Cégvizsgálat partneri kapcsolat előtt

Cégvizsgálat partneri kapcsolat előttA céges életben gyakran kerülsz kapcsolatba olyan vállalkozásokkal, melyeket korábban nem ismertél, melyekkel nem voltál még soha semmilyen kapcsolatban. Valószínűleg mondani sem kell, hogy milyen nagy problémákhoz vezethet, ha nem megbízható céggel írsz alá egy szerződést, vagy egy olyan cégnek fizetsz ki nagy összegeket, amely nem bánik megfelelően a pénzekkel. Érdemes tehát az ilyen szerződéskötések, partneri viszonyok kialakítása előtt megvizsgálni az adott céget.

Erre a vizsgálatra az egyik legjobb lehetőséget a cégkivonat beszerzése nyújtja. A cégkivonat olyan dokumentum, amely minden olyan információt tartalmaz egy vállalkozásról, ami a dokumentum kiállításának pillanatában megtalálható a cégről a cégjegyzékben. Fontos a dokumentum kiállításának pillanata, emiatt érdemes hiteles cégkivonatot igényelni. Ez egy fizetős dokumentum, viszont garantáltan a mai információkat fogja tartalmazni.

A cégkivonatban megtalálhatók olyan alap információk, mint pl. a cég neve, székhelye, adószáma stb. Ezeket persze egy gyors Google kereséssel is meg lehet találni, így elsősorban nem ezek miatt érdemes cégkivonatot vásárolni, hanem a következők miatt.

Egy cégkivonatban nem csak az alap információk szerepelnek egy vállalkozásról, hanem ún. negatív információk is. Ilyen információk pl., ha csődeljárás vagy felszámolás folyik egy cég ellen, vagy ha végrehajtás alatt áll. Számos ilyen fontos információ is megtalálható egy cégkivonatban, ha fennállnak. Érdemes tehát a papírok aláírása előtt pár ezer forintot és 10-15 percet rászánni a másik fél megismerésére a biztonság kedvéért.