Mikor és mennyire megbízható egy cégkivonat?

Mikor és mennyire megbízható egy cégkivonat?A céges ügyintézésekhez használt dokumentumok közül a cégkivonat az, amire szinte minden egyes ügyintézéshez szükség lesz. Az ügyintézések mellett információszerzésre, adatgyűjtésre is használható a cégkivonat. Ahhoz, hogy használni tudjuk a dokumentumot, megbízhatónak kell lennie. De mikor és mennyire megbízható egy cégkivonat?

Amennyiben hiteles vagy közhiteles cégkivonatot használunk, és olyan helyről szerezzük be, ahol az információk hitelességét az az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat biztosítja, teljesen megbízható dokumentumot kapunk. A hiteles és a közhiteles cégkivonatban ugyanazok az információk szerepelnek, a hitelesítés szintje a különbség csak közöttük. Ha nincs előírva, hogy közhiteles változatot kell benyújtani, akkor az olcsóbb hiteles cégkivonat is tökéletesen megfelelő.

Van viszont olyan cégkivonat típus is, amely nem feltétlenül megbízható, ez pedig az ingyenes cégkivonat. Az ingyenes cégkivonatban is a dokumentum kiállításának pillanatában aktuális információk szerepelnek, viszont itt semmi nem garantálja, hogy a ma letöltött ingyenes cégkivonat a mai nappal is lett kiállítva. Sőt, a gyakorlat az, hogy a letölthető ingyenes cégkivonatok hónapokkal ezelőtti információkat tartalmaznak, így nem megbízhatók. Emiatt hivatalos ügyintézésekhez nem is lehet őket felhasználni, de információszerzésre is csak korlátozottan alkalmasak.