Mi történhetett a géppel?

+1
0
-1
Megválaszolt
Nyilvános

Sziasztok!
Éppen böngésztem az internetet nagyban, amikor egyszercsak elkezdett minden animáció szaggatni (ablakváltás, stb…). Nem csináltam semmi különöset. Aztán megnyitottam a feladatkezelőt, kb. 5% processzor, 20% RAM, 5-10% lemez használat, tehát teljesen normális. De ahogy bezártam a feladatkezelőt, minden elkékült, mint amikor bezárod az explorer.exe-t, de még egér se volt. Nem reagált semmiféle billentyűkombinációra, rövid kikapcsológomb megnyomásra, stb… szóval reseteltem. Leállt a gép, elindult, majd megint leállt. Utána ismét elindult (teljesen magától). 1 csippanás, bejött a boot screen, mint ahogy az szokott, de a memory testing után k… nagy betűkkel kiírta hogy BIOS ERROR vagy valami hasonlót. Aztán BIOS recovery, “mentek a pontok”. Ezután újraindítás, normál boot, majd “Building DMI Pool Data”. Utána “Verifying DMI Pool Data… Update Success”, utána meg a szokásos szövegek. Elkezd tölteni a Win 10, karikázik vagy 15-öt, utána javítani akarja a HD Sentinel szerint 100/100-as Samsung HD501LJ HDD-met. Nem avatkoztam bele, ő csak jobban tudja mint én :). A javítás kb. 5 percig tartott, utána újraindult és circa 2 perc alatt felállt a windows. Most pedig a kérdéses gépről írok, aki ugyanúgy működik mint ezelőtt a “hibajelenség” előtt.
Tapasztalt-e már valaki ehhez hasonlót, és mi volt a hiba oka? Mit tanácsoltok? A gépem adatai meg további infók:
Gigabyte EP45C-DS3R az alaplap. A proci egy Core 2 Quad Q9300, nem mai, de gyors és terhelés tesztet simán kibírta. 8 giga RAM-om van, amik DDR2-esek és 1066/1066/800/800-asak (tehát tulképpen mind a 4 800-on fut). Memtest egy éjszakán keresztül futott 2 hete, hibát nem talált. Egy januárban vásárolt RX 460 “adja a képet”, ami jópár játéknál volt már meghajtva, és semmi problémája. Az elég érdekes, hogy a házban sorra szállnak el a ventik (3 van, először az oldalsó, aztán a hátsó nem volt hajlandó forogni). A táp egy 450 Wattos Chieftec, ami nem túl egyenletes áramellátásnak van kitéve (szeretjük a magyar energiaszolgáltatókat). A géppel korábban nem volt semmi, 9 éves pályafutása alatt 3 kékhalálom volt: Egy általam generált, valami kompatibilitási problémás, ami egy adott játéknál jött elő csak, meg egy FAULTY_HARDWARE_CORRUPTED_PAGE böngészés közben. 
Annyi infó még, hogy amikor volt ez a lemezjavítás, mintha égett szagot éreztem volna a gépházból (de ez jöhetett a konyhából, vagy akár egy elektromos kisautóból is :D).
Előre is köszi a válaszokat!
(ez jó hosszúra sikerült, ha végigolvastad, jár a virtuális pacsi)

11 válasz

+1
+1
-1
Nyilvános

Egy megjegyzés erre: ” …javítani akarja a HD Sentinel szerint 100/100-as Samsung…” – a HD sentinel a fizikai hibákat monitorozza/érzékeli, a Win10 pedig logikai hibát javított (vélhetően a rendellenes leállás miatt) – szóval, jobban tudja… 🙂
Amúgy meg sajna elég sokminden okozhatta a dolgot, Én szétkapnám a gépet (na nem úgy apróra, csak a hátlap le), és átnézegetném, tisztítanám, ellenőrizném a csatlakozásokat, meg ilyesmi. A tápot megszaglásznám, hátha nem a rántotta volt…stb.
Ha minden teszt amúgy rendben, akkor nem tudsz sokat tenni, mint várni a következőre (ha lesz).

#1
+1
+1
-1
Nyilvános

Én megpróbálkoznék egy tápcserével.

#2
Nyilvános

A szag nem hátulról, hanem elölről jött, talán a HDD-ből (amit nem teljesen értek). De lehet hogy csak beképzeltem magamnak, vagy a szomszéd nem tud főzni. Múlt 7végén volt a gép kitakarítva, amikor beszereltem egy ilyen wi-fis kártyát. Egyelőre “várom” a következő hibát, nem tudom elképzelni hogy mi volt a probléma. De emiatt a BIOS cucc miatt (amit megint nem értek) az alaplapra gyanaxom.
 

#3
Nyilvános

Ja, és miért mennek tönkre sorra a ventillátorok? Mondjuk ez a kisebbik baj, most rendeltem össz. 5000-ért 3 újat, mert a harmadik meg zörög.

#4
Nyilvános

A ventillátorok nagyon boldogok, ha néha kiporszívózza őket az ember. A golyóscsapágyasok azért többnyire tovább bírják. A tápban lévő venti is le tud állni.

#5
Nyilvános

A táp “fújja kifele” a hideg levegőt, az ok. Valami Raidmax ventillátorok, meg asszem a ház is olyan, mindegyik hangos és néha rezonál, mióta hozzám került a gép (3 éve).

#6
Nyilvános

És igen, takarítom őket. Legutóbb 2 hete (a ventillátorokat is meg mindent).

#7
Nyilvános

Figyu csak…
Ez a két kijelentés, hogy “A géppel korábban nem volt semmi, 9 éves pályafutása alatt 3 kékhalálom volt és “…mióta hozzám került a gép (3 éve)”, némiképp ellentmondásos.
De mindegy is, az a lényeg, hogy elég régi már a gép (ha más nem is, az alaplap, proci, táp biztosan) – szóval, akármi is lehet.
Azért, ha a ventik is 9 évesek, nem meglepő, ha sorban elhalnak, érdemes cserélni azokat. Ok, megrendelted, de akkor most egy venti megy csak? Mert akkor ne terheld nagyon, amíg nincsenek cserélve.

#8
Nyilvános

“A géppel korábban nem volt semmi, 9 éves pályafutása alatt 3 kékhalálom volt és “…mióta hozzám került ”
Akkor meg van  aválasz, hogy mi történhetett.    CSODA…barátom….csoda!

#9
Nyilvános

Na gyerekek megvan minden hiba okozója: egy szétcsúszott kábel. Ez a kábel felelős nálam a 2 nem működő ventillátorért, és a 2 6 pines csatiért (amire nincs semmi sem kötve. Most “szegény” alkatrészek hidegebbek, mint a szobám hőmérséklete. Az elsö ventiből érdekes hangok jöttek, az oldalsó meg nagyon hangos volt (egy 120-as és 1 80-as), ez a kettő lett cserélve. Meg leszedtem a procihűtőt, újrapasztáztam, kitakarítottam, most a gép tökéletes. Egyébként mit csodálkoztok? Van 10 éves laptopom Toshiba Satellite, lett bele rakva SSD meg kitakarítottam, vettem még bele 1 giga RAM-ot, és most anyámé aki böngészik meg Office-ozik rajta. (Nyilván akksi nem működik, de ez nem olyan nagy katasztrófa). A régi dolgok nem úgy lettek tervezve, hogy 4-5 éven belül elromoljanak 🙂

#10
Nyilvános

Ez a 9 év 3 kékhalál, pontosítok: 3 év 3 kékhalál, amiből 2 szoftveres gond.

#11

Lépj be, vagy Regisztrálj a válaszadáshoz