Ennek a témakörnek tartalma 3 hozzászólás, 2 résztvevő. Utolsó frissítés: Profile photo of reEnd reEnd 6 éve, 5 hónapja telt el.

4 bejegyzés megtekintése - 1-4 / 4
 • Szerző
  Bejegyzések
 • 2013.03.11. , 17:28 #30170
  Hogyan ellenőrizzem le, hogy a processzorom Windows 8 kompatibilis-e?

  A Windows 8 minimális rendszerkövetelményei elméletileg megegyeznek a Windows Vista/7 követelményeivel, azonban a gyakorlatban ez másképp van. A processzornak legalább 1 GHz-esnek kell lennie (ez ugye megegyezik a Vista/7 minimális igényével), ezen felül azonban még támogatnia kell a PAE/NX/SSE2 utasításkészletet is (akit jobban érdekel a téma, az töltse le ezt a doksit). A legtöbb processzorral nincs is gond, csak nagyon régi processzorokkal (az első ilyen processzorok már több, mint 8 éve megjelentek) ütközhetünk problémákba. Tehát, aki pár éve vásárolt számítógépet, annak nem kell megijednie, nem fog problémákba ütközni.

  Hogy a régebbi processzorral rendelkezők ne nézzék értetlenül telepítéskor a hibaüzenetet, ha netalán nem felelne meg az elvárásoknak a procijuk, előtte érdemes meggyőződni róla, hogy a processzor megfelel-e az előírt követelményeknek, ezzel erőforrást és időt megtakarítva.
  Még egy fontos dolog, mielőtt belevágunk és valaki megkérdezné: nem, nincs lehetőség a kiiktatására, a Windows az XP SP2-től kezdve már kihasználja ezt a „feature”-t, azonban alapvető követelményként csak a Windows 8-ba került bele.

  Először is szükségünk lesz a Sysinternals egyik segédalkalmazására (ahol ez mellett még rengeteg hasznos segédalkalmazást találunk, érdemes szétnézni, nem véletlen vásárolta fel a MS sem), konkrétan a Coreinfo-t töltsük le és csomagoljuk ki egy nekünk tetsző helyre (példámban a Desktop-ra csomagoltam ki).

  Ezek után indítsunk egy parancssort (Win (Super) gomb + R, majd írjuk be: cmd) és navigáljunk el arra a helyre, ahova kicsomagoltuk a fájl-t. Navigálni így tudunk:

  cd 
  

  A cd után kell beírni az elérési utat, a meghajtó betűjele is szükséges, ne felejtsük ki, ill. a „/” helyett használjunk „\”-t (magyar billentyűzetkiosztáson az Alt Gr+Q kombináció lenyomásával hívható elő). Példámban a Desktopra kell elnavigálni:

  cd c:\Users\Endre\Desktop\
  

  Tipp: navigáláskor használd a „Tab” billentyűt, az első betű lenyomása után automatikusan kiegészíti, így kisebb a hibalehetőség.

  Ha sikeresen eljutottunk a megfelelő könyvtárig, akkor a következőt kell beírni a parancssorba:

  coreinfo -f

  és a következők a fontosak számunkra:

  NX
  PAE
  SSE2

  Ha ezek mellett „*” van, akkor öröm, mivel támogatja a processzor a szükséges utasításkészletet, ha pedig „-“van, akkor nem. A képen bejelölve az, amit figyelni kell:

  Remélem sikerült érthetően leírni az ellenőrzés folyamatát. Amit még szeretnék megjegyezni, hogy egyes BIOS-okban külön kell bekapcsolni az NX-bit-et, ha valakinek ez nem sikerülne, akkor kérdezzen nyugodtan, segítünk – ha tudunk.

  Csatolmányok:
  You must be logged in to view attached files.
  Számítógépes problémákkal kapcsolatban ne írj privát üzenetet, használd a fórumot vagy a kérdezz-felelünk részleget.
  2013.03.14. , 14:40 #30702

  Nagyon jó cikk jól is jött, csak engem érdekelne hogy miként lehet bekapcsolni az NX-bit-et mert csak az hiányzik a 3 fontos dologból ami kell a kompatibilitáshoz.

  2013.03.14. , 15:12 #30706

  EdStarK, ha támogatja a processzorod és nincs bekapcsolva, aakor BIOS-ban a Security fülön keresd.  😉

  Számítógépes problémákkal kapcsolatban ne írj privát üzenetet, használd a fórumot vagy a kérdezz-felelünk részleget.
  2013.08.01. , 02:09 #41101

  Ha nem kompatibilis, akkor így telepíthető:

  Windows 8 telepítése PAE, NX vagy SSE2-t nem támogató processzorok esetén

  Számítógépes problémákkal kapcsolatban ne írj privát üzenetet, használd a fórumot vagy a kérdezz-felelünk részleget.
4 bejegyzés megtekintése - 1-4 / 4

Be kell jelentkezned a hozzászóláshoz.