek hasznos kiegészítők akár mindennapjainkban is . Valószínű elkerülte a figyelmedet az a rész ahol azt írtam szerintem milyen egy jó okosóra vagy a végén a részemről ajánlott órák. Meg fogsz lepődni némelyik már több napos akár többhetes üzemidőre is képes – természetesen ebben az esetben korlátozott funkciókkal (de funkcionálisan így is többet tud mint egy hagyományos óra ) Arról nem is beszélve ,hogy már elegáns viselhető kinézetre is.
  10 éves gond nélküli használatot pedig egy okos tech. eszköztől elvárni manapság tényleg csak egy vágyálom, hiszen az igények és a felhasználó terület meg a hardver is változik – fejlődik Én sem fogom ezt az órát minden napjaimban használni , de meg van az a terület amikor hasznomra fog válni , és szerintem ezzel nem vagyok egyedül.
  ( De jó végre ismét élet van az oldalon ) 🙂

  Tetszik (1)
 9. Profile photo of pimi

  Az utolsó mondatoddal is egyetértek. Ami azt illeti, ennyi “személyeskedés” még bőven belefér az oldal szellemébe. Láttunk már rosszabbat is. Köszi a munkáért és az aktuális témáért.

  Tetszik (1)
 10. Profile photo of KoLaMan

  @aate : Nagyon félrement (vagy legalábbis félreértelmezhető) mindkét hozzászólásom. Ha úgy érzed megbántottalak vele, elnézésedet kérem, nem volt szándékos.
  Egy: szeretném leszögezni ezért, hogy nagyon is örülök a cikknek, ráfért már erre az oldalra.
  Kettő: Ha valaki, hát én nem szoktam leszólni soha, hogy ki, mit, mikor, és miért használ. Még akkor sem, ha nem értem, és furinak találom. Legfennebb hangot adok értetlenségemnek.
  Három: Nagyon is értem, hogy sokaknak jól jön, és igen praktikus egy ilyen okos eszköz – a világon semmi furcsát nem találok ebben.

  +1: Ami talán a félreérthetőséget okozta, az a hordozható eszközökkel szembeni engesztelhetetlen ellenszenvem, aminek kizárólagos oka a tápellátásuk – vagy inkább ellátatlanságuk. Erről szólt a 10+ év (csak senki nem értette), mert ez az óra egyszer sem merült le, sőt a HIGH-MID-LOW állásokból egyszer volt alkalmam látni a MID jelzést a 10+ év alatt, a LOW-t soha. És mellesleg évekig melóztam éjszakai ügyeletben is, a nappali alvásoknál az órám a sötétített szobában volt. És bírta a napelem, a napi rádiós frissítésekkel együtt. Így is lehet.
  Azt gondolom, a piac megerőszakolása, a vásárlók igényeinek kikényszerítése, mesterségesen erőltetett kereslet kialakítása, ami most folyik. Olyan funkciókat beletenni az eszközökbe, (sőt, az igényt felszítani rá), amire egyszerűen nincs elég kakaó. Nevetségesek az üzemidők, még a komolyabb akkumulátorok esetében is (hogy az akkuk élettartamáról ne is beszéljünk ). Nevetséges, hogy csomagolásnál a haver külön kis neszesszerben hozza magával a különböző “power bank”-jait.
  Hiszem, hogy lehetne sokkal jobb is a helyzet, igényesebb kialakítással, ésszerű, visszafogottabb funkciókkal – és persze sokkal normálisabb szoftveres támogatással.
  (Tudom, vannak helyzetek, körülmények, ahol muszáj hordozható eszközt használni – én a hétköznapi használatról beszélek).
  Talán így már jobban érthető az álláspontom, és igen, elismerem, elég összetett téma ez, bőven lehet erről vitatkozni.

  Elnézést az OFF miatt.

  Tetszik (1)
 11. Profile photo of guipapa

  Én – köszönöm, nagyon jó cikk!
  Ejtsünk szó az egy nagyságrenddel olcsóbb okoskarkötőkről, azok programjairól is.
  Pl.: http://www.top10-zone.com/top-10-fitness-trackers/
  (Már a hatodikkal (T6 V3.3 931C) kísérletezem…), át kellett állnom újra android 7.1.1/BLE telefonra is, de a megbízható fitness/tracker: Nokia 640 LTE / POLAR H7 mellkaspánt / Run.GPS Trainer program) !!!

  Tetszik (0)
  • Profile photo of aate

   Egy elfogadható okos óra már 40 ezer körül kapható. (Pl : Polár, TomTom Amazfit ) Az általad linkelt okoskarkötők egyáltalán nem a nagyságrenddel olcsóbb kategória !
   Microsoft Band 2 -pedig elég problémásan indult a sok meghibásodás miatt. Ebben a kategóriában szerintem a Mi Band 2 az ár /érték arány nyerő.

   Tetszik (1)
   • Profile photo of dirty.ata

    Ott a pont, szerintem is a Mi Band 2 az ár-érték bajnok most (pl. eustockon 7900 Ft. +990 száll.kltsg).
    Amúgy nagyszerű cikk, gratula!

    Tetszik (0)

Szólj hozzá a cikkhez