A Windows 10 Home 64bit-em túl sok helyet foglal a C-n

+1
0
-1
Megválaszolt
Nyilvános

Gyakorlatilag szűz Dell laptopomra a Dell szervizben rakták fel a Win 10et (gyári hibás volt, alaplapcsere kellett), ami valamilyen (számomra) rejtélyes oknál fogva 97 gigát foglal a C meghajtón. Csak a Windows mappa 43GB, és már majdnem tele van a 106GB-ra méretezett partíció, pedig a Visual Studion, meg böngészőkön kívül még semmilyen speciális programot nem telepítettem rá. Az előző windows mappát már töröltem, szóval az nem lehet. Van-e ötletetek, hogy miért van ez, hogyan szabadíthatnék fel tárhelyet? Átlagos felhasználó vagyok, de lassan a hajam kihullik, mert minden egyes használatnál újabb és újabb problémák jelentkeznek, a Win 10 miatt, amiket sokszor a google segítségével sem tudok megoldani.
OFF: HA tudtok esetleg olyan megbízható céget ajánlani, amelyik vállal szoftveres javítást is, azt szintén megköszönném, mert attól tartok lesz még olyan problémám aminek megoldása meghaladja a képességeimet.
 

5 válasz

Nyilvános

Azért nem annyira veszélyes az , kb. 8-10 giga ami kérdéses (talán dell programok). Azt nem tudom h a VS mennyi helyet foglal el.
Itt van az enyém viszonyítási alapnak , itt csak a dll kiterjesztések 14 gigát visznek.

#1
Nyilvános

Szomorú tapasztalataim szerint nem csak a Dell szervízben hígult a szakma (amúgy általában külön szoftveresre nincs is keret, így aztán lazán rálőcsölik a hardveresekre a szoftveres melókat is – boldoguljon ahogy tud).
Nem tudok semmit a gépről (eredetileg W8, vagy W10 volt-e – ha ugyan volt – , egyáltalán W10 kompatibilis-e, megvan-e az eredeti gyári Dell helyreállító partíció, stb.), mindenesetre én is arra hajlok, hogy újra kéne telepíteni tisztességesen. Magamat elvből nem ajánlom itt, a konkurenciát pláne nem – de mindenképp javaslok egy hozzáértőt keresni.
(És nem ártana ellenőrizni, hogy a Win10 legalitása megmaradt-e – már persze, ha volt egyáltalán)

#2
Nyilvános

Sziasztok! Köszönöm a válaszokat!
Most éppen jóhiszeműen frissítettem a windowst és valószínűleg ez a csodás anniversary edition eldugta a D partíciómat… Most keresek rá megoldást, csak a legtöbb google-ös válasz csak arra vonatkozik h a D nincs mountolva (nincs betű a partíció mellett a diskmanagementben?), nekem viszont egyáltalán nem látja D-t. Próbáltam MiniTool Partititon Wizarddal, de az sem látja. Ha esetleg tudnátok abban segíteni, hogy hol találok megbízható hozzáértőt, az jó lenne. Addig marad a varázslás…
Egyébként amit KoLAMan mondott én is így tapasztaltam, tényleg a hardveresek csinálják a szoftveres javításokat is és nem mindig értelmesen.
Amúgy a windows eredeti rajta, és talán a Dell gyári partíció is megvan. A product key-ket kiszedtem és elmentettem, most meg fonom a kenderkötelet. :))))

#3
Nyilvános

Jah és eredetileg is W10 volt rajta. “Flottás” gép, a Dell külön az MTA-nak szóló ajánlatában volt, azt hiszem itthon nem is nagyon kapni a típust, bár ez nem biztos. Gyakorlatilag alig volt használva, mert amióta megkaptam, csak a baj van vele (főként a W10 miatt), 1-2 órás használat után a legkülönbözőbb problémák adódtak vele, és nem használtam semmi extrát, csak böngészőket meg officet, még alkalmam se volt egyebeket használni rajt. Először az egyik MTAs rendszergazda telepítette fel, azután kaptam meg, ő meg vmi nagyon amatőr dolgot cseszett el, ami miatt a videókártya drivereket “nem találta” a rendszer. Utána (más hiba miatt is) elvittem a Dellbe, ahol az alaplapcserénél jóhiszeműen azt mondtam a szervizeseknek, hogy telepítsék fel ők, biztos nem lesz gond… Én azért szeretném elkerülni az újrarakást, mert utoljára akkor csináltam ilyet, mikor gimiben XP-t telepítettünk órákig egy csomó lemezről… 😀

#4
Nyilvános

“…csak a baj van vele (főként a W10 miatt) ”
Van elég dolog, ami miatt a Win10-et ekézni lehet, de ezúttal ne kenjük rá. Amúgy mi a jóistent telepített az MTA-s akárki? Talán gyárilag nem volt rajta semmi? Fogadok megint valami kamu közbeszerzés amatőr megvalósítása- nem tudok másra gondolni -, ami után semmi csodálni való nincsen az egészben.
Próbáld a géped típusát gondosan meghatározni (ha kell, például a  HWInfo64 nevű ingyenes program segítségével), majd ennek segítségével már tájékozódhatsz a DELL honlapján, letöltheted onnan a szükséges dolgokat is.
Sajnos nem tudok ajánlani senkit,  a hivatalos szervízes út meg drága is, és totálisan zsákbamacska. Nem lehetsz ennyire egy magányos valaki, hogy nincs egy ismerős (vagy ismerős ismerőse), aki boldogulna vele.

#5

Lépj be, vagy Regisztrálj a válaszadáshoz