Asus M2N-E alap+SSD

+1
0
-1
Megválaszolt
Nyilvános

Üdv!
Adott egy Asus M2N-E alap, amihez tennék egy SSD-t, meg plussz RAM-ot. AMD procis. A gondom az, hogy a bios-ban nem találok olyan részt, ahol ahci-t lehetne állítgatni, viszont W7 alatt, parancssorral a  fsutil behavior query disabledeletenotify parancs értéket ad. Nézegettem a biost, a legújabb stabil van rajta, van újabb is, 5001, de arra azt írja, hogy beta (pedig van vagy 5 éves). Kérdésem: szerintetek mehet bele ssd, vagy ne erőlködjek. Elég lassúcska a gép. Linux tárgytalan.
Köszi!

6 válasz

+1
+1
-1
Nyilvános

Én a netezős gépbe tettem kíváncsiságból egy SSD-t. Ebben egy M2N-SLI alaplap van és a BIOS-ban ugyanúgy nincs AHCI opció, szintén a “legfrissebb” BIOS-sal.
A HD Sentinel ezt írja: 
“A mozgó alkatrész nélküli meghajtó (SSD) állapota hibátlan. Problémás vagy gyenge szektorok nem találhatóak.
Az SSD TRIM funkciója támogatva és engedélyezve az optimális teljesítményhez.
A kondíciót a következő SSD-specifikus S.M.A.R.T. attribútum(ok) értéke határozza meg: #231 SSD Life Left. Nincs szükség beavatkozásra.” Teljesítmény, kondíció: 100 %.
Az én tapasztalatom, hogy a gép nem lett számottevően gyorsabb, ami valószínűleg köszönhető a nem túl fiatal alaplapnak és a benne lévő szintén nem túl fiatal proc.-nak (Athlon 64 x2 5200+)
Mivel a rajta lévő WIN7 (x64) csak pár napos, így az esetleges teljesítménycsökkenésről/lassulásról csak később tudok majd beszámolni.

#
+1
+1
-1
Nyilvános

Ez az a bizonyos TRIM , amin áll vagy bukik az egész. Amit leírtál az csak azt bizonyítja (én így tudom) – h az utasítás kiadásra került , de az már nem biztos h célba is ér talán éppen az AHCI hiánya miatt. Az igazi választ ebben az esetben nem tudhatjuk az SSD hiánya miatt.
Itt van valami “csalás” féle leírás , talán tanulmányozásra éppen elegendő , a megvalósítását kétségesnek tartom bár,,,,,, :
http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20100802031013859&board_id=1&model=M2N-SLI+Deluxe&SLanguage=en-us&page=1

#1
Nyilvános

Köszi Urak!
Közben magam is találtam egy olyan listát, hogy támogatott SSD-k. Nem egy hosszú lista, de ha azokat igen, akkor a megrendelt A-DATA SP550-et is támogatnia kell. (Nagyon jó ár érték arányú SSD, ajánlom mindenkinek!) Kiegészítem még a memóriát 4-5 GB környékére, aztán itt a vége, fuss el véle. Ebben a lapban meg prociban max ennyi van. Annyi vigasz van a történetben, hogy ha meghal a rendszer, akkor az ssd még mindig megállja a helyét egy újabb konfigban.

#2
Nyilvános

Én eredetileg egy újabb konfighoz vettem EZT. Szerintem a lap alapvetően elvan mindegyik SSD-vel, csak szegény már kicsit régi, ezért nem érezhető a HDD-SSD különbség (ezért nem is fogom benne hagyni, ha kell egy mások géphez).
A gépben 4GB DDR2 ram van, szerintem ha bővíteném se javulna a helyzet, csak mint fentebb írtam, kíváncsiságból tettem bele, tudni akartam, hogy lehet-e csodát várni kizárólag SSD beépítéssel (válasz: nem). 

#3
Nyilvános

A kérdés csupán az h mit csinálsz majd a TRIM nélkül? Tudtommal ez már lassuláshoz vezet egy idő után. Vagy próba cseresznye? 😀

#4
Nyilvános

 Meglátjuk, majd megírom, hogy eszi vagy nem eszi. 🙂

#5

Lépj be, vagy Regisztrálj a válaszadáshoz