HP Compaq 610 "turbózás"?

+1
0
-1
Újranyitás
Nyilvános

Sziasztok! Adva vagyon egy kb. 9 éves, szerény felszereltségű HP Compaq 610 laptop. Core 2 duo proci, 300 giga “hagyományos” tárhely, “frissítve” Win10 Pro rendszerre, és a gyári 2 giga RAM megfejelve további 2 gigával; többet nem bír el a gép – a 32 bites oprendszer ráadásul ugye 3 gigát használhat a 4-ből… Kipróbáltam a 64 bites oprendszert is korábban, de zúg-búg a gép vele, érzékelhetően gyorsabb viszont nem lett… 
A KÉRDÉS: milyen SSD-re érdemes kicserélni a vinyót? “Átlag alatti” felhasználóként nem kívánok többet úgy 120 giga tárhelynél, a lényeg, hogy gyorsabb legyen egy kicsit a gép, de a lehető legolcsóbb, de biztos megoldással. (Érzésem szerint csak a tárhely modernizálás segíthet már a gépen, ezért volt célzott a kérdésem; amúgy ez az egyetlen gép egyelőre a családban, és előreláthatóan legalább 1 évig nincs módomban másikat vásárolni.)
Előre köszönöm a segítséget! (Nem ismerve az SSD-k ár-érték arányát, valamint azt sem, hogy hol lehet olcsóbban, de megbízható helyről beszerezni ilyent, reménykedem korrekt válaszotokban.)

11 válasz

Nyilvános

Szerintem egy win xp vagy win7 jobb választás lenne a win10 helyett.  Az ssd lehet hogy gyorsabb adatolvasással bírna de egy ilyen gépbe már luxus lenne.

#1
Nyilvános

Én is átvészelném azt az 1 évet a jelenlegi állapottal, nem érdemes már beruházni.
Az viszont más kérdés, hogy személyes véleményem és tapasztalatom szerint a Windows 10 – bármennyire is furcsán hangzik – nem igényel erősebb vasat, viszont stabilabb a a7-esnél.

#2
Nyilvános

Bár lehet sokan felhördülnek, de szerintem a legolcsóbb megoldás ha csak általános dolgokra használod a gépet egy Linux rendszer lenne  mondjuk egy Ubuntu, de ha bevállalós vagy akár egy Puppy Linux is szóba jöhet az utóbbi csak pár 100 mega de meglepődsz mi mindent bele zsúfoltak szinte mindent megtalálsz ami átlagos felhasználóknak kell és mindezt szinte atom stabil rendszerben, itt egy magyar nyelvű ISO letöltő linkje:  https://yadi.sk/d/WQAwW0w-VPhQw   Live USB-t is csinálhatsz kipróbálásra. És egy videó:  https://www.youtube.com/watch?v=ofzbjVk-_fc     Bár én is a Windowst részesítem előnyben de ettől olcsóbb gyorsítást szerintem nemigen találsz.

#3
Nyilvános

Belegondolva, hogy nem is ingyen fogják cserélni, hogy csere közben bármi történhet (régi gép, törékeny csontok), hogy egy mai korszerű SSD messze nem lesz ezen a gépen rendesen kihasználva, meg az áttelepítési macera – szóval csatlakozom az előttem szólókhoz.
Ez a Win7 vs Win10 dolog meg sima hitvita. Elkezdeni sem érdemes.
(mellesleg ezen a cuccon eredetileg is Win7 volt – hagyjuk már azt a Win XP-t nyugodni békében…)
Ami viszont tény: Ha (ismétlem HA) minden komponens megfelelően működik Win10 alatt, nem hiányzik driver, akkor a Win10 legalább olyan gyors mint a Win7. A többi tetszik/nem tetszik kategória.
Ami szintén tény: A Windows 10 core (közismertebben Home) kevesebb erőforrást igényel, és gyorsabb mint a Win10 pro, valamint otthoni használat esetén gyakorlatilag semmi nem kell a PRO plusz tudásából.

#4
Nyilvános

@szomiboy : Átlag alatti felhasználónak (Ő mondta…), a családban lévő egyetlen, sok éve megszokott gépre ne javasold a Linuxot. És nem, nem igaz; én magam próbáltam egy régi gépen, és a linux alatti böngészés, média lejátszás, alapdolgok NEM voltak gyorsabbak.

#5
Nyilvános

Talán a win7 takarékosabb tárhely szempontjából mint a win10.

#6
Nyilvános

@KoLaMan :Lehet nem jót próbáltál 🙂 , igen lehet neki sok a Linux de azt aláírod te is hogy ” be tudom kapcsolni a gépet, máshoz nemigen értek, ne kerüljön semmibe de legyen gyors, és erős” az ebbe a formában nem működik, valamit áldozni kel rá vagy pénzt, vagy tudást, volt olyan kollégám akinek bedöglött a rendszere mivel win nem volt nálam (Németországban melóztunk) fölraktam kényszerből egy magyar Puppy Linuxot megmutogattam az alap dolgokat neki még párszor kérdezősködött de tetszett neki a rendszer sőt még a neten is utána olvasott tanult dolgokat hozzá azóta is azt használja saját bevallása szerint neki tökéletes.Ő tudást szánt rá ,tanult kicsit mivel pénzt nem szánt rá. Nem akartam megsérteni ezzel senkit,  de a kényelem nagy úr és a net tárt kapukkal várja az érdeklődőket kis tanulással kompromisszumokkal rengeteg pénzkiadástól megkímélhetnék magukat sokan, de ugye a kényelem az pedig nem olcsó. 🙂

#7
Nyilvános

@zsiga68 : a telepítéssel foglalt hely nem nagyobb számottevően, durván ugyanakkora.
Futás közben pedig (főképpen a memória foglalást szokták felróni) nem pazarolja az erőforrást jobban a Win7-nél, hanem csupán KIHASZNÁLJA. nagy különbség.
 
@szomiboy : Hagyjuk, nem megyek bele hitvitába. Főképpen ilyen érvelés után, hogy: “Lehet nem jót próbáltál“.
Én csupán nem gondolom, hogy az ügyfél nekiáll a családjával a Linux-al ismerkedni, pláne, hogy nem tanulni, hanem használni akarják a gépet. Igen, mint olvashattad, készek erre költeni is – van ezzel valami gondod?

#8
Nyilvános

Hálásan köszönöm az eddigi hozzászólásokat!
Miután senki sem ajánlott SSD beépítést, hát kihagyom egyelőre, azaz marad minden a régiben. 🙂
Ha megengeditek, néhány észrevétel (hátha előnyére válik másoknak is a tapasztalatom).

  • Mióta Win10 fut az eredeti Win7 helyett a gépen (közben volt egy Win8, meg 8.1 is rajta) semmiféle problémát nem észleltem, azaz legalább olyan “gyorsak”, stabilak voltak az újabb Windowsok, mint a Win7 (könnyen lehet, hogy ez a HP és MS közötti kiváló viszonynak is köszönhető, azaz minden driver és egyéb hasonlók tökéletesen működnek bármely Win alatt az amúgy öregecske Compaq610-en).
  • Sokszor és sokféle Linuxot tettem korábban dual boot-ba a gépre vagy teszteltem pendrive-ról (Ubuntu, Lubuntu, Endless, még ChromeOS is volt), de “valódi” gyorsulást nem hoztak a rozsdás vason (tegnap meg azért kellett sebtében egy Win8.1-et rakni dual boot-ban,mert a gyermekem 12E-ért vásárolt PC játéka (DVD) az istenért nem akart a Win10-en futosgálni, bármilyen kompatibilitási módban is kísérleteztem; viszont a “szűz” Win8.1-en elsőre ment /gyorsan csináltam egy 60 gigás D: partíciót a vinyón /C: Windows 10, D: Windows 8.1, E: Adatok/, letoltam a netről az .ISO-t a C:-re, felcsatoltam, majd az új partícióra, talán éppen a dörtivindózon régebben talált leírás szerint az ISO-ból a …/Source/setup.exe indításával röpke egy óra alatt megvolt mindenestül a telepítés és “belakás” is ;-).
  • Mindenképpen lényeges szempont volt nálunk, hogy a család többi tagja érdeklődés és/vagy idő hiányában (meg azért, mert a munkahelyén meg az iskolában is ez megy) nem akar a Windows “mellé” mást is “megtanulni”. Én biztosan fogok ezentúl is kísérletezgetni az egyes OS-ok között, de valószínű, hogy a Windows mindig megmarad (még akkor is, ha lesz egy teljesen privát laptopom egyszer :-)…
#9
Nyilvános

@KoLaMan Ne haragudj de valamit csúnyán félre értettél én Windows hívő voltam,vagyok, és leszek mindig tehát hitvita fel sem merült 🙂 , a Linuxot mint lehetőséget ajánlottam nem mint egyetlen megoldást, nyilván a gépbe hozna javulást egy ssd de mivel ha erre pénz akarna kiadni olyant kéne vegyen (min-250 giga) amit ha a gép lecserélésre kerül az új gépbe is használható legyen úgy hogy azon a család többi tagjának is maradjon tárolásra alkalmas hely, márpedig egy 250-gigás SSD-t nem olcsón osztogatnak még manapság sem valamivel olcsóbb megoldás talán ez:  (Dual Drive 2.5″ 120 GB SSD + 1 TB HDD, Hybrid HDD) A windows verziók közötti variálás meg szerintem olyan minimális különbséget eredményez aminek haszna elenyésző. 
És egy link az általam javasolt meghajtóhoz :  https://www.ebay.de/itm/Mediamax-Dual-Drive-2-5-120-GB-SSD-1-TB-HDD-Hybrid-HDD-WL1120HYSA1654B/322915829730?hash=item4b2f4887e2:g:I94AAOSwfjRaIVek

#10
Nyilvános

 Köszönöm @Kolaman !
Ez jól hangzik. 

#11

Lépj be, vagy Regisztrálj a válaszadáshoz