Milyen eledeleket adjunk a törpenyulaknak?

Milyen eledeleket adjunk a törpenyulaknak?A törpenyulak sokak kedvenc háziállatai, tartásuknál azonban nagyon oda kell figyelni arra, hogy mit etetünk velük. Fontos, hogy a törpenyulakat nem úgy kell etetni, mint a háztáji nyulakat kellene, hanem sokkal megfontoltabb etetésre kell törekedni, ha azt akarjuk, hogy sokáig éljen kedvencünk. A törpenyúl természetesen ugyanúgy növényevő, de tudatosabban kell az étrendjét összeállítani.

Annak ellenére, hogy növényevő állatról van szó, nem ehet a nyúl minden fajta növényt, hanem már a növények között is válogatni kell. A nyúl burgonyát és hagymaféléket sem ehet, hanem a zöldféléket kell előnyben részesíteni. A zöldfélék megválasztásánál arra kell ügyelni, hogy sok rostot és kevés kalóriát tartalmazzanak. Pontosan ezért a széna a nyulak legfőbb tápláléka, ugyanis rostban rendkívül gazdag táplálékról van szó, ami jó hatással van a nyulak emésztésére. A széna mellé a minőségi nyúltáp kiváló kiegészítés lehet.

Nagyon fontos, hogy a nyulak szervezetébe minél kevesebb növényvédőszer maradvány kerüljön. Ezt a legjobban úgy lehet kivédeni, hogy biotermesztéssel nevelt növényeket etetünk kedvencünkkel. Ez persze általában nem túl kifizetődő, de arra törekedni kell, hogy minél kevesebb vegyszerrel megtermelt növényeket egyen az állat. A változatosságra sem kell olyan nagyon figyelni, az étrend nagy részét a széna és a víz tegye ki, és melléjük lehet néha egy kis tápot vagy zöldséget adni az állatnak.