Ennek a témakörnek tartalma 1 hozzászólás, 2 résztvevő. Utolsó frissítés: Profile photo of Almeida Almeida 5 éve, 3 hónapja telt el.

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzések
 • 2013.03.11. , 04:26 #30068

  Miről is lesz szó?
  Ebben a kis témában egy kicsit mélyebben belemerülünk és felfedezzük a Windows 8-cal érkező egyik legjobban vitatott asztali gépre is szánt újdonságába, a Modern (Metro) UI-ba. Megnézzük mi mire jó, mit hogyan lehet benne előhozni, hogy mindenki számára kényelmes legyen az új UI. Nos, hát akkor kalandra fel! 😀

  Modern (Metro) UI? Nem Metro?
  De igen, a neve Metro volt, azonban jogi vitákba keveredtek volna a német Metro AG-val, akik a Saturn, a Metro és a Media Markt üzleteket vezetik. Így aztán Redmondban az alkalmazottakat gyorsan leszoktatták a Metro elnevezésről, és el is kezdték mindenhonnan eltüntetni. Poén az hogy pont az RTM elkészültének idejében jelentkezett ez a jogi probléma, a németek biztos bírságra számítottak, és arra hogy az MS-nek nem lesz ideje az UI átnevezésére. Hát, a számításuk nem jött be.

  Honnan? Egy kis történelem.
  Az új felület még a Windows Phone 7-ből származik, ahol a Windows Mobile addigi koncepcióját, miszerint egy mini asztali Windows legyen az ember mobilján, fogták és a kukába dobták, és a Windows CE alapokat megtartva valami olyat akartak alkotni, ami egyedi és formabontó. Ebből született az új UI, ami letisztultságot és egyszerűséget egyesíti. A Metro név onnan származik, hogy akármerre utazik az ember mindenféle szimbólumot lát, amit bármilyen nyelven beszél az ember megérti, például vasútállomásokon WC, információs-pult, telefonfülke, poggyászmegőrző, stb. útbaigazító szimbólumai.

  Mi is ez?
  Mielőtt azt hinné valaki hogy csak egy egyszerű Design váltásról van szó, annak mondanám hogy nem. A Microsoft a Windows 8-cal bevezet egy teljesen új alkalmazás platformot a WinRT futtató környezettel, melyekre a Modern (Metro) UI-s alkalmazások futnak. Ennek az egésznek az alapja a .NET Framework 4.5-ös verziója. A Microsoft törekedett arra, hogy a lehető legkönnyebben át lehessen állni több területen dolgozó fejlesztőnek a Windows 8-cal érkező új fejlesztői platformra. Az új típusú alkalmazásokat ennek megfelelően el lehet készíteni C#-ban, Visual Basicben, valamint hogy webfejlesztők se maradjanak ki a “buliból”, HTML5-re és JavaScript kombóra is lehet alapozni az alkalmazást.

  Start és keresés
  Hát akkor kezdjük a legelején. Bejelentkezéskor az első dolog ami elénk tárul a Start Screen, vagy magyar fordításban a Kezdőképernyő. Sokan mondják hogy semmire se használható. Mondanom se kell hogy ez egyáltalán nem igaz. Sokan a keresőmezőt hiányolják. A Windows 7, illetve Vista esetében a keresőmezőben beírt kifejezésre az eredményt ömlesztve jelenítette meg, válogasson a kedves júzer. A Windows 8-ban igaz, hogy nincs keresőmező, de elég csak a Start Screenen elkezdeni gépelni a keresendő kifejezést, és rögtön előjön a Modern (Metro) UI-s kereső. A keresési eredményeket is máshogy jeleníti meg. Az előző rendszerből ismerős ömlesztett eredmények helyett csoportosítva. 3 csoport van a keresőben:
  – Alkalmazások: Modern (Metro) UI-s és Win32-es alkalmazásokra is egyaránt lehet keresni.
  – Beállítások: Modern (Metro) UI és Win 32-es vezérlőpultelemek elérése
  – Fájlok: Indexelő szolgáltatás által indexelt helyeken keres
  Ha a jobb felső részben lévő profilképünkre kattintunk, akkor lehet módosítani a fiókképünket. Ez a lehetőség a Gépházba irányít minket, erről később lesz szó. A zárolás lehetőségével a Zárolási képernyőre kerülünk, ahonnan be tudunk jelentkezni. Ugyan ide kerülünk ha elindul a Windows, Készenlétből ébred föl, vagy használjuk a Windows + L billentyűkombinációt. A kijelentkezés pedig mint már az eddigi Windowsoknál is ismerős, bezáródik az összes program, a felhasználói munkamenet, és a Zárolási képernyőn találjuk magunkat. Az egy gomb megnyomásával eltüntetve a felhasználó kiválasztása után bejelentkezünk a rendszerbe.

  Csempék
  Azt is lehetne rájuk mondani, hogy a parancsikonok utódai. A csempéknek két fajtájuk van, az élő és a statikus. A nem élő az csak egy parancsikonhoz hasonlít, az élő viszont annyiban különbözik az előzőtől, hogy tartalomhoz viszonyítva változtatja a megjelenését. Például a levelezőkliens élő csempéje megjeleníti a friss e-maileket, vagy a zenelejátszó élő csempéje az aktuálisan lejátszott MP3-nak az infóit, vagy az időjárás alkalmazás, a beállított helyekhez tartozó időjárási adatokat. Az oldalsáv éppen ezért lett eltávolítva a végleges Win8-ből mert a Microsoft szerint az élő csempék kiváltják a funkcionalitásukat. Azt szögezzük le azért, hogy nem mindegyik programhoz tartozik élő csempe. Például az IE csempéje vagy a Kameráé. Élő csempéket ki is lehet kapcsolni. Ehhez menjünk az alkalmazás csempéjére, jobb klikk rá, és az alul feljövő lehetőségeknél válasszuk az Élő csempe kikapcsolása lehetőséget (Turn Live Tile off), valamint a csempéknek (élő nem élő egyaránt)méretét is itt tudjuk állítani, a Nagyobb és Kisebb lehetőségekkel, de nem minden csempe rendelkezik a 2 mérettel például az IE, a SkyDrive, és a Térképek csempéi. A jobb gombos lehetőségekről picit később lesz szó.

  Csoportok a Kezdőképernyőn
  A Microsoft természetesen megadja a lehetőséget arra, hogy a Start Screent testre szabjuk. Az azon megjelenő csempehalmazt csoportokba rendezhetjük, hogy átláthatóbb legyen számunkra, kedvünkre rendezhetjük őket. Egy csempe áthelyezéséhez elég csak rámennünk az egérrel, lenyomva tartani az egérgombot, és mint egy normális fájlnál fogd és vidd módszerrel áttenni oda ahova szeretnénk. Ha két csoport közé viszünk egy csempét az egérrel, és megjelenik egy vastag függőleges vonal, és elengedjük az egeret, vagyis “letesszük a csempét”, akkor azzal egy új csoportot hozunk létre. A különböző csoportoknak nevet is lehet adni. Ehhez először menjünk a a Start Screenen belül a a jobb alsó sarokban lévő mínusz jelhez. Arra rákattintva látunk egy miniatűr képet a start screenen lévő csempéinkről. A kívánt csoportra ha jobb klikkel rámegyünk, az alul előjövő lehetőségeken válasszuk ki a csoport elnevezése opciót, és adjunk nevet a csoportnak. Így tudunk csoportosítani pl. böngészőket, játékokat, fejlesztői környezeteket, stb. Lehetőségünk van csempék törésére is, például ha az egyik program telepítője révén kikerül a program Uninstallerje a Start Screenre, el lehet távolítani azt is a jobb gombos menüből.

  A jobb gombos lehetőségek a Start Screenen
  Előbb már volt róla szó, de nézzük meg tüzetesebben a lehetőségeket. Ha egy Modern (Metro) UI-s alkalmazásra klikkelünk egy jobbosat akkor a következők jönnek elő:
  – Levétel a kezdőképernyőről: Elrejti a Start Screenről az alkalmazást, de ha rákeresünk a keresőben, megtaláljuk.
  – Alkalmazás törlése: Egyértelműen letörli a kijelölt programot
  – Kisebb/Nagyobb: Csempe méretének állítása négyzet és téglalap közt. Nem minden app támogatja
  – Élő csempe kikapcsolása/bekapcsolása: Statikussá tehetjük, illetve élővé azokat az alkalmazáscsempéket melyek támogatják ezt a funkciót (Pl. Mail, vagy Üzenetek alkalmazások)

  IE10-nél:
  – Új ablak nyitása: Megnyit egy Metro-s IE10-et
  – Levétel a tálcáról/Rögzítés a tálcán: Az asztali verziójának a parancsikonját tünteti el a tálcáról, illetve rakja le oda.
  Ami bármilyen esetben előfordul, valamint ha a Start Screenen üres helyre kattintunk egy jobbosat:
  – Minden alkalmazás: Hasonló, mint a régi Start menü Minden program menüpontja, csak annyi a különbség, hogy új külsőt kapott.

  Jobb gombos lehetőségek IE10-en belül
  Alkalmazásokon belül változhat hogy miket lehet behozni a jobb egér gombbal. IE10-ben különbözik egy kicsikét. Ott alul is meg felül is bejön egy-egy sáv. A felső a különböző lapokat tartalmazza. Úgy kel őket elképzelni mint a füleket a desktopos környezetben. Csak itt nem a neveik jelennek csak meg, hanem a miniatűr képeik is. A miniatűrök jobb alsó sarkában lévő X-el tudjuk a “fület” bezárni. Alul látható balról jobbra haladva egy vissza gomb, a beviteli mező, ahova a weboldalt kell beírnunk, Egy rajzszög ikon, melynek két funkciója van, ha ráklikkelünk. Az egyik a rögzítés a Kezdőképernyőn, ekkor a Start Screenen megjelenik egy csempe, ami arra szolgál, hogy egyszerűen a Start Screenből rákattintva el tudjuk érni a rögzített weboldalt, megspórolva annak begépelését. A másik lehetőség a könyvjelzőbe való elmentés. Következő ikon a csavarkulcs, amivel 3 lehetőségünk van:
  – Alkalmazás letöltése a webhelyhez: Ezt sajnos egyelőre nem sikerült használnom mert ki van szürkítve, ha valaki tudja mi ez írjon hsz-t 🙂 Bár gyanítom hogy pluginokat lehetne vele letölteni.
  Keresés az oldalon: Az oldal szövegén belüli keresést tudjuk elérni (CTRL+F)
  Megnyitás az asztalon: Átváltás asztali IE10-re.
  Előre nyíl: Munkamenet előzményeiben ha visszafele haladtunk az oldalakon, ezzel előre fele tudunk menni.
  A beviteli mezőbe kattintva Weboldalak ikonjai, csempéi jelenhetnek meg, azok melyeket mostanában begépeltünk. Ahogy elkezdünk gépelni, a rendszer lekezdi szűkíteni a begépelt előzményeket, ezzel nekünk gépelést megtakarítva.

  Jobb gombos lehetőségek appokon belül
  Ez azért jóval tágabb halmaz, mint az IE 10 esetében, mert itt akár milyen lehetőséget létre lehet hozni a szoftverfejlesztő annyi ikont tehet az alsó vagy épp a
  felső sávba amennyit akar, olyan elrendezést csinál, amilyet akar. Ezt mindenkinek ki kell tapasztalni, azonban ha igény van rá, egy másik cikkben, vagy egy fórum topikban részletesen leírom őket beépített alap apponként 🙂

  Charms bar – Mi ez?
  Egy olyan új dolog a Windowsban mely sok lehetőséget egyesít Windowsban és alkalmazásokban egy elérhetőség alá. 5 lehetőség van rajta:
  Keresés: Keresőt hoz be. Hogy milyet, erre mindjárt visszatérünk
  Megosztás: Közösségi oldalakon különböző dolgok megosztása
  Kezdőképernyő: Előhozza a Start Screent
  Eszközök: Csatlakoztatott eszközök elérése, vagy a több-képernyős beállítások is elérhetőek innen
  Beállítások: Erre később bővebben kitérünk, most legyen elég annyi hogy beállításokat tudunk itt eszközölni

  Charms bar – Előhozás
  Egérrel: Vigyük az egeret a jobb felső sarokba, majd ha megjelenik az öt fehér ikon húzzuk lefele az egeret és megjelenik a charms bar háttere, az ikonok alatt a szöveg, és a Kezdőképernyő ikonja is színes lesz. Ugyan ez elérhető, ha a képernyő jobb alsó sarkába visszük az egeret, és felfelé mozgatjuk
  Billentyűzettel: Windows + C billentyűkombinációra jön elő a Charms bar.
  A következő pár bejegyzésben részletesen megnézzük azt, hogy melyik elem mire való.

  Charms bar – Alkalmazásokon belül és kívül
  Itt jön az új Modern (Metro) UI egyik nagy újítása, hogy a Charm Bar egyes részei az alkalmazásokhoz “idomulnak, tehát amilyen az alkalmazás, úgy változnak az ottani lehetőségek is. Vesézzük ki ezeket.

  Keresés
  Alapjában véve a keresővel fájlokat lehet keresni illetve Start Screenen nem jelenlévő alkalmazásokat, illetve vezérlőpult elemeket. A helyzet azonban már más, mint a régebbi Start menüben. A Charm bar keresés opciójában alkalmazáshoz képest változó hogy mire tudunk keresni, valamint átveszi azt a szerepet, hogy minden programhoz külön keresőt kellene írni. Egy egyszerű példa: A Zene appban zenét hallgatunk lejátszási listával, van benne vagy hatszortízahuszonharmadikon mp3 fájl. Ki szeretnénk keresni mondjuk a Schimán – Nicole Kidman disznót vág.mp3-at. Nincs más dolgunk mint a Charm bart előhozzuk, Keresésre klikk, elkezdjük gépelni, a kereső megkeresi a fájl, rákattintunk, és örülünk. Másik példa: Beérkezett üzenetek a Mail alkalmazásban. Újratelepítettük a gépünket, és keressük az egy éves ingyenes avast kódunkat. Mail alkalmazásban klikk a beérkezett üzenetekre, hozzuk elő a keresést a Charm barból, és kezdjük el gépelni, hogy avast, majd egy enter után kihozza a találatokat. Harmadik példa, a Térképek appon belül városok keresése.

  Megosztás
  Asztalon nem tudjuk használni, csak Modern (Metro) UI-s appokból. Mail alkalmazáson belül ki kell jelölnünk a megosztandó szöveget, és azt tudjuk megosztani. Nagyobb haszna inkább a Modern (Metro) UI-s IE10-ben van, ahol e-mailban, illetve közösségi oldalakon tudjuk megosztani az éppen olvasott weboldalt.

  Kezdőképernyő
  Bármilyen alkalmazást, amivel dolgozunk háttérbe rak, és behozza a Start Screent.

  Eszközök
  Géphez csatlakoztatott projektorok, nyomtatok, és egyéb eszközöket érhetünk el itt, ez nem alkalmazásfüggő.

  Beállítások
  Ez a menüpont két részből tevődik össze, egy statikus meg egy változó részből.

  Felső rész
  A változó rész az éppen használt alkalmazástól függ. Desktopon a következő beállítások érhetőek el:
  – Vezérlőpult: Szerintem egyértelmű
  – Személyre szabás: Asztali megjelenítés testreszabása (témák, háttérkép, stb.)
  – Számítógép információi: Rendszertulajdonságok (élményindex, aktiválási infók, stb.)
  – Súgó: Súgó és támogatás indítása
  Modern (Metro) UI alkalmazásokon belül azonban nagyon változó lehet, attól függően, hogy a szoftverfejlesztők, milyen beállítási lehetőségeket akarnak beletenni a programjukba. Ilyenek a:
  – Fiókok: Különböző online fiókokat tudunk a programhoz kapcsolni, pl. hotmail, gmail, vagy facebook.
  – Beállítások: Programhoz tartozó beállítások testre szabása, például a Windows Store-ban az alapértelmezett nyelven is megjelent alkalmazásokat előre tegye-e a
  store, vagy sem.
  – Súgó: Az app súgójának megnyitása.
  – Névjegy: Részletek az app aktuális verziójáról
  – Visszajelzés: Hibajelenség és egyéb vélemény küldése a fejlesztőcsapatnak
  – Engedélyek: Jeleníthet-e meg a rendszer értesítéseket a zárképernyőn, vagy a rendszeren belül, élhet-e a helymeghatározással, és egyéb hasonló beállítások.
  – Értékelés és véleményezés: A kattintás után a Windows Store-ba irányít át minket az app, ahol elmondhatjuk véleményünket az appról, és 1-5 csillag közt értékelhetjük.
  – Használati feltételek: A microsoft webhelyére irányít minket
  – Adatvédelmi nyilatkozat: Mint az előző.
  Internet Explorer 10 Modern (Metro) UI:
  – Internetbeállítások: Alapvető beállításokat hajthatunk végre, mint hogy jelenjen meg a weblap a programban, vagy előzmények törlése.
  Charm bar – Beállítások menüpont a Start Screenen
  Ott kiegészül a csempék lehetőséggel, amiben be tudjuk állítani a felügyeleti eszközök megjelenítését (eseménynapló, eszközkezelő stb. csempéi), valamint az élő csempék gyorsítótárait tudjuk velük kiüríteni, ilyenkor visszaállnak a csempék alap kinézetre és újra elkezdik az új információk szinkronizálását. Ehhez hozzuk elő a beállításokat, majd a csempék lehetőségekre való kattintás utána a Személyes adatok eltávolítása a csempékről szöveg alatt a törlés gombot nyomjuk meg. Jól jöhet ha egy élő csempe nem akar frissülni.

  Alsó rész
  Az alsó rész statikus, nem alkalmazásfüggő. A következő dolgokat éejük el róla:
  – Hálózat: Jelzi hogy csatlakozva vagyunk-e valami vezetékes vagy vezeték nélküli hálózathoz. Rá kattintva behozza a többi hálózatot is. Alapból azt jeleníti meg, amivel a netre vagyunk csatlakoztatva.
  – Hangerő: Hangerőt tudunk vele állítani
  – Fényerő: Be tudjuk állítani Windows alól a kijelző fényerejét, feltéve ha a monitor/laptop/notebook/netbook/tablet/stb. támogatják ezt. Ha nem, akkor ki van szürkítve és az van alá írva: nem érhető el.
  – Értesítések: A kijelző jobb felső részén beúszó értesítések elrejtése 1, 3, vagy 8 órára (pl.: Valakinek a szülinapja, új e-mail érkezett, Ide koppintva blablabla…).
  – Főkapcsoló: Ide kattintva tudjuk a gépet kikapcsolni, készenlétbe tenni (altatni), illetve újraindítani.
  – Billentyűzet: Billentyűzetkiosztást tudjuk módosítani. Ezt egyszerűen a Windows + Space billentyűvel is meg tudjuk tenni.
  – Gépház: A Modern (Metro) UI vezérlőpult

  Gépház
  A gépházból a felhasználó számára leggyakrabban használt beállításokat érhetjük el, valamint jó pár Modern (Metro) UI-ra jellemző beállítások is csak innen érhetőek el. Másrészt pár személyre szabási lehetőség csak akkor érhető el, ha a Windows-t aktiváltuk. Vegyük sorba a beállításokat:
  Személyes
  Ennek egésze csak akkor használható, ha rendszerünk aktiválva van. Jó, kezdőképernyőnél van kivétel a szín beállításnál, Registry beállítással módosítható. A személyesnél 3 dolgot tudunk beállítani:
  – Zárolási képernyő: A Zárképernyő hátterét tudjuk módosítani, valamint, hogy milyen alkalmazások információi jelenjenek meg ott, valamint egy alkalmazást ki tudunk választani, mely részletesebb infót adhat, pl. kinek van szülinapja, anyósod falujában hány fok van, meg hasonlók.
  – Kezdőképernyő: A háttérszínét tudjuk kiválasztani, valamint különböző háttérminták közül válogathatunk kedvünkre.
  – Fiókkép: Fiókunkhoz állíthatunk be profilképet, amit vagy a fájlrendszerről töltünk be, vagy csinálunk egyet gyorsan webkamerával.

  Felhasználók
  Ebbe a menüpontban tudjuk kezelni a felhasználói fiókjainkat. Itt tudjuk beállítani az offline illetve az online fiókunkat. Online fiókhoz egy Microsoft Accountra (Live ID) van szükség, mellyel szinkronizálni tudjuk az adatainkat, így egy újratelepítés után ha bejelentkezünk az online fiókkal, letöltődnek a beállításaink a gépre. Az online fikkal tudunk belépni az app store-ba, valamint az xbox alkalmazások alapja is az MS Account. Ebbe a menüpontban tudunk beállítani bejelentkezési módot is. Ha felébred a gép készenlétből, kérjen-e jelszót. Jelszó mellett a Windows 8-ban újdonság, hogy tudunk beállítani Pin kódot, amely egy 4 jegyű szám, valamint egy kép jelszót. A kép jelszó lényege az, hogy egy képen kell 3 mozdulatot (gesztúrát) végezni, és ha ezeket helyesen adtuk meg, a gép bejelentkeztet minket. Utolsó menüpontban pedig új felhasználókat tudunk létrehozni.

  Értesítések
  Az értesítéseknél azokat tudjuk beállítani, hogy egyáltalán megjelenjenek-e az alkalmazások értesítései, legyen-e az értesítésnek hangja, és hogy az értesítés megjelenjen-e a Zárolási képernyőn. Természetesen a Windows 8 arra is lehetőséget kínál hogy ha nem akarjuk az összes alkalmazás értesítését kikapcsolni, akkor egyenként tudjuk beállítani őket.

  Keresés
  Ez a lehetőség a Charm bar keresőjét érinti. A felső két ki-be kapcsolható beállításnál azt lehet beállítani, hogy azokat az alkalmazásokat tegye-e előre amelyekben gyakran keresünk. Pl ha sokat keresünk a Bing Maps-ben, akkor azt teszi előre, valamint a másik beállítás, hogy mentse-e a Windows a beírt kereséseket, a későbbi gépelés megkönnyítése érdekében. A keresési előzményeket lehet törölni is, az alatta lévő gombbal. A Windows 8 itt is lehetőséget ad a szelektálásra, pont úgy, mint az értesítéseknél. Ki tudjuk választani, hogy mely programokban keressen a kereső, tehát ha egyet kikapcsolunk, akkor az nem fog a kereső oldalsávban megjelenni.

  Megosztás
  Ez ismét a Charm barhoz kapcsolódik, a megosztás lehetőségnek a működését tudjuk beállítani. Az első beállításnál, megint az a lehetőségünk van, hogy rangsort állítson a Windows az appok használata szerint, tehát a gyakrabban használt alkalmazásokat melyekből meg szoktunk osztani azokat teszi előbbre. A másik beállítás az, hogy listát készít a Windows 8 a korábbi megosztási módokról, későbbi megosztás megkönnyítése érdekében. Ezt a listát lehet törölni, valamint a méretét be tudjuk állítani. Alapértelmezetten 5-re van állítva, de maximum 20 elemű lehet. Természetesen itt is lehetőségünk van szelektálásra. Azokat az appokat tudjuk szelektálni,melyekben meg akarunk osztani. Feltéve hogy van-e olyan app a gépünkön, mely támogatja a megosztást.

  Általános
  Az időzónát tudjuk beállítani meg a nyári időszámításra átállást elsősorban. A következő beállítások a képernyő bal szélén elérhetőfunkció ki-be kapcsolhatóságát teszi lehetővé. Az utána következő beállítás inkább az érintő képernyős eszközökre fókuszál, miszerint, ha bal szélről húzzuk be az ujjunkat, tudunk “lapozni” a megnyitott alkalmazások között. A következő menüpontokban a helyesírás ellenőrző viselkedését tudjuk szabályozni, miszerint automatikusan javítsa-e a hibás szavakat, valamint emelje-e ki a hibás szavakat. A nyelvi beállításoknál a Desktopra irányít minket és a nyelvek kezelése vezérlőpultelem nyílik meg, ahol a beviteli nyelvet tudjuk beállítani (billentyűzetkiosztás), valamint nyelvi csomag után tudunk keresni, olyan után, mely “passzol” a beviteli nyelvhez. A rendelkezésre álló tár mindössze annyit csinál, hogy felméri, mennyi helyet foglalnak a telepített Modern (Metro) UI alapú alkalmazások. A következő 3 menüpont már másabb szintű dolog:
  – Windows felújítása saját fájlok megőrzésével: Hát majdnem egy Windows újratelepítésről van szó, azonban jó pár dolog megmaradnak a gépen, például a Modern (Metro) UI-s appok, rendszerbeállítások, személyes adatok, fájlok.
  – Minden fájl és program törlése, majd a Windows újratelepítése: Majdnem ugyan az, mint az előző, csak annyi különbséggel, hogy itt minden törlődik, tehát kezdünk mindent a nulláról
  Megjegyzés: mind a kettőhöz szükség van arra, hogy a telepítő fájlok kéznél legyenek. Ezeket egyelőre nem tudom demonstrálni, mert az asztali gépeken annyit ír hogy hiányzik néhány fájl, a laptopon meg azt írja, hogy helyezzem be a telepítési médiát, majd indítsam újra a gépet. Lehet a dual boot a baja, nem tudom.
  – Speciális rendszerindítás: Az utolsó lehetőség pedig a speciális rendszerindítások gyűjtőhelye, ha az újraindítás most gombra kattintunk a gépházba, akkor az új, Modern (Metro) UI felületű boot managerbe találjuk magunkat, ahol visszatérhetünk a Windows 8-ba, kikapcsolhatjuk a gépet, kiválaszthatjuk melyik rendszert akarjuk legközelebb elindítani, a különböző indítási lehetőségek menüjét tudjuk következő rendszerindításkor behozni (csökkentett mód, stb.).

  Adatvédelem
  Az első két beállítás az alkalmazások hozzáférhetőségét szabályozzák, hogy a földrajzi helyzetet meghatározhatják, illetve a profilnevemhez, illetve képemhez engedek-e nekik hozzáférést. A harmadik beállítás annyi hogy webcímeket küld a gép az MS-nek a Windows Store tökéletesítéséhez.

  Eszközök
  Majdnem az, mint a Charm bar eszközök opciója, csak itt egy kicsit több eszközt jelenít meg (hangkártya, pendrive, egér, monitor), valamint új hardver felismertetésére is van lehetőség, illetve eltávolítására. Tehát egy picit butított eszközkezelő. Másik beállítási lehetőség hogy forgalmi díjas netkapcsolaton ki lehet kapcsolni a driver letöltését. Praktikus és gazdaságos megoldás az MS-től.

  Könnyű kezelés
  Kisegítő lehetőségek beállítása. Itt lehet elérni a kontrasztos megjelenítést, dolgok nagyobbá tétele a képernyőn (nálam ez nem támogatott a monitorom miatt), Windows + hangerő fel megnyomására mely kisegítő szolgáltatás induljon el a Narrátor, nagyító, és képernyő billentyűzet közül, vagy ne induljon el semmi. Értesítések megjelenítésének idejét tudjuk módosítani, valamint a kurzor vastagságát tudjuk befolyásolni.

  Beállítások szinkronizálása
  Figyelem! Ehhez online fiókra van szükségünk. Ebben a menüpontban be tudjuk állítani, hogy egyáltalán szinkronizálódjanak-e az adataink. A Szinkronizálandó beállítások menüpontban szelektálni tudjuk a lehetőségeket, hogy mit akarunk szinkronizálni, és mit nem. Ilyenek a Modern UI színbeállításai, a fiókképünk, a desktop személyre szabott beállításai, jelszavaink, kisegítő lehetőségek beállításai, nyelvi beállítások, Fájlkezelő és egér beállítások, valamint böngésző beállítások (Gondolom csak az IE 10-re vonatkozik), illetve alkalmazásbeállítások. Be tudjuk állítani azt is, hogy forgalmi díjas kapcsolatokon is engedélyezve legyen-e a szinkronizálás.

  Otthoni csoport
  Könnyűen tudjuk innen kezelni otthoni csoportunkat, beállíthatjuk mit osszunk meg, megtekinthetjük az otthoni csoporthoz a rendszer által generált jelszót, illetve kiléphetünk az aktuális csoportból, valamint egy kattintással létre tudunk hozni egy újat, ha gépünk hálózatra van kötve, és még nincs otthoni csoportban.

  Windows Update
  A vezérlőpultos Windows Update kicsit lebutított változata, ahol csak keresni és telepíteni tudunk. Ha szelektálni akarunk a frissítések között, akkor átirányít minket a Desktopos Windows Update arra vonatkozó részére.

  Modern (Metro) UI-s appok bezárása
  A bezárás elég egyszer. Vigyük az egeret a képernyő tetejére, és látni fogjuk, hogy az egérkurzort megváltozik, egy kis kézfejet fogunk látni a nyíl helyett. Ekkor kattintsunk egyet, de ne engedjük fel az egérgombot, majd az alkalmazást kezdjük el lehúzni a képernyő legaljára, majd engedjük fel az egeret. Ha sikeresen bezártuk az appot, a Start Screen jön elénk.

  A Képernyő bal oldala
  Ha a bal felső sarokba visszük az egeret, akkor a legutóbb használt alkalmazás miniatűr képét jeleníti meg a rendszer, ha viszont a bal alsó sarokba, akkor a Start Screent miniatűrjét jeleníti meg. Ha viszont a felső sarokról lefele, illetve az alsóról felfele húzzuk az egeret, akkor megjelenik az összes megnyitott alkalmazás miniatűr képe, rájuk egy bal klikket alkalmazva a kiválasztott alkalmazás kerül előtérbe.

  Alkalmazások bezárása a bal oldalon
  Miután előhoztuk a megnyitott programokat, elég csak a miniatűr képére egy jobb klikket, és azon belül a Bezárást választanunk.

  Dokkolás – Mi ez?
  A dokkolás hasonló egy picit az Aero Snap szolgáltatáshoz, mely arra szolgál, hogy fele-fele arányban 2 Desktop alkalmazás kitöltse a képernyőt. A Dokkolásnál is hasonló a helyzet, de itt már a Modern (Metro) UI-s alkalmazások is előtérbe kerülnek. Dokkolásnál az alkalmazásoknál 2 méret van. Az egyik 1/3, míg a másik 2/3 az írások szerint, szerintem inkább azonban vagy 1/4 vs 3/4, vagy pedig annyi hogy a Windows a nagyobb alkalmazás terét leviszi 16:9-ről 4:3-as arányra, a maradék helyet meg odaadja a kisebb helyet igénylő appnak. A szolgáltatáshoz elvileg 1366*768-as felbontás kell. Azért mondom hogy elvileg, mert nálam 1360*768-as felbontás van a monitoromon, és úgy is megy.

  Dokkoljunk
  A dokkoláshoz 3 lehetőség van. A Modern (Metro) UI-s appok bezárásához hasonlóan fogjuk meg az appot az alkalmazás tetejénél, és mozgassuk jobbra vagy balra addig, míg egy függőleges fekete csík meg nem jelenik a képernyőn. Ha megjelenik, engedjük el az alkalmazást, és dokkolódik. Alapból a kisebb méretre dokkolódik. Az app melletti fekete vonallal tudjuk változtatni a méretét ha nincs mellette másik alkalmazás, és növelni akarjuk a méretét, kitöltődik teljes képernyőre. A dokkolt alkalmazás mellé az előbb leírt módon lehet egy másikat tenni. Másik megoldás a bal oldali alkalmazássávban található. Ha előhozzuk és duplán ráklikkelünk, megjelenik a bezáráson kívül két lehetőség:
  Dokkolás balra
  Dokkolás jobbra.
  Ha a Desktopot visszük le a kisebb méretre, akkor a megnyitott alkalmazások listáját láthatjuk. Természetesen úgy is tudjuk dokkolni az alkalmazásokat, hogy a bal oldali sávból megfogjuk bal egérgombbal az alkalmazást, és kihúzzuk a kívánt területre, és elengedjük a bal egérgombot.

  Dokkolt app bezárása
  Pont ugyan úgy, mint a teljes méretben lévő appok bezárása, megragadjuk a legtetején az appot és levisszük a képernyő aljára.

  Jelenleg ennyi amit el tudok mondani, ha bármi kérdés van írjatok hozzászólást, valamint ha igény van rá valami témában Windows 8-on belül hasonló tutorialra, írjátok meg HSZ-ben 😉

  A DirtyWindows legyen veletek.

  A leírást készítette: nyakas
  Csatolmányok:
  You must be logged in to view attached files.
  Számítógépes problémákkal kapcsolatban ne írj privát üzenetet, használd a fórumot vagy a kérdezz-felelünk részleget.
  2014.10.02. , 15:32 #95747

  Jé, még megvan a leírásom? 😀 Azt hittem anno a teljes fórum is odaveszett 😀

  "The best solution is usually the easyest one" - GLaDOS

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2

Be kell jelentkezned a hozzászóláshoz.